Blogunuzun “Favicon”unu Değiştirin

Adres satırının yanında bazı web sitelerinin kendilerine özel ikonlarını görürsünüz.Bunlar, o sitenin farkedilmesini sağlayan ve favorilere eklendiğinde isminin yanında gözüken minik ikonlardır.Siz de blogunuzun faviconunu istediğiniz gibi değiştirebilirsiniz.Üstelik bunu yapmak için her hangi bir grafik programı kullanmanız şart değildir.

favicon


Favicon Nedir?

Favicon terimi İngilizce “Favorites Icon”dan kısaltılmıştır.Bu favicon dosyası siteniz ziyaret edildiğinde adres satırında belireceği gibi adresiniz sık kullanılanlara eklendiğinde de site adınızın baş kısmında görünecektir.Faviconlar özellikle siteyi sık kullanılanlara eklediğinizde listede kolayca bulunmasını sağlar.Yani bir anlamda o site için simgedir, bayraktır.

Favicon dosyası 16×16 piksel boyutlarında .ico uzantılı bir grafik dosyasıdır.Modern web tarayıcıları artık .gif ve .png uzantılı dosyaları da favicon olarak gösterebilmektedirler.Fakat genel olarak .ico uzantılı dosyalar favicon olarak kullanılmaktadır.

Favicon Kullanmanın Faydaları

 

  • Favicon kullanırsanız ziyaretçileriniz sitenizi sık kullanılanlara eklediğinde site adınızın hemen önünde favori ikonunuz yer alacaktır. Böylelikle sitenizin kolayca bulunabilmesini sağlayacaktır.
  • Ziyaretçi sitenizin kısa yolunu masaüstüne oluşturursa, kısa yol simgesi favicon resmi ile siteniz ayıredici bir şekilde masaüstünde yer alacaktır.
  • Genellikle site tasarımı ile aynı stile sahip olan, 16×16 ve 32×32 piksel büyüklüğündeki faviconlar sitenin tasarımının, dolayısıyla renk ve genel stilinin ziyaretçinin zihninde kalmasına yardımcı olmakta, ziyaretçinin beyninde küçük de olsa yer edinmektedirler.
  • Favicon, sitenizin markalaşmasına katkı sağlar.

 

Favicon Oluşturabileceğiniz Siteler

İnternette favicon oluşturabileceğiniz pek çok site mevcut.Bunlardan en popüler ve kullanışlı olanlar şu şekilde:

1. Favicon.cc :
Bu sitede isterkendi ikonunuzu oluşturabilir, ister bilgisayarınızdaki bir resim dosyasını favicon’a dönüştüreilir, isterseniz de hazır faviconlar’dan birini kullanabilirsibiniz.

2. HTML-Kit : Bu sitede  bilgisayarınızdaki bir resmi favicona dönüştürebileceğiniz gibi Twitter hesabınızdaki profil resminizden de sabit vya hareketli favicon oluşturabilirsiniz.

3. Site Simgesi : Türkçe bir servis olan bu site de yine bilgisayarınızdaki bir resimden sabit veya hareketli faviconlaroluşturabilirsiniz.

4. Favicon.co.uk : Bu sitede de yine bilgisayarınızdaki bir resmi favicona dönüştürebileceğiniz gibi galeri bölümünden harika faviconlar bulabiilirsiniz.

5. Dynamic Drive : Bu sitede bilgisayarınızdaki gif, jpg, png, ve bmp uzantılı dosyalardan favicon oluşturabilirsiniz.

6. Antifavicon : Eğer bilgisayarınızda favicon olarak kullanabileceğiniz bir resim yoksa ve herhangi bir grafik programı kullanamıyorsanız  bu site tam size göre.

7. DeGraeve : Bu sitede ise bir zemin üzerine kalem ile istediğiniz şekilde basit bir favicon oluşturabliirsiniz.

8. Favicon.ru : Rus yapımı olan bu site ile bilgisayarınızdaki bir resimden favicon oluşturabilir ve kullabmadan önce tarayıcıdaki görüntüsünü görebilirsiniz.

9. Genfavicon : Beğendiğim sitelerden biri olan bu site ile bilgisayarınızdaki resmin her hangi bir kısmını kırparak favicon olarak kullanabilirsiniz.

Ve Diğerleri :

http://www.graphicsguru.com/favicon.php
http://www.prodraw.net/favicon/index.php
http://www.favicontool.com/
http://www.turkeyrank.com/FavIcon-Generator/
http://www.iconj.com/
http://favikon.com/
http://favigen.com/
http://favicon-generator.org/
http://www.somacon.com/p44.php
http://www.freefavicon.com/

 


Blogger’da Favicon Nasıl Eklenir?

Blogger kumanda paneline giriş yaptıktan sonra soldaki menüden “Yerleşim” sekmesine tıklayın.Gadegtların bulunduğu yerleşim sayfasında, sol üst taraftaki “Sık kullanılan simge” gadgetını düzenle deyin ve açılan penceredeki “Dosya Seç” butonuna tıklayarak oluşturduğunuz 16x16 boyutundaki faviconu seçerek kaydedin.

Blogger Favicon

38 yorum:

  1. Elinize sağlık.

    YanıtlaSil
  2. yazdıklarınızı yaptım ancak, internet explorer'da işe yaramadı. Chrome'da ise yalnızca sekmelerde gözükmekte, adres çubuğunda hala blogger ikonu duruyor. Bir yerde eksik bir şey yapmış olablir miyim ?

    YanıtlaSil
  3. Blogger'ın yeni özelliği sayesinde http://draft.blogger.com adresinden tasarım bölümünden kolayca favicon değiştirebiliyorsunuz...

    YanıtlaSil
  4. Düzgün bir şekilde oluşturulmadığından şablonunuz çözümlenemedi. Lütfen tüm XML öğelerinin düzgün biçimde kapatıldığından emin olun.
    XML hata iletisi: Open quote is expected for attribute "{1}" associated with an element type "href".
    Error 500

    hatası veriyor:(

    YanıtlaSil
  5. Artık bu kodlarla uğraşmanıza gerek kalmadan doğrudan blogger kumanda panelinizden favicon ekleyebiliyorsunuz.Blogger kumanda panelinden tasarım > sayfa öğeleri bölümünü açtığınızda sık kullanılan simge düzenle diye bir link göreceksiniz.Oradan faviconu kolayca değiştirebilirsiniz.

    YanıtlaSil
  6. head head tagleri arası nasıl yazılıyor CTRL + F yapıyorum... o kutucuğa ikisinin arasını bulması için nasıl yazmalıyım acaba ?

    YanıtlaSil
  7. Ece hanım artık favicon eklemek için kod eklemeye gerek kalmadı.Blogger kumanda panelinde panelinde yapılan güncellemeden sonra Tasarım > Sayfa Öğeleri sayfasını açtığınızda üst tarafta sık kullanılan simge düzenle diye bir link göreceksiniz.Oradan .ico formatında bir ikon ekleyerek faviconunuzu değiştirebilirsiniz.

    YanıtlaSil
  8. hocam blogger gif kabul etmiyor galiba. 2 resimden gif yaptım kendim ve boyutunu 50*50 yaptım ekledim.. Fakat gif olarak değilde sadece gife eklediğim ilk resim görünüyor simgede. burdan gif eklenemediğini çıkarttım ama eğer eklenebiliyorsa bilgilendirirseniz sevinirim.

    YanıtlaSil
  9. .ico formatında olması gerekiyor.Gif dosyasını .ico şekline dönüştürmek için http://www.convertico.com/ sitesini kullanabilirsin.

    YanıtlaSil
  10. verdiğiniz sitelerden .ico şeklinde resmi değiştirdim, sık kullanılan simgelerede ekledim ama hala göremiyorum simgemi, neyi yanlış yapıyorum acaba? :(

    YanıtlaSil
  11. Artık kod eklemeye gerek kalmadan Tasarım > Sayfa Öğeleri kısmından ekleyebilirsiniz.

    Buradaki gibi

    YanıtlaSil
  12. Bu blogdan çok şey öğrendim gerçekten teşekkürler.

    YanıtlaSil
  13. Favicon ekledim oldu. Fakat yorum bıraktığım zaman blog ismimin başında da görünmesi gerekmez mi?

    YanıtlaSil
  14. @deryadenizozlem
    Hayır, yorumlarda gözüken küçük resim profil resminiz. Favicon sadece tarayıcıda gözükür.

    YanıtlaSil
  15. Teşekkür ediyorum. Ben de bir yerlerde hata yapıyorum sanıyordum.

    YanıtlaSil
  16. Serdar Bey Favicon'u yaptım ama uzun süreden beri bekliyorum sistem algılamadı belki diye ama .gif de olsa .ico uzantısı olarak eklesemde gif olarak hareket etmiyor.Yerleşim /Sık kullanılan simge ekleden ekledim ayrıca bir şey mi yapmam gerekiyor
    blogumun adresi :http://inanankalpler.blogspot.com/
    oluşturduğum favicon : http://www.favicon.cc/?action=icon&file_id=614415

    YanıtlaSil
  17. @Tuba Tb
    Blogunuzu ziyaret ettim favicon gözüküyor. Ekstra bir şey yapmanıza gerek yok.

    YanıtlaSil
  18. Favicon görünüyor biliyorum ama gif olarak görünmüyor ben gif olarak tasarlamıştım...sebebi nedir

    YanıtlaSil
  19. Blogger'da hareketli favicon'a izin verilmiyor diye biliyorum.

    YanıtlaSil
  20. tamam o zaman teşekkür ederim...

    YanıtlaSil
  21. Hocam dediklerinizi aynen yaptım fakat internet explorerda görünmüyor faviconum, Mozillada görebiliyorum sadece. BlogHocam'ın faviconunu internet explorerda görebildiğime göre sorun bende. Yapmam gereken başka bir işlem var mı? Düşünüyorum, araştırıyorum ama bulamadım hala. Yardımcı olabilirseniz sevinirim.

    YanıtlaSil
  22. @oklukk
    Ben de bu yöntemle ekledim faviconumu.

    YanıtlaSil
  23. Kafayı yiyeceğim vallahi :) Neyse teşekkür ederim cevabınız için, olmazsa da büyük bir eksiklik değil bence.

    YanıtlaSil
  24. Bence de büyük bir eksiklik değil. Farklı formatlarda deneyin birde. Jpg, Png gibi.

    YanıtlaSil
  25. Bence benim kullandığım yöntem daha basit hem 16x16 yapmayada gerek kalmadan buyrun hocam : http://sermaka.blogspot.com/2013/09/resim-boyutlandrmadan-favicon-degistirme.html

    YanıtlaSil
  26. Çok teşekkür ederim. Yazınız sayesinde artık benim de cupcake li bir faviconum var. Emeğinize sağlık. Saygılar.

    YanıtlaSil
  27. 5 sene önce yazdığınız bu yazı hala güncelliğini koruyor ve ben şu an faydalandım Bloghocam farkı budur, teşekkürler...

    YanıtlaSil
  28. İşime yaradı teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  29. http://roman-ozets.blogspot.com.tr/

    Meraba faviconumu değiştirdim fakat hala eskisi gözüküyor ne yapabilirim ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tarayıcınızın çerezlerini temizleyip tekrar deneyin.

      Sil
  30. Serdar bey şunu nasil yaptiniz bi yardim edin
    http://i.hizliresim.com/9Ga3l5.jpg

    YanıtlaSil
  31. Dediklerinizi yaptım ama hala bloggera ait olan görünüyor. Yardımcı olur musunuz ne yapmam gerek?
    blog: https://pdrgundemi.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
  32. ne yaptıysam ana sayfadakı yazıları bır türlü kıvıramıyorum yanı kısamıyorum ana sayfadakı yazıları ayrı pencecerede göstermek ıstyorum

    YanıtlaSil
  33. bende blog sayfasını yeni açtım bana da yardımcı olur musunuz
    https://herteldenfr.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
  34. merhaba ben uyguladım fakat favicon değişmedi hatta birkaç defa denedim başka bir yöntemde varmı acaba

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.