Sosyal Sinyaller Ve SEO

Geçtiğimiz günlerde dünyaca ünlü SEO topluluklarından biri olan Serach Engine Land’den Danny Sullivan’ın Google Webspam ekibinin başındaki isim olan Matt Cutts ile yaptığı bir röportajın videosunu izledim. Konu sosyal medya, sosyal sinyaller ve SEO’ydu.

 

Önnümüzdeki 10 yıl içerisinde sosyal sinyallerin SEO planlarındaki rolü giderek artacak. Backlinklerin SEO stratejilerindeki önemi devam ediyor ama unutmamak grerekir ki devir sosyal olma devri.

 

sinyaller

 

Sosyal Sinyaller Nelerdir?

 

Sosyal sinyalleri de aynı backlinklerde olduğu gibi  blogunuz için verilmş bir oy olarak tanımlayabiliriz. Bu sosyal sinyaller; Google “+1”ler, Facebook “like”lar ve “tweet”ler olabilir. Ancak backlinklerde nasıl her siteden gelen link nasıl aynı değere sahip değilse sosyal sinyallerde de durum bu şekilde. Sosyal itibarı ve otoritesi yüksek olan kişinin +1’iyle düşük olan kişinin +1’i aynı değeri taşımaz.

 

Backlinkler Önemini Kaybediyor Mu?

 

Backlinkler, bir sitenin arama souçlarındaki sıralamasını yüklestmede her zaman önemli bir etken olarak kabul edildi. Ancak sektörün önde gelen isimleri, gün geçtikçe backlinklerin öneminin azalacağını, onların yerini sosyal sinyallerin alacağını ileri sürüyorlar. Açıkçası Google’ın son 2 algoritma güncellemesi olan Panda ve Penguen’de bu görüşü destekler nitelikte.

 

Sosyal Otoritemi Nasıl Arttırabilirim?

 

Sosyal medya ve sosyal sinyallerin önemini anladığımıza göre bundan sonraki hedefimiz sosyal otoritemizi arttırmak olmalı. Bunun en iyi ve en doğal yöntemi kaliteli ve özgün içerik üretmektir. Tabi bu içeriğin paylaşılmasını kolaylaştırmak için yazılarınıza sosyal medya butonları eklemelisiniz. Her sosyal mecrada bir hesap oluşturup buralarda aktif olabilir, takipçilerinizle etkileşime geçebilirsiniz.

 

Görünen o ki ilerleyen günlerde sosyal etkimizi arttırma konusuna daha fazla önem vermemiz gerekecek. Artık “Sosyal SEO” kavramı yaygınlaşacak gibi gözüküyor. Eğer arama sonuçlarında daha iyi yerlere gelmek istiyorsanız erken hareket etmekte fayda var. Blogcular için sosyal medya sohbet etme yeri değildir, bunu unutmayın.

 

Yazının başında bahsettiğim ve bu yazıyı yazmama ilham veren videoyu merak ediyorsunuz buyurun:

 

8 yorum:

  1. "Blogcular için sosyal medya sohbet etme yeri değildir, bunu unutmayın." Çok doğru bir söz olmuş kesinlikle katılıyorum.

    Bir bloga sahip olan herkesin, sosyal medya sayfalarında hesapları olmalı ve farklı sayfalardan gelen kişilere ortak şekilde hitap edebilmeli diye düşünüyorum.

    YanıtlaSil
  2. Backlinklerin arama motorları botları açısından etkisini yitirmesi kaçınılmaz olacaktır ancak etkileşim adına hiç kuşku yok ki elzemdirler.

    *Sanırım yorum, yorumlama biçimiyle kendisini daha net anlattı.

    YanıtlaSil
  3. Yazı için teşekkürler Serdar Bey ; Google'un gelecek planlamasında Sosyal Medya'nın büyük yer alacağı kesin.Düşünce de haklısınız.Özgün içerik ve Sosyalleşme geçerli bir kavram.Havada uçuşan haksız bacling'lerinde önünü kesececektir.Altın gerçek değerinde dartılacak anlamına geliyor.İşallah tüm blog yazarları bu konuyu tam anlarlar.Açıklayıcı ve ışık tutucu bir yazı olmuş.Elinize sağlık.

    YanıtlaSil
  4. It's really a good article on SEO. Thanks for your sharing.
    if you have free time. I would like to invite you to my forum www.webmastersun.com to discuss about SEO and internet marketing online. :)

    YanıtlaSil
  5. selam,yazi icin teskkurler,tesbitlerinizden faydalandim.
    http://seyhatlerim-anilarim.blogspot.com/

    YanıtlaSil
  6. Merhabalar, öncelikle Serdar hocam bu güzel yazınız için teşekkürler.

    Sosyal Medya'yı iyi bir şekilde kullanmak herkesin faydasınadır, kimisi cv'sini Sosyal Medya üzerinden hazırlar, kimisi sitesi için Sosyal Medya'yı kullanır. Hayatımızın bir parçası olmaya başladı.

    YanıtlaSil
  7. Sosyal medya bi anlamda reklam pazarı zaten hocam. Artik hayatimizin vazgecilmezi haline geldi.

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.