Blounuzun Gelişip Gelişmediğini Gösteren 6 İşaret

“Blogum ne durumda? İyi yolda mıyım?” gibi sorularla çok çok muhattap oluyorum. Bu sorulara cevap vermek ok zor. Çünkü cevap her bblog için farklıdır ve bu cevabı verecek olan tek kişi o blogun sahibidir.

Aşağıda blogunuzun gelişip gelişmediğini ölçümlyeceğiniz bazı verilerden ve bu verilere nasıl ulaşabileceğinizden bahsettim. Böyece herkes blogunun bir önceki aya ve bir önceki yıla göre ne durumda olduğunu, gelişm gösterip göstermediğini ölçümleyebilir.

gelişim
Blogunuzun gelişip gelişmediğini gösteren 6 işaret:

 

1. Inbound Linkler

 

Blogunua verilen linkler arama sonuçlarındaki sralamanız açısından çok önemli olduğu gibi blogunuzun gelişip gelişmediği konusunda da size bazı fikirler verebilecek bir veridir. Düz mantık kurarsak blogunuzu veya yazılarınızı beğenen insnlar, kendi bloglarında sizden bahseder veya bir şekilde size link verirler. Bunlara inbound link denirr ki bu şekilde başkalarının sizden bahsetmesiyle kazanılan linkler blogunuzun geliştiğine, popüülerleştiğine bir işrettir.

Kazandığınız veya kaybettiğiniz linkleri kolayca görüp karşılaştırma yapabileceğiniz Ahrefs ve MajesticSEO gibi araçlar var ama bunlar kazandığınız linklerin yanı sıra bizzat inşa ettiğiniz linkleri de gösterdiğinden sağlıklı sonuç vermeyecektir. Dolayısıyla manuel yöntemleri denemenizi öneririm.

Manuel yöntemlerin başında ise Google Web Yöneticisi Araçları geliyor. Google Web Yöneticisi Araçlarında oturum açtıktan sonra blogunuzu seçip soldaki menüden Arama trafiği > Sitenize bağlantılar bölümünden blogunuza gelen linkleri görebilirsiniz. Bu bölümü zaman zaman inceleyerek gelen link sayısında artış olup olmadığını öğrenebilirsiniz.

 

2. Yeni Kullanıcılar/Oturumlar

 

Google Analytics kısa bir süre önce veri isimlerinde değişikliğe giderek ziyaret yerine Oturum, ziyaretçi yerine ise kullanıcı kelimesini kullanmaya başladı. Blogunuzun gelişmiyle doğrudan ilgili olan yeni ziyaret ve ziyaretçilere Google Analytics’den bakacağımız için bu isimleri kullanmayı tercih ettim.

Blogunuz gelişiyorsa sosyal medyada, diğer bloglarda, forumlarda hatta arkadaş sohbetlerinde sizden bahsediliyordur. Bu da popülerliğinizin ve tanınırlığınızın arttığı anlamına geliyor. Yani blogunuza yapılan yeni ziyaretler ve ziyaretçiler artacaktır. Google analytics’den yeni oturum ve kullanıcı sayılarını önceki tarihlerle kıyaslayarak blogunuzun gelişiğ gelişmediği konusunda fikir sahibi olabilirsiniz.

Google Analytics’de yeni kullanıcı ve oturum sverilerini görmek için sırasıyla şu adımları izleyebilirsiniz:

- Soldaki menüden Kitle > Genel bakış bölümünü açın
- Ortadaki Genel bakış yazan yerin altından metrik olarak Oturum veya Kullanıcıları seçin
- Sağ üst taraftaki tarih bölümünden Şununla karşılaştır kutucuğunu işaretleyip Önceki dönemi seçin ve uygula deyin
- Gelen grarfikte mavi renkli çubuk son dönemi, turuncu renkli çubuk bir önceki dönemin verilerini gösterir.

 

Bu grafikten gün gün değişimleri karşılştırabileceğiniz gibi grafiğin altındaki tabloladan kullanıcı ve oturum sayısındaki toplam değişimin ne yönede olduğunu da görebilirsiniz. %10 artmış ve %5 azalmış gibi…

3. Abone Sayısı

İnsanlar blogları düzenli takip etmek ve yeni yazıları kaçırmamak için abone olurlar. Bloglara abone olmanın çeşitli yolları olmakla birlikte bunlar arasında en yagınları RSS beslemeleri ve e-posta aboneliğidir. Bunların dışında Google Friend Connect, Bloglovin gibi yöntemler de kullanılsa RSS verilerini ölçümleyebildiğimiz için onlardan bahsedeceğim.

Yazılarınız beğenildikçe insanlar sonraki yazılarınızı merak edecek ve kaçırmamak için yukarıda bahsettiğim abonelik yöntemlerinden birini tercih edeceklerdir. Yani blogunuzun abone sayısı ile gelişim seviyesi doğru orantılıdır.

RSS abonelerinizdeki değişimi görmek için Feedburner aracını kullanıyor olmanız gerekir. İnsanları Feedburner aracılığıyla RSS beslemelerinize abone yaptıktan sonra FeedBurner hesabınıza girip Feed Stats > Subscribers bölümünden tüm günlerdeki abone sayısını görebilir ve artış mı azalış mı olduğunu kontrol edebilirsiniz.

4. Yorumlar

Yazılarınıza yapılan yorumların blogunuzun kalitesiyle, iyiliğiyle, kötülüğüyle hiç bir ilgisi yoktur aslında. Zira günlük binlerce ziyaretçisi bulunan, ödüllü ama yazılarına 1-2 yorum zor alan çok iyi bloglar var takip ettiğim. “Peki listeye neden koydun?” diye sorabilirsiniz. Yorumlar blogunuzun değil ama yazı tonunuzun, iletişim becerinizin ve etkileşim oranınızın geliştiğine bir işaret olabilir.

İnsanlar hangi bloglara yorum yazar? Kendimden örnek vermem gerekirse öncelikle iletişim içinde olduğum, samimiyetine inandığım arkadaşlarımın yazılarına destek verici yorumlar yazdığımı söyleyebilirim. Bunun dışına hiç tanımamama rağmen yazısını takdire değer bulduğum kişilere tebrik ve teşekkür mahiyetinde yorumlar yazıyorum. Üçüncü olarak da ilgi alanımda yazılmış ve tartımaya açık yazılara fikrimi belirten yorumlar yazıyorum.

Kısacası blog yazılarınıza yapılan yorumların artması, insanlara “dokunabildiğinizin” bir işaretidir ve bu da bir blog yazarı olarak geliştiğinizi gösterir bence.

5. Sosyal Paylaşımlar

Sosyal paylaşımlardan kastım yazılarınızın veya blogunuzun sosyal ağlarda paylaşılması. Sosyal paylaşımlar için söyleyeceklerim de 1. maddede inbound linkler ile ilgili söylediklerimden çok da farklı değil aslında. İnsanlar yazılarınızı beğenip faydalı buldukça, sosyal medya hesaplarında faydalı bulurlar ki bu da blogunuzu geliştirdiğinizin bir işaretidir.

Sosyal medyadaki görünürlüğün kolayca ölçülmesini sağlayan profesyonel araçlar var fakat bunlar ajasnslar için piyasaya sürülmüş ücretli araçlar oldukları için size tanıtmayacağım. Onların yerine sosyal medya paylaşımlarını ölçebileceğiniz öanuel yöntemlerden bshsedeceğim.

Öncelikle blog yazılarınızın altına ekleyebileceğiniz ve sosyal ağlardaki paylaşım sayılarını da gösteren sosyal paylaşım eklentilerini önereceğim. Bu eklentilerdi eklediğinizde insanların yzılarınızı sosyal ağlara paylaşmasını kolaylaştıracağınız gibi hangi sosyal ağda kaç kez paylaşıldığını görebilirsiniz.

İLinci olarak ise SharedCount isimli ücretsiz bir araçtan bahsedeceğim. Bu aracın adres satırını her hangi bir yazınızın URLsini yapıştırıp analiz ettiğinizde Facebook, Twitter, Google+, Pinterest, LinkedIn gibi ağlarda kaç kez paylaşıldığını kolayca görebilirsiniz.

6. Hedefler

Yukarıda ki 5 madde tartışmaya açık maddeler. Hatta bazı durumlarda hiç bir şey ifade etmeyebilir o veriler. Fakat bizzat sizin koyduğunuz hedefler ve belirlediğiniz süre içinde bu hedeflere ne kadar yaklaştığınız, bu konun özeti ve en önemli maddesidir.

Geçmşite blogların başarısının nasıl ölçüleceği ile ilgili kısa bir yazı yazmıştım. Orada daüzerinde durduğum bir fikir vardı. Başarı görecelidir ve kişiden kişiye değişir.Hedeflerinizi gerçekleştirdiğiniz kadar başarılısınız!

Bu fikrimin arkasındayım ve blogunuzun gösterdiği gelişimin de en iyi hedeflerinize ne kadar ulaştığınızla ölçülebileceini düşünüyorum.

Blogunuzu oluşturduğunuz ilk gün “sıfır” noktasındasınız. İşte o gün kendinize belli periyolar için bazı hedefler koyarsınız. Örneğin ilk 1 ayda 10 yazı yayınlamak, ilk 1 haftada günlük ziyaretçi sayısını 20’ye çıkarmak… gibi. Günü geldiğinde ise hedeflerinize bakar ve ne kadarını gerçekleştiriğinizi kontrol edersiniz. Eğer hedefinize ulsştıysanız başarılısınızdır ve büyük gelişim göstermişsinizdir. Eğer ziyaretçi sayınızı 20 hedefleyip 5’te kaldıysanız çok az bir gelişim göstermşsinizdir.

Başlangıçta elinizde hiç bir veri olmadığı için hedef belirlmek zordur. Fakat blogunuz birkaç ay yayında kalıp elinize bazı veriler geçtikten sonra hem hedef belirlemek hem de blogunuzun gelişip gelişmediğini ölçmek çok daha kolay olacaktır.

 

Konuyla ilgili fikirlerinizi paylaşırsanız sevinirim. Hepinize iyi bloglar dilerim!

17 yorum:

  1. Inbound ilk kez duyuyorum benim için faydalı oldu teşekkür ederim. Ben daha çok alexa verilerine bakıyordum şu ana kadar. Onda da malum tr uzantısı girince işin içine bir nevi sıfırdan başlamak gibi oldu yeni alan adıyla. Bilmiyorum Alexa ne derece sağlıklı sonuçlar veriyor.
    Bana göre en iyi ölçüm sanırım yapılan yorumlar ve düzenli ziyaretçi sayısı.

    YanıtlaSil
  2. Haklısınız Alexa'yı da ekleyebilirmişim listeye. O da önemli ipuçları veriyor blogun gelişimiyle ilgili.

    YanıtlaSil
  3. Sabrettiğimizde(bazen o kadar sabretmeye de gerek kalmaz, şans faktörü) ve canla-başla yazmaya, özgün olmaya devam ettikçe istediğimiz başarıya ulaşacağız, bu kadar basit :)

    YanıtlaSil
  4. Benim için en önemli kriter yazılan yorumların niteliği.
    Okuyana ulaşıp ulaşamadığınızı bu vesile ile anlıyorsunuz.
    Yorumlar farklı niteliklerde oluyor; mesela sadece yorum yazmak için yazanlar... Yada sadece "sevgilerimi bırakıyorum, bana da bekliyorum" diye yazanlar. Veyahut sadece görsellere bakıp "harika fotoğraflar" yazanlar ve içerikle pek de ilgilenmeyenler.
    En kayda değer yorumlar da tabi ki yazıyı okuyup kendine göre yorum, katkı yada eleştiri yapanlar...
    Benim temel kriterim bu. Ve okuyucu kitlesinin samimiyetini belirleyen unsur da önem verilerek okunan yazılar bana göre.
    İzleyici sayısı çok doğru bir gösterge olmayabiliyor. Pek çok blogda çekiliş vb. etkinliklerle izleyici sayısı oldukça fazla iken yorum sayısı yada kalitesi çok yüksek olmayabiliyor. Yazılan yorumlara değer verip yanıtlamak da önemli. Yanıtlanmayan yorumlar okuyucuyu bir müddet sonra o blogdan soğutabilir.
    Verdiğiniz bilgiler de faydalı oldu. Hiç bilmediğim bazı hususlara da yer vermişsiniz, teşekkürler…

    YanıtlaSil
  5. hocam ben bir şey anlamadım ben blogumun istatistikleri blogerın bana verdiği gunde 100-170 arası değişiyordu ama web yöneticisi aracına girdim günlük 1100-1300 falan gösteriyor, hangisi doğru? blogum
    http://blogcunundefteri.blogspot.com/

    YanıtlaSil
  6. arama motorlarından alınan indexlerde olabilir bence örnek yandex indexi

    YanıtlaSil
  7. Hocam güzel yazı olmuş. Sizden bir blogger adresi açıldığında neler yapmalıyız. Mesela meta,google Analytics, web araçları vb. Bir çok konuları bir yerde görmek isterim.

    YanıtlaSil
  8. Yazı güzel ama bir de yazım hataları olmasa....

    YanıtlaSil
  9. Hocam güzel yazı olmuş teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  10. Hocam iyi günler benim ilk blogum olan furkanozkanweb.blogspot.com kapatıldı emin olun tüm yazılar bana aitti organik 60 online ve günlük 15000 - 20000 hit vardı program , torrent , crack vs vs paylaşıyordum fakat ben bunları kendim upload etmeden paylaşsam yani kaynak sitenin kendi dosyasını versem blogum tekrar kapatılırmı ? Hevesim kırıldı ileriye dönük bir site kullanmak istiyorum yardım edermisiniz. www.furkanozkan.net

    YanıtlaSil
  11. Paylaşım için teşekkürler sizin sayenizde bloğun her geçen gün gelişiyor. Reyting sonuçları gazete tirajları gibi bilgiler yer almakta blogunda. Alanında 1. Sıradayım

    www.reyting24.blogspot.com

    YanıtlaSil
  12. Bence Hocam Blogun Gelişip Gelişmediğini Gösteren Şeylerden Biride Sürekli Takipçi
    Ama Sizin Yazdıklarınızada Laf Yok! http://ibrhmblog.blogspot.com/ İyi Çalışmalar Hocam..

    YanıtlaSil
  13. Güzel konu,teşekkürler

    YanıtlaSil
  14. Güzel makale olmuş Serdar Hocam. Elinize, yüreğinize sağlık.

    YanıtlaSil
  15. Güzel olmuş okudum Teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  16. benim bloğumda şu aralar beni mutlu eden ziyaretçi sayısı var ama maalesef yorumlar gelirse de sosyal medya hesaplarımdan geliyor :) insanlar blog okusa bile yorumu yine twitter ya da instagram hesabından yapmayı tercih ediyor :)

    YanıtlaSil
  17. Hocam , ben google web yoneticisi araclarinda siteme baglantilar diye tikladigimda bazi sitelerin benim yazilarimi yayinladigini, hatta devamini oku deyince siteye uye ol gibi uyarilarin ciktigini gordum. Aktif link vermis ama benden hicbir izin alinmadi yazi yada gorsellerimin kullanimi icin. Benim ve baska insanlarin yazilari ile icerigi kalabaliklasmis sitenin. Bu gibi durumlarda ne yapilmasi uygundur?

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.