Alexa Kullanım Kılavuzu

1996’da, dünyadaki tüm web sitelerinin istatistiklerini tutmak amacıyla kurulan Alexa, bugün internet dünyasında sitelerin popülaritesini belirlemede en güvenilir kaynaklardan biridir.

Chrome, Explorer, Firefoz gibi internet tarayıcılarına yüklenen toolbar sayesinde kullanıcıların internette ziyaret ettikleri sitelerin datasını tutan Alexa, bu datalara göre sitelere bazı değerler verir. Bir sitenin Alexa sayfasını ziyaret ettiğinide şu bilgileri görebilirsiniz:

1. Türkiye Ve Dünya Sıralaması

How popular is ……” başlığının altında, o sitenin Alexa verilerine göre Türkiye’nin ve Dünya’nın kaçıncı popüler sitesini olduğunu görebilirsiniz.

alexa sıralaması


Örneğin Blog Hocam’ın Alexa sayfasını ziyaret ettiğinizde Türkiye’nin 894. Dünya’nın 49.375. popüler sitesi olduğu yazar.

2. Etkileşim

How engaged are visitors to ……?” başlığının altında ise ziyaretçilerin siteye olan bağlılığı ile igili veriler gözükmektedir.

alexa etkileşim


Alexa verilerine göre Blog Hocam’ı ziyaret edenlerin siteden hemen çıkma oranı %58.1. Kullnaıcılar Blog Hocam’ı ziyaret ettiğinde ortalama 2.17 sayfa görüntülüyor. Kullanıcıların Blog Hocam’da kalma süresi ise ortalama 1.6 dakika.

3. Demografi

Who visits ……?” başlığının aktında ziyretçilerin kitlesel ve coğrafik demografik blgilerini görebiliyorsunuz.

alexa demografi


Blog Hocam’ın ziyaretçi profilinde arasında erkeklerin biraz daha ağır bastığını görebilirsiniz. Ayrıca ziyaretçilerin %87.9’u Türkiye’den bağlanırken, %6.2’sinin Kırgızistan’dan, %2.5’inin ise ABD’den bağlandığını görebilirsiniz.

4. Trafik Kaynakları

Where do ……'s visitors come from?” başlığının altında ise ziyaretçilerin o siteye hangi kaynaklardan ulaştığını görebiliyorsunuz.

Alexa trafik kaynakları


Alexa’ya göre Blog Hocam’ın trafiğinin %23.9’u arama motorlarından geliyor. İnsanlar arama motoruna en çok “blog hocam”, “bloghocam”, “kişisel blog”, “blogger arama kutusu”, “hocam” yazarak Blog Hocam’a ulaşıyor. Alexa’ya göre Google dışında Blog Hocam’a en çok trafik gönderen siteler ise Blogger, Facebook ve Hürriyet.

5. Backlinkler

What sites link to ……?”  başlığının altnda o sitnin kaç adet backlinki olduğunu ve backlinkin yer aldığı sayfaları görebiliyorsunuz.

alexa backlinkler


Alexa Blog Hocam’a 495 farklı siteden link geldiğini algılamış ve bunlardan bazılarını göstermiş. Pinterest, Blogger, Hürriyet, Milliyet gibi sitelerden Blog Hocam’a bağlantı olduğunu görebilirsiniz.

6. Benzer Siteler

”What sites are related to ……?” başlığının altında ise o siteyle benzer konsepte sahip siteler görünmektedir.

Alexa benzer siteler


Benzer siteler Blog Hocam’da ve çoğu sitede gözükmüyor. Kriteri nedir bilmiyorum. Ama öneri olarak DMOZ’de bulunduğu kategoriyi gösteriyor. Buradan benzer sitelere ulaşabilirsiniz.

7. Subdomainler

Where do visitors go on ……?” başlığının altında ise sitede en çok ziyaret edlen alt domainler gözükmektedir.

alexa-subdomain
Blog Hocam’ın kendisi zaten bir subdamin olduğu için bu bölümde başka bir veri gözükmaz. Ama sitenin adresi bloghocam.com olsaydı ve bu sitenin forum.bloghocam.com gibi bir alt domaini olsaydı bu bölümde görebilirdiniz.

8. Site Hızı

How fast does …… load?” başlığının altında sitenin ne kadar hızlı yüklendiğini ve diğer sitelerle kıyaslamasını görebilirsiniz.

alexa site hızı
Örneğin Alexa’ya göre Blog Hocam 3.9 saniyede yükleniyormuş ve internetteki sitelerin %87’sinden daha yavaşmış.

9. Site Bilgileri

Where can I find more info about ……?” başlığının altında sitenin açıklaması, eskiden nasıl göründüğü ve site sahibinin iletişim bilgileri yer almaktadır.

Allexa Site Bilgileri
Site açıklaması ve iletişim bilgilerini siz oluşturuyorsunuz fakat site geçmişi, web.archive.org tarafından kendiliğinden kaydedilir. Örneğin 7 Ekim 2011’de Blog Hocam şu şekilde görünüyordu.


Alexa Verileri Ne Kadar Doğru?

Alexa bu verileri Alexa toolbarı yüklü olduğu tarayıcılardan topladığı için kesin doğruyuz diyemeyiz elbette. Google Analytics’den bounce rate, demografi, trafik kaynakları gibi verileri incelediğinizde bazı farklılıklar olduğunu göreceksiniz.  Bu yüzden Alexa’da ciddiye almanız gereken tek verinin 1 numarada belirttiğim sıralamalar olduğunu söleyebilirim. Kendi blogunuzla ilgili diğer verileri Google Analytics’den çok daha net elde edebilirsiniz ama hakkında hiçbirşey bilmediğiniz bir site için Alexa verileri size fikir verebilir.

Alexa’ya Kayıt Ve Site Ekleme

1. Öncelikle Alexa kayıt sayfasına giderek e-mail adresiniz ya da Facebook hesabınızla kayıt yapın.

2. Mail adresinizle kayıt yaptıysanız Alexa’dan bir mail gelecektir. Buradaki linke tıkladıktan sonra kayıt işleminiz tamamlanır. Açılan sayfada Alexa hesabınıza girnek için kullanacağınız şifreyi belirlemeniz istenecek.

3. Şifreyi belirledikten sonra artık Alexa hesabınıza gimiş olursunuz. Şimdi üst taraftaki My Account linkine tıklayarak şu yolu izleyin: Dashboard > Add It Now > Free Sign Up

4. Açılan sayfadaki kutuya blog adresinizi yazarak devam edin. Ardın sizden sitenizi onaylamanızı isteyecek. Bunun 2 yolu var. Biz 2. seçenek olan meta seçeneğini kullanacağız.

alexa-onay
Sayfada size özel üretilen bir Alexa ID’si göreceksiniz. Bunu blogunuza şu şekilde eklemeniz gerekmektedir:

- Blogger kumanda panelindenŞablon > HTML’yi Düzenle yolunu takip edin ve <head> kodunun altına şu satırı ekleyin:

 

<meta name="alexaVerifyID" content="Alexa ID’niz" />

 

Kırmızı renkli yere Alexa’dan aldığınız ID’yi yazdıktan sonra şablonu kaydedin ve Alexa’ya geri dönün. Alexa ID’nizi aldığınız sayfanın altındaki Verify My ID butonuna tıklayın.

5. “Your site is successfully claimed.” yazısını gördüyseniz blgunuz artık Alexa’ya eklenmiş ve onaylanış demektir. Continue butonuna basarak site bilgilerini yazmaya geçebilirsiniz.

6. Burada bazı özellikler sadece pro üyeler içindir. Fakat yukarıda 9. adımda bahssettiğim site başlığı, site açıklaması, ülke ve iletişim gibi bilgileri buradan seçebiliyorsunuz. Bu bilgileri girdikten sonra kaydedip işlemi sonlandırbilirsiniz. 

Son olarak  şunu belirtmeliyim ki blogunuza Alexa’ya ekledikten hemen sonra istatistikler ve veriler gözükmez. Bu verilerin oplanıp işlenmesi için süreye ihtiyacınız olacak.

Alexa Widgetları

Sitesinde Alexa verilerini göstermek isteyen kişiler için farklı tür ve boyutlarda Alexa widgetları mevcut. Dilerseniz kendi widgetınızı oluşturarak blogunuza ekleyebilirsiniz.

Widget oluşturmak için Alexa Site Widgets sayfasına giderek, eklemek istediğiniz widgetın yanındaki kutuya blog adrresinizi yazın ve Build Widget butonuna basın. Devamında açılan sayfasında seçtğiniz widget türünün farklı boyutları ve yanlarında kodları çıkacak. Burada ekleyeceğiniz widgetın kodunu kopyalayarak Blogger kumanda panelinde Yerleşim > Gadget Ekle > HTML/JavaScript yolunu izleyin ve kodları yapıştırın.

İnternet Tarayıcınız İçin Alexa Toolbar

Alexa Toolbar internet tarayıcınza ücretsiz olarak ekleyebileceğiniz, siz internette dolaşırken arkaplanda çalışarak girdiğiniz sitelerle ilgili bilgileri Alexa databaseine gönderen bir eklentidir. Yani Alexa toolbar yüklü bir tarayıcıyla internet sitelerini ziyaret ettiğinizde, o sitelerin verilerinin hesaplanmasında siz de dikkate alınacaksınız.

Alexa toolbarı ücretsiz indirmek ve tarayıcınıza eklemek için Alexa Toolbar sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

 

!!! Alexa verileri hergün güncellendiği için şuanki değerlerle yazıda yer alan değerler arasında küçük farklar olabilir. Yazıyı yaklaık 1 hafta önce yazmıştım.

53 yorum:

  1. Merhabalar Serdar Bey. Peki blogger a tr eklendikten sonra değişen alexa değerleri için ne yapacağız? Şu an eski site değerlerini yeni siteye aktarmak mümkün mü? Yoksa en baştan üyelik mi oluşturmamız gerekiyor?

    YanıtlaSil
  2. Merhaba,

    Sitenizin değerlerinde bir değişiklik yok aslında. Blogların sonuna com.tr eklenmedi. Blogunuza hangi ülkeden girilirse o ülkenin uzantısını alıyor. Fransa'dan giriş yapıldığında .fr Almanya'dan giriş yapıldığında .de oluyor. Aynı şekilde biz sonu .it ile biten bir İtalian bloguna girdiğimizde sizde .tr olarak gözükecektir.

    Kıısacası blogunuz hala blogspot.com ve değerleriniz aynen duruyor.

    YanıtlaSil
  3. Alexa da dünya sıralamasına com olarak bakıldığında 1 milyon civarı, com.tr olarak yenilenmiş halinde bakıldığında ise 21 milyonlarda ve hatta türkiye sıralamasının değerleri oluşmamış bile :/ Aynı değerler yok maalesef

    YanıtlaSil
  4. Demek istediğm sizin blogunuzun 1 aesas adresi, onlarca da ülke bazlı adresi var. Esas adresiniz blogspot.com'dur gerçek değerleriniz buradakilerdir. Bunun dışında girilen ülkeye göre .tr .fr .de .it gibi kısaltmalar alır ve bunların hepsnde Alexa değerli farklıdır.

    YanıtlaSil
  5. Anladım teşekkür ederim :) Şu an ben com.tr olarak gördüğüm için değerleri o şekilde yorumladım. blogspot.com olarak hiçbir yerden giriş yapılmıyorsa, eğer mutlaka sonuna ülke uzantısı ekleniyorsa onda da gerileme olması çok normal o zaman :/

    YanıtlaSil
  6. alexa verilerimiz süper olunca ne olacak onu anlayamadım.

    kendi kendimizi bir şekilde tatmin mi edeceğiz yani?

    YanıtlaSil
  7. @ozgehan omag
    Sitenin ne kadar popüler olup olmadığnı merak etmiyorsan Alexa ile ilgilenmene hiç gerek yok.

    YanıtlaSil
  8. Bilmeyenler için Güzel bir yazı olmuş

    YanıtlaSil
  9. Hocam yazınız alabilir miyim ? yazı sonunda kaynak olacaktır.

    YanıtlaSil
  10. Hocam elinize saglik cok detayli ve anlasilir bir makale olmus bu kadar detayli bir aciklamayi bulmak cok zor aslinda bazi forumlardaki konuyla ilgili bir cok soruya buradan cevap verdiniz kaynak niteliginde olmus saygilar

    YanıtlaSil
  11. Kırgızistandan selamlar Bloghocam,makaleniz herzamnkigibi degerli bilgileri paylaşdınız tesekürler bende alexa degelerine cok önem verenlerdenim,o 6 % herhalde benimiyim veya benimle beraber sitenizi kırgızstandan takib eden varmı bilmiyorum,ama ben sizin bloghocama kayıtlı oldugum için her gelen iletiyi mutlaka açar okur, ve sayfaya makalenin tamamını okumadan cıkmam,bir sorum olacak ben ilk olusturdugum bloguma aleksadan aldıgım gösterge kodlarını,blogumun vidgetine yerlestirdikden sonra,aynı kodları daha sonra olusturacagım bloglara veya siteme adını degişdirerk olurmu,veya herbir site icin ayrı ayrı üye olmakmı gerekir alexaya?
    http://seyhatlerim.com/

    YanıtlaSil
  12. @Biribiziokuyor.com
    Kaynak göstermek şartıyla kullanabilirsiniz.


    Alexa sadece toolbar üzerinden istatistik tuttuğu için bilgiler tam doğru olmyabilir ama tek kişiyle oluşacak yüzde değil o :) Sizden başka Kırgız arkadaşların da BH'yi ziyaret ettiğini tahmin ediyorum.

    Alexa hesabınıza giriiş yapıp yeni site ekle dedikten sonra, başka bir site için de widget oluşturabilirsiniz.


    YanıtlaSil
  13. Kaynak Gösterildi serdar hocam

    http://www.biribiziokuyor.com/2014/02/alexa-kullanm-klavuzu.html

    YanıtlaSil
  14. Hiç merak etmemiştim bu verileri ama yazıyla beraber hepsini teker teker inceledim teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  15. alexa kullanmaya yeni başlamadım açıkçası pekte anlamamıştım alexa sıralama göstergesi hariç bu yazı çok yardımcı oldu

    YanıtlaSil
  16. Aydinlatici ogretici bir anlatim elinize saglik sizden ne okusam aninda gidip sayfalarima uyguluyorum Tesekkurler.
    http://gercektarihdeposu.blogspot.com

    YanıtlaSil
  17. hocam alexa verilerinde dünyadakı sıralamayı gösterıyo ama türkiye dekını göstermıyo 2 gun önce kayıt oldum sebebi ondan dolayımı ? Teşekkürler

    YanıtlaSil
  18. güzel bir yazı elinize sağlık http://www.enbeyaz.com

    YanıtlaSil
  19. şu tr uzantısı çıktığından beri GoogleAnalytics de ki verilerim düştü Google Analyticse blogumu tr uzantısı ile eklediğimde izleme kodunda sadece blogspot.tr yazıyor bunu nasıl çözebilirim?

    YanıtlaSil
  20. Kaçıncıya deniyorum olmuyor nerde hata yapıyorum anlamıyorum

    YanıtlaSil
  21. Hocam güzel yazı olmuş elinize sağlık.
    Benim size bir sorum olacak normalde dünya sıram düşerken ülke sıram yükseliyor alexa saçmalıyor bazen bunun nedeni nedir?

    YanıtlaSil
  22. yayınlarınızı çok beğeniyorum ve çok kaliteli işlker yapıyorsunuz...teşekkürler admin

    YanıtlaSil
  23. Öncelikle ellerinize sağlık diyeyim.
    Peki serdar hocam Alexa'da bir de ücretli üyelik gibi bir şey var.
    Bunun bize yararı olur mu? Yani ben ücretli paket alsam, bana torpil mi geçecek, ücretli olmamdaki amaç nedir?

    YanıtlaSil
  24. @Cehe
    Hayır, ücret ödediğinizde site verileri ile ilgili daha fazla bilgi alabiliyorsunuz.

    YanıtlaSil
  25. Alexa ücretli üyelik aldım fakat ne işe yarıyor bilmiyorum, başka makalelerden okuduğum kadarıyla faydalı olabileceğini okudum o yüzden aldım. 9.99 $ aylık...

    YanıtlaSil
  26. Teşekkür ederim son zamanlarda alexa hakkında okuduğum en kapsamlı yazılardan bir tanesi açıklayıcı ve öğretici.

    YanıtlaSil
  27. Alexa son zamanlarda değişikliğe gitti genelde paralı gibi görünüyor.
    www.ilplakalari.com

    YanıtlaSil
  28. hocam ben sitemi alexaya http://teknolojigazisi.blogspot.com.tr diye mi eklemeliyim http://teknolojigazisi.blogspot.com diyemi eklemeliyim

    YanıtlaSil
  29. @Harun'Leo' Ünal
    com olarak ekleyin.

    YanıtlaSil
  30. Her makalenizde blogger'lar için çok güzel yeni bilgiler aktarıyorsunuz hocam, çok teşekkürler. Bu arada mail aracılığı ile bir soru sormuştum ama bir bakabilir misiniz rica etsem müsait olduğunuzda.

    YanıtlaSil
  31. yine harika bilgiler hocam.:) teşekkürler o bilmediğim tüm değerleri açıkladığınız için:)

    YanıtlaSil
  32. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  33. Serdar bey bloğuma domain ve sub domain alsam iki site gibi bir etki mi yaratır google aramalarında. mesela forum için subdomain alınsa ve forum daha işlek olsa ana domaine göre. ana domaininde trafiği artar mı subdomain olan sitemizle.

    YanıtlaSil
  34. Bir de ki, google analitycse sub domenimi nasil kayd etdire bilirim!kayd yapiyorum izleyicilerim gozukmuyor!

    www.electronics.azerbuy.com

    YanıtlaSil
  35. Bu alexa neymiş bu kadar önemseniyor. Belirli bir standardı yok, her yıl sitelerin sıralamasıyla kafasına göre oynuyor. Uğraşıp sitenin alexa değerini yükseltiyorsun. Bir de o ne yine seni atmış son sıralara, bence hiç önemsemeyin bu alexayı..

    YanıtlaSil
  36. Hocam http://www.afyonkenthaber.com/ adında bir web sitem var. Alexa da bir türlü düşüremedim.

    YanıtlaSil
  37. Toolbar' ı eklememiz gerekli midir? Widget'i anasayfaya ekledim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Toolbar bloga eklenen bir şey değildir zaten. Kulllanmış olduğunuz tarayıcıya eklenir.

      Sil
  38. hocam öncelikle bugün alexaya site eklemek paralı. Sizce sitemiz için istatistik bilgisi dışında bir faydası var mıdır? Gerek var mı alexaya site eklemeye??

    Bir de bizim de mesela bir bloğumuz var fakat alexada görünmek mümkün olmuyor, nasıl yükseleceğiz. Ör: http://bayankulbu.blogspot.com.tr/

    Son olarak da en iyi backlink alınabilecek siteler hangisidir? Özellikle backlink nasıl alacağız ne yapmak gerekir backlink alabilmek için..?

    Saygılar..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Alexa'ya site eklemek ücretsiz. Şuradan ekleniyor: http://www.alexa.com/siteowners/claim?

      Alexa pro versiyonda detaylı bilgiler var ama ücretsiz versiyonda sadece birkaç temel istatistik var.

      Elbette Alexa şart değil ama milyonlarca site arasında kendi sitenizin popülerliğini görmek açısından fikir verebiliyor.

      Backlinkler ile ilgili şu iki yazıyı okumanızı öneririm:

      http://bloghocam.blogspot.com/2013/07/link-insaas-calsmalarnda-dikkat-edimesi.html

      http://bloghocam.blogspot.com/2013/05/off-page-seo-dogal-link-insaas.html

      Sil
  39. teşekürler hocam paylaşımınızı için aynı şekilde uyguladım..

    YanıtlaSil
  40. Son bölümde yaklaşık yerine yaklaık yazılmış,

    YanıtlaSil
  41. Ellerine sağlık, benim gibi acemiler için çok faydalı bir yazı..
    Kategorisinin basın yayın ve konusuna göre Ekonimi olarak alexada olmasını istiyorum. Ne yapmalıyım?

    YanıtlaSil
  42. alexa üyesiyim. Sitemin adı istekadinlar.com . Bir ekonomi-haber sitesi. Alexa'da site kategorisinin basın yayın, konusunun ise ekonomi olarak kayıtlı olmasını istiyorum. Sitemin alexa'da kategorisini ve konusunu nasıl kayıt edebilirim?

    YanıtlaSil
  43. merhaba, bugün bişey farkettim size sormak istedim.
    alexada aniden hk uzantılı blogumun değeri açılmış. ben orada com.tr uzantımla kayıtlıyım zaten. bunun bana bir zararı olurmu? kendi kendine alexada bu şekilde ek uzantılı sıralamalar açılabilirmi?
    teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Almanyadan ziyaret edildiğinde blogunuz .de uzantılı, belçikadan ziyaret edildiğinde .be uzantılı gözükür. Farkeden bir şey yok. Blogunuzun esas alexa sırası blogspot.com şeklinde olandır.

      Sil
  44. Yanıtlar
    1. merhaba hocam desialarmi.com bir web sitem var sitemi yükseltemiyor bununla ilgili yardım rica edecegim

      Sil
  45. Hocam çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
  46. arkadaşlar alexa da global görünmeme rağmen tr rank göremiyorum. bana yardımcı olabilir misiniz?

    YanıtlaSil
  47. hocam ne yapsak ne etsek bir türlü giremiyoruz bu sıralamaya günlük tekil hitimiz 700 ila 1000 arası ama yok tık yok nasıl iş anlamadım ben toll bar indirdik yok yine www.bankolix.com sitemiz yardımcı olurmusunuz lütfen

    YanıtlaSil
  48. çok yararlı bir yazı olmuş, Tebrikler.

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.