Blog Hocam’ın “5N1K”sı

5N1K’yı hepiniz biliyorsunuz sanırım. İş yaşamının çeşitli evrelereinde, yazışmalarda, gazetecilikte ve pek çok alanda sık kullanılan bir planlama yöntemidir. Amaç bilgiyi eksiksiz bir şekilde aktararak zaman ve emek kaybı yaşanmasını önlemektir.

Bu yazıda 5N1K yöntemini Blog Hocam’a uygulamayı deneyeceğim ve sizden de kendi blogunuza uygulamanızı isteyeceğim. Bakalım nasıl sonuçlar çıkacak ortaya. Hadi başlayalım…

5n1k

Ne?

Blog Hocam’da ne yazıyorum? Blog yazarlığı ana teması altında blog yazarlarını ilgilendiren pek çok konuda yazıyorum. Slogandan da anlayacağınız gibi bloglarınızı iyileştirmenize yardımcı olması açısından bilgi ve deneyimlerimi aktarmaya çalışıyorum. Blog Hocam’ın her seviyede blog yazarına hitap ettiğini söyleyebilirim.Çünkü içeriklerimin çoğunu okuyucunun talepleri doğrultusunda oluşturuyorum. Blog Hocam’da yer alan konu başlıkları ise şöyle:

Blog AraçlarıBlog HocamBlog MakaleleriBlog TemelleriBlog İpuçlarıBlogger EklentileriBlogger İpuçlarıBlogger ŞablonlarıMisafir YazılarSEOSosyal MedyaSponsor

Blog dünysındaki gelişmelere ve okuyuculardan gelen isteklere göre ileride bunlara yeni konu başlıkları da eklenebilir elbette. Şimdilik mevcut konu başlıkları bu şekilde.

Neden?

Blog Hocam’ı neden oluşturdum/yazıyorum? Öğrencilik yıllarımda tanışmış olduğum blog yazma işi zamanla bende bir tutkuya dönüşmüştü. Ancak okul hayatı bitip işlerimi yoluna koyana çok yoğun bir dönem geçirmiş ve blog yazmak için hiç fırsat bulamamıştım. Ailemle oturduğum evimiz (Maltepe) iş yerime (Beylikdüzü) çok uzak olduğu için işime yakın bir yerde ev tutmaya karar verdim. Artık işlerimi yoluna koymuştum ve akşamları evde tek başıma vakit geçirmeye çalışıyordum. Yine böyle bir akşamda Webrazzi’de bloglarla ilgili bir yazı okuduktan sonra beni oyalayacak bir blog oluşturmaya karar verdim. Hangi konuda yazsam diye düşünürken blog yazarlığı hakkında yazmanın eğlenceli olacağını düşündüm ve Blog Hocam’ı oluşturdum (Şubat ‘11).

Nasıl?

Blog Hocam’ı nasıl yazıyorum? Uzun yazıları okumayı ve yazmayı seviyorum. Yazılarımda mutlaka en az 1 görsel kullanırım. Blog yazılarımda görseli 2 şekilde kullanıyorum. Ya resimli bir anlatım yaparken açıklayıcı bir görsel kullanıyorum ya da yazının konusuyla ilgili bir anahtar kelime belirleyip ücretsiz stock fotoğraf sitelerinde o anahtar kelime ile ilgili bir görsel bulup yazıya ekliyorum. Ayrıca yazılarımda dahili ve harici linklere yer vermeyi de seviyorum.

Yazılarımı yazar yazmaz yayınlamam. Bir içerik takvcimim vardır ve yazımı yazdıktan sonra o takvimde belirlediğim bir güne yerleştiririm. Günü geldiğinde de yayınlarım.

Nerede?

Blog Hocam’ı nerede yazıyorum? Öğrenciyken part time olarak bir teknoloji mağazasında (Techbuy) çalışsam da gelişen teknolojiye ayak uydurumadığımı itiraf etmeliyim : ) Tablet bilgisayar ve akıllı telefon kullanmadığım için yazılarımı laptop ve desktop bilgisayarlarımda yazıyorum. Ofiste 2 bilgisayarım vardır. Biri işlerim için kullandığım Macbook, diğeri ise kişisel kulanım için aldığım Casper. Genelde ikisi de önümde açık olur ve fırsat bulduğumda yazılarımı yazmaya burada başlarım, akşam eve gittiğimde bitiririm : )  Ev ve ofis dıışında yazı yazdığım bir yer olmadı henüz.

Ne Zaman?

Blog Hocam’ı ne zaman yazıyorum? İçerik üretme onusunda çok tutarlı olduğumu söyleyemiyorum. Günde 2 yazı yazdığım da oluyor, 1 hafta yazı yazamadığımda. İçerik takvimim ve misafir yazarlar sayesinde haftada 3 yazı geleneğini bozmadan Blog Hocam’ı güncel tutabiliyorum.

Dördüncü maddede de yazdığım gibi yazılarımı yazmaya genelde ofista başlarım. Özellikle öğle yemeğini yedikten sonra çayımı/kahvemi içerken (saat 12-13 civarı) yazı yazmak bir alışkanlık oldu. Akşam eve gelip yemeğimi yedikten sonra yapacak bir şeyim yoksa gece geç saatlere kadar Blog Hocam’la ilgileniyorum, yazılarımı tamamlıyorum, mesajları cevaplıyorum.

Kim?

Blog Hocam’ı kim yazıyor? Artık tanıyorsunuz beni : ) Serdar Kara, 1984 doğumlu, işinde gücünde, ailesine bağlı, vatanını milletini çok seven, mühendislik okumasına rağmen mesleğini sadece 1 sene yapan, hayallerinin peşinde koşan bir Türk genci. Daha fazlası için değerli okuldaşım +ozgehan omag ‘ın benimle yaptığı röportajı okuyabilirsiniz.

Ayrıca Blog Hocam’da Cuma günleri misafir yazarlara ayrılmıştır. Kurallara uygun yazılarak gönderilen yazıları yayınlıyorum. Bu vesileyle katkıda bulunan misafir yazar arkadaşlara bir kez daha teşekkür ederim.

Söz Sizde

Blog Hocam’ın 5N1K’sı bu şekilde. Farklı ve keyifli bir yazı olduğunu düşünüyorum. Sizden ricam kendi blogunuzun 5N1K’sını yazmanız ve linkini burada yorum olarak paylaşmanız. Sizin 5N1K’nızı merak ediyorum. Ben yazarken çok keyif aldım, eminim siz de yazarken aynı keyfi alacaksınız.

19 yorum:

  1. Her blog yazarının 5N+1K'sı olmalı bence. Blog Hocam, ilgiyle takip ettiğim bir blog. Keyifli bir yazı olmuş. Blog Hocam'dan öğrendiğim değerli bilgiler var. Her blogger'ın yolu Blog Hocam'a düşmeli. Bir kere ziyaret eden bir daha bırakamaz.

    YanıtlaSil
  2. Çok teşekkür ederim. Siz de benzer bir yazı yazarsanız okumak isterim.

    YanıtlaSil
  3. Ben teşekkkür ederim. Ben de yakın bir zamanda sizin yazınıza benzer bir yazı yazmayı düşünüyorum. Aslında yazmayı istediğim o kadar çok konu var ki... Hepsinin planı ve listesi mevcut. Yazmak, son derece keyif verici bir uğraş. Benim için son yıllarda bir tutku olmaya başladı. Yakın bir zamanda Blog Hocam için de bir yazı yazacağım.

    YanıtlaSil
  4. Blog dünyasında çok yeni olmama rağmen büyük bir artıyla başladım diyebilirim. Sebebi blog yazmaya başlarken daha Blog Hocam la tanışmam oldu. Yazdıklarınızı takip ediyorum ve kendi payıma düşenleri alıyorum. Bu yazınız da çok keyifli olmuş. Kısa sürede ben de kendi blogumda 5N1K yazısı yazıp sizinle paylaşacağım. Bilgi paylaştıkça çoğalır. Saygıyla... İYİ KAL ;)

    YanıtlaSil
  5. İnsanın kendini geliştirmesinin en güzel örneği herhalde 5N1K... Blog yazmaya yeni başlayan biri olarak yazılarınızla kendimi hızla yetiştireceğimi umuyorum. Bu yazı da çok güzel bir yazı olmuş gerçekten ellerinize sağlık hocam ..

    YanıtlaSil
  6. Çok güzel bir paylaşım olmuş yine Serdar ellerine sağlık. En kısa sürede bir '5N1K' yazısı da ben yazacağım...

    YanıtlaSil
  7. Müsait bir zamanda bir 5N+1K yazısı da ben yazayım bari:)
    Yalnız, ufak tefek de olsa yazım hataları Blog Hocam'ın kalitesine yakışmamış bence.
    Saygılarımla...

    YanıtlaSil
  8. Yorum yaparken linkimi de eklemek istedim bu güzel yazıya:)Yani ödevimi yaptım hocam, umarım beğenirsiniz:)
    http://evdeyazar.blogspot.com/search/label/G%C3%9CN%C3%9CN%20KONUSU

    YanıtlaSil
  9. @evde yazar
    Teşekkürler, hemen okuyorum.

    YanıtlaSil
  10. Bizde üzerimize düşeni yaptık. :)

    http://www.weburak.com/5n1k/

    YanıtlaSil
  11. Ben de Medya İstasyonu'nun 5N 1K'sını yazdım. Okumanızı diliyorum. Her blogger 5N 1K yazısı yazmalı. 5N 1K blog yazarlığı için de önemli bir terim.

    YanıtlaSil
  12. Derste işlediğimiz 5N1K konusu geldi hemen aklıma:) doğru bir yaklaşım.

    YanıtlaSil
  13. merhabalar bizde yazdık bekleriz yorumlarınız bizi onore edecek :http://kirmizirouge.blogspot.com/2013/05/krmz-ruj-5n-1k.html

    YanıtlaSil
  14. Merhaba. ben de Terapi Koltuğu'nun 5N 1K'sını yazdım. Muhabbetle.

    YanıtlaSil
  15. Sizin teşvik etmenizle yazıp yayınladığım 5N1K yazım; http://ozdenburak.blogspot.com/2013/05/5n1k.html
    Değerli yorumlarınızı bekliyorum. Saygıyla...

    YanıtlaSil
  16. Merhaba Serdar hocam..
    Serdar hocam diye hitap ettikçe her defasında aklıma " serdarhocam.com " geliyor. Bence değerlendirebilirsin :)
    Bloğum yavaş yavaş oturmaya, sizlerin sayesinde de şekillenmeye başladıkça dönüp dönüp bu yazını okuyorum. En kısa sürede Blog Dolusu'nun '5N1K' sına bende yer vereceğim.
    Başarılarının devamını dilerim..

    YanıtlaSil
  17. @Alper YAVAŞ
    Hoca olan ben değilim, blogun kendisi. Amacım blogcuların faydalanabileceği rehber niteliğinde bir blog oluşturmaktı. Bu yüzden ismine Blog Hocam koymuştum. Ancak Blog Hocam sanki benim ismim veya rumuzum gibi algılandı :)

    YanıtlaSil
  18. Ha Blog Hocam ha Serdar Hocam :)
    Birbiri ile özdeşleşmiş kelimeler olarak görüyorum ve amacına ulaşmış bir blog görüyorum karşımda.(en azından benim için)
    Bizleri hiçbir zaman yanıtsız bırakmadığın ve diğer herşey için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  19. İlginiz ve desteğiniz için ben teşekkür ederim. Ancak hoca olmadığım konusunda ısrarcıyım :)

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.