Facebook’ta Amaç Ne Olmalı?

Yazıya geçmeden önce bir hatırlatma yapmak istiyorum. Burada söz konusu olan şey elbette kişisel kullanım değil. Konumuz bloglar ve bloglara ait Facebook sayfaları.

 

Blog yazarlarının neredeyse tamamı Facebook’ta bloguna ait bir fan sayfası açıyor. Peki bu fan sayfasını hangi amaçla ya da ne şekilde kullanıyorlar? Hemen söyleyeyim.

 

- Sayfayı beğenenlerin sayısını arttırmaya çalışıyorlar.

- Sayfada paylaştıkları öğelerin daha çok kişinin beğenmesi için uğraşıyorlar.

 

İnsanları rahatsız etmediğiniz ve fake uygulamalar kullannmadığınız sürece bunlara hiç bir itirazım yok. Ancak resme biraz daha dışarıdan bakarsak asıl amacımızın farklı olması gerektiğini görebiliriz.

 

Şunu kabul etmeliyiz ki fan sayfamızı beğenenler halihazırda blogumuzu sürekliyi okuyan kişiler. Zaten blogumuzu takip eden kişilere Facebook sayfamızı beğendirmek önemli ve keyifli olabilir ama asıl amaç bu olmamalı!

 

Cafe'de Laptop Kullanan Kadın

Facebook aracılığıyla okuyucu kitlemizi genişletmenin yolu, mevcut okuyucuularımızın arkadaşlarını ve çevresindekileri kazanmaktan geçiyor. Blogumuzu süekli okuyan ve beğenen kişiler Facebook’ta bizden ne kadar çok bahsederlerse o kadar fazla referansa sahip olacağız ve okuyucu kitlemizi daha da genişleteceğiz. Facebook’un bloglar için gerçek değeri de burada başlıyor zaten.

 

Dışarıdan baktığımıda durum böyleyken bize düşen şey Facebook sayfamızı beğenen kişileri daha aktif hale getirmek, onların ilgisin çekecek ve arkadaşlarıyla paylaşabileceği içerikler oluşturmak.

 

Facebook Takipçilerinizin  Etkinliğini Arttırmak İçin Neler Yapabilirsiniz?

 

Facebook’un blogumuza yeni okuyucular kazanması için takipçilerimizin etkinliğini arttırmak, yorumlarını arttırmak ve daha sosyal bir sayfa haline dönüşmemiz gerekiyor.Bunun için;

 

- Takipçilerimizin kendilerinden bir şeyler katabilecekleri yarışma ve içerikler oluşturabiliriz.

- Takipçilerimizin daha paylaşımcı olmaları yönünde onları teşvik edebiliriz.

- Kitlelere yayılacak etkinlik ve aktiviteler düzenleyebiliriz.

 

Özretle;

Facebook’tan tam anlamıyla faydalanmak istiyorsanız hedefiniz mevcut okuyuccularınız değil, onların arkadaşları olmalıdır. Sıradanlıktan uzak, ilgi çekici paylaşımlarınız takipçileriniz aracılığıyla onların arkadaşlarını etkileyecek ve size yeni okuyucular kazandıracaktır.

12 yorum:

  1. evet haklısınız face book sayfamı biraz hareketlendirmeliyim

    YanıtlaSil
  2. Faydalı tavsiyeler..Teşekkürler..

    YanıtlaSil
  3. Serdar abi şu imla kurallarını bi gözden geçir en azından özetle kısmını düzelt :D Özretle; yazmışın :)

    YanıtlaSil
  4. @Burak göç
    Çok haklısın Burak. Proofreading yapmayı her defasında ihmal ediyorum. Sonra da düzenlemeye üşeniyorum açıkçası :)

    YanıtlaSil
  5. Öncelikle her zaman ki gibi çok güzel bir yazı olmuş Serdar abi :)

    Dediğim kriterler çok doğru takip ettiğim bazı blog sayfaları hep kendi site bağlantılarını ve kendisi ile alakalı bilgileri paylaşıyor :)(ara sıra bende yapıyorum :/ ) bu da gerçekten üyeleri bezdiriyor aslında biraz empaty kursak dediklerinin doğruluğunu daha iyi anlayacağız :)

    YanıtlaSil
  6. blog hocam. epeydir takip etmiyordum, koyduğunuz bir çok hedefe ulaşmışsınız. bir yazınızda bahsediyordunuz. tebrikler.

    YanıtlaSil
  7. hocam merhaba daha önceden blog tecrübem var fakat yazdıklarınız oldukça ilgimi çekiyor yeni bir blog sitesi açacağım ve bunda yardmınız olacagını düsünüyorum sıkı takipteyim simdilik daha sonra bikaç sorum olacak size.

    YanıtlaSil
  8. Faydalı bir yazı olmuş hocam paylaşım için teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  9. Merhabalar, henüz facebook hayran sayfası oluşturdum. Facebook hayran sayfamızda beğenen sayısı artsa da hayran sayfamızda bir post yayımladığımızda onlarım home page'ine düşmesi için para ödemek zorundayız anladığım kadarıyla. Hayran sayfamıza girmedikten sonra postlarımızdan haberdar olamıyorlar. Doğru mudur, yoksa ben mi yanlış bir şeyler yapıyorum. Yardımcı olur musunuz?

    YanıtlaSil
  10. @Neyle Ne Gider
    Facebook sayfanızda bir post yayınladığınızda, sayfanızı beğenenlerin %10-20'sinde gözükür. Bu oran paylaşım zamanı, sayfanın etkileşim oranı gibi faktörlere göre değişir. Postunuzı daha fazla kişiye ulaştırmak ücret ödemelisiniz.

    YanıtlaSil
  11. Facebook takipçilerimi hareketlendirmek için ne yapmalıyım? Her gün otomatik içerik paylaşacak şekilde ayarladım. Örneğin her gün saat 19:00 otomatik içerik paylaşacak. Ama hala bir haftadır beğenen bile yok. Sizce ne yapabilirim?

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.