Blogları Takip Etmenin En İyi Yolu: Google Reader

İletişim formundan bana gelen mesajlardan anladığım kadarıyla blogcular takip etmek istedikleri diğer blogları iki şekilde takip etmeye çalışıyorlar.En çok kullandıkları yöntem Google Friend Connect aracılığıyla bloglara üye olarak yeni yazıları Blogger kumanda panelinden takip etmek.Kullandıkları ikinci yöntem ise blogları sık kullanılanlar listesine ekleyerek ara ara ziyaret ederek yeni bir yazı olup olmadığını kontrol etmek.Takip ettiğiniz blog sayısı arttıkça her iki yöntem de sizi zorlamaya başlar.Gelen mesajlardan da bunu rahatlıkla anlayabiliyorum.Bu sıkıntıları ortadan kaldırmak için, benim gibi onlarca hatta yüzlerce blogu takip eden blogcuların işini çok kolaylaştıracak ve yıllardır kullandığım bir araç olan Google Reader’dan bahsedeceğim.

 

Google Reader Nedir?

 

Google Reader kısaca; blogların RSS beslemelerini algılayarak o blogları takip etmenizi sağlayan ücretsiz bir araçtır.Çalışma prensibi şu şekildedir: Takip etmek istediğiniz blogların tam adreslerini veya RSS adreslerini araca eklersiniz.Eklediğiniz bloglarda yeni bir yazı yayınlandığında o yazı otomatik olarak Google Reader ana sayfasında görüntülenir.Şimdi Google Reader’a ait ekran görüntülerinin de yardımıyla, soru-cevap şeklinde aracı nasıl kullanabileceğinizi anlatmaya çalışacağım.

 

1. Google Reader’ı kullanmaya nasıl başlayabilirim?

Google Reader Ana Sayfa

Google Reader kullanmak için ihtiyacınız olan tek şey bir Google yani Gmail hesabıdır.Google Reader ana sayfasını ziyaret edip Google hesabınızla giriş yaptıktan sonra Google Reader kullanıma hazır olacaktır.

 

2. Takip etmek istediğim blogları Google Reader’a nasıl ekleyebilirim?

Google Reader Blog Ekleme

 

Sol taraftaki kırmızı Abone Ol butonuna tıkladığınızda açılan kutudaki satıra blogun tam adresini (http://bloghocam.blogspot.com/) veya RSS adresini (http://feeds.feedburner.com/bloghocam) yazdıktan sonra Ekle butonuna basarak o blogu takip listesine ekleyebilirsiniz.

 

3. Takip Ettiğim Blogları Konularına Göre Nasıl Kategorilere Ayırabilirim?

 

Google Reader Kalasör Oluşturma

 

Google Reader’ın en sevdiğim özelliklerinden biri abone olduğum blogları kategorilere ayırabilmemdir.Bunun için sol taraftaki Abonelikler bölümüne eklenen blogun ismine tıkladıktan sonra üst taraftaki Yayın Ayarları’na tıklayıp Yeni Klasör seçeneğine tıkladıktan sonra klasöre isim verip blogu o klasörün içine atabılırsiniz.

 

4. Takip Ettiğim Bloglardaki Yeni Yazılardan Nasıl Haberdar Olabilirim?

 

Google Reader Yeni Yazıyı Görüntüleme

 

Google Reader ana sayfasına giriş yaptığınızda eğer abone listenize eklediğiniz bloglardan birinde yeni bir yazı yayınlanmışsa ana sayfada özet şeklinde gözükür ve yazı başlığına tıklayarak yazının devamına ulaşabilirsiniz.Yazıyı okuduktan sonra okundu olarak işaretlenecek ve ana sayfadan kalkacaktır.

 

5. Abone Olduğum bir blogu takip listemden nasıl kaldırabilirim?

 

Google Reader Aboneliği İptal Etme

 

Sol taraftaki Abonelikler kısmında abone olduğunuz blogların listesi vardır.Oradan aboneliğini iptal etmek istediğiniz blogun ismine tıklayın.Üst taraftan Yayın Ayarlarını açın ve listeden Aboneliği İptal Et seçeneğini seçin.

 

Başlangıç için bu kadar bilgi yeterlidir sanırım.Basit ve Türkçe arayüze sahip olduğu için diğer özelliklerini kullana kullana kendi başınıza rahatça öğenebilirsiniz.

14 yorum:

  1. çok açıklayıcı bir yazı bizim gibi bilmeyenler için teşekkürler

    YanıtlaSil
  2. çok faydalı ve açıklayıcı.

    YanıtlaSil
  3. Ben iki şekilde takip ediyorum :

    Birincisi tarayıcımın(Opera) RSS özelliği ile ikincisi de Google Reader.Google reader'ı da yine tarayıcıma(Comodo Dragon) kurduğum eklenti ile.Açıklama içinse teşekkürler.Faydalı oldu.

    YanıtlaSil
  4. google reader'ı bloğumu ilk açtığım zamandan beri kullanıyorum. aslında sadece daha kullanışlı ve çabuk ulaşılabilir olduğu için kullanmaya başlamıştım ama bence gayet kullanışlı. ayrıca anlatımlarınız için de çok teşekkür ediyorum.

    YanıtlaSil
  5. gayet başarılı bir anlatım.Kendim bizzat kullanıyorum tüm haberleri oradan takip ediyorum.teşekkürler

    YanıtlaSil
  6. takip ettimgim bloglar blog ana sayfamda sekmelerde gozuksun istiyorum, bu sekilde ayar yaptim fakat sadece bloglarin isimleri gozukuyor. Diger bloglara baktigimda blogun isminin yani sira son yayinlari ve resimleride gozukuyor bunu nasil ayarlayabilirim? yardimci olabilirseniz sevinirim, tesekkurler

    YanıtlaSil
  7. @bilginanneler
    Blog listesi gadget'ını düzenle diyerek ayarlardaki En yeni öğeden kısa bir pasaj kutucuğunu işaretleyin.

    YanıtlaSil
  8. Söylediğin gibi çoğu ziyaretçi rss nedir bilmiyor.Bilenlerin bir çoğuda kullanmıyor malesef.

    YanıtlaSil
  9. güzel paylaşım teşekkürler

    YanıtlaSil
  10. teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler için bende hemen kullanmaya başladım google reader'ı. blogum yazaristan.wordpress.com yorumlarınıza açığım. tekrar teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  11. Sizinde yazılarınızı kolaylıkla takip ettiğim uygulamaydı, kapatılıyormuş maalesef...

    YanıtlaSil
  12. @canakkale gecilmez
    Benim de favori araçlarımdan biriydi. 6-7 senedir kullanıyorudum. Dün Google'ın blogunda kapatılacağını okuduğumda gerçekten üzüldüm. Bu yazı da çöp oldu :)

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.