Yorum Yazmanın Da Bir Adabı Var

Blogların en güzel özelliklerinden biri yorum bölümü sayesinde okuyucu ile yazarın yazılar hakkında fikir alışverişinde bulunabilmesi, yazarın feedback alabilmesi ve yazar-okuyucu etkileşiminin sağlanabilmesi. Fakat yorumlarda işler her zaman olması gerektiği gibi yürümüyor.

 

Yorumlar çoğu zaman blog yazarının bir numaralı motivasyon kaynağı oluyor. Benim için de öyle. Yazılarımın çoğuna yorum yapılıyor ve eğer bu yorumlar olmasaydı Blog Hocam’ı yazmaya devam edermiydim emin değilim.

 

Fakat yukarıda da söylediğim gibi işler her zaman olması gerektiği gibi olmuyor. Bazen öyle yorumlar geliyor ki insanı çileden çıkarıyor. Yorumlar ve yorumcular hakkında tespit, sitem ve önerilerden oluşan bir yazı yazmak istedim bugün.

 

yorumlar

 

Çakma SEO’culara Dikkat!

 

Google’da ilk sırada çıkmanın önemini düşünürseniz SEO’nun nasıl bu kadar büyük bir sektör haline dönüştüğünü anlayabilirsiniz. Fakat ülkemizde başarılı profesyonel SEO ajanslarının sayısı bir elin parmakların geçmiyor ne yazık ki. Türkiye’de ki, SEO hizmeti verdiğini iddia eden kişilerin ve sözde kurumların yaptığı tek şey sağa sola link eklemek. Bunun için de bol bol blogları kullanıyorlar. Adı/URL şeklinde yorum yazarak burada anahtar kelime kullanıyor veya yorumun içerisinde anahtar kelime kullanarak link ekliyorlar.

Buradan bu arkadaşlara bir mesajım var. Zahmet edip de böyle yorumlar yazmayın, hepsini siliyorum. Diğer tüm blogger arkadaşlardan da rica ediyorum, blogunuzda bu tarz yorumlara müsade etmeyin.

 

Reklam Ve Link İçeren  Yorumlar

 

Genellikle yorumlarda link verilmesine müdahele etmiyorum fakat konuyla ilgili olması ve okuyucuya fayda sağlaması şartıyla.  Bazı arkadaşlar yorum bölümünü bir ilan tahtası olarak görüp bloglarını tanıtımını ve linkini içeren yorumlar yazıyorlar. Bu tür yorumları da sildiğimi belirtmek istiyorum.

 

Halbuki bunun yerine profilinizle faydalı, mantıklı yorumlar yapsanız benim ve diğer okuyucuların dikkatini çeker, belki de sadık takipçiler kazanabilirsiniz.

 

 

Anonim Yorumları Dikkate Almıyorum

 

Blog Hocam’ı okuyan ve yorum yazanların neredeyse tamamı hali hazırda blog yazan kişiler. Dolayısıyla bu kişilerden yorum yazarken Google profilleriyle veya kendi isimleriyle yorum yazmalarını bekliyorum. Anonim yani Adsız yorumlar sadece blog sahibi olmayan kişiler için.  Anonim yorum yazan blogcular benden cevap beklemesinler.

 

 

Hitap Şeklinize Lütfen Dikkat Edin

 

İş hayatından dolayı insanlara bey/bayan şeklinde hitap etmek bir alışkanlık haline dönüştü bende. Öyle ki iş yerinde öz ağabeyime bile “Mustafa Bey” diye hitap ediyorum.  Bu yüzden okuyuculara hitap şeklim de genellikle bu şekilde oluyor.

 

Bu şekilde bir alışkanlığı olmayan insanlardan bana “Serdar Bey” diye hitap etmelerini beklemiyorum ama en azında “kardeş”, “hacı”, “birader” gibi hitap şekillerini de kullanmayın. Bu şekilde hitap içeren yorumlara çok kızıyorum ve genellikle cevaplamıyorum. Anlayın lütfen.

 

 

Yorumlarınızı Takip Edin

 

Google profilinizle yorum yapmanın en önemli avantajlarından biri yorum yaptığınız konuya yazılan diğer yorumları e-posta ile takip edebilmenizdir. Bunu, hem yazar saygı hem de sorunuzun cevabını öğrenmek adına alışkanlık haline getirmenizi öneririm.

 

Yorum kutusunun sağ at tarafındaki “E-posta ile takip et” linkine tıkladıktan sonra, o yazıya yapılacak yeni yorumlar otomatik olarak e-posta adresinize gönderilir.

 

Konuyla Alakasız Yorumlar Yazmayın

 

İlk aylarda tek tük yorum geldiği için bu konuyu pek dert etmiyordum fakat zamanla içinden çıkılmaz bir hale dönüşünce yorum formunun üzerinde gördüğünüz uyarı mesajı ekledim. Ancak bu uyarıya rağmen hala alakasız yorumlar gelmeye devam ediyor.

 

Konuyu dağıtmamak ve yorumları takip eden kişilere saygısızlık yapmamak için bu uyarıya özen gösterilmesi gerektiğini düşünüyorum. Zaten iletişim formu da bu gibi durumlar için değil mi?

 

 

Hakaret İçermediği Sürece Olumsuz Yorumlara Açığım

 

Yazılar veya blogla ilgili olumsuz bir yorum geldiğinde, yanına “sileceğini biliyorum ama…” şeklinde bir not eklenir genelde :) Yanılıyorsunuz ve bu notu yazmanıza gerek yok. Hakaret içermediği sürece olumsuz yorum ve eleştirilere açığım. Hiç birini silmiyorum.

 

 

Bunlar; bugüne kadar Blog Hocam’a gelen 7000’den fazla yorumdan edindiğim tecrübeler. Eminim benimle aynı problemleri olan pek çok blog yazarı vardır.

 

Ve elbette yorumlarınızı bekliyorum :)

44 yorum:

  1. Yorum yazarken dikkat edilmesi gerekenler hakkında mutlaka okunması gereken bir yazı. Yorum yazmanın da bir kuralı var.

    YanıtlaSil
  2. Şu “kardeş”, “hacı”, “birader” gibi hitaplarla yaklaşanlara bende çok kızıyorum. Aslında bir çok kişide bunun olmasının sebebini de biliyorum ama uzun uzun yazmak gerekir buraya.

    Ayrıca inanırmısınız dün gece yazılarınızı baştan sona tekrar inceledim. Yorum stratejinizin analizini yaptım az çok. Bu gün siz buraya yazdınız. Çok güzel oldu. Analizlerimin doğruluk oranı yüksek çıktı. Hemen bir analyser.blogspot adıyla bir blog mu açsam ne :)

    YanıtlaSil
  3. @Caramba CARAMBİTA
    Yorumlarla ilgili yazılacak daha o kadar çok şey var ki...

    YanıtlaSil
  4. Ben de yazılarımı güzel güzel okuyup yorum yapmadan tüyenlere kızıyorum ;)

    Sıkı bir yorumcu olarak tespitlere katılıyorum. Bazen bir yazıya yapılan yorumları okurken yazının büyüsü de kaçabiliyor...

    YanıtlaSil
  5. Mesela gelişime de örnek verebilirim. İlk zamanlar yazdığınız yazılara yapılan yorumlar yazınızın türüne göre 2 kısıma ayrılmış.

    Bu yazınız gibi kişisel görüşlerinizin, tecrübelerinizin anlatıldığı yazıların altındaki yorumlar 3-5.

    Ama bir tasarımı, eklentiyi açıkladığınız yazıların altındaki yorumlar ise 15-20 tamamı eklentinin tasarımın yapımı ile ilgili. Nasıl yapılır, olmadı bu, yardım edermisiniz gibi yorumlar.

    Şimdilerde ise yorumlar dengeli. Buradan çıkarılacak sonuç şudur ki gelişiyoruz. Yazıları okumaya başlamışız. Sadece işimize geleni değil, ihtiyacımız olanı değil tamamına bakıyoruz. Okuyoruz artık. Bu durum Blog Hocamın gelişimini de okuyucularında geliştiğini gösterir. Bence.

    YanıtlaSil
  6. Yorum bir blogcunun veli nimeti gibi bir şey. Eğer negatif(art niyetli tarzı yorumlar) tutumluları çıkarırsak, yapılan her olumlu ya da olumsuz eleştiri onun dahada okumasına, daha da gelişime açık olmasına yardımcı olur.

    YanıtlaSil
  7. @Caramba CARAMBİTA
    Yerinde tespit. Bu biraz da okuyucuyla kurduğum bağla alakalı. İlk zamanlar tanışmıyorduk, konuşmuyorduk. Dolayısıyla yorumlar genellikle yardım isteme üzerineydi. Zamanla güzel bir bağ kurduk ve yorum bölümü çok daha keyifli bir hal aldı.

    Blog Hocam'a yorum yazanların %70-80'i bilinçli, içten, samimi yorumlar yazıyorlar.

    YanıtlaSil
  8. Rahman razi olsun cok guzel bir dil ve uslupla izah edilmis..kibar olalim guzel olalim insallah..yazinin bir cok bolumunu kesinlikle destekliyorum..ozellikle her yeni yayinini link ile blogumda yorum vitriniyle yayinlayanlara kiziyorum ve evet Adsiz yorumlara kapalidir ayarlarim o sekilde..dilerim daha guzel olur bloglarimiz,tarafimdan da daha evvel ''kardes'' diye hitap ettigim icin ozurumu lutfen kabul buyur.

    YanıtlaSil
  9. Merhaba,benim içinde bloğuma yorum gelmesi çok önemli ne kadar kızıma hatıra olarak yazsam da tabi ki bu işin içinde takip edilme duygusu da var.Bunun üzerine birde yorum gelince bende çok mutlu oluyorum.

    Benim sitemim ise yorum yapana yorum yapanlar.Bazen bloğundaki yazıyı okuyup yorum yazdığım biri hiç okumadan yorum yazıyor resme bakıp yazıyor bir şeyler ama içerik olarak alakasız kalıyor..

    Blog yazmak emek isteyen bir iş yorum yazarken de bana gelsin yorum yazsın diye yorum yapılmamalı.

    İçten ve samimi bir paylaşım olmuş.

    Takipteyiz

    YanıtlaSil
  10. "hitap şekli" evet her ortamda, her paylaşımda dikkat edilmesi gereken bir konu, özellikle paylaşımlarda saygının korunabilmesi adına önemli...

    YanıtlaSil
  11. bir de yazdığınız yazıyı okumadan sadece başlıktan tahmin yürütüp yorum yazan tipler var,yani yazmak için yazan tam olarak amaçları nedir hala anlayamadım

    YanıtlaSil
  12. Açık konuşmak gerekirse yorum yaparken ilk olarak link ekleme amacı güdüyorum. Çünkü çoğu blogger her ne kadar 'Nofollow' gösterse de kişiler buradan sitemi ziyaret ediyorlar.

    Bunun yanı sıra, yaptığım yorumlarda hiçbir zaman konuyu okumadan yorum yapmıyorum. Çünkü blog yazdığım için kullanıcıyı heyecanlandıran 'Bir Yorum Onay Bekliyor' ibaresinin ardından gelecek spamın ne kadar can sıkıcı olduğunu biliyorum.

    Bu yazıda değindiniz noktalar gayet net ve tam tabiriyle hassas noktaları 12den vurmuşsunuz. Özellikle okurken yorum ihtiyacımdan tutun, bazı yorumlara kızma konusuna kadar her paragrafın altına tek tek imzamı atarım. Bu güzel inceleme için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  13. Şimdi bu yazıya yorum yazmadan geçilmez değilmi ? Ayıp olur hacı ,kardeş vs .vs. :))

    Tespitlerinize sonuna kadar katılıyorum..

    Ben bir tespit daha eklemek istiyorum.
    Konulara yorum yazarken , özellikle blogcu arkadaşlardan bahsediyorum lütfen samimi yorumlar yazın..Sırf yazmış bulunmak için samimiyetsiz yorumlar yazıp şevkimizi kaçırmayın lütfen :) Bize değilse bile yazılan konuya harcanan emeğe saygı !

    YanıtlaSil
  14. Yorumlar olmasa belki başta blog hocam olmak üzeree bir çok kaliteli blog olmayacaktı. Blogculuk her ne kadar sabır gerektirse de insanlar tarafından blogunuz beğenilmez ve takdir edilmezse sabrınız bitiyor. Birde bu hacı , bilader laflarına bende çok uyuzu oluyorum. Fakat kardeşim lafına o kadar negatif bakmıyorum. Sanırım yaşım küçük olduğu için o kadar kişi kullanıyor diye düşünüyorum.

    Bu arada yazı için teşekkürler Serdar Bey ;)

    YanıtlaSil
  15. Reklam ve bağlantı içeren yorumlar nasıl oluyor; nasıl anlarız ? Örnek vermeniz mümkün mü ?

    YanıtlaSil
  16. merhaba
    benim size bir sorum olacaktı
    sabahtan beri bloguma yeni yayın girmeye çalışıyorum, olmuyor
    kaydetmiyor ve yayınlamıyor
    ne yapacağımı şaşırdım
    bu hususta yardımcı olabilirseniz çok sevinirim
    selamlar

    YanıtlaSil
  17. Bende kendi bloglarının linkini yorum kısmına yazanları sevmiyorum ve yayınlamıyorum. Ayrıca biraz düşüncesizce buluyorum. Orada adın yazıyor, ve böylece isteyen her an senin bloguna ulaşabilir. Bununla ilgili bende uyarı bırakacağım blogumdaki yorum kısmına.

    YanıtlaSil
  18. Bahsettiğiniz sözde SEO uzmanlarının tavsiyelerini dinleyenler, bir şekilde kendi site ya da bloglarının reklamını yapmak için forumlarda ya da bloglarda yorum yaparak ve içine mümkünse bir şekilde link koyarak trafik çekme peşindeler. Burada, reklam yapma peşinde olanlar kadar onları böylesine trafik canavarına dönüştürenlerin de payı çok. Sonuçta bazıları sadece öğrendiklerini uygulamaya çalışıyor.

    Ayrıca, "kardeş/kardeşim" ,"hacı/hacım", "birader/biraderim" tarzı hitap şekilleri, bazen o kişilerin tamamen size duyduğu "samimiyet" ve "yakınlıktan" ötürü olabiliyor. Siz, burada bu hitap şeklini kullananlara kızdığınızı ve genellikle cevaplamadığınızı söylemişsiniz. Ama bence, içlerinden tamamen saf ve samimi olanları ayrı tutmanız lazım. Mesela, yukarıdaki arkadaşlardan birisi, daha önce size "kardeş" diye hitap ettiği için özür dilemiş. Bu özüründen benim anladığım, bu kişinin size yani Blog Hocam karakterine duyduğu yakınlık ve samimiyetten ötürü, "kardeş" hitap şeklini kullanmış olması. Bilmiyorum, belki yanlış düşünüyorumdur.

    Ayrıca yine şahsi kanaatim: herhangi bir adı belli(nick kullanmayan) blog yazarının isminin sonuna "Bey" ya da "Hanım" getirilerek hitap edilmesi, yazar-okuyucu samimiyeti arasına mesafe koyuyor. Saygıyı asla kaybetmeden, daha arkadaşça ve samimi hitaplar, daha samimi ve kalıcı okuyucu kitlesi getirir diye düşünüyorum.

    Tabii, herkesin fikrine saygım var. Bunlar tamamen benim şahsi düşüncem.

    Ayrıca, yorumum olumsuz olarak algılanabilir. Aslında biraz öyle ama bakış açısı getirme ihtimali olur diye yazıyorum.

    Sanırım bu, bu blogtaki ikinci yorumum. Daha önce, birçok paylaşınızdan yararlandım ama teşekkür edememiştim. Yurdum blog yazarları için katkılarınızdan ötürü; hala bloghocam'ın sonunda blogspot.com uzantısını taşımanızdan ötürü; her ne kadar arasıra reklam tanıtımları yapmanızı şahsen sevmesem de:) ve yine her ne kadar Reklam sayfanızda bahsettiğiniz banner reklamlardan hazetmesem de, şimdiye kadar etrafta banner reklam görmediğim için - yani bloğu saf ve temiz, sadece bilgi yığını halinde tuttuğunuz için(reklam tanıtımlarını saymıyorum); size teşekkür ederim. Belki bu teşekkür için yeri değildi ama yukarıdaki olumsuz gibi duran yorumumu biraz olsun dengeleyebiilmek için, geç de olsa,yeri olmasa da, yazmak istedim...

    Eklemeden de edemeyeceğim; çekilişlerle okurlarınıza kazandırdığınız hediyeleri reklamdan saymıyor; aksine destekliyorum.

    Ve yine eklemek isterim; reklam yapıp, para kazanmak herkesin hakkı. Özellikle, böylesi güzel işler yapıyorsanız... Ancak, internette çokça sörf yapan, çok okumaya çalışan, reklamlar arasındaki o değerli şeyleri görmeye, okumaya, almaya çalışan biri olarak; ülkemizdeki okuyucuyu reklama boğma işinden bıktım, usandım. Öyle ya da böyle bir hizmet sunan herkes, o hizmeti alanı reklama boğmayı hakkı sanıyor. Bilmiyorum, belki de hakkıdır. Ama, bana artık çoğu reklam, okur-yazar samimiyetini bozan, yazarın aslında okuru para olarak gördüğü, görmeye başladığı bir sebepmiş gibi geliyor. Sizi muaf tutarım.

    Konudan biraz ya da birazdan öte sapmış olsam da, konu konuyu açtı ben de yazıverdim diyorum; bir kez daha yukarıdaki sebeplerden ötürü teşekkür ediyorum Serdar kardeşim ya da Serdar abim :)

    YanıtlaSil
  19. @Mr Share
    Öncelikle yorumunuz için teşekkür ederim. Düşüncelerinize saygı duyuyorum. Cevaplamaya çalışayım :)

    Okuyucuların çoğuyla mail veya sosyal medya üzerinden konuştuğum için samimi bir şekilde hitap etmelerini normal karşılıyorum. Hatta karşılık da veriyorum. Ancak ilk daha önce hiç konulmadığım yarı yaşımda birinin "kardeş" diye hitap etmesine elbette kızıyorum.

    Reklam konusuna gelince size hak veriyorum. Bu yüzden de Bumads reklamları hariç reklam alırken seçici davranıyorum.

    Blog Hocam'da blog yazarak para kazanma yöntemlerinden de bahsediyorum/bahsedeceğim. Bu yüzden zaman zaman bazı reklam sistemlerini, şekillerini deniyorum. Çünkü daha önce Türkçe blog yazarak para kazanma deneyimim hiç olmamıştı. Bunlardan edindiğim tecrübeleri de elbette paylaşacağım.

    Ancak ne olursa olsun içeriğimin kalitesinden ödü vermediğimi düşünüyorum. Bu şekilde de devam edeceğinden herkes emin olabilir.

    YanıtlaSil
  20. @Serdar Kara;

    Ben de cevabınız için teşekkür ederim:) Ayrıca, içerik kalitesinden ödün vermediğiniz konusunda, tamamen haklısınız... Bu nedenden ötürü bloghocam, periyodik ziyaret ettiğim bloglardan birisi...
    Ve bu şekilde devam edeceğinize ben de inanıyorum :)

    İyi bloglamalar!

    YanıtlaSil
  21. Okuyucularınızın yapmasını ve ya yapmamasını istediğiniz şeyleri böyle bir yazıda kıssadan hisseye hissettirmiş siniz. Akıllıca ve Çok doğru bir yazı olmuş.

    YanıtlaSil
  22. @Ramazan Altıntop
    Yazının başında bu yazının tespit, sitem ve önerilerden oluşan bir yazı olduğunu belirttim zaten.

    YanıtlaSil
  23. çok doğru bir yazı yazmışsınız hocam öyle yorumlar yazıyorlarki insan ne yazacağını şaşırıyor :)

    YanıtlaSil
  24. çok güzel bir makale olmuş , ellerinize sağlık hocam.

    YanıtlaSil
  25. Yorum içerisinde link yazanları ben de hoş karşılamıyorum. Ben yıllardan beri bloggerim ama asla öyle bir şey yapmadım. Neden? Çünkü bu yolla çekeceğim kitlenin benim bloguma bir faydasının olacağını düşünmüyorum.

    Benim bloguma gelecek ve blogumu takip edeceklerin ancak blogumun içeriğine uyan kişiler olmasını istiyorum. Bunun haricinde sırf birileri bloguma gelsin diye oraya buraya link atmam. Tabii burada bir diğer amaçta seo açısından etkili olmaktır. Bu amaçlada link bırakanlar oluyor ama bence ne olursa olsun yanlış bir şey. Hele bir de sırf link bırakmak için yorum yapanlar var. Onlar da benden uzak kalsın.

    Bana da kötü söz içeren yorumlar geldiği oluyor. Bu arada 7000'den fazla yoruma şaşırdım. Bu kadar yorum almış başka bir Türk blogger var mıdır emin değilim.

    Anonim yorumlar benim için önemlidir ama sizin blogunuzun içeriği bloggerlara hitap ettiğinden dolayı, siz anonimleri önemsememekte haklısınız.

    YanıtlaSil
  26. @Berk
    İşte ideal bir blog yorumu :) Öncelikle yorumunuz için teşekkür ederim.

    Dediğiniz gibi, sırf link için oraya buraya abuk subuk yorumlar yazarak itibarını zedelemeye hiç gerek yok.

    7000'den fazla yorum yazılan bloglar mutlaka vardır. Özellikle bayan bloggerlar bu konuda çok aktif.

    YanıtlaSil
  27. Çok doğru tespitler hepsine katılıyorum

    YanıtlaSil
  28. 1 hafta önce iletişimden mesaj yolladım. Cevap alamadım?

    YanıtlaSil
  29. :) Bu tür bir makale okumuştum bir yerde.

    YanıtlaSil
  30. Bir blogger olarak bir yıldan fazla süredir takip ediyorum blog hocamı ve hazır yeri gelmişken tüm yorumlarıma aktif olarak cvp vermiş olmanızın benim için çok önemli olduğunu belirteyim, bir de konunun başında belirttiğiniz gibi yazdığınız yazıya yorum almak bence de son derece önemli zira yorumların az olmasından muzdarip, zaman zaman da bu yüzden hevesini yitiren bir bloggerım:) Yine de yorum almak için kaliteli içerikli postlar paylaşmaktan başka bir girişimde bulunmamaktan yanayım.

    YanıtlaSil
  31. Merhaba Serdar abi www.teknolojiboy.blogspot.com adında bir teknoloji haber ve bilgilendirme sitem var ben her ne kadar okuyucu ile etkileşime geçsemde yazılarıma yorum ggelmiyor buda beni herkesde olan dugu gibi çok üzüyor acaba sitem haber site olduğu için mi yorum gelmiyor

    YanıtlaSil
  32. @Onur Çakır
    Merhaba,
    Teknoloji bloglarında okuyucuyla etkileşim kurmak çok zordur. Çünkü teknoloji blog yazarları genelikle haber üretmiyorlar, kendilerinden bir şey katmıyorlar. İçerikte çeşitliliğe giderek fark yaratmak gerekir. Örneğin video çekerek incelemeler yapılabilir, infografikler ve slaytlar oluşturulabilir, teknolojinin önde gelen isimleriyle röportajlar yapılabilir.

    YanıtlaSil
  33. Şimdi Serdar bey (hacım :)) konunuz biraz talim-terbiye konusu gibi olmuş.

    Aslında benim de oldukça dertli olduğum bir konu. Fan sayfasını yönettiğim bir e-ticaret sitesinin duvarına yazılan yazıya bakın:
    "Birader xxx ürününü bize kaça yaparsın?"

    Yahu tamam tarzındır kabul ederim, tamam bey, bayan kelimeleri sana yabancıdır onu da kabul ederim de birader nedir yahu?

    Bu konuda görsel hazırlayıp bloglara eklemek lazım sanırım :)

    YanıtlaSil
  34. bakın,kendimde yaptığım bir hatayı gördüm şimdi.O hatamı da sadece burda yaptım ben:(
    Konuyla ilgili alakasız yorum bıraktım.İletişim formunu kullanmadım.
    bazen insan düşüncesiz mi oluyor ne:)
    dikkat edeceğim...

    YanıtlaSil
  35. @Şanselize Bulvarı
    Canınız sağolsun. Önemli olan bunu farkedip, aynı davranışta ısrar etmemeniz :)

    YanıtlaSil
  36. Abicim selamlar benim bloguma anonim olarak küfürlü şeyler yazılıyor bu kişilerin ip lerini oturdukları yerleri felan nasıl tespit edebilirim.Gerekirse yasal işlem başlatıcam bu yorumlar beni çok rahatsız ediyor.

    YanıtlaSil
  37. @Ali Aslan
    Bunu öğrenmenin yolu var mı bilmiyorum ama istersen anonim yorumları kapatabilirsin.

    YanıtlaSil
  38. iletişim anında; herkesin bakış açısı, ruh yapısı, içinde bulunduğu fizyolojik (ağrı, uykusuzluk, aşırı yorgunluk vb) ve psikolojik (sinirlilik, karamsarlık, kararsızlık, vesveseli olma vb) bir çok etkenlerden dolayı toplum içinde, ilişkiler, iletişimler, olumsuz, yıpratıcı istenilmeyen davranış biçimleri olarak karşımıza çıkıyor. elbette etkileniyoruz. hele duygusal yapılı bir insansak. olumsuzluklar karşısında insan daha çabuk daha derin yaralanıyor. bizler önemli bir yerde hata yapıyoruz... nedir o hatamız. problemler ve problem olan insanlar karşısında oluşan sorunları ruhumuzun derinliklerine, bedenimizin atomlarına en ücra hücrelerine kadar yansıttığımızın farkına varmıyoruz. olumsuz elektiriği yüklenip bizi hırpalamasına izin veriyoruz.buna müsade etmememiz lazım. negatif elektrik yüklerimizden (kuru bir toprak alanı üzerinde oturmak, yatmak, dinlenmek, hobilerle uğraşarak severek vb)kurtulmamız lazım. bakış açımızı değiştirmek yararlı oluyor. olumlu pozitif düşünce ve bakış açısı ihtiyacımız olan şey. negatif yaşamayı sürdürmek sitresli yaşamaktır. sitres esas bizim baş düşmanımızdır. bütün vücut yapısı vucudun donanımı olan organlara ve ruhumuza çok yüksek oranda basınç yaparak sonuçda iflas etmemizi sağlar. motiviye olmakda pozitifliği korumakda fayda var diye düşünüyorum bilenlere hatırlatıyorum. bilmeyenlere tavsiye ediyorum. buraya kadar olan yorum ve düşüncelerim gelen mesajlardan etkilendim. asıl yorumum; "Yorum Yazmanın Da Adabı Var" konusu için. ben çok değerli bir hizmet, çok yararlı ve ihtiyaçlarımıza uygun bir Paylaşım olmuş diye düşünüyorum. herkes kendisine göre yararlı olan bölümü veya tümünü alabilir. faydalı bilgiler her zaman muhtaç olduğumuz argümanlardır. ben Paylaşılan bilgiyi bilsem bile genede alır günceller kullanırım. genel olarak bu konudan hariç Blog Hocam sitesinin tamamını beğendim ve istifade edebiliyorum. bilmediklerimi görüp öğreniyorum. birbirinden güzel hizmetler paylaşımlar var. Blog Hocam sitesinin hizmetlerini yayınlarınıda şu an incelediğim makaleyide tanıdığım herkese ve çevreye tavsiye ediyorum ve tavsiye etmeyede devam edeceğim. sayın Serdar Kara birbirinden değerli emek hizmet ve Paylaşımlarınız için çok teşekkür ederim. bundan sonraki hayatınızda başarı ve mutluluklar dilerim. saygılarımla atomic02ali

    YanıtlaSil
  39. Merhaba Serdar Bey,
    Bloğunuzu muayyen aralıklarla ziyaret edip,bilgilerden yarar sağlayan biri olarak,aydınlatıcı yazılarınız ve paylaşımlarınız için teşekkür ederim.Arşivinizi,bilgi edinmek istediğim konuyu bulmak için tararken yazınıza bir göz atayım dedim;ve iki gündür elim bu yorumu yazmaya gelip gidiyor:)
    Sizin de belirttiğiniz gibi,blogunuzun içeriği blog yazarlarına ve bilgilendirmeye yönelik.En fazla sorunun eğitim alanında sorulduğu düşünüldüğünde buraya gelen yorumların da sorulardan oluşması gayet doğal.Yazılarınıza yansıyan üslubu beğenerek okuyan ben,bu yazınızda oldukça şaşırdım açıkçası.
    Ele aldığınız konu oldukça hassas bir konu,zira bu kişilerin bizzat sosyal davranış,eğitim ve biraz da terbiyeleri ile alakalı olunca,buraya yansıyan üslubun biraz kırıcı ve rencide edici olduğunu düşünmeden edemedim.
    Böyle bir konu işlenirken kendinizin üzerinden değil de genel bir anlatımla ele alsanız daha mı şık olurdu sanki ?
    Diğer yazılarınızda bloğunuzdaki ''hocam'' ibaresine uygun düşen ben dilini ustaca kullanıp,kendi yaptıklarınızdan örneklendirerek anlattığınızın farkındayım.Ama burada işlenen temaya bu üslubun bir miktar sert ve zedeleyici kaçtığını söylemek istiyorum affınıza sığınarak.

    YanıtlaSil
  40. @arkeo rehber
    Düşüncelerinizi paylaştığınız için teşekkür ederim. Yorumunuz üzerine yazıyı bir kez daha okudum ama inanın nerede kırıcı olduğumu anlayamadım. Bu yazıyı abuk subuk yorumlardan bıktığım bir günde yazdığımı hatırlıyorum ama hiç bir yazımda kimseye hakaretvari veya küçük düşürücü cümleler yazmam. Öyle bir tarzım yok.

    YanıtlaSil
  41. Cevabınızı okuyunca ben de yazdığım yorumu bir kez daha okumak zorunda kaldım:) Yorumumda sizin hakaret içeren bir dil kullandığınızı ifade etmedim asla. bilakis sözlerimin başında üslubunuzu ve anlatımınızı beğenerek okuduğumu vurgulamıştım. Böyle anlaşılmasına üzülürüm.Belki yeterince açıklayıcı olamadığım için yanlış anlaşılmasının suçlusu benim.
    Duygularınız ve düşüncelerinizde kesinlikle haklısınız.Benim yapmak istediğim vurgu; böyle hassas bir konuda,bunları dile getirirken keşke kendinizi olayın dışında tutup,genel bir dil kullanıp bu işin nasıl ve hangi usüllerle yapılması gerektiğini,anlatsaydınız şeklindeydi. Böylece,daha sıcak,okuyucularınızın üzerine alınmasına gerek olmayan,ama böyle bir hata yapıyorsa da kendisine çeki düzen vermesine olanak sağlayan bir anlatım olur muydu acaba, düşüncesiyle yazılmış bir yorumdu.
    Yorumumda sizi incitecek bir algıya neden olduysam özür diliyorum.İyi günler.

    YanıtlaSil
  42. Yazının sonunda şöyle bir cümle yazmıştım; "Bunlar; bugüne kadar Blog Hocam’a gelen 7000’den fazla yorumdan edindiğim tecrübeler."

    Başıma gelen olaylardan ve edindiğim tecrübelerden yola çıkarak yazı yazmayı seviyorum. Zaten bu şekilde yazdığım yazılar daha fazla reaksiyon alıyor. Çünkü insanlar yaşanmış şeyleri okuyunca daha çok ciddiye alıyor yazıyı. Afaki değil, gerçekçi buluyorlar. Bu da öyle bir yazıydı. (Benim düşüncem böyle tabi :)

    Bu arada özür dilemenize gerek yok. Kırılma, incitme vs. söz konusu değil. Aksine sizin gibi seviyeli ve olgun insanlarla tartışmak, fiir alışverişinde bulunmak bana keyif veriyor. Önerinizi dikkate alacağım. Zaman ayırıp fikirlerinizi paylaştığınız için teşekkür ederim.

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.