Bloggerlar İçin Hedef Kitlenin Önemi

Bir blogger için en önemli unsurdur, “hedef kitle”. Neye?, neyden?, niçin? yazdığının temellerini belirler. Aksi halde blog dünyasında “boş avare olarak hayatını daim eder. Ve sonu yakın olanlar arasına kendini ekler. İnsan hayatı boyunca hedefleri doğrultusunda yaşar; gerek iş hayatı olsun, gerek aşk hayatı bu hep böyledir. Koyduğu bir kriter vardır ve bu hedefler doğrultusunda savaşır. Bloglarda insan gibidir, bir hedefi olabilmesi için “hedef kitlesi” olması gerekir. İleride aydınlık günlere ulaşacağı, yol arkadaşları. Hedef kitle belirleme de birçok unsur vardır ama basitçe iki unsuru ön plana alabiliriz:

 

 

1. Kendini Tanıma

 

İnsanın hayatının her aşamasında olduğu gibi bu işte de en önemli unsurudur. İnsan kendi yeterliliklerini belirleme ve ona göre davranmalı. Yazacağı blog kişisel blog ise nelerle hedef kitlenin karşısına çıkacağını bilmeli. Eksikliklerinin nedenlerini bilmeli ve ona göre davranmalıdır. Çünkü üretici olacağı bu dünyada karşısında tüketici olacaklara sorumludur.( Bknz.)

 

Ayrıca blog açmadan önce “ben kime/kimlere karşı sorumluyum?” ve “neye karşı sorumluyum?” sorularını da kendinde aramalıdır. Ve daha sonra bu sorumlu olduğum “insanlara neler verebilirim?” diyebilirse, blogunun sağlıklı başlangıcını sağlayabilir.

 

Bloggerlar için hedef kitlenin önemi

 

2. Ham Hedef Kitle Belirleme

 

Kendini tanıma aşamasını geçtikten sonra bir blogger esas olarak hangi taslaklar üzerinde uğraşacağını belirlemiş olur. Ve hangi kesimin üzerinde etkili olmak istediğini bir bakıma belirlemiş olur. Bu ham kitleyi belirlerken kendi yaş durumu, sosyal statüsü veya görüşü olabilir. 18 yaşında bir bireyin 60 yaşında biri gözünden yazamayacağını düşünürsek, kendi yaşıtlarının dili ve gözüne göre yazması daha mantıklıdır.

 

Bu ham kitlenin bir diğer önemi blog yaşamı boyunca kimi kaybederse kaybetsin, kaybetmeyecekleri arasında kesinlikle ham kitle olmalıdır.(Ham Kitle: blog dünyasın girdiğinde hitap ettiği esas topluluk.) Eğer kayıp burası olursa, terk edilmek blogunu çöp bloglar arasına sokacaktır. Bu yüzden insan kendi yapacaklarını belirledikten sonra bunu uygulayacağı kitleyi de iyi belirlemelidir.

 

Hedef kitle her iş için önemli bir unsurdur. Ortada bir ürünün vardır; fakat bunu pazarlayacağın bir pazar yoksa ürününün de hiçbir önemi yoktur. Bu ürünün hitap edeceği bir topluluk vardır. Bu yüzden ürünün kimlere hitap edeceğini ancak o ürünü üreten/üretenler bilir. Blogger dünyasında zamanla başka kitleler de çevrenize girebilir ama önemli olan bu yola çıktığında hitap ettiğin kişilerdir. Çünkü varlığını o kitlelerin ekseninde sürdürebilirsin.

 

Yazar Hakkında: Ruhsuz Atmaca'nın, tek ve temel amacı insanlığa bir şey katabilir miyim?, katabilirsem nasıl olmadır?, bu soruları kendine sorarken bir anda kendisini blog dünyasında bulur.Ruhsuz Atmaca blogunun kapağında yer alan ve ismini verdiği "Atmaca", insanlara benzer duygulara sahip bir canlıdır. Yırtıcılığı nedeniyle isminin önüne "Ruhsuz" takısı gelmiştir. Blogun sloganı ise: "Yazdıklarım ve Yazacaklarım Atmacanın Bakışlarında Gizli..." oluşturur.

6 yorum:

  1. Blog hocam ilk yıllarınızda içeriğiniz daha iyidi bence artık içeriğinizin kalitesi düşmeye başladı. :(

    YanıtlaSil
  2. Bence tam tersine kalite arttı ama yayınlanan içerik sayısı azaldı.Bunun sebebi olarakta blogger ve temalar için gerekli içeriğin daha önceden paylaşılmış olması diye düşünüyorum.Serdar Hocama tekrardan teşekkür ediyorum çok iyi işler çıkartıyor :)

    YanıtlaSil
  3. Burdaki sunumunuz çok açık ve mantıklı çünkü blog açan bir kişinin neler yapması gerektiğini zaten fazlası ile sunmuşsunuz başarılı bir anlatım

    YanıtlaSil
  4. Çok ders verici ve dikkate değer bir yazı olmuş. Yazanın emeğine sağlık.

    YanıtlaSil
  5. hocam konuyla alakalı olmayabilir. bir sorum olacaktı; 3 hafta önce bir blog kurdum ve bugüne kadar yaklaşık 100 içerik girdim. bunların çoğu değerli bilgiler, özgün yazılar. spam olduğunu düşünmüyorum yani. ancak 3 hafta geçmiş olmasına rağmen hala index'lerde bir sıkıntı var. bir inip bir çıkıyor. 4 gün önce 50 index vardı, ama bugün 9 index var. bununla birlikte bloga da günde 30 kadar ziyaretçi gelmeye devam ediyor.
    aradım taradım, site haritası eklemem önerildi. ama blogger için bir sürü site haritası adresi mevcut internet dünyasında.

    1. /atom.xml?redirect=false&start-index=1&max-results=500

    2. /feeds/posts/default?alt=rss1

    3. /sitemap.xml

    ben bu üçünü de ekledim. 3 hafta oldu ama hala sıkıntı yaşıyorum. bu sorunu nasıl çözebilirim? webmastertools'a eklememi önerdiğiniz blogger site haritası nedir? ha bir de webmastertools'ta dizine eklenen 77 yazıyor, ama dizinde 9 tane görünüyor, daha fazla sonuç a tıkladığımda ise 196 sonuç çıkarıyor ama bunların hepsi de etiket uzantılı bağlantılar, yani makale bağlantısı değil. yardımcı olursanız sevinirim...

    YanıtlaSil
  6. Hocam Osmanlı İmparatorluğu üzerine bir blog açtık.Kaynakları tarıyor ve kendi yazımızı hazırlıyoruz. Bizim icin verebilecek bir kaç öneriniz var mı?

    http://ozlenenmedeniyet.blogspot.com

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.