İyi Bir Blog Teması Nasıl Olur?

Blogunuzun alt yapısı veya konusu ne olursa olsun, hem blogunuzdan daha çok keyif almak için hem de ziyaretçilere içeriğinizi daha hoş bir şekilde sunmak için blogunuza iyi bir tema seçmelisiniz.Peki iyi bir blog teması nasıl olmalıdır? Bu yazımda bu sorunun cevabını vermeye çalışacağım ama önce blog şablonunları hakkında biraz bilgi vereyim.


Blog Şablonu


Blog Şablonlarının Anatomisi


Blog şablonları genellikle 4 ana bölümden oluşur.Bunlar header, footer, sidebar ve içerik bölümleridir.


Header : Blogların en üstündeki bölüm header diye adlandırılır.Header’da blogunuzun logosu veya banner’ı bulunabilir.Bunun dışında çeşitli boyutlarda reklam alanları, yatay döşenmiş bir menü veya RSS aboneliği gibi öğeler header bölümünde bulunabilir.


Footer : Blogların en altındaki bölüm de footer olarak adlandırılır.Footer’da genellikle credits adı verilen telif hakkı, gizlilik bigileri, kullanım şartları, e-posta adresi, blog temasını hazırlayan kişinin ismi gibi bilgiler yer alır.


İçerik : İçerik bölümü yazılarınızın yer aldığı bölümdür.Bu bölümdeki yazılar bazı bloglarda tamamen gözükürken bazı bloglarda yazının ilk X karakteri gözükür ve bir devamını ekle bağlantısı vererek yazının tamamının okunnması sağlanır.


Sidebar : Blogların yan taraflarındaki bölümlere de sidebar denir.Sidebar’a eklenecek çok sayıda öğe vardır.Bunlardan bazılar şöyledir: arama kutusu, RSS aboneliği, sosyal ağ butonları, kategoriler, etiket bulutu, blogroll ve daha pek çoğu.


Blogunuza Tema Seçerken Dikkat Etmeniz Gerekenler


Blogunuzu sadece siz ziyaret etmiyorsunuz.Bu yüzden blogunuzun temasını seçerken sadece kendi beğendiğiniz bir temayı değil aynı zamanda ziyaretçilerinizin de beğeneceği bir tema seçmelisiniz.Blog temanızı seçerken şunlara dikkat etmelisiniz:


1.Blog Açılış Hızı
Ziyaretçiler için en önemli şeylerden biridir blogunuzun açılış hızı.Blogunuzun temasında çok fazla grafik bulunması ve gereksiz kodlar olması blogunuzun açılış hızını olumsuz etkiler.Ziyaretçilerinizi memnun etmek için hızlı açılan ve sayfaları arasında hızlı geçiş yapılan bir blog teması tercih etmelisiniz.


2.Kolay Kullanım
Ziyaretçilerinizin, blogunuzdaki istedikleri yazıya kolayca ulaşmalarını ve yazıyı rahatça okumalarını sağlamak için sade ve kullanımı kolay bir tema seçmelisiniz.


3.Internet Tarayıcısı Desteği
Blog temanızın çeşitli tarayıcılarda nasıl göründüğünü kontrol etmelisiniz.Temanız tüm tarayıcılara uygun olmalıdır.


4.Daha Az Reklam Alanı
Blogumdan para kazanayım derken her yerden reklam fışkıran temaları tercih etmek ziyaretçilerinizi blogunuzdan uzaklaştırır.Son zamanlarda çok rastlar oldum Adsense temalarına.Blogunuzun reklam çöplüğüne dönüşeceği temaları kullanmaktan kaçının.


Bu temel özelliklere sahip olduktan sonra çeşitli eklentilerle blogunuzu zenginleştirmeniz ve kişiselleştirmeniz mümkündür.

14 yorum:

  1. Bu yazı hiç yorum almayan tek yazınız olsa gerek hocam :)

    YanıtlaSil
  2. Hocam, bloğu bir site tarzında yapmaya çalıştım. Bloghocam' dan da epey faydalandım. Henüz daha yolun başındayım. Kullanım kolaylığı, görünüm ve genel olarak yapılması gerekenler hakkında öneriniz ve eleştiriniz olursa sevinirim. Kolay gelsin..

    YanıtlaSil
  3. Merhaba Serdar Bey, blogumu bloggerın dinamik temalarından yaptım. Ama sanki kullanıcı dostu değilmiş gibi geldi. Sizin fikrinizi almak isterdim. yukarıdaki YemekEvimiz in blogu çok güzel olmuş dinamik te değil ama profesyonel duruyor çok beğendim. Kendisini tebrik ederim.

    YanıtlaSil
  4. @Galena Erdo
    Merhaba,
    Dinamik görünümleri ben de tercih etmiyorum. Profesyonel görünümlü temalar için şurayı bir inceleyin istrseniz: http://www.pinterest.com/bloghocam/blogger-temalar%C4%B1/

    YanıtlaSil
  5. Hocam genellikle bilgiler hep aynı fark yaratan başka bir bilgi varmı vereceğiniz?

    YanıtlaSil
  6. Benim blogum icin de tema tavsiyesi verebilir misiniz ?
    Grilady.blogspot.com.tr

    YanıtlaSil
  7. @GRİ LADY GÜNLÜKLERİ
    Şuradakiler size uygun olabilir:
    http://bloghocam.blogspot.com/2013/10/moda-bloglar-icin-ideal-blogger-temalar.html

    YanıtlaSil
  8. Cok tesekkurler destek ve hizli donusunuz icin ;)

    YanıtlaSil
  9. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  10. hocam kişisel blog icin uygun bir tema bulamıyorum siteme önereceğiniz kişisel bir tema varmı ? bir de responsive tema sizce iyi midir teşekürler.
    www.erhanbasturk.blogspot.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. porto v2 türkçe versiyon internete var :)

      Sil
  11. Hocam iyi günler bloğumu yeni açtım yazılarınıza göre benim bloğumdan hemen çıkmalarının sebebi temamı beğenmiyorlar bana uygun bir tema söylerseniz sevinirim blogcumuratemre.blogspot.com.tr

    YanıtlaSil
  12. acilll hocam banada önerirmisiniz tema kişisel blog sitesi blogcumuratemre.blogspot.com.tr

    YanıtlaSil
  13. Hocam , acil yardıma ithiyacim var . https://getproknowledge.blogspot.com/ ve https://eniyisipozitif.blogspot.com/ bloglarını yönetiyorum .İkisinide açalı bir ay olmadı yani yeni bir bloggerim.Araştırma yaparak değiştirmeler yapıyorum.Çok tema değiştrdim en sonunda da superseo nun seo ayarı yüksek diye onu seçtim ama hiç güzel değil .Onun yerine internetten bedava hazır responsive tema indirip , sizin all is one seo diye bir yazınız vardı onu uygulasam nasıl olur ? Yanlış bir şey yapmak istemiyorm

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.