Blogger Sosyalleşmesi

Her sosyal medya mecrası, her sosyal medya aracı bir takım masumiyet parolasıyla yoluna başlar. Tek amacı insanları sosyalleştirmektir, onlara asosyal kalıplar çerçevesinden çıkarıp, bir sosyal kimlik kazandırmaktır. Bu yüzden bilgisayar ve internet teknolojilerinin paralelinde bir takım sosyal medya mecraları ortaya çıkmıştır.

 

Örnek olarak verecek olursak geçen aylarda, bir sosyal medya devi facebook’a mağlup olarak bir nevi pazarı ona emanet eden msn görebiliriz. İnsanları bir zamanlar bağımlısı yapan, sosyal yapayım derken daha da asosyalleştiren mecraydı kendileri.

 

Bakıldığı zaman içinde bulunduğumuz sosyal mecra yani blogger da esasen bir sosyalleşme aracıdır. Hatta belki de aralarında en iyisidir. Bir blogger bu ortama geldiğinde tekken ilerleyen zamanda ortama kaynaşması yani ortamdaki insanları tanımasıyla kendi sosyal çevresini genişletmektedir. Bunun için bloggera gereken iki tane önemli madde vardır. Bunlar:

 

1. Zaman

2. Sabır

 

Blogger-blog

 

Bir blogger’ın sosyalleşmesi için en önemli unsur zamandır. Girdiğin içeriğin zamanla artması ve buna bağlı olarak ona tepki veren yani o yazıları okuyan okuyucuların artması bir zamanın ürünüdür. Bunun içinde belli bir süre gerekir, yani “zaman” . Sabır ise blogger’ın zamanın ona oynayacağı “bu işte de tutmadı kapat bu blogu” gibi şeytan dürtmelerini engellemesidir. Bir bakıma blogger felsefesi de “ Sabrın sonu selamettir.” olmalıdır.

 

Zamanla girilen içerikler ve buna bağlı olarak alınan yorumlar, ayrıca farklı bloglara yapılan yorumlar, insanlar arasında(bloggerlar) bir etkileşime sebep olur. Hatta yakın zamanda işte “… blogları buluşuyor, …’lu bloglar bir araya” geldi şeklinde bazı bloglar da ilanlar görmüşsünüzdür. Bunun tek açıklaması blog dünyasının yarattığı bir sosyalleşme olayıdır.

 

Blogger dışarıdan bakıldığı zaman yazıların girildiği, resimlerin paylaşıldığı, kimisinin para kazandığı vb. bir ortam olarak görülebilir ama içerik olarak incelendiği zaman önemli bir sosyalleşme ortamı olduğu yadsınamaz bir gerçektir.

 

Yazar Hakkında: Ruhsuz Atmaca'nın, tek ve temel amacı insanlığa bir şey katabilir miyim?, katabilirsem nasıl olmadır?, bu soruları kendine sorarken bir anda kendisini blog dünyasında bulur.Ruhsuz Atmaca blogunun kapağında yer alan ve ismini verdiği "Atmaca", insanlara benzer duygulara sahip bir canlıdır. Yırtıcılığı nedeniyle isminin önüne "Ruhsuz" takısı gelmiştir. Blogun sloganı ise: "Yazdıklarım ve Yazacaklarım Atmacanın Bakışlarında Gizli..." oluşturur.

11 yorum:

  1. Zaman ve sabır başarılı bir blog yazarı olabilmek için çok önemli. Blog yazarlığına yeni başlayan çoğu kişi blog yazarlığı hakkında yeterli bilgi sahibi olmadan para kazanmak ya da daha fazla ziyaretçi çekmek için girişimlerde bulunuyor. Blog yazarlarının sosyalleşmesini sadece internette yapılanlar olarak algılamamak lazım. Gerçek hayatta sosyal olan bir blog yazarı bunu yazdıklarına da yansıtacaktır.

    YanıtlaSil
  2. Tam da bu aralar bu konuyla ilgili bir şeyler yazmayı düşünüyordum, siz önce davranmışsınız:) Gerçekten de 4,5 aylık blog yazarlığım sürecinde çok düzeyli, çok paylaşımcı, çok yardımsever sosyal ilişkiler içinde buldum kendimi.. Çok da seviniyorum bu duruma..

    YanıtlaSil
  3. @Engin Gürşen: Çok haklısınız. Zaten asosyal bir insanın blog açması sadece bulunduğu sosyal statüden kurtulma çabasıdır. Başarılı olur mu bilinmez. :) Birde ilk zamanlarda blog=para gibi düşünce olmadığı oluşturulan bloglar daha saf ve bilgi vericiydi. Bilmem katılır mısınız. Yorumunuz için teşekkürler... :)

    @evde yazar: Bu aralar çok belirgin blogger sosyalleşmesi. 4.5 ayda bunlar olduysa önünüz çok parlak demektir. :)

    YanıtlaSil
  4. @RuhsuzAtmaca
    İnternet ortamındaki paylaşımların bu derece yoğun olduğu başka bir platform gerçekten de bilmiyorum. Örneğin Blog Hocam'ın çok fazla desteğini gördüm bu güne kadar. Teknik konularda ne zaman sıkışsam;; gerek takipçilerimden, gerekse Google+ gruplarından her zaman yanıt aldım. Bana her gün mutlaka mailler geliyor ve elimden geldiğince insanlara yardımcı olmaya çalışıyorum. Gerçekten blog dünyasının diğer sosyal medya ortamlarından olumlu anlamda çok farklı olduğunu düşünüyorum.

    YanıtlaSil
  5. @evde yazar: çok haklısınız. Blog Hocam olmasa zaten çok mat kalırdı bloglar. Tam olarak blogun kanıksanmasında yardımcı oluyor. Sadece blog yazısı yazmıyor; kişisel gelişim yazıları da var. Çok kişinin yapacağı iş değil.
    Blogger gelince cidden çok farklı bir ortam, eğer tam olarak blogger olma bilinci ve sorumluluğu, blog açan veya açacaklar tarafından anlaşılırsa daha da güzel bir ortama dönüşecektir bu ortam.

    YanıtlaSil
  6. Özellikle benim bir sene önceki halimi düşünecek olursam, blogger resmen bana çağ atlattı. Eğer arkadaşların paylaşımlarına yorum yazamazsam.uykumda sürekli onlarla uğraşıyorum. Benim gibi bir sene önce internet hayatı sıfır olan biri için hayret bir şey. Kendime şaşıyorum.

    YanıtlaSil
  7. @Ruhsuzatmaca evet ilk zamanlarda bloglar daha çok bilgi vericiydi. Düzenli olarak içerik eklenirdi. Şimdilerde ise bir blog sahibine para kazandırmıyorsa bir işe yaramıyor diye bir izlenim hakim. Blog yazarlığı ile ilgili arama yapıldığında blog yazarak nasıl para kazanılır teması çok daha ön planda. Bizim nasıl daha kaliteli, okunabilir, paylaşılabilir içerikler üretilir kısmına odaklanmamız daha doğru olacak.

    YanıtlaSil
  8. @Fatma Başaran: Blogger eğitici tarafı olmuş, gelişim olması çok güzel.
    @Engin Gürşen: Aslında çok acı bir durum. Blogger bu derece ticarileşmesi, belkide özgünlüğünü ilerde etkileceketir. Çok haklısınız.

    YanıtlaSil
  9. Kesinlikle birinci şart sabır ve fevri olmamak, gelen sizi takip etmek isteyen kişileri küstürmemek. Ben mesela çok atıp tutan, çok küfürlü konuşan, ona buna ve her ota kızan kişileri direk takibi bırakıyorum..

    YanıtlaSil
  10. öncelikle makaleniz için teşekkür ederiz. Ben de kendi çapında blog yazmaya çalışıyorum ve gördüğüm en bariz hatamız aceleci olmak ve gündemi takip edememek, birde ziyaretcilerin ihtiyaçlarına yönelik içerik oluşturamamak. Hemen hit ve para kazanma arzusu gerçek manada verim düşüklülüğüne sebeb oluyor diye düşünüyorum.

    YanıtlaSil
  11. @Shemellon: Kendini beğenmişliğin hiçbir yerde yeri yoktur. Zaten kafasının dikine gidenlerin blog ya da sosyal medyayı kullanması esasen saçma açsın word'ü yazsınlar, kendi kendini değerlendirir artık. Yorumunuz için teşekkürler. :)

    @BlogYazarı: Yorumunuz çok yerinde. Belki ilerleyen zamanlarda "blogger ticaretleşmesi" hakkında çokça bahsedecez. Para aşkı her şeye zarar... :)

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.