Blogger Tipleri

İnternet Dünyası'nda Bloglar'ın yeri artık yadsınamayacak kadar fazla yer tutmaktadır. Her geçen gün onlarca blog yayın hayatına merhaba derken onlarca blog da cami avlusuna terkedilen yeni doğmuş bebek misali Web'in avlusuna terkediliyor. Sebebini araştırmakta fayda vardır belki; '' İnsanlar neden süreklilik arzeden bloglar tutamıyorlar? , Neden bir süre sonra sıkılıp yazmaktan vazgeçiyorlar? , Gerçekten yazmak bu kadar zor mu?'' bu soruların cevabını verebilirsek ne ala... Ancak değinmek istediğim açılan bloglar yada terkedilen bloglar değildir. Blogger tiplerine değinmek istiyorum. Günümüzde öyle değişik öyle enteresan blogger tipleri mevcut ki birazdan sıralayacağım blogger tiplerinden birisi mutlaka size kendinizi anımsatacaktır.Benim bloğum olan Srgz Blog aşağıdakilerden hangisine tekabül eder bilemiyorum.

 

Bloger Tipleri

 

1-)Ev Hanımı Blogger Tipi: Adı üstünde , ev hanımlarının evde otururken canı sıkılır ve blog açarlar , blogun içeriği genelde , yemek tarifleri , giyilesi kıyafetler , topuklu ayakkabı modelleri ve ziyadesiyle takı çeşitlerini içeren yazılardan oluşur. Aralarında öyle bloggerlar vardır ki , hamarat dediğimiz kadın modeline uyar ve bloglarında da dikiş , nakış havası , bir tutam etli kuru fasulye kokusu almanız muhtemeldir.Başarılı blogların fazlasıyla yer aldığı kategoridir. Bu Blogger tipi hanımlar her işte olduğu gibi blog tutma işine de yetişmekte ve sekteye uğratmamaktadır. Sabah eşine kahvaltı hazırlayıp , Çocuğunun birini okula gönderip , küçük çoğunun ihtiyaçlarını karşılayıp , akşam 5 çayına komşularını davet edip , akşam kocası eve gelmeden sıcacık yemeği hazır edip bunca hengamenin arasında yine de bloğunu ihmal etmezler.Takdiri hak eden blogger tiplerinden birisi Ev Hanımı Blooger Tipi'dir.

 

2-)Kopyala Yapıştır Blogger Tipi: İnternette bulduğu her türlü bilgiyi kopyalayıp yapıştıran Blogger Tipi'dir. Bu gayr-i ahlaki davranışı adet haline getirmiş olan bu zat-ı muhterem sadece ve sadece Google'da aratıldığında kendi bloğunun çıkmasını istemekte, kime faydası dokunacağını hatta faydalı olup olmayacağını dahi önemsememektedir. Bloğunun belirli bir branşı olmaması şahıs için bir kayda değer kavram değildir. Kopyalayıp yapıştırmanın da bir adabı olmalı ki , altına kaynak göstermek adaptandır. Kopyalayıp yapıştır mantığıyla bloğunu güncel tuttuğunu sanan bu ezikler şunu unutmamalıdır ''Taklitler asıllarını yaşatır''...

 

3-) Üstad Blogger Tipi: Belirli bir konu üzerinde kendisini gerçekten yetiştirmiş/geliştirmiş ve bunu da insanlara aktararak faydalı bir iş yapmak amacıyla bir blog açmış olan bir Blogger Tipi'dir. Bloğunu ziyaret ettiğinizde yalnızca ilgili olduğu konu üzerine yoğunlaşmış makaleler ile karşılaşırsınız. Bu makalelerin derinine indiğinizde Üstad'lık makamına neden oturduğunu idrak etmeye başlarsınız. Zira en kötü makalesi dahi 20-30 yorum almıştır ve her yorumda kendisine uzmanlık alanı ile ilgili bir soru yönetilmektedir. Yorum olarak sorulmayan ve iletişim bölümünden kendisi ile samimiyet kurmaya çalışanların sayısı da az değildir. Üstad olan Blog Yazarları tasarımı ile , üslubu ile diğer tiplerin arasından sıyrılıp çıkar. Tasarımı kendisine özgü yada sade bir tasarımı seçmiştir. Görsellikten ziyade içeriği ön plandadır , bloğuna bırakılan her yoruma özenle cevap vermeye gayret eder. Makalelerinde kendine has bir üslubu vardır. Üstad Blogger Tipi , maalesef Ülkemizde maalesef az sayıda mevcut olan blogger tiplerindendir.

 

4-) Reklamcı Blogger Tipi: Bloğunu yeni bir içerik girmekten ziyade Google'da en çok aratılan kelimelerin günlük, haftalık,aylık ve yıllık seceresini çıkarıp buna göre bir başlık açıp içini çıkardığı secere  analizine göre belirlediği etiketlerle dolduran Blogger Tipi'dir. Tüm eforunu bloğun çeşitli yerlerine yerleştirdiği Google Adsense reklamları ile etiketlerin karıştırılarak reklama tıklanması için harcar. Bir ara bu iş o kadar rağbet görmüştü ki , ortalarda Google Adsense gelirini artıran tema şeklinde tema tasarımları ( iskelet tema ) dolaşmaktaydı.Bloğun altı,üstü,sağı,solu, her bir yanı resimli yada yazılı , flash yada popup reklamlarla döşenmiştir. Hatta açılan popup reklamın tıklanması ile sizi sinir eden bir pencerenin açılması kuvvetle muhtemeldir.

 

5-) Katleden Blogger Tipi: Türkçeyi, grafikleri , linkleri , tasarımı , temayı , düzeni ne varsa herşeyi katledip bırakır. Yazdığı yazılarda ne imla kurallarına uyar , ne de yazı düzenine... Grafiklerini paintte hazırlar ve jpeg olarak kaydederken ''bu görseli jpeg olarak kaydederseniz çözünürlüğü bozulabilir'' uyarısı onun için hiç bir şey ifade etmez. Bloğunda ki resimleri/grafikleri kendisi hazırlar ama hiç birinin boyutu birbiri ile uyumlu değildir. Temasını az buçuk kod bilgisi ile modifiye etmeye çalışırken sidebarı kaydırır ve tekrar düzeltmenin zahmetine katlanmaz. Her şeyi katleden bu Blogger Tipi'nin bloğunda katliama dair ne ararsanız bulabilirsiniz. Türkçe yazdığı bir yazının içine ''w,q,x'' gibi ibareleri koyunca iyi bir makale yazdığını zanneder.

 

6-)Kendin Kendine Blogger Tipi: Bu kategoriye giren Blogger'lar genelde kendi yazılarını yalnızca kendisi okur. Ne yazacağını , ne yazması gerektiğini bir türlü kestiremez. Bir gün izlediği bir haberin analizini kırk yıllık yorumcu gibi yaparken , bir gün ayran nasıl yapılır şeklinde bir yazı ile karşımıza çıkabilir. Bu Blogger Tipi'nin kaygısı ve telaşları yoktur. Ne kadar ziyaretçi gelmiş , yazısını kaç kişi okumuş onun için hiç bir önem arzetmemektedir.

 

7-) Temacı Blogger Tipi: Bloğunu her ziyaret ettiğinizde sizi farklı bir temanın karşılamasından bıkmış olduğunuz Blogger Tipi'dir. İçerisinde yararlı,faydalı bir içerik vardır ve sizin tekrar uğrayıp o yazıya müracaat etme vaktiniz gelmiştir , tekrar girersiniz temanın değiştiğini görürsünüz. Blogda ki o yazıyı bulur açarsınız ve okumadan evvel demli bir çay alıp tekrar gelirsiniz , el alışkanlığı işte F5 yapıp sayfayı yenilersiniz ve temanın tekrar değiştiğini görürsünüz. Bu tiplerin hoşuna giden her temayı bloglarına uyarlamaya çalışmaları insanları bıktırır. Halbu ki bir çok profesyonel blogger'ın yaptığı gibi , kendilerine özel bir alanda yer edinip yeni tema , demo,test gibi çalışmaları için bu alanı kullansalar daha güzel olacaktır. Temasını değiştirmekten ve düzenlemekten vakit bulup bir makale yazamamıştır. Aslında ruhuna hitap eden temayı bir kararlaştırabilse , vaktinin çoğunu yeni yazılar üretmek için harcayacaktır ama ne mümkün. Temacı Blogger Tipi oldukça fazladır.

 

8-)Yazar Blogger Tipi: Bloğuna düzenli olarak belirli aralıklarla yeni, düzgün, güncel, özgün ve kurallara uyan yazılar ekler. Onun için yazıları bloğunun görünümünden, şeklinden daha önemlidir. Gelen ziyaretçilerini dahi özenle seçer , anti bir yorum geldiğinde tezini savunan yeni bir makale daha yazabilir. Emek verecen , yaptığı işi gerçekten ciddiyetle önemseyen bir Blogger Tipi'dir.

 

9-)Menfaatçi Blogger Tipi: Kendisi için gerekli olan bir bilgiye ulaşmak için , o bilginin üstadının kapısını günde 5 kere çalar , istediğini aldığında yada yaptırdığında dönüp arkasına bile bakmaz. Bir süre sonra Üstad'ın bloğuna tekrar uğrar ama bu defa birşeyler istemeden önce bloğa yorumlar yazmaya , Üstad Blogger için övgü dolu sözlerle iltifatlar dizmeye başlar. Bu andan itibaren anlarsınız ki arkasından bir istek gelecektir.Ya kendi bloğunun bozulan kodlarını düzeltmesini yada bloğunun tasarımına entegre etmeyi başaramadığı eklentiyi eklemesini isteyecektir.

 

Yaklaşık olarak 4 yıllık Blogger tecrübelerime dayanarak ortaya çıkardığım bu Tip'ler sadece bir takım kalıplaşmış kavramları belirtmek ve ortaya gizli yada aşikar olarak çıkmış olan Blogger çeşitlerini sıralamaktı. Kimseyi üzmek , kırmak yada kategorize etmek adına yazılmamıştır. Sizinde edindiğini deneyimlere göre kategorilendirebileceğiniz bir Blogger Tipi olduğuna eminim... İyi Bloglamalar dilerim.

 

Yazar Hakkında: Vural Egemen Sarıgöz Rengarenk Web Günlüğü

45 yorum:

  1. O kadar begendim ara ara da guldum ki :)
    Tespitler guzel ve yerinde..Vural bey'i tebrik ediyorum..

    YanıtlaSil
  2. Ben yazar blogger tipine giriyorum haha :)
    Çok güzel bi yazı olmuş, baya eğlendim okurken.

    visnetadindaa.blogspot.com

    YanıtlaSil
  3. Karakteri 2,4,5 olmayana, 7 den 6 ya, 6 dan 8 e, 8 den 3 e bir güzergahdır bence bloggerlık.

    Güzel yazı emeğinize sağlık...

    YanıtlaSil
  4. Vallahi epey eğlenceli ve bir o kadar doğru tespitlerin olduğu bir yazı olmuş. Teşekkür ederiz,elinize sağlık.

    YanıtlaSil
  5. Her ne kadar şuanda kendimi 'Kendi Kendine Blogger Tipi'nde görsemde, buradaki kategorilerden de beğendiğim çıkmadı:)
    ben başlı başına yeni bir kategori oluşturmak için uğraşıyorum sanırım:)
    çok eğlenceli ve yerinde bir yazı olmuş...
    teşekkürler Rengarenk Web Günlüğü.

    YanıtlaSil
  6. Yazıyı keyifle okudum ve katılıyorum da yazılanlara.Acaba dedim ben hangi kategorideyim?Bir ev kadını olarak yerimiz belli zaten tabii ki yemek tariflerini yazan müebbet ev kadınları blogeriyim:))Teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  7. bayıldım bu yazıya.. doğru ve yerinde tespitler :D... tam kategorimi bulamadım :D biraz evhanımı ama diil daha çok kendi kendime takılıyorum galiba :))).. harika ...

    YanıtlaSil
  8. gercekten doğruluklarla dolu bır yazı olmus:)

    YanıtlaSil
  9. Tespitler çok doğru..Temacı bloggera çok güldüm :)

    YanıtlaSil
  10. Hangi tipe giriyorum çabuk itiraf et:))))

    YanıtlaSil
  11. valla o tiplerin hepsinden azar azar bende var :)))

    YanıtlaSil
  12. Hakikaten doğru bir yazı olmuş.

    YanıtlaSil
  13. Gerçekten çok güzel bir tespit olmuş arada bir iki lafta bize mi gelmiş sanki :)

    YanıtlaSil
  14. sanki beni anlat mış herşeyde biraz da ben varım : )

    YanıtlaSil
  15. acaba ben hangi 'tip'lerdenim bu yazıdan sonra hepten merak etmeye başladım :)

    YanıtlaSil
  16. aslında hemen hemen herkes bu yazıdaki tiplerden biri kesinlikle olmuştur olmasa bu yazı ortaya cıkmaz dı : )

    YanıtlaSil
  17. Çok güzel yazı olmuş :) Mizah dilinizde hoş :) Teşekkürler yazı için

    YanıtlaSil
  18. Hocam değerlendirmeler çok güzel, elinize sağlık.
    herhalde 3 grupdayım :)))
    ben blog açılıpda kapanmasına değineceğim!!?
    her ne kadar kolay görünsede blog oluşturmak o kadarda kola değil, en büyük zorluğuda katagori ve etiketlemede yatıyor!! sizler konularınızla yardımcı olmaya çalışsanızda blog uygulamasında kolay olmuyor vede ölü bloglar meydana geliyor.

    YanıtlaSil
  19. bır de gunlukcu bloggerlar var onları yukardakı hıcbıryere yakıstıramadım nedense. ben ev hanımı blogger gıbıyım ama ne yemek bılırım ne hamartımdır ne de ıkıs nakıs bılırım. ben hangısı olucma sımdı. ev hanımıyım ama sadece cocuklarımla ılgılı yazıyorum ama aynı zamanda gunluk gıbı de kullanıyorum hem temasal hem gunlukcu bloggerlar ;) buna da bır ısım bulmak lazım

    YanıtlaSil
  20. :) arada bu tarz yazılar yazmanız çok güzel oluyor blog hocam:) ama ben kendimi bu katogorilerden birine ait hissetmedim biraz tema değiştiren kısmına giriyorum ama çok değil :) benimde aklımda yazmayı düşündüğüm bir yazı var kabul ederseniz sizin blogunuz için başlık " blogumun bana kazandırdıkları ya da öğrettikleri "

    YanıtlaSil
  21. @başak pdr
    Bu yazıyı konuk yazar olarak Vural Egemen Sarıgöz yazdı. Sizin yazınız için de okumadan yayınlarım ve yayınlamam diyemem.

    YanıtlaSil
  22. Bir blogger tipleride benden IKEA blogger tipleri :) IKEAnin dekorasyonlarini fotograflayip bloguna post yapanlar varya iste onlar :)

    YanıtlaSil
  23. Galiba 3. tipim...yırttım paçayı ...he he ehe ..ama yazı harika bayıldım teşekkürler.

    YanıtlaSil
  24. Yeni bir blogger olarak okumak çok faydalı oldu beni de kategorize etme olayı zorladı 3 tane ayrı bilgisayar müh.ile çalıştım ama yine de tam olmadı...

    YanıtlaSil
  25. tipki burclar gibi :)
    ben hangi siniftayim? yada hangi burctanim ?
    bunu cevaplayamam ki :(
    zamanla ögreniriz insAllah
    muhabbetle

    YanıtlaSil
  26. Çok keyifle okudum. Tespitler çok doğru. Sevgiler, selamlar..

    YanıtlaSil
  27. 6 ile 8 arası bir yere koydum kendimi :)
    Kitap-kedi kokan bloglar unutulmuş gibi geldi ki çok severim onları. Eğlenceli ve doğru bir yazı olmuş, teşekkürler.

    YanıtlaSil
  28. Bende orda olmayan bir tanesine giriyorum :D Yeni başlamış blog tipi :D

    YanıtlaSil
  29. Bakın ne buldum :)

    Sizce bu hangi blogger tipi olabilir

    Varmıdır etik olarak böyle blog yazan ???

    YanıtlaSil
  30. @Caramba CARAMBİTA
    Muhtemelen 8-10 blogun RSS'inden yazı çeken botlar kullanılarak bu kadar yazı olmuştur. Başka türlü bunu yapmak çok zor.

    YanıtlaSil
  31. Yorumlar için teşekkür ederim.

    @Serdar Kara'ya da yazıyı yayınladığı için teşekkürler...

    YanıtlaSil
  32. Sanırım bende yeni Blogum ile 6. Kategorideyim :l
    En azından kopyaci blogger değilim :))

    YanıtlaSil
  33. Sanırım bende 3.süyüm

    YanıtlaSil
  34. 'Kopyala Yapıştır Blogger Tipi' onlar bi bitmiyolar...

    YanıtlaSil
  35. Elinize sağlık =) Anne bloggerlar ev hanımı blogger tipine mi giriyor?

    YanıtlaSil
  36. çok doğru tespitler gerçekten viverline olarak ben sanırım günlük olarak kullanıyorum
    tattığım gördüğüm şeyleri paylaşıyorum
    beklerim... http://viverline.blogspot.com/
    elinize sağlık

    YanıtlaSil
  37. Benim blogum 6,7 ve 8. kategorilere uyuyor:) Çok güzel bir yazı olmuş:)

    YanıtlaSil
  38. Ben sanırım kendi kendine blogger tipine giriyorum :D

    YanıtlaSil
  39. Tek kelime ile bravo, tanımlamalar ve tespitler çok doğru. Ama bu tespitlerin bir kısmı hepimiz için, kişisel ve yaşanmış tecrübeler olsa gerek. Yani hepimiz bir dönem, bu blogger tiplerinin herbirine, öyle yada böyle uygunduk. Ne dersiniz?

    YanıtlaSil
  40. bende 1 numaralı bloggerim o zaman :)

    YanıtlaSil
  41. 6 Bana uygun :D

    YanıtlaSil
  42. süper bir yazı olmuş ..Ama kendimi hangi sıraya koyacağımı bilemedim:)Yemek üzerine benim bloğum ama .-)

    YanıtlaSil
  43. 3 numara diyorum :) güzel bir yazı olmuş.

    YanıtlaSil
  44. Bir de sadece görünüme önem verenleri sayalım... ☺

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.