Yeni Blogculara Dost Tavsiyeleri

Bu yazı, Değmesin Yağlı Boya’nın sahibi Sevgi Hanım tarafından Blog Hocam için yazılmıştır.

 

Her blog yazarı zamanla bloguyla daha ilgili daha özenli olmaya gayret içinde olmaya başlar. Blog tutmak bir bakıma günlük tutmak gibidir. Size özel olmakla beraber sizin seçtiklerinizi tercihlerinizi kısaca sizi yansıtan içeriğiyle okuyucularınıza kimliğinizi kısmen veya tamamen kişiliğinizi önplana çıkarmak demektir. Elbet bunun yazdığınız yazılara bağlı olduğu da dikkatten uzak tutulmamalı.

 

Kişisel veya genel içeriğe sahip veya bir konuya endeksli blog tutmak emek ve zaman isteyen bir şeydir. Blogunuza kattıklarınız, seçkin kaliteli ve olabildiğince özgün olmalı. Kendi diliniz kendi uslubunuz henüz oturmuş olmayabilir ancak azminizi kaybetmemeli bunları biraz da zamana bırakmalısınız.

 

yeni blogculara tavsiyeler

 

Yeni başlayanlar,yolun başında olanlara tavsiye babında dikkat etmeleri gereken şu hususları da nacizane sizinle paylaşmak isterim:

 

Blog açmadan evvel blog okuyun/gezin

 

Bir çok blog yazarı başka bir blogdan etkilendiği için blog açmaya karar verdiği bir gerçektir. Kendi blogunuzu açmadan evvel blogun türünü ve konusunu belirlemeniz, notlar almanız işinize yarayacaktır. Özendiğiniz blogdan esinlenin,özendiğiniz blogu kopyalamayın. Kopyalayarak veya özendiğiniz/beğendiğiniz blogun yaptıklarını yapmanız kısa bir süre sonra sizi blogunuzdan soğutabilir uzaklaştırabilir. Zaman alsa bile sabırlı olun. Tarzını eninde sonunda belirecektir. Sizin blogunuzun yazarı sizseniz bu zamanla mutlaka ortaya çıkacaktır.

 

Blogun görünümü

 

Blogunuzu oluştururken daha ilk adımlarda bir çok şablon örnekleriyle karşılşıp seçim yapmanız gerekecektir. İlk etapta sade bir şablon seçebilir blogunuz yayın bakımından zenginleştikçe ihtiyacınız olan eklentileri ekleyebilirsiniz. Göz yoran çoğu zaman kullanılmayan kimi zaman rahatsızlık veren hareketli renkli eklentileri tercih etmemelisiniz. Blogunuza yeni gelen ziyaretçilerinize blogunuzun ne ile ilgili olduğu, okunur olabilmesi göz rahatsızlığı vermemesine özen gösterin. Bu okuyucuya yapılabilecek bir saygı bir ikramdır adeta.

 

Yayın sıklığı/hazırlığı

 

Blogunuza girilecek yayınlarınız okuyucu tarafından okunaklı,net anlamlı ve özünden uzaklaştırmayan kavram ve cümleler içermesine özellikle dikkat etmeniz gerekir. Okuyucuyu düşündürebilirsiniz ancak konuları karıştırarak veya bir çok konuyu birden ele alarak bir yayın sunmak yorucu ve sıradanlık izlenimi verebilir, dikkat edin.

 

Dipnotlar:

 

1- Blogunuz sizindir ama okuyucu olmadan uzun soluklu bir mekan olup tutuması zordur.

Okuyucularınıza istediklerini vermelisiniz.

 

2- Farklı ve özgün olmak için araştırın,elinizden geldiği kadar not alın not edin. Ne zaman nerede işinize yarayacağını bilmemekle beraber çok faydalı bir hareket olduğunu zamanla anlayacaksınız.

 

3- Kendiniz olun. Blogunuzun sanal aleme açılmış bir pencere olduğunu unutmayın. Pencerenizi temiz tutup, çiçekler koymayı ihmal etmeyin.

 

Yazar hakkında: Değmesin yağlı boya yazarı Sevgi hanım blog dünyasında son üç yıldır aktif olan bir isimdir.,Çok blog gezen blog okuyan ve blogların daha güzel daha kaliteli olmasını seven ve arzulayan biridir. Blogunda blog tasarım hakkında geniş örnek ve tarzlar bulmak dışında faydalı bilgiler  blogunuz için çeşitli eklentilere de rastlamanız mümkün.

 

Blog:Değmesin yağlı boya

E-posta: degmesinyagliboya@gmail.com

12 yorum:

  1. benimki bir blog değil, film sitesi ama sanırım bu yazıdan benim de çıkarmam gereken çok şey var :)

    YanıtlaSil
  2. Çok yakın zamanda patronum değişti ve kendisine beni tanımak istiyorsanız buyrun deyip, bloğumun linkini verdim. İşte Levent ERKOÇ budur dedim.Çünkü bloğum benim kişiliği , tercihlerimi ,seçimlerimi yansıtıyor. Sevgi hanımın bahsettiği şeylere son derece katılıyorum.
    Ben yazı yazmakta ve yazılarımın devamını getirmekte sıkıntı yaşıyorum.Çünkü yazdığım yazı beni yansıtmalı , okuyanlara birşeyler vermeli,sıkmamalı diyorum. Konu seçimide benim için önemli.Sabah eşi, ile birlikte yaptığı kahvaltıyı yazan, fotolarını çekip yazıya koyan blogger'ın yazısı bana hiç cazip gelmiyor. Bu yüzden yazdığım yazılar okuyana bir şeyler versin istiyorum. İşte tüm bunlar düşünülünce , yazı yazmak benim için kolay olmuyor.

    YanıtlaSil
  3. Her şey tamam da şu şablon düzenleme işi işkence. Hele ki bilmeyen biri için. :)

    YanıtlaSil
  4. Sevgili GÖK-TÜRK
    Ben aslında her şeye hazıra konmak isteyen bir insan değilim.Öncelikle kendim araştırmak,tırmalamak yapmak isterim. Hatta Bloghocamı da bu konuda çok rahatsız etmiştim. Ama dediğin gibi bu iş kolay bir iş değil ve bazen işkenceye dönüyor , biliyorsun en ufak bir çizgi için bile şablona kot girmen gerekiyor.
    Benbu konuda daraldığımda , değmesin yağlıboya sitesinden Sevgi hanımın kapısını çalıyorum.
    Bu arada Halk eğitimlerin bile web tasarım kursları verdiğini öğrendim.Hemde bu eğitimleri gayet ucuz bir fiyata veriyorlar.Bu eğitimlerede katılmayı düşünüyorum.
    Saygılar

    YanıtlaSil
  5. Ben de yeni bir blog yazarı olarak şunu tavsiye ederim ki en az 15-20 yazı hazırlayıp site değerlerini kontrol etmemek gerekiyor.Çünkü hevesle başladığımız blog hit sayısını görünce karamsarlığa kapılabiliniyor.Yazıların demlenmesi bazen uzun sürebiliyor

    YanıtlaSil
  6. Bence çok haklısınız ayrıca iki kelimeyi bir araya getirip yazamayan kişiler blog açmalarını tavsiye etmem

    YanıtlaSil
  7. Blog kolayca acilan ve sahip olunan bir seydir ancak bizim bir uzantimiz oldugu,kisiligimizin mutlaka ortaya cikacagini unutmamak lazim diye dusunuyorum..bazen sanal alemdeyim kim gorur ki derken gercek hayatta gostermediklerimizi ortaya cikarrabiliyoruz..her isimiz guzel net duzenli olursa bu kendimize hangi alemde olursak olalim saygi gosterir..okudugunuz yorumladiginiz icin ayrica tesekkur ederim.

    YanıtlaSil
  8. Bu samimi ve güzel yazısı için yazarımıza teşekkür ediyorum. Ben de 2 şey eklemek istiyorum:
    1-İnsanlara faydalı şeyler yazmazsanız diğer yazdıklarınız fazla ilgi görmüyor maalesef.
    2-Resim ve video olmayan site sıkıcı geliyor insanlara.

    YanıtlaSil
  9. Blog hayatında kendisine başarılar diliyorum :)

    YanıtlaSil
  10. Ben de profesyonel manada blogger değğilim. Ama sizlerin verdiği tecrübelerden istifade ederek kendimi geliştirmeye çalışıyorum. Yazmayı okumanın tamamlayıcısı bir etkinlik olarak görüyorum. Bu yüzden yazma işini ilerletmem bunu yaparken blogger olma yolunda ilerlemem bir taşla iki kuş vurmak igibi olur diye düşünüyorum.

    YanıtlaSil
  11. Blog açmadan önce yazıda bahsedildiği gibi yüzlerce blog inceleyip (aralarında bloghocam' da vardı) programlama ve web tasarımı konusunda bilgi edinerek üç ay önce sitemizi açtık.

    Sitemizde birçok blog yazarının özgün yazılarını paylaşabileceği ortam oluşturduk. Kızımla birlikte koyduğumuz hedeflere kısa sürede ulaştık ve giderek büyüyoruz.

    YanıtlaSil
  12. çok faydalı ve kaliteli bir blog beğenerek takip ediyorum.

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.