SPAM Yorumlardan Kurtulmak İçin 2 Teknik

Blogların en keyifli ve faydalı yerlerinden biri yorum bölümleri. Blogların yorum bölümleri genelikle iyi niyetli, fayda sağlamayı, iletişim kurmayı veya yazı hakkında düşünceleri belirtmek amamçlı kullanılsa da, SEO yapmak isteyen kişilerin sadece backlink kazanmak için bıraktıkları anchor text üzerinden link içeren yorumlara da rastlıyoruz ne yazık ki. Özellikle de Blog Hocam gibi yorum moderasyonu olmayan, yani yorumların otomatik olarak onaylandığı bir blogunuz varsa, SPAM yorumlarla başınız bir hayli dertte olabilir.

Blogger tabanlı bloglar için SPAM yorumlara çözüm olabilecek 2 teknik paylaşmak istiyorum. Bu teknikler bir yorumun spam olup olmadığını anlamıyor ama yorum bölümündeki tüm linklere müdahele ediyor. Yani anchor text üzerinden link verilerek yapılan yorumlardaki linkleri kaldırıyor. Böylece spammerler emeline ulaşamıyor ve blogunuzu yorum listelerinden çıkarıyorlar. (Umarım…)

Teknikleri blogunuza nasıl uygulayacağınızı ve ne işe yardıklarını örneklerle açıklayayım.

 

Bir spammerın blogunuza “SPAM sitemize gitmek için buraya tıklayın” şeklinde bir yorum bıaktığını düşünelim. Burada spammer “buraya” kelimesi üzerinden kendi sitesine link vermiş. Amacımız ise uygulayacağımız tekniklerle spammerın linkini iptal etmek.

spam yorum

1. Teknik: Kelime Kalsın Ama Tıklanabilir Olmasın

Bu teknikle yorumdaki “buraya” kelimesine dokunmayacağız fakat buraya kelimesinin tıklanabilirliğini ortadan kaldıracağız. Yani yorum, linksiz bir yorum olacak.

spam yorum


Bu tekniği blogunuza uygulamak için Blogger kumanda panelinde Şablon > HTML’yi Düzenle yolunu takip edin ve </body> kodunun üzerine şu kodları ekleyin:

 

<script src="http://code.jquery.com/jquery-latest.min.js" type="text/javascript"></script>
<script>
$('.comment-content a[rel$=nofollow]').replaceWith(function(){return ($(this).text());});
</script>

 

2. Teknik: Link Ve Kelime Tamamen Kalksın

Bu teknikte ise link ve linkin bağlı olduğu kelimeyi yorumdan tamamen kaldırıyoruz. Yani spam yorum örneğindeki “buraya” kelimesi hiç gözükmeyecek.

spam yorum


Bu tekniği blogunuza uygulamak istiyorsanız yine Şablon > HTML’yi Düzenle yolunu takip edin ve ]]></b:skin> kodunun üzerine aşağıdaki kodları ekleyin:

 

.comment-content a {
display: none;
}

 

Not: Bu kodları blogunuza uyguladığınız eski ve yeni tüm yorumları etkileyeceğini hatırlatmak isterim. Tabi bu durumda siz de artık yorum bölümünde link pylaşamayacaksınız.

 

Herkese bol yorumlu bloglar dilerim :)

8 yorum:

  1. Teşekkürler her zaman ki gibi yararlı bir paylaşım.

    YanıtlaSil
  2. Güzel bir makale elinize sağlık

    YanıtlaSil
  3. 2. tekniği pek tavsiye etmem, fırsattan istifade spam yorumlarla blogunuzu link bankasına çevirebilirler. Üstelik Google'dan ceza alana kadar o yorumun link dolu olduğunun farkına bile varmayabilirsiniz.

    3. teknik: Link içeren yorumları onaylamayın.

    YanıtlaSil
  4. Yorum olsa da spam olsa keşke :DD

    YanıtlaSil
  5. @Razorgamingtr
    Yapmayın. Spam olacaksa yorum yazılmaması daha iyi.

    YanıtlaSil
  6. Teşekkürler bilgi için ve sanırım bu bütün linkler için geçerli, yani yorum spam yorum olmasa bile linkler hiçbir zaman görünmeyecek?

    YanıtlaSil
  7. @Mehmet Çatal
    Evet yorum bölümünde paylaşılan tüm linkler için geçerli.

    YanıtlaSil
  8. Çok teşekkürler, bu kodu ekledim. Fakat bazıları "yorum yapan kişiye" site linki ekliyor, onları ne yapalım:)

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.