Blogger Başlık Etiketleri

Heading yani başlık etiketleri blog içeriğinizin hangi konuda olduğunu arama motorlarına belirten temel HTML etiketleridir. Toplam 6 adet başlık etiketi vardır ve önem derecesine göre H1’den H6’ya kadar gider.

 

Blogger’da ise önem sırasına göre başlık etiketlerini şu şekilde kullanmanızı öneririm:

 

<h1> Blog Başlığı </h1>

 

Bunun için ekstra bir ayar veya kodlama yapmanıza gerek yok. Blogger kumanda panelinde Ayarlar > Temel > Başlık bölümne yazdığınız blog başlığı h1 olacak şekilde kodlanmıştır.

 

<h2> Yazı Başlığı </h2>

 

Blogger’ın standart şablonlarında yazı başlıkları h3 olacak şekilde kodlanmıştır fakat blog başlığından sonra en önemli öğe yazı başlığı olduğu için bunun h2 etiketiyle belirtilmesi daha doğru olacaktır.

 

Blogger kumanda panelinde Şablon > HTML’yi düzenle dedikten sonra Ctrl + F tuş kombinasyonunu kullanarak arama kutusunu açın ve buraya h3 yazın. Bulduğunuz tüm <h3> ve </h3> etiketlerini <h2> ve </h2> etketleriyle değiştirin.

 

<h3> Ara Başlıklar </h3>

 

Uzun bir yazınız olduğunu ve bu yazıın bazı bölümlerini ara başlıklar kullanarak belirttiğinizi düşnelim. İşte bu ara başlıkları h3 etiketiyle göstermek uyun olacaktır. Bunun için Blogger’da yayın oluştururken kullandığınız yazı editöründeki birinci Alt başlığı seçmeniz yetrlidir. Alt başlığı seçtikten sonra yazınızın HTML bölümünden h3 etiketinin eklendiğini görebilirsiniz.

 

blogger h etiketleri

 

<h4> Alt Başlıklar </h4>

 

Ara Başlıkları da kendi aralarında alt başlıklara ayırdığınızı düşünelim. Bu durumda alt başlıklarda h4 etiketi kullanmak uygundur. Bunun için Blogger’da yayın oluştururken kullandığınız yazı editöründeki ikinci Alt başlığı seçmeniz yetrlidir. Alt başlığı seçtikten sonra yazınızın HTML bölümünden h3 etiketinin eklendiğini görebilirsiniz.

 

blogger-headings

 

Bunlar dışında h5 ve h6 etiketini kullanmanıza gerek yok.

 

H Etiketlerini Düzenleme

 

Yazılarnızda H etiketlerini kullanmak, arama motoru optimizasyonunun olmazsa olmazlarındandır. Adeta arram motorlarına yazının konusunu ve özetini bildirir. Ancak bu başlık etiketlerini kullandığnızda, başlıklarınızın  renk ve boyutu değiştiğinden görsellik açısından sıkıntı olabilir. Ancak bunu düzeltmenin de bir yolu var elbette.

 

Blogger kumanda panelinde Şablon > HTML’yi düzenle dedikten sonra ]]></b:skin> kodnu bulun ve üzerinde bir yere aşağıdaki kodları ekleyin.

 

.post h3{
color:#000;
font-size: 12px;
}

 

.post h4{
color:#000;
font-size: 10px;
}

 

Ben sadece renk ve boyut kadlarnı yazdım ama parantez içine istediğiniz CSS özelliklerini ekleyebilirsiniz.

 

Kafanıza takılan bir yer veya konuyla ilgili bir sorunuz varsa yorum bölümünden sorabilirsiniz. Eğer bu yazıyı faydalı bulduysanız ütfen aşağıdaki paylaşım butonlarını kullanarak paylaşın.

58 yorum:

  1. Faydalı bir paylaşım olmuş. Teşekkürler. ;)

    YanıtlaSil
  2. Konu ile ilgili olduğunu düşündüğüm için sormak istiyorum. Blogumun başlığının altındaki AdSense reklamını ortalamak için ne yapmam lazım.
    Yardım ve önerilerinizi rica edebilirmiyim.
    http://teknolojidedikodulari.blogspot.com.tr

    YanıtlaSil
  3. Bu kodları kullanmasak arama motorları bulamıyor mu?

    YanıtlaSil
  4. @Teknoloji Dedikoduları
    Adsense kodlarını HTML/Javascript gadget olarak mı eklediniz? Öyleyse adsense kodlarını <center> </center> arasına koyun.

    @Özge
    Hayır kullanmasanız da arama motorları bulur. Bunlar yazılarınızın arama sonuçlarında daha üst sıralara çıkmasına yardımcı olur.

    YanıtlaSil
  5. Bilmeyen kişiler için faydalı bir yazı olmuş. Bende pek dikkat etmezdim bu h1, h2 etiketlerine umursamazdım. Bundan sonra kesinlikle dikkat edeceğim, teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  6. hocam teşekkürler yine yararlı bir makale olmuş

    YanıtlaSil
  7. 8 aylık bir blogger olmama rağmen bu bilgilerden haberim yoktu. ''h etiketleri'' diye duyardım; ama ne olduklarını bir türlü anlamazdım. Şimdi çok iyi anladım, teşekkürler. Ancak h 3'leri h 2'lerle değiştirme kısmı ile ilgili bir sorum var. Değiştirmemiz gereken kodlar, sadece sizin gösterdiğiniz şekildeki kodlar mı olmalı; yoksa nerede bir h 3 kodu görürsek h 2 ile değiştirmeli miyiz?

    YanıtlaSil
  8. Gerçekten de çok faydalı bir paylaşım olmuş bende böyle bir konuya değinmiştim dileyen arkadaşlar inceleyebilir, umarım faydalı olacaktır...
    http://sinanimamvine.blogspot.com.tr/2014/04/blogger-h-etiketleri-nedir-ne-ise-yarar.html#.U0QwvKh_t1Y

    YanıtlaSil
  9. @Rıdvan ÖZKAN
    Şablondaki tüm h3 kodları yazı başlıklarındadır zaten. Hepsini h2 ile değiştirebilirsiniz. Fakat bu söylediğim Blogger'ın kendi şablonları için geçerli.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler. İyi çalışmalar.

      Sil
    2. Serdar bey bu h3 kodları blogger özel temada geçerli mi.. ? ben kendim özelleştirdim türkçeye çevirdim yabancı bir temayı..yani klasik blogger tema kullanmıyorum..değiştirmem gerekir mi h2 ile..

      Sil
  10. özel temam var değiştirsem aynı şekilde h3 kodlarını sorun olmaz dimi

    YanıtlaSil
  11. @halis demirci
    Hayır, sorun olmaz.

    YanıtlaSil
  12. post kodlarını ekleyince yazı başlığı küçüldü ama

    YanıtlaSil
  13. Yazının son bölümünde nnlattığım şekilde boyut ve renkleri değiştirebiliyorsunuz.

    YanıtlaSil
  14. Bu yazınızda bana blog sitem konusunda çok faydalı oldu.Emeğiniz için teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  15. Şablon > HTML’yi düzenle dedikten sonra ]]> şeklinde bir şey bulamadım.Yardımcı olur musunuz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Html sayfası içine tıklayıp ctrl+f'ye bastıktan sonra çıkan arama kutucuğuna, yukarıda belirtilen kodu yapıştırıp enter'larsanız kod çıkacaktır.

      Sil
  16. teşekkür ederim bilginize ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  17. Bende fazla önemsemezdim ancak bu yazıyı okuduktan sonra fikrim değişti ve değiştirmeye karar verdim teşekkürler.

    YanıtlaSil
  18. Arkadaşlar;
    HTML sayfasına girip CTRL+F yaptım zaten.Yukarıdaki kodu ginede bulamadı(kutucuk kırmızı yanıyor).Baştan sonada baktım öyle birşey yok.Ne yapmam gerekiyor?

    YanıtlaSil
  19. Sağolasın siteni takip ediyorum beğeniyorum :) Eline sağlık benim de bir sitem var.
    http://hayattakihersey.blogspot.com/
    Keywordsler yararlı site açısından.

    YanıtlaSil
  20. Html kodlarını değiştirden sonra arama kutusuna h3 yazınca çıkmıyo. Acaba neden bu kodlar yok bende?

    YanıtlaSil
  21. Merhabalar.blog başlığı otamatik olarak h1 olarak kodlanıyor demişsiniz.blog başlığı dediğiniz yer sanırım sitenin en üstünde gözüken logo.ben bi cool text sitesinden kendime bi logo hazırlayıp yerleşimden başlık ve tanım yerineyi işaretleyerek bloguma koymuştum.ama daha öncede bi başlık yazmıştım baktım hala duruyor ayarlar-temelden girince.sileyimmi sizce orda yazan başlığı?logoda yazan yeterli olurmu?acaba benim logom hala h1 mi? değiştirmem gerken bir şey var mı? ahiret soruları sordum özür dilerim :)çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
  22. Merhaba. Ben de bu şekilde kullanıyorum. Ancak seo analizi yaptığımda şöyle bir uyarı verdi. Yanlış mı yapıyoruz acaba? http://i.hizliresim.com/djG5gV.png

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, maalesef aynı sorun bende de var. h3'leri h2'lerle değiştikten sonra h1 kayboldu ve tüm seo analizlerinde h1 kullanılmamıştır diye geçiyor. Yeni bir blog açıp, kodlara bakarak eski haline getirdim ama maalesef hala düzelmedi. Yazdığım yazılar da geri sayfalara düşmeye başladı bile.

      Sil
  23. Bu işlemi yapmaya çalıştığım zaman şu uyarıyı akıyorum.
    XML, satır 1482, sütun 11 ayrıştırılırken hata oluştu: The element type "h3" must be terminated by the matching end-tag ""
    sorun nedir acaba yardımcı olursanız memnun olurum.

    YanıtlaSil

  24. Yazıda da belirttiğim gibi sadece 1 adet h1 etiketi olmalı.

    YanıtlaSil
  25. header etiketlerini blogumda nereye yazıcam? herkez tag sırasını yazmış nereye yazılacağını kimse yazmıyor. mesela ben bir yazımda html düzenle dediğimde neresine tagları ekliyeceğim. b skinin bir satır üstüne mi ?

    YanıtlaSil
  26. birde konu başlıkları htmlden düzeltilmediğinde h2 olarak gözüküyor. bende post title lar h2ydi

    YanıtlaSil
  27. hocam h3'leri h2 yapınca hata veriyor:

    XML, satır 1363, sütun 15 ayrıştırılırken hata oluştu: The element type "h3" must be terminated by the matching end-tag

    YanıtlaSil
  28. Merhaba, faydalı yazılarınız için öncelikle çok teşekkür ederim.Ancak benim bir sorunum var.ctrl+f yaptığımda h3 kodlarını bulamıyorum.Yardımcı olur musunuz?

    YanıtlaSil
  29. hocam faydalı bilgiler ellerine sağlık teşekkürederim

    YanıtlaSil
  30. @Hamurat Eller h3 kodu bulamıyorsanız büyük ihtimalle kullandığınız temada h3 etiketleri h2 etiketlerine çevrilmiştir.

    YanıtlaSil
  31. Gürbüz : Hocam site seo analizi yaptığımda şu uyarıyı aldım. Ne yapmalıyım? "Sitenizde mutlaka h etiketlerine yer vermenizi öneririz. H etiketlerinin kullanımı ve SEO'ya etkisi için tıklayınız." "Sayfanızda hiç h1 etiketi bulunamamıştır. " Not: sizin belirttiğiniz ayarlar, temel, başlık bölümünde site başlığı yazıyor ama.

    YanıtlaSil
  32. Gürbüz: 2. bir not daha " widget'i şablonun içerisinde üst bilgi olarak mevcut.

    YanıtlaSil
  33. Merhaba Serday Bey, aynı sorun benim blogumda da var. Seo analizi yaptığımda, hiç h1 etiketim olmadığını söylüyor. Aynı şekilde benimde blog başlığım kayıtlı olduğu halde. Yardımcı olursanız sevinirim.

    YanıtlaSil
  34. Ya bende ayarlar temel falan yok yazamıyorum anlamadım hiç bir şey :(

    YanıtlaSil
  35. hocam sitenizde h1 etiketi yok sizde bir el atın isterseniz :)

    YanıtlaSil
  36. bilgiler için çok teşekkür ederim hocam.

    YanıtlaSil
  37. merhabalar blog hocam. benim kayıt başlıklarıyla ilgili sorunum var. Yayınlarıma eklediğim başlıklar, blog ana sayfamda görünmüyor nedense. Daha doğrusu önceki yayınlarımdan bazılarının başlıkları görünüyor ama sonrakiler yok. Bir kaç yol denedim ama sorun çözülmüyor bir türlü. Yardımcı olabilir misiniz? annelikindeksim.blogspot.com

    YanıtlaSil
  38. bu arada, fareyi kayıt başlığının üzerine getirince başlık görünüyor ama çekince görünmüyor. annelikindeksim.blogspot.com

    YanıtlaSil
  39. Merhabalar
    H1 için ayara gerek yok demişsiniz ama seo incelemem sonucunda hiç H1 kullanmadığım yazıyordu. Bunu nasıl düzeltebilirim

    YanıtlaSil
  40. Bu değişimleri yaptığım zaman yayın başlıkları gadgetlerle birleşti gadgetler bozuldu ve yayı başlıkları tamamen büyük harflere dönüştü.

    YanıtlaSil
  41. Merhabalar,
    Bu HTML etiketleri ayarlarını her yayınladığımız yazı için ayrı ayrı mı yapıyoruz yoksa bir kereye mahsus blog için mi yapıyoruz...
    Teşekkürler

    YanıtlaSil
  42. @Cafedelmar
    Bir kereye mahsus yapıyoruz.

    YanıtlaSil
  43. Wmaracı sitesinde seo analizi yapınca edebiyathocam.com blogumun h1 başlığı yok uyarısı veriyor. Ben de senin gösterdiğin şekilde düzenledim. Yine aynı uyarıyı veriyor. Neden olabilir acaba?

    YanıtlaSil
  44. Hocam merhaba konuyla alakasız olacak ama sorumun cevabını bulamadım. Yayınlardaki resimlerime alt etiketi eklemek istiyorum araştırdım fakat dedikleri gibi resime tıklayıp özellikleri seçip kaydettiğim zaman etiketler gelmiyor. Sebebi ne olabilir? Farklı bir yöntem var mıdır? Alakasız lduğu için özür diliyor cevabınız için de şimdiden teşekkür ediyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hocam eğer İnternet Explorer kullanıyorsanız bahsettiğiniz etiketler gelmez. Chrome deneyin gelecektir.

      Sil
    2. Hocam eğer İnternet Explorer kullanıyorsanız bahsettiğiniz etiketler gelmez. Chrome deneyin gelecektir.

      Sil
  45. Hocam bu htag ları nereye yazacaz anlayamadım

    YanıtlaSil
  46. Merhaba, blogumda sizin belirttiğiniz şekilde H1 etiketi ekledim ancak seo analiz sitelerindeki analizlerde H1 etiketi yok uyarısı veriyor. Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim. Teşekkürler.
    http://kurumsalevhanimi.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
  47. Merhaba;
    Yazınızı nisan 2014 de yazmışsınız, günümüzde blogger için geçerli mi bu yazdıklarınız? Neden yazıları guncellemiyor tazelemiyor teknik konuda yazanlar? Bir de Gadget sayısı ne kadar olmalı diye merak ettim. Yanitlarsaniz sevinirim www.dikiskalipvepatronlari.com da uygulamak niyetim. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  48. soru-cevap lütfen25 Şubat 2017 19:33

    sizin şuanda KONU BAŞLIĞINIZ H1 gözüküyor buna ne diyeceksiniz?

    YanıtlaSil
  49. Hocam merhaba, diyelim ki makalemiz 250 veya 300 kelime ve 3 ara başlığı var, o zaman nasıl yapmamız gerekiyor?

    YanıtlaSil
  50. ceo analizi yaptığımda h1 başlığına rastlanmadı diyor.tema html ctrl+f yapıp h1 h2 h3 arattığımda 0/0 sonucunu alıyorum.Bu nedenle içerik yetersiz adsense cevabı alıyorum sanırım.Ayrıca resimlere nasıl alt etiket eklerim.Şimdiden teşekkürler..azicik-asim.blogspot.com

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.