Türk Blogosferinde Başarı İçin 3 Yıllık Gözlemler

Blog Hocam’ı açalı neredeyse 3 sene oldu. Bu, benim Türkçe içerikli yazdığım en ciddi ve en uzun soluklu blog deneyimim oldu. Açık söyleyeyim Blog Hocam’ı açtığımda ne Türk blogosferi hakkında bir deneyimim ne de bir blog yazarı arkadaşım vardı. Hedef kitlesi blog yazarları olan bir blog için çok sıkıntılı bir durumdu aama çok şükür kısa sürede üstesinden geldim. Artık yüzlerce blogger arkadaşım ve Türk blog dünyası hakkında ciddi deneyimlerim var. Bunları sizlerle paylaşmak isterim. Belki blog yazmaya yeni başlayanlara ışık tutar.

dersler

Para Kazanmak İçin acele Etmeyin

Blog yazamaya yeni başlayan herkesin aklında az da olsa bir miktar para kazanmak vardır. Bunun için bloglarını açıp  1-2 içerik girdikten sonra genellikle AdSense’e başvururlar. Ancak tahmin edeceğiniz gibi başvuruları kabul edilmez.

Blog yazarak para kazanmanın tek yolu elbette AdSense değil. Affiliate marketing, direkt reklamlar, advertorial içerik yayınlamak gibi pek çok yöntem mevcut ama yönteminiz ne olursa olsun para kazanmak için acele etmemelisiniz, kazanamazsınız.

Örneğin ben Blog Hocam’ı ilk açtığımda  hiçbir reklam teklifini kabul etmemiş, hiçbir para kazanma yöntemine başvurmamıştım. Çünkü blogu sağlam temellere oturtmadan gelecek 50-60 lira kaynedeceklerimin yanında hiçbir şeydi. Zamanımı ve gücümü içerik oluşturmaya, blogumu geliştirmeye harcadım. Devamı kendiliğinden geldi zaten. Reklam, sponsorluk ve iş ortaklığı teklifleri ardı ardına gelmeye başladı. Bu tekliflerin çok küçük bir kısmını değerlendirmeme rağmen Blog Hocam her ay bir asgari ücret kadar kazandırıyor diyebilirim.

Sevdiğiniz Şey Hakkında Blog Yazın

Google’da en çok aranan ve bana en çok sorulardan biridir “hangi konuda blog yazmalıyım?” sorusu. Affiliate marketing yapacakları bir kenara bırakırsak benim gibi yazmayı ve paylaşmayı seven, bu işi keyif için yapaccak kişiler bu sorunun cevabını kendileri vermelidir.

Bundan yaklaşık 3 yıl önce yani kafamda Blog Hocam fikri yokken ama içimdeki blog yazma isteğine karşı koyamazken  “ne yazsam” diye ben de düşündüm. Daha önce bahsettiğim huni yöntemi sayresinde “blog yazarlığı“ hakkında yazmaya karar verdim ve bir kez daha gördüm ki huni yöntemi gerçekten işe yarıyormuş.

Bildiğiniz, ilgi duyduğunuz, sevdiğiniz bir konuda blog yazmanın sayısız faydası var. Herşeyden önce yazarken keyif alaıyorsunuz, yazı konularını araştırırken yeni şeyler öğreniyorsunuz, kolay kolay tükenmişlik hissi yaşamıyorsunuz ve en önemlisi o konudaki kanaat önderlerinden biri haline gelebiliyorsunuz.

Sosyal Medya Hesaplarınızı Aktif Bir Şekilde Kullanın

İstatistikleri tam olarak bilmiyorum ama Türkiye’de ki Facebook ve Twier kullanımının çoğu ülkenin üstünde olduğuna eminim. Blog Hocam’ı kurduğumda sosyal medya platformlarında da hesap açmış fakat uzun süre aktif olarak kullanmamıştım. Türk internet kullanıcısının bu kadar Twitterkolik veya Facebookkolik oladuğunu tahmin etmemiştim. Çünkü ben öyle değildim :) Zamanla anladım ki sosyal meyda ciddi ciddi yatırım yapılması gereken bir mecraymış.

Türkiye’de BH dahil hemen her blogun trafik kaynaklarında, tanıtım  ve iletişim kanallarında sosyal medya ilk 3’te yer alıyor. Bu ne demek? Blogunuzun daha çok okunmasını, daha fazla kişiye ulaşmasını, okuyucuyla daha kolay iletişim kurulmasını sağlaması açısından sosyal medya eşsiz br platfom. Özellikle Türkiye’de.

Günümüzde sosyal medyaya fazlasıyla önem vermeli, oralara özel içerik üretmeli, kısacası sosyal medyaya yatırım yapmalısınız.

Konu Dışına Çıkmayın

Türk blogosferinde en zor şeylerden biri sadık, düzenli olarak  blogu ziyaret eden, yorumlarla katkıda bulunan bir okuyucu kitlesi oluşturmak. Bunun temel sebebi ise belli bir konuda yoğunlşamamak yani niş olamamak. Türk blogcusunun diğer ülkelerin blogcularından en büyük farkı da bu. Bizim için önemli olan şey hit. Gelsin de nasıl gelirse gelsin, kim gelirse gelsin mantığındayız. Yabancılar ise sadece yazdığı konuyla ilgili kişilerin gelmesini ister. Çünkü bilir ki bir komünite, bir okuyucu kitlesi oluşturmanın en önemli yolu budur. Bu yüzden belli bir konuya odaklanır ve o konuda yazarlar. Sırf hit getirecek diye konu dışına çıkmazlar.

Bence Türk internet kullanıcısı ve Türk blog okuyucusunun böyle niş bloglara ihtiyacı var. Yazdığa konuya bağlı, tutarlı bloglara gösterilen ilgi artıyor ve artacak da. Dikkat ederseniz o tür blogların sadık bir okuyucu kitlesi olduğunu, yorum bölümünde çok güzel diyalogların geçtiğini görürsünüz. Böyle bir blog sahibi olmak istersiniz öyle değil mi? O halde kendinize bir konu belireyin ve tabiri caizse o konuya yapışın.

Okuyucularla İletişim Kurun

Bir kişiye bloga bağlamanın çeşitli yolları var. Bunların başında blogun tasarımı, içeriğin kalitesi, ve yazarın tonunu sayabiliriz. Fakat biz Türkler sıcak kanlı ve duygusal bir toplumuz. Birbirimizle bağ kurmak için somut şeylerden çok duygulara ihtiyacımız var.

Blogunuzu ziyaret edenlerle iletişim kurmak, onların yorumlarını ve fikirlerini önemsemek, sorularını samimi bir şekilde cevaplamak onları blogunuza bağlayacak, hatta onlar sayesinde yeni okuyucular kazanmanızı sağlayacaktır. Dolayısıyla her platormda onlarla iletişim halinde olun, onları önemsediğinizi hissettirin.

Her Zaman En İyi İçeriği Sunun

Bloglar, dijital dünyada insanların içerik ihtiyacını karşılayan en önemli mecralardır. Dolayısıyla aslında içeriğiniz kadar kaliteli bir blogsunuzdur. Göreviniz belli; iyi içerik üretmek.

Yazdığınız konuda yüzlerce blog, binlerce içerik olabilir. İnsanların sizi tercih etmeleri için daha iyi  ve fark yaratacak içerikler üretmelisiniz. Blog dünyasında ayakta kalmanın temel şartlarından biridir kaliteli içerik.

Devamlılık ve güncellik blog yazarlığında çok önemli kavramlardır ama sırf blogunuzu güncel tutmak için özensiz ve nispeten kalitesiz içerik üretmek okuyucunun tepkisine yol açabilir. Bunu bizzat yaşadım ve dersimi aldım. Haftada 3 yazı düzenine bağlı kalmak adına zaman zaman BH standartlarının altında kalitede içerikler ürettim ve misafir yazılar yayınladım. Okuyucu bu duruma hemen tepki gösterdi ve beni geri adım attırmak zorunda bıraktı.

Sizlere dee tavsiyem sadık okuyucularınıza değer verin ve onlara hakketiği içerikleri oluşturun. Beklentileri ve ihtyaçları karşılayan içerikler üreterek standartlarınızı koruyun.

 

Söz Sizde

3 yıllık Blog Hocam serüvenimde Türk blog dünyasına dair gözlemlerim ve deneyimlerin sonucunda verebileceğim temel tavsiyeler bunlardı. Kişisel deneyim ve görüşlerim olduğu için sizin de blog dünyasında gözlemlediğiniz, blog yazmaya yeni başlayacaklara ışık tutacağını düşündüğünüz şeyleri okumak isterim. Sonuçta her blog ayrı bir maceradır…

19 yorum:

  1. Hocam ilk yorumu ben yapayım..
    Güzel ve faydalı bir yazı olmuş..Emeğine sağlık..Uzun zamandır bende bu sorunun cevabını arıyorum: Ne ile ilgili blog oluştursam? Daha önceki blogumu biliyorsunuz... Kopyala yapıştır şeklinde idi ve okuyucudan önce ben rahatsızdım...Hayatın her alanında kıymetli olan ne varsa tamamı özgün işler...Bu yüzden özgün,yazmaktan sıkılmayacağım bir konu bulmak istiyorum...Ancak henüz sonuç yok...

    YanıtlaSil
  2. Herzaman olduğu gibi bu seferde çok güzel anlatmışınız hocam özellikle para kazanma konusunu ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  3. Blog olarak Blog Hocam'ı kişilik olarak da Serdar bey yani sizin bu camiada olmanızdan oldukça memnunum..

    Emeklerinizin karşılığını sürekli almanız dileğiyle.

    YanıtlaSil
  4. Reklam konusunda kesinlikle haklısın Blog Hocam. Bloğumun 1.yaşını yeni kutladık. İlk 8-9 ay reklamla ilgili hiç bir çalışma yapmamama rağmen kendiliğinden bir şeyler gelişmeye başladı zamanla. Bumerang'dan aldığım Advertorial içerikler haricinde de firmalardan bu tarz bireysel talepler almaya başladım. Ve bloğumda BİR MARKA isimli Menü sayfası oluşturdum. Backlink reklamlarından ziyade burada kaliteli makaleler hazırlayarak firma reklamı yapıyorum.
    Bahsettiğin gibi önce kaliteli içerik, her yoruma saygı ve samimiyet çerçevesinde cevap yazma, sosyal medyayı iyi kullanma ve takipçilerle samimi arkadaşlıklar kurma işin en önemli kısımları bence. Diğer bloglara yapılan samimi yorumlar takipçilerle ilişkileri oldukça güçlendiriyor. Ama çok önemli: diğer bloglara SAMİMİYET siz yorumlar yapmanın hiç bir getirisi yok.
    Blog Hocam bu konuda örnek aldığım en değerli blogların başında geliyor. Bunu da özellikle belirtmek isterim. Bizi aydınlatmaya uzun yıllar daha devam et lütfen...

    YanıtlaSil
  5. Ben de 7 aylık bir bloğum. Kaliteli içerik üretmeye çalışıyorum ve sizden çok yararlanıyorum.
    Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  6. ne zaman zorlansak yanımızda siz vardınız, yeni fikirlere açık olmamı sağladınız, her şey için teşekkürler..

    YanıtlaSil
  7. İçeriklerimin iyi olduğunu biliyorum. Google da öyle söylüyor. Sosyal medya da işim dolayısıyla da aktif olamıyorum. Yaşadığım diğer sıkıntılar da cabası, bazı şeyleri önceden yanlış yapsam da sevgili Alper Sağlam'ın( En Tarz Blog Finalisti) sayesinde çoğunu düzelttim.
    Aslında size bu konuda biraz da sitemkarım. Bir kaç defa sizden görüş aldığımda eksiklerimi düzeltmem için beni yönlendirebilirdiniz. Etiketleme konusu gibi...
    Neyse, şimdi daha doğru yapıyorum. Herkese kolay gelsin.

    YanıtlaSil
  8. gayet guzel bir yazı olmş.. sanıım en genç bogcu benım(blogum anlamında genc yasm olarak dıl :)) etıketleme konusunda bırılerı bana yardımcı olabılrı mı?? neyı ne sekılde yapmalı??tskk

    YanıtlaSil
  9. Hocam okurken yanlış yaptığımı anladım ve düşünüp hangi konuda yazmak istedigimi düşünmeye başladım. Sonra wordpress alt yapılı bir blog açacagım :)

    YanıtlaSil

  10. Bir sorum olacaktı: Vista Home Premium kullanıyorum. Blogger ile blog oluşturabilir miyim?

    YanıtlaSil
  11. Blog dünyasına girdiğim ilk zamanlarda sizinle karşılaşmış olmayı cidden bir şans sayıyorum kendi adıma. Bir çok soru sordum, her seferinde sizden detaylı yanıtlar aldım, ve eğer bu gün neredeyse 11 aylık bir blog yazarı olmuşsam sizin bundaki emeğiniz de yadsınamaz. Hep düşünüyordum blog yazarlığı konusundaki deneyimlerimi size misafir olarak yazmayı, eğer uygun görürseniz "Söz Sizde" konusunu misafir olarak sizde yazmak isterim, selamlar.

    YanıtlaSil
  12. Selam hocam yine harika bir yazi olmus Tepitleriniz cok yerinde nisblog acisindan bendede ayni sorun bas gosterdi bunun sebebi yanlis bilgiden kaynaklaniyor olmali Turkiyede en cok hit alan bazi meshur bloglari inceledigimizde Nisbloglar haric hepsi okur kitlesi yuksek ve tek bir konuya bagli kalmadan degisik konularda ozgun icerik uretiyorlar ve basarililar takipcileride iyi ama okadarini basarmak tabiki zor bir konu hakkinda surekli ne yazabilirsinizki buda cok zor deyilmi bence bukadar kati kurallar koymak cok dogrumu goruslerinize saygi duyuyorum ve Cittiye aliyorum genelde hic bir yazinida kacirmiyorum sizden ricam bu farkli konularda yazmak isteyen yani nisblog yapmak istemeyenlere ne tavsiye edersiniz saygilar

    YanıtlaSil
  13. Güzel yorumlarınız için hepinize teşekkür ederim. Var olun.

    YanıtlaSil
  14. 16 yaşımdan beri aklımda blog yapma fikri vardı. Zaten önceden de 1-2 denemem vardı sonra sıkılıp bırakmıştım :). Şimdi tekrar bir blog açtım ama önce sizin paylaştığınız yazıları okudum sanırım sizin sayenizde güzel bir blogum olacak. Bu arada size bir sorum olacak hocam blogu bugün açtım ilk zamanlarda günde ortalama kaç yazı yazmam doğru olur. Takip etmeye devam edicem iyi günler...

    YanıtlaSil
  15. @Alpay Deniz
    Yazabildiğin kadar çok yazmalısın.

    YanıtlaSil
  16. Benim blog nasıl http://toycitolgahan.blogspot.com/

    YanıtlaSil
  17. Anladık siz bu blogtan para kazanıyorsunuz,
    Anladık asgari ücret kazanıyorsunuz.

    Her fırsatta bunu söylemenize gerek yok.

    Bir insan niye kazancını söyler ki.

    YanıtlaSil
  18. Bence en önemli konu özgün içerik. Özgün içerik yaratamayan blog yazarları kopyala-yapıştır kolaycılığına kaçarak bloglarının şansını bitiriyorlar. Blogumda bir ceza tahtası yayınlıyorum, o kadar çok içeriğimi alan blog var ki! Ama hiçbiri yüksek okuyucu sayısına ulaşamıyorlar, arama motorları da çok zeki algoritmalar kullanıyor artık. Yine de şu tabloya bir göz atın. Neden bu kadar kolaycıyız acaba?

    http://www.teknomani.com/2014/04/ceza-tahtasi.html

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.