Yapmanız Gereken Tek Şey Başlamak!

Blogunuzda yazdığınız ilk yazıyı hatırlıyormusunuz? Twitter’da yazdığınız ilk tweeti? Çektiğiniz ilk fotoğrafı? Bahsettiğim bu ilkleri hatırladığınızda “ bunları ben mi yapmışım” diyorsunuz öyle değil mi? Peşinden “şimdi ki aklım olsa…” ile başlayan cümleler de kurabilirsiniz.

Filmi çok daha başa alalım, çocukluğumuza dönelim. Bisiklet sürmeye başladığınız günlerinizi anımsayın. Muhtemelen denge ve ivme yakalamayı öğrenene kadar ya başkalarından destek alarak sürdünüz bisikletinizi, ya da defalarca düştünüz. Ama hiç pes etmediniz. Düşe kalka, deneye deneye, dengenizi sağlamayı ve bisikleti tek başınıza kullanmayı öğrendiniz.

Şimdi yazının başında neden bahsettiğimi daha iyi anladınız sanırım. İlk blog yazılarınızı yazdığınızda olumsuz tepkiler almış veya kendinizi yetrsiz görüp karamsarlığa düşmüş olma ihtimaliniz çok yüksek. Fakat bilmeniz gereken şey şu: başlangıç aşamasında yapmanız gereken tek şey başlamaktır!

Bugün örnek aldığınız, gıptayla takip ettiğiniz, hatta biraz da kıskandığınız blogların ilk günlerini tahmin edebiliyor musunuz? Sizin başlangıçta olduğunuzdan çok da farklı durumda değillerdi. Ama o an yapmaları gereken tek şey başlamaktı ve başladılar. Tıpkı sizin yaptığınız.

Yapmanız Gereken Tek Şey Başlamak!

Gelelim asıl vermek istediğim mesaja. 1 ocak benim doğum günüm ve geçtiğimiz 1 ocak’ta 30. yaşımı doldurdum. Tam bir kitap delisi olan kız kardeşim, her doğum günümde olduğu gibi bu sene de bana bir kitap hediye etti ama tembellikten anca okuyabildim. Bu yazının çıkışı da okuduğum o kitap. Daha doğrusu kitapta verilmek istenen mesaj.

Kısaca bahsetmek gerekirse John Acuff’ın Start isimli kitabında şu cümlenin üzerinde duruluyordu: Don’t compare your beginning to someone else’s middle.

Blog yazmaya yeni başlayan kişilerin çok sık düştüğü bir tuzakdır bu. Kendilerini, başka bloglarla ve blog yazarlarıyla kıyasladıklarında yetersiz ya da başarısız olduklarını düşünerek motivasyonlarını kaybediyorlar. Sonuçta henüz 1 senesi doldamadan bloglarını kapatıp yeni bir blog açıyorlar. Açılan bu yeni blogun da sonu benzer oluyor.

Jon Acuff’ın sözünü blog yazarlığına uyarlayacak olursak; henüz başlangıç aşamasındaki blogunuzu, belli bir seviyeye gelen ve örnek aldığınız bloglarla kıyaslamamalısınız. Belki onlardan daha iyi, belki daha kötü blog olacaksınız bilinmez ama farklı şartlardaki blogları kıyaslamak doğru değil.

Hepimizin örnek aldığı, hatta blog yazmaya başlamamıza sebep olan bloglar olabilir, bu çok doğal. Ama onlarla yarışmak, onlara benzemeye çalışmak veya taklit etmek yerine kendimizi nasıl geliştirebileceğimize odaklanmalıyız.

Not: Yazıda bahsettiğim kitabı kardeşim ABD’den getirmiş. Bir okuruma hediye etmek için kitabın Türkçesini ve sıfırını aradım ama bulamadım. Üzgünüm..

19 yorum:

  1. harika makale olmuş hocam ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  2. Bazen ilk yazdığım yazılara bakıp dediğiniz gibi düşünmüyor değilim. Ve bu durumu göz önüne alarak şu an yazdığım yazılara gelecekte ilk yazdığım yazılara baktığım gibi bakar mıyım ki? diye de düşünmeden edemiyorum. Buradaki önemli olan şey sınırları zorlamaktır. Sürekli kendinizi geliştirmek sürekli bir şeyler yapmaktır. Kötü de olsa. Hiç yapmamaktan daha iyidir herhalde? Şu an kendime diyorum bu yazdığım yazılar daha ne kadar iyi olabilir? Kendimi daha ne kadar geliştirebilirim? Bu sorulara cevap vermek için bence herkesin benim yaptığım gibi geçmişine bakıp ders alması lazım. Önemli olan da bu.

    YanıtlaSil
  3. Hocam blog yazmaya başlamadan önce, web sitesi hazırlıyordum. 2 gündür bende blog yazarlığına nasıl başladığımı anlatıyorum. Blog da yazdıklarıma bir nevi tercümanlık yapmışsınız.
    Yapmamız gereken tek şey başlamak. Başladıktan sonra yapılacaklar ise şunlar olmalı.
    1) Yeniliğe açık olmak
    2) Asla vazgeçmemek.
    Umutsuzluğu kapıldım, ama asla vazgeçmedim.

    YanıtlaSil
  4. Blog dünyasını bilmeyenlere gösterilecek hoş bir blog. :)

    YanıtlaSil
  5. Merhaba. Paylaşım için teşekkür ederim. Konunun meraklılarına Steven Pressfield'ın YARATMA SAVAŞI kitabını öneririm. Ben o kitap okumaya üşenirim diyenler için kendi blogumda, kitaptan hareketle yazdığım yazıları öneririm. Linki şu: http://yusufbayalan.com/resim-yapmak-mi-istersin-savas-baslatmak-mi/ Muhabbetle.

    YanıtlaSil
  6. Her biri aslında bir blog yazarı ve yazar adayı olan, takipçi kitlenizle bu değerli bilgileri paylaşarak, aslında paylaşmanın ne kadar keyifli bir şey olduğunu ve bilginin paylaşılarak azalmadığı, hatta değerlenerek arttığını bizlere gösterdiğiniz için, çok çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
  7. Harika bir yazı olmuş elinize sağlık.Bu arada tarzınızı öğrenmek için soruyorum Apple ürünlerini kullanıyor musunuz? Bloğunuzu bir Mac ile mi yazıyorsunuz?

    YanıtlaSil
  8. Hocam ben blogger'ımda iki yayın arasına reklam koymak istiyorum adsense yok bende reklam banneri koyacam nasıl yabailirim.

    YanıtlaSil
  9. Doğru tespitler. Benim başıma geldiği için biliyorum. Ama sanırım daha alacak çok yolum var.

    YanıtlaSil
  10. Çok güzel yazı olmuş. Samimice ve yeni başlayanlara yol gösterici ve cesaret verici. Ben de internet alemindeki ilk günlerimi hatırlıyorum. Çekingen oluyor insan başlarda. Ama özenle çalışınca ve ziyaretçilere fayda sağlamayı, hoş vakit geçirmelerini amaçlayınca başarı da ardından geliyor.

    YanıtlaSil
  11. Kesinlikle çok güzel yazmışsınız, harika tespitler. kitabın İngilizcesine talip olsam :) Sevgiler,
    Nihal
    www.cocuklugeziler.com
    www.poyrazligunler.com

    YanıtlaSil
  12. Biz de üzgünüz Serdar bey yine de paylaşımınızdan dolayı da sevinçliyiz..vurgulanan noktalar çok önemli seçtiğiniz yerlerden bir kaçı ise başıma gelen şeylerdi zaman zaman :)

    Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  13. En çok yapılan hata. Sadece blog konusunda değil her konuda geçerli olan durum bu ne yazık ki... Eh yaş benim gibi ilerleyince tecrübeyle sabit olunuyor bir çok şey. Epey uzun bir zaman tereddüt ettikten sonra blogumu açtım. Üstelik hiç bir şey bilmeden. Okuyarak, araştırarak, sizlerin yönlendirmesi ile blogumu oluşturdum. Hala pek çok eksiğim var ama olsun açtım ve yazmaya başladım ya bu benim için büyük başarı. Şimdi geliştirerek bu başarıyı sürdürmek önemli benim için. Yazınız hepimiz için rehber olacak şekilde. Teşekkürler Serdar bey.

    YanıtlaSil
  14. merhabalar, çok güzel bilgiler paylaşıyorsunuz, size bir şey sormak istiyorum mümkünse,blogumun anasayfasına en çok yorum yazanlar şeklinde bişi eklemek istiyorum, nasıl yapabilirim?

    YanıtlaSil
  15. @Belgin Güven Takunyacioglu
    Şunu deneyin isterseniz: http://bloghocam.blogspot.com/2011/05/blogger-en-cok-yorum-yazanlar-eklentisi.html

    YanıtlaSil
  16. blog yazmaktan uzaklaşmak istemiştim siz bisiklet örneği olarak güzel bir cesaretverdiniz teşekkür ederim başarılar.

    YanıtlaSil
  17. Ben de ilk yazımı yazdım. Evet çok acemice:) Ama başladım, mutluyum

    YanıtlaSil
  18. Elinize ağzınıza sağlık. Son derece motive edici saygilar sunarım.. trendoloji

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.