SEO Uyumlu Yazı Nasıl Yazılır?

Blogunuzda bir yazı paylaşırken kaliteli bir yazı olması ne kadar önemliyse bu yazının SEO konusunda da aynı başarıyı göstermesi o kadar önemlidir. Çünkü yazınızın kalitesi okuyucularınıza belli bir konuyu açıklayıcı bir şekilde anlatmada yetse bile arama motorlarına anlatmada yeterli olmayacaktır. Bu yüzden yazılarınızı yazarken okuyucularınızı düşündüğünüz kadar yazılarınızın SEO uyumlu olmasını da düşünmelisiniz.

 

Peki SEO uyumlu bir yazı nasıl hazırlanır ?

 

Öncelikle yazınızın SEO uyumlu olmasından önce blog tasarımınızın belli başlı optimizasyonlarını yapmış olmanız önemlidir. Bunun için daha önce yayınlanan yazılara göz atabilirsiniz.

seo

- Blogger İçin Google Sitemap Oluşturma

- Blogger a Meta Etiketleri Ekleyin

- Arama Sonuçlarında Yazı Başlıkları Blog İsminden Önce Görünsün

- Görseller İçin SEO

 

1-Arama Motorları İçin Düzenlenmiş Yazı Başlığı Hazırlayın


Yazı başlığınız google görünmenizi sağlayacak en önemli etkenlerden biridir. Arama motorları yazınıza ait ilk başlığınızı indexler ve arama motorlarında sizi arayanlar ilk yazı başlığınızı görür. Yazınızın tıklanması da yazı başlığınızın ne kadar başarılı bir şekilde olduğuyla orantılıdır. Bu yüzden yazınızı iyi bir şekilde özetleyen ve anahtar kelimeleri içeren yazı başlığı yazmalısınız. Bunun için insanlar google da ilgili konuyu ne şekilde arıyor diye bir araştırma yapabilirsiniz :

2-Yazı Linkini ve Arama Açıklamasını Düzenleyin


Bildiğiniz gibi google 2012 yılında SEO konusunda bir çok yenilik tanıttı. Yazı URL lerini özelleştirmeniz ve her yazınıza farklı arama açıklaması ekleyebilmek bunlar arasında öne çıkanlardan. Bu konuyu kısaca açıklarsak:

Blogger da bir yazı yazdığınızda sistem yazı başlığınızla ilgili otomatik olarak bir URL belirler. İçerisindeki Türkçe karakterleri ve noktalama işaretlerini atlar. Belki de gereksiz kelimeleri URL’ niz içinde yer verebilir. Bu yüzden URL’nizde önemli kelimelere yer verebilmek için URL’nizi özelleştirmelisiniz.

url


Buna ilaveten yazınızın kısa arama açıklamasını da oluşturmayı ihmal etmeyin. Çünkü google da yazınız indexlenirken bu arama açıklaması ile belirir. Şöyle ki diyelim yazınıza şu şekilde başladınız :

“Bu haftaki yazımda sizlere daha faydalı olması açısından blog yazılarınıza değer katacak bir konuyu paylaşmak istedim.”

Amacınız blogger da SEO konusundan bahsetmek ama yukarıdaki açıklamanın içerikle hiçbir alakası yok. İşte bu düzensizlikten kurtulmak için her yazınız için farklı arama açıklaması oluşturmalısınız.

3-Resimleriniz İçin SEO Düzenlemesini Yapmayı İhmal Etmeyin


Bildiğiniz gibi arama motorları eklediğiniz resimleri tanımazlar. Ne olduğunu anlamazlar. Onlara resminizin ne ile alakalı olduğunu bildirmelisiniz. İyi bir resim başlığı ve ekleyeceğiniz alt etiketi resimlerinizin indexlenmesini  ve arama motorları tarafından tanınmasını sağlayacaktır.

4-Kalın ve Renkli Kelimeler ve Listeleri Yazılarınıza Ekleyin


Süregelen bir tartışmadır bu. Kalın yazılan yazılar google tarafından önemsenir mi? Okuduğum kadarıyla çok büyük etkisi olmasa da bu tür yazıların az da olsa etkisinin olduğu yönünde. Bu sebepten ötürü yazılarınızda kalın efektli ilgili kelimelere yer verin. Listeler oluşturarak yazınızın ilgi çekiciliğini artırın.

 

5-Eski Yazılarınıza Atıfta Bulunun


Bu yazıyı okurken eminim zaman zaman verdiğim site içi linkleri fark etmişsinizdir. Bu tür hatırlatmalar okuyucularınızda farklı bir pencere açar ve linklerinizin tıklanma ihtimalini artırır. Bu dahili linkler sayesinde eski yazılarınızı tekrar göndeme getirebilir ve onların trafiğinin artmasını sağlayabilirsiniz.

Son Sözler


Yukarıda sizlerle bir makalenin arama motorları için nasıl uygun hale getirebileceğimize dair paylaşımda bulundum. Konusunda açıklayıcı, kaliteli ve özgün bir yazıyla birlikte yukarıdaki adımları da uygularsanız yazılarınızı hem arama motorlarına hem de okuyucularınıza sevdirmeyi başaracaksınız.

Bir yazının SEO konusunda başarılı olabilmesi için farklı yöntemler var mıdır? Tecrübelerinizi bizimle paylaşın.

Yazar Hakkında:

Bu yazı; blogger ipuçları, windows uygulamaları, SEO ve sosyal medya konularında içerik üreten tarafından yazılmıştır. Yazarın diğer yazılarını Ehl-i Blog’da okuyabilirsiniz.

18 yorum:

  1. Bilmeyenler için yararlı bilgi olacaktır.
    Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  2. Oldukça faydalı ve derli toplu bir anlatım olmuş. teşekkürler.

    YanıtlaSil
  3. bazılarını bilmiyordum ve çok iyi oldu öğrenmem.teşekkürler serdar bey yine çok güzel bir yazı hazırlamışsınız.

    YanıtlaSil
  4. Serdar hocam çok tşk ediyorum..

    YanıtlaSil
  5. @Alanay yıldırım
    Beğendiğinize sevindim ama bir düzeltme yapayım. Yazıyı ben yazmadım, yazının sonunda yazıyı yazan kişi hakkında bilgi var ama gözünüzden kaçmış sanırım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Konuk ettiginiz icin tesekkurler o zaman :)

      Sil
  6. konuyla alakası yok konu başlıklarını ortalama nasıl yapılır konu başlıklarımın ortalı durmasını istiyorum yardımcı olurmusun hocam

    YanıtlaSil
  7. Güzel bir derleme olmuş teşekkürler

    YanıtlaSil
  8. Beğendiğiniz için memnun oldum.Teşekkürler

    YanıtlaSil
  9. Çok faydalı bir açıklama olmuş. Teşekkürler

    YanıtlaSil
  10. Bu faydalı bilgileri hazırlayana ve paylaşana ayrı ayrı teşekkürler.. Nacizane bir tavsiye de benden: Blogger yazı başlığını otomatik olarak H1 (Ana başlık)olarak tanımlıyor.. Ayrıca yazı içeriğinde, yazı konusu ile ilgili H2 (Başlık) ve H3 (Alt başlık) bulunması da yazıyı SEO açısından zenginleştiriyor bildiğim kadarıyla..

    YanıtlaSil
  11. Hocam çok çook teşekkürler verdiğiniz adımları tek tek yaptım.
    Benim gibi teknik konularda yetersiz olan arkadaşlar için çok faydalı bilgiler paylaşıyorsunuz. Sayenizde bloğum işe yarar bir hale geliyor.

    YanıtlaSil
  12. merhaba cok yararli bir paylasim olmus teskkur ederim

    YanıtlaSil
  13. Blogger olmak isteyen tüm bunları uygulamalı.

    YanıtlaSil
  14. hocam merhaba yeni bir blogcu olarak yardımlarınıza ihtiyacım var blog sayfam bu http://yoltarif.blogspot.com/ burayı ziyaret edip ne yaparsam daha iyi bir kitleye ulaşabilirim bunu çözmem gerek

    YanıtlaSil
  15. Gerçekten faydalı bir yazı olmuş. Yalnız Serdar abi sanırım sen yazı url lerine fazla dikkat etmeyenlerdensin galiba :)

    YanıtlaSil
  16. Valla benim bloğum var ama bunları öğrendikten sonra o bloğumu daha ilgi çekici hale getirebilirim sağol

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.