FeedBurner’ın İncelikleri

Daha önce sık sık bahsttiğim FeedBurner, blogunuzun beslemelerini herkesle paylaşmanızı sağlayan ücretsiz bir Google ürünüdür. Daha önce FeedBurner kurulumu ve yapılması gereken temel ayarları anlattığım bir yazı yayınlamıştım. Fakat FeedBurner özellikleri ve marifetleri o yazıda anlattıklarımla sınırlı değil elbette. Gelin FeedBurner hesabınıza ince ayar yapalım.

 

 

1. E-Posta Abonelerinizi Görün

 

Biliyorsunuz FeedBurner’ın en güzel özelliklerinden biri beslemeleri e-posta ile ulaştırablmesi. Peki hiç blogunuzu e-posta ile takip edenlerin kimler olduğunu merak ettiniz mi? FeedBurner’da e-posta abonelereinizi görmek mümkün.

 

Feedburner mail aboneleri

 

Publicize > Email Subscriptions > Subscription Management > View Subscriber Details yolunu takip ettiğinizde blogunuza hangi e-posta adreslerinin kayıt olduğunu görebilirsiniz.

 

Burada e-posta adreslerinin yanında hangi tarihte abone oldukları ile Active veya Unverified şeklinde notlar yazar. Active yazanlara yazılarınız başarılı bir şekilde ulaşıyor. Unverified yazanlar ise e-posta adreslerine gelen onay linkine tıklamamış olanlar. Yazılarınız bu kişilere ulaşmaz.

 

Yazılarınızın gönderilmesini istemediğiniz e-posta adresleri varsa, o adresin yanındaki delete ikonuna tıklayarakk aboneliğini iptal edebilirsiniz.

 

 

2. Beslemelerinize Kişisel Mesaj Ekleyin

 

Dilerseniz beslemelerinizin başında abonelerinize kişisel mesajınızı gösterebilirsiniz. Bu mesaj bir duyuru, istek, hatırlatma veya reklam olabilir. İstediğiniz şeyi yazabilirsiniz.

 

Beslemelere kişisel mesaj ekleme

 

Bu özelliği kullanmak için Optimize > Browser Friendly > Content Options bölümündeki ayarları şu şekilde yapın:

 

- Feed Content: List feed item titles and content

- Personal message: Enabled

 

Kutuya da göstermek istediğiniz mesajı yazın. Bu özelliği kullanmak için Browser Friendly servisinin aktif olması gerektiğini unutmayın.

 

 

3. Beslemelerinizi Otomatik Olarak İmleyin

 

Günümüzdeki SEO çalışmalarında sosyal imlemenin önemli bir yeri var. Google, popüler sosyal imleme sitelerinden gelen sinyallere çok önem veriyor.

 

FeedBurner, Link Splicer servisi sayesinde beslemelerinizi sizin yerinize en popüler sosyal imleme sitelerinden istediğinize ekliyor.

 

Beslemeleri otomatik imleme

 

Bu özellikten faydalanmak için Optimize > Link Splicer  yolunu takip ettikten sonra listedeki sosyal imleme sitelerinden üyeliğiniz olan birini seçin ve alttaki kutuya o siteye girmek için kullandığınız kullanıcı adını yazın.

 

Benim tavsiyem del.icio.us veya Digg’i kullanmanız. Dünya çapında en popüler ve en itibarlı siteler bu ikisi. Seçiminizi yaptıktan sonra bu servisi aktifleştirmeyi unutmayın.

 

 

4. Beslemelerde Yazının Özetini Gösterme

 

Auto-Blogging diye bir şey duydunuz mu? İnsanlar bazı programları kullanarak diğer blogların beslemelerinden çektikleri yazıları kendi bloglarında otomatik olarak yayınlıyorlar. Ben de yazılarımın 7-8 blog tarafından bu şekilde kullanıldığını görünce beslemelerimi özet şeklinde göstermeye başladım.

 

Feedburner özet gösterme

 

Bu özelliği kullanmak için Optimize > Summary Burner yolunu takip ettikten sonra beslemelerde gösterilmsini istediğiniz maksimum karakter sayısını ve özetten sonra gözükmesini itediğiniz mesajı yazdıktan sonra servisi aktifleştirin.

 

Benim yazılarım genelde uzun olduğu için özette 1000 karakter gösteriyorum. Yazılarınızın uzunluğun göre farklı karakter sayıları belirleyebilirsiniz.

 

Teaser bölümüne yazının devamını okumak içinyazı başlığına tıklanması grektiğini yazmanızı öneririm.

 

 

5. Beslemelerinizin Gönderilme Saatini Belirleyin

 

Beslemelerinizi RSS okuyucusu ve tarayıcılar ile takip edenlere yeni yazılarınızanında gönderilir fakat e-posta aboneliğinde durum böyle değil. Günde 1 adet e-mail gönderileceği için gönderim saatini kendiniz belirlemelisiniz.

 

Gönderim saati için okuyucu kitlenizin en aktif olduğu saati veya yazılarınızı genellikle yazdığınız saati seçmeniz mantıklı olacaktır.

 

Takip edenler bilir benim yazı yayınlama saatlerim istisnalar dışında 11-13 arasıdır. Dolayısıyla e-mail gönderim saati olarak bu saat aralığını eçtim.

 

FeedBurner mail zamanı

 

Bu özellikten yaralanmak için Publicize > Email Subscriptions > Delivery Options servisini açın ve TimeZone olarak GMT+02:00 seçeneğini seçerek maillerinizin gönderilmesini stediğiniz saat aralığını belirleyin.

 

 

6. Abone Sayacı Oluşturun

 

FeedBurner hesabınıza kaç kişinin abone olduğnu göstermek için kullanabileceğiniz Chicklet adı verilen FeedBurner sayaçları var. Bir örneğini benim e-posta abonelik kutumda göreblirsiniz.

 

Feedburner chicklet

 

Üstelik sayacı blogunuzun tasarımına uygun renklerde oluşturabliyorsunuz. Publicize > FeedCount servisini açtığınızda renk ayarlarınızı yaptıktan sonra oluşturulan HTML kodlarını blogunuza HTML > JavaScript olarak veya sayfadaki butonu kullanarak ekleyebilirsiniz.

 

 

FeedBurner’ın ince ayarları hakkında anlatacaklarım bu kadar. Bu özellikler sayesinde FeedBurner’ı tam anlamıyla kullanabileceksiniz.

35 yorum:

  1. Feedburner hakkında bilmediğim bir çok bilgi varmış teşekkürler.

    YanıtlaSil
  2. Çok teşekkürler, gayet faydalandım yazınızdan.

    YanıtlaSil
  3. Bu paylaşımla birlikte feedburner konusunu da halletmiş olacağız teşekkürler BlogHocam!

    YanıtlaSil
  4. elinize emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
  5. Teşekkürler BlogHocam.

    YanıtlaSil
  6. Hocam Digg'in sistemi değişti galiba. Kullanıcı adı yok galiba?

    YanıtlaSil
  7. Kademe kademe takip ederek uyguladım teşekkür ederim :)

    YanıtlaSil
  8. Yine her zamanki gibi faydalı bir yazıydı. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  9. paylaşım için çok teşekkürler

    YanıtlaSil
  10. Cok ise yarar bir yazi olmus tesekkurler

    YanıtlaSil
  11. Hizir abi,Var ol,can ol.sag ol.ilac gibi geldi.iyi ki varsin.sevgilerimle

    YanıtlaSil
  12. sanırım artık bende kullanmalıyım

    YanıtlaSil
  13. Tam olarak anlayamadım bu dediğiniz ayarları kumanda panelinden mi yoksa gmailden mi yapıyoruz..

    YanıtlaSil
  14. @Ceyda Çiçek
    feeds.feedburner.com adresindeki feedburner hesabınızdan ulaşıyorsunuz bu ayarlara.

    YanıtlaSil
  15. çok teşekkürler serdar bey.. toplam abone sıfır :)

    YanıtlaSil
  16. Hızır abi,3 numaralı ayarı yapamıyorum neden acep...annelikokulum is not a valid del.icio.us id. Please try again. diye mesaj çıkıyor.delicious hesabım var.adını yazıyorum bir türlü olmadı.

    YanıtlaSil
  17. @Dilek Dursun
    Aynı sorunu bir kaç kişiden daha duydum. Sadece o bölümde bir problem var sanırım. İsterseniz orayı atlayın.

    YanıtlaSil
  18. Çok teşekkürler ediyorum. Oldukça yararlı oldu.

    YanıtlaSil
  19. Güzel bir yazı olmuş teşekkürler...

    YanıtlaSil
  20. 4. maddedeki yazılarınızı kopyalayanları feedburner sayesinde mi farkettiniz? Eğer öyleyse nasıl bakabildiğimizi anlatabilir misiniz? Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  21. @KENDİN YAP
    Hayır, yazılarımı kopyalayanları copyscape isimli araç ayesinde öğrendim.

    YanıtlaSil
  22. teşekkür ederim bloghocam

    YanıtlaSil
  23. hocam Publicize > Email Subscriptions > Subscription Management tıklıyorum ama "View Subscriber Details" bölümü yok. feedburner site formatı değişmiş olabilir, yazıyı düzeltme ihtiyacı duyabilirsiniz.

    YanıtlaSil
  24. @Derin Uzay
    Hayır, değişen bir şey yok. Alt tarafta olduğu için dikkat etmemiş olabilirsiniz.

    YanıtlaSil
  25. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  26. Teşekkür ediyorum, bir madde gerçekten işime yaradı. :)

    YanıtlaSil
  27. Değerli üstadım :
    Yazınızı dikkatle okuyup uyguladım. Ancak şu abone sayısı mevzusunu tam kavrayamadım.

    YanıtlaSil
  28. Okudum serdar bey cok tesekkür ederim. Artik google bakmiyorum önce blog hocami acip konu var mi diye arastiriyorum. Sayenizde cok sey ögrendim kendim yaptikca anlamam da daha kolay oluyor.

    YanıtlaSil
  29. Abonelerin indeksini çok geç ekliyor sayaca

    YanıtlaSil
  30. Merhaba Serdar Hocam, öncelikle feedburner ile ilgili açıklamalarınız son derece yararlı. Sizden yaşadığım bir problemle ilgili yardım isteyeceğim. Blogda bir yazı yayınladığım zaman, blogdaki saat ile feedburner'daki saat arasında 2 saatlik zaman farkı oluştu. Bunu düzeltmenin bir yolu var mıdır? Sizin blogdan yararlanarak zamanı; GMT+2 olarak ayarladım. Dağıtım zamanı olarak da; 13.00-15.00 arası olarak ayarladım. Bu ayarları yaptıktan sonra; abonelere yeni yaptığım yayınlar hiç gönderilmedi. Bununla ilgili bir çözüm öneriniz olur mu? Şimdiden çok teşekkürler. Blog adresim: http://centikat.blogspot.com.tr .

    YanıtlaSil
  31. selam çok acil yardım istiyorum.herşeyi yaptım blog'da abone ol butonu oldu fakat aşadaki sosyal medya hesaplarım gizli görünüyor ve gizliliğiniz için teşekkür ediyo.görünmesini istiyorum sosyal medya logolarının.teşekkürler.https://ufuksu.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.