Teknoloji Blogu Açmanızı Tavsiye Etmiyorum

Bu yazı, Aorhan.com’un sahibi Ahmet Orhan tarafından Blog Hocam için yazılmıştır.

Başlıkta yazıldığı gibi "Teknoloji Blogu Açmanızı Tavsiye Etmiyorum" diyorum ve neden bunu söylediğimi anlatmaya başlıyorum. Blogların popülerleşmesinden sonra kategori bazında en fazla açılan blog kategorilerinden birisi şüphesiz teknoloji bloglarıdır. Çünkü işin aslında yatan gerçek, blog açan interneti seven, meraklı kişiliktir ve günümüzün en çok merak edilen olayları teknoloji sayesinde olmaktadır. İnternet'te sosyal medyaların var olması, yeni tanıtılan ürünlerin (iphone, galaxy vb.) sanki Ay'a uzay mekiği gönderilmesi gibi lanse edilmesinden meraklar giderek artmaktadır.

teknoloji-blog
İşte hal böyle olunca bu meraklı şahsiyetler blog açmak ister ve konusuda bellidir hem merak ettiklerini öğrenecek hem de bunları anlatarak rahatlayacaktır :) Hal böyle olunca sincapteknoloji,com, hiphizliteknoloji.com, adilazimdegil.com, asiteknoloji.com gibi saçma sapan alan adlarıyla yola çıkacak 2-3 makale yazacak sonrasında kopyala-yapıştır ve son söz "orda bir blog var uzaktaaaa, o blog bizim blogumuzdurrrrr, girmesekte, yorum yazmasaktaaaa o blog bizim blogumuzdurrrr lay lay layyy layaa" der gibi uzakta terk edilerek çöp blogların arasına yer alacak.

Peki buna iten nedenler nedir ? Bu kadar blog niye çöp olma riski veya kaderiyle karşı karşıya bunu sorduğumuzda sebepleri basitçe altta sıraladıklarımdır:

1- Blog açma hevesinin bitmesi,

2- Ziyaretçi gelmemesi,

3- Yazmanın görünenden daha zor olduğunun öğrenilmesi,

4- Host derdi, spam derdi, hack derdinin ortaya çıkması,

5- Web tasarıma merak salmak,

6- Para kazanma içgüdüsüyle açılıp eldeki parayı da kaptırmak
ve dahası.

İşte bunlar yüzünden belki senede benim tahminimce Türkçe teknoloji blogu olarak 1000'e yakın belki de fazlası blog çöp oluyor.

Gerekçeli nedenlerden en çoğu ya ziyaretçi uğramaması ya da iş güçtür ki maalesef bende ilk açtığım yıllardaki gibi yazamıyorum. Yazamamak hiç yazmamaktan veya kapatmaktan iyidir ama kapatmak işte en kötüsü.

Ziyaretçi çekememenin de nedenleri var ve bu nedenlerin çoğunu sizler oluşturduğunuzun farkında değilsiniz. Tabi herkes bilerek bir şeye başlaması zor zamanla öğreniliyor ama araştırmadan bu yola baş koymamak gerekir bana göre.

İnsanlar o kadar teknolojik alet içinde her yeri takip edebiliyor ve bulduğunuz ziyaretçiyi kaçırmamak da sizin elinizde. Bana göre teknolojik site açmak şu dönemde hata, olanlar da sitelerini ileriye nasıl taşır ya da illa ben açacağım ama açarken neye dikkat etmeliyim diyorsanız bu konuyu da bir sonraki "Teknoloji Blogu Açarken Neler Yapılma(ma)lı" yazısında sizlere bilgi ve tecrübelerimi aktaracağım.

Esen kalın...

 

Yazar Hakkında: aorhan.com'da teknoloji blog yazarlığı yapmakta olan Ahmet Orhan, blog yazarlığına 2006 yılında başlamış ve gerek wordpress temaları gerekse blogculuk konusunda edindiği bilgi ve tecrübelerini teknolojiyle beraber sitesinde sunmaktadır.

Blog: aorhan.com
Mail: muh.aorhan@gmail.com

21 yorum:

  1. şimdiye dek hiç teknolojiyi bloglardan takip etmedim. belli başlı teknoloji siteleri var -ki bu teknoloji blog'u açanların çok büyük çogunlugu bu malum siteden kopyala yapıştırla dolduruyor blog içeriğini.

    YanıtlaSil
  2. çok iyi bir yazı olmuş. bilgilendirici

    YanıtlaSil
  3. Teknoloji blogları konusunda kurumsal çalışan çok insan var.O yüzden bu türden blog açmamayı ben de öneriyorum

    YanıtlaSil
  4. Çok bilgilendirici bir yazı olmuş teşekkürler

    YanıtlaSil
  5. Hangi türden olursa olsun blogun özgün ise istediğin kadar blog aç önemli olan özgünlük.

    YanıtlaSil
  6. @internet dünyası Teknoloji'de özgünlük olmaz gibi hocam teknoloji haberlerini nasıl özgün yapacaksınız ?

    YanıtlaSil
  7. Kesinlikle o kadar çok blog açıldı ki, artık ilgi görebilmenin tek yolu niş blog olmaktan geçiyor. Haklısınız, size katılıyorum yani.

    YanıtlaSil
  8. Teknoloji bloglarında üslüp da çok önemlidir. Zaten tanıtıcağınız ürünün özellikleri belli olduğundan tüm teknoloji blogları nerdeyse aynı şeyleri yazacaktır fakat üslüp,tasarım ve nostaljik teknolojilere de yer verilirse farklılık olacağı ve trafiğinin artıcağına eminim.
    www.multimedyatik.com

    YanıtlaSil
  9. Gerçekten beğendiğim bir yazı bende farklı yönleri ile değinmeye çalıştım isteyen olursa okuyabilir arkadaşlar.
    http://sinanimamvine.blogspot.com.tr/2014/04/teknoloji-bloglarna-tavsiyeler.html#.U1KpzFV_t1Y

    YanıtlaSil
  10. Bizde AOrhan ile aynı şeyleri düşünüyoruz. Yeni blog açacaklar; blog açmadan önce 2 defa düşünsünler...

    YanıtlaSil
  11. Bende bir teknoloji blogu açtım ve makalelerimin gayet özgün olduğunu düşünüyorum çünkü hiç bir şekilde kopyala yapıştır mantigina düşmedim , google de bunu farketti ve beni 5 . Siralara kadar çıkarttı sağolsun ama nedense hâlâ güzel bir trafik yakalayabilmiş değilim , açıkçası buda beni blogumdan Soğutuyor...
    http://technandro.blogspot.com.tr buyrunuz iste bu

    YanıtlaSil
  12. Valla bende 2 yıldır azimle blogumda yazılar yazıyorum ve tamamı özgün olmak üzere toplam 400'ü aşkın yazım var ancak sorun şu google'da hala ilk 500 içinde bile değilim neden acaba :/

    Blogum: http://sosyaworld.com

    YanıtlaSil
  13. Bu makaleye katılmıyorum. Sen ilk yazan ve kaliteli içerik ürettikten sonra domain ismi önemli değil.

    YanıtlaSil
  14. Bu yazının art niyetli olduğunu düşünüyorum. Aorhan'a bakıyoruz büyük bir site. Yorum yazan teknofiber'e bakıyoruz "teknoloji blogu" yazdığında 5. sırada. Bu adamlar tavsiye etmiyorsa kendileri niye açtı? Amaç şu: potansiyel rakipleri azaltmak.

    Benim teknoloji blogum var ama içerikler çok kaliteli ve tamamen özgün. Sitemi Google'dan hızlı açılır hâle getirdim ve alexa iyi yerlerde. Tasarımı çok iyi. Şuana kadar makalelerimiz hakkında olumsuz yorum yapan bir kişi bile görmedik çok şükür. Birçok kişi sitemizin diğer bloglardan farklı olduğunu ve içeriğin çok kaliteli olduğunu söyledi. Bunları hava atmak için söylemiyorum. İşini seven ve farklı, profesyonel yazılara kafası çalışan herkes teknoloji blogu açabilir. Ancak bu devirde teknoloji haber sitesi açılmaz. Çoğunluk chip gibi sitelerden okuyor. İlla ki teknoloji sitesi açacaksan haber sitesi açma. Haber sitesi açarsan baştan kaybetmeyi kabul etmişsin demektir. Haber niteliği olmayan, her daim ilgi çekebilen yazılar yazın. Farklı olun. Profesyonel bakış açısına sahip olun. Herkes gibi sitenizi "alexa nedir" "seo nedir" gibi saçma yazılar ile dolduracaksanız boşverin gitsin. Para harcamaktan korkmayın. Ben şu ana kadar 300 lira harcadım sitem için. Tek kuruş kazanmadın. Wordpress hızlandırma konusunda profesyonel olduğum için bu alanda hizmet verip 3-5 kuruş kazandım. Girişimci ruhu olan insan, blog açmaktan soğutan yazıları okuyup korkmaz. İnsanların işine yarayacak olan içerik oluşturun. Apple Watch'ın veya Galaxy'nin yeni modelinin çıkması kimin umrunda ki? Soruyorum kimin umrunda? Siz iPhone 6S çıktığını öğrendiniz. Peki size bir şey kattı mı? Bilginiz arttı mı? Peki telefonu alacak mısınız? Düşük bir ihtimal. Yani haber sitesi değil de farklılık oluşturan yazılar yazın. Avrupa ülkelerinde bir blog yazarının paylaştığı son yazı ülke gündemine yön verebiliyor. Çünkü gerçek kaliteli ve herkese hitap eden içerik oluşturuyorlar. Her neyse fazla uzatmaya gerek yok. Bu yorumda yazdığım her şey şahsi düşüncemdir. Tecrübelerim ve gözlemlerim sonucu yazıyorum bunları. İsteyenler sitemize göz atabilir. http://webnoloji.net

    Saygılar

    YanıtlaSil
  15. Paylaşım için teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  16. Bu değerli paylaşımıniz için teşekkür ederim. Emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
  17. Güzel bir paylaşım olmuş, tavsiyeleriniz için teşekkürler, teknoloji blogu açmak isteyenler için hoş bir yazı, devam etmenizi diliyorum.

    YanıtlaSil
  18. Teknoloji blogları artık sıktı.Sırf para kazanayım diye teknoloji blog çöplüğüne döndük.İngilizce olsa neyse derim.Ama Türkçe tekno sitesi kazandırmaz.

    YanıtlaSil
  19. Merhaba. Bu yazınızdan yola çıkarak reklam hakkı almış teknoloji bloğundan vazgeçip farklı bir alana yöneldim. Rica etsem bi bakıp yorumlar mısınız , sizce bu alandaki blogum tutar mı? basliyoruzzz.blogspot.com

    YanıtlaSil
  20. Aslında biz emin adımlarla ilerliyoruz :)

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.