Link İnşaası Çalışmalarında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Hepimizin bildiği gibi, bir SEO çalışmasında en belirleyici faktör link inşaasıdır. Geçtiğimiz haftalarda Gopgle’ın hayata geçirdiği Penguen 2.0 güncellemesiyle birlikte, link kazanırken veya inşaa ederken daha derin bir çalışma yapmalıyız. İşte link inşaasında dikkat etmeniz gereken 5 önemli faktör:

Link inşaası

Kaynak Çeşitliliği

Link inşaası stratejinizi belirlerken üzerinde durmanız gereken esas konu çeşitlilik olmalıdır. Linklerinizin kalitesini kontrol edin ve mümkün olduğunca çeşitlendirildiğinden emin olun. Çeşitlilik derken link kaynalarındaki çeşitlilikten bahsediyorum. Örnek vermek gerekirse:

- Bloglar
- Forumlar
- Sosyal imleme siteleri
- Dizinler
- Edu & Gov siteler
- Wiki siteleri
- Sosyal ağlar

Link inşaası yaparken bu kaynaklardan sadece birini kullanmak yerine hepsinden faydalanmak daha güçlü bir SEO olarak size dönecektir.


Anchor Text Çeşitlendirmesi

Link inşaası için çeşitli kaynaklar bulduktan sonra çalışmayı daha derinleştirmenin zamanı gelmiştir. Aynı anchor text üzerinden aşırı miktarda link inşaa etmek, ceza almak için kendini Google’a ihbar etmekten farksızdır. Bu yüzden link inşaasında, tam eşleşen ve bir birinden farklı anchor textler kullanmak çok önemlidir.

Majestic SEO aracı size anchor text yoğunluğunuzu bir grafikle gösterir. Dengesiz bir dağılım olması durumunda Google tarafından cezalandırılabileceğinizi unutmayın.


Sitenin Kalitesi

Kalite dediğimiz şey güvenilir kaynaklardan kazanılan linklerdir. Link aldığınız sitenin  PR (Page Rank), AR (Alexa Rank), PA (Page Authority) ve DA (Domain Authority) o sitenin kalitesi hakkında fikir verebilir. Yeni açılmış ve Page Rank’i 1 olan bir siteden alınan link ile Wikipedia’dan alınan link arasında dalar kadar fark vardır. İtibarlı sitelerin size link vermesi Google’ın gözünde sizi de itibar sahibi bir site yapacaktır.

Siteler hakkında bilgi sahibi ollmak için kullandığım PageRank Status Chrome uzantısını önerebilirim.


Link İnşaa Hızı

Google, web sitelerinin doğal bir biçimde büyümesini görmek istiyor. Eğer link inşaanızda tutarsızlık varsa tehlike çanları çalıyor demektir. Bir hafta 100 link inşaa edip diğer haftalarda hiç link inşaa etmemek doğru bir strateji değildir. Bunun yerine hafta daha az link ainşaa etmek ve bu işlemi uzun bir döneme yaymak daha doğru bir stratejidir.

Sözün özü kısa sürede aşırı link imşaa ederek Google’ın dikkatini çekmeyin. Link sayınızda zamanla doğal bir artış olsun.


Sitenin Sektör İlişkisi

Sitenizle aynı sektörde güvenilir ve kaliteli bir siteden alınan link, sitenizin konusuyla tamamen alakasız bir siteden gelen linke göre daha önemlidir. Bu konu bounce rate (hemen çıkma oranı) ile de doğrudan ilgilidir.


Son olarak link inşaası çalışması yapan veya yapmayı düşünenler için Blog hocam’ın reklam seçeneklerini incelemelerini öneririm.

15 yorum:

  1. Yararlı bilgiler gerçekten, teşekkürler...

    YanıtlaSil
  2. Uzun zamandır bu yazınızı bekliyordum. Çok yararlı olmuş teşekkürler. Hocam benim aklıma da bir fikir geldi. Paylaşmak istedim siz ne dersiniz:
    En alakalı ve kaliteli sitelerden baklink almak daha iyidir. Çoğu kişi backlink almak için paravan bloglar açar. Ama bu bloglara iki içerik atıp bir daha ilgilenmezler. Bunun yerine 50 paravan blog açalım. 3 tanesini sürekli geliştirelim. 47 tanesini ise bu 3 bloga yönlendirelim. Sonra 3 üç blogdan backlink alalım.
    Sizin fikrinizi almak isterim.

    YanıtlaSil
  3. @Seyfettin BOZKURT
    Paravan blog uzun vadede kalıcı bir çözüm gibi görünmüyor. Eğer dediğiniz gibi 3 blog sürekli geliştirilirse onlar paravan olmaktan çıkar zaten :) Ama daha etkili bir yöntem olacağı kesin.

    YanıtlaSil
  4. Serdar Bey Merhaba, uzun zamandır sizi takip ediyorum, gerçekten elimiz ayağımız hocamız oldunuz teşekkür ederim. Her zaman yorum yapamasak da sizin yazılarınızı ilgiyle izliyoruz bloggerlar olarak. Şahsen ben bloğumu, daha çok araştırmak, okuduğum ve bildiğim ilginç şeyleri paylaşmak için kurmuştum tam 6 yıl oluyor. Düzenli haftada 2 kez yazmaya özen gösteriyorum. Ama vaktim olmadığı için fotoğraf çekemiyorum onu da yapabilsem süper olacak.

    YanıtlaSil
  5. Bloğunuz çok başarılı bloğuma da beklerim.

    Teknoloji hakkındaki bütün gelişmeleri bloğumdan takip edebilirsiniz.
    http://teknocnvr.blogspot.com/
    İlginiz için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  6. @A.O Bolat
    Merhaba,
    Güzel düşünceleriniz için çok teşekkür ederim. Blog yazma amacımız aslında benzerlik gösteriyor, sadece konuları farklı. İkimizde araştırdığımız, keşfettiğimiz, paylaşmak istediğimi şeyleri yyayınlıyoruz :)

    6 yıl düzenli bir şekilde blog yazmak fazlasıyla sabır, zaman ve öz disiplin ister. Bunun için sizi tebrik ederim.

    YanıtlaSil
  7. www.kalmazmalmaz.com adına teşekkürler vermiş olduğunuz değerli bilgiler için

    YanıtlaSil
  8. Bir süredir üzerinde çalıştığım ve araştırma yaptığım bir konuydu.Paylaşım için teşekkürler, çok yararlı oldu. :)

    YanıtlaSil
  9. bi seoya el atmamıştın onada atmışssın kendini bu kadar uç noktalarda görme bence gerçek seo uzmanlarından biraz bilgi al, ordan burdan edindiğin bilgi ile anca bu kadar yazı yazabilirsin

    YanıtlaSil
  10. ayrıca yazı buradan alınmadır :)

    http://www.kemalkucuk.net/Kategoriler/webmaster-makalelerim/

    YanıtlaSil
  11. Teşekkür ederim güzel bir yazı olmuş

    YanıtlaSil
  12. Bir çok konuda yardımınız dokundu. Verdiğiniz bu güzel bilgiler için teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  13. Çok faydalı bir yazı olmuş. Link inşası bilinçli bir şekilde yapıldığında siteler için çok fayda sağlayacak bir araçtır. Link inşası ile ilgili yazdıklarınıza katılıyorum. Kaliteli ve PageRank i iyi olan linkler sitemize seo açısından artı bir katkı sağlayacaktır. Tabi bu kaliteli Pagerank ler yanında düşük PageRank li linklerin de olması daha doğal bir hava sergileyecektir. Kısa sürede bir link yapısı kurmak doğal olmaktan çok alelaceleye getirilmiş bir yapı gibidir. Zamanla sindire sindire yapılan bir yapılandırma uzun vadede daha fazla fayda sağlayacaktır.

    YanıtlaSil
  14. Gerçekten çok yararlı bir konu olmuş. Değinmediğim yerlere değinmem gerek benimde..

    YanıtlaSil
  15. gerçekten faydalı ve yararlı blog teşekkürler

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.