Yüksek Kaliteli Fotoğrafları Ücretsiz İndirebileceğiniz 15 Harika Kaynak

Bloggerlar, freelancerlar, web sitesi sahipleri ,içerik üreticliler vs hepimiz yazılarımızda ve blogumuzun muhtelif yerlerinde görsellerden faydalanayoruz. Kullandığımız bu görsellerin kalitesi ve çözünürlüğü kadar, lisans sorunu da olmaması gerekiyor. Tüm bu beklentileri karşılayacak fotoğraf sitelerini araştırdım ve en güzel 15 kaynağı bir araya getirdim.

 

1. Little Visuals

 

little visuals

 

Bu site sadece yüksek kaliteli fotoğrafların paylaşıldığı bir blog sitesi. Blogda paylaşılan her fotoğğrafın altında altında o fotoğrafla ilgili etiketler yer alıyor. Sol üstte yer alan yeşil butona bastığınızda arama kutusunun da yer aldığı bir panel açılacak. Buradan istediğiniz ingilizce kelimeyi girerek hızlı arma yapabilrsiniz. Ayrıca Little Visuals sitesine üye olduğunuzda, 7 adet yüksek kaliteli fotoğraftan oluşan zipli bir dosya her hafta e-mail adresinize gönderliyor.

 

2. Unsplash

 

unsplash

 

Bu site de aynı Little Visuals gibi yüksek kaliteli fotoğrafların paylaşıldığı bir tumblr blogu. Unsplash’e üye olduğunuzda mail adresinize her 10 günde bir 10 adet kaliteli fotoğraf gönderilir.

 

3. New Old Stock

 

new old stock

 

Cole Townsend isimli vatandaşın sitesi de aynı Unsplash gibi yüksek kaliteli fotoğrafların paylaşıldığı bir Tumblr blogu. Fakat New Old Stock’u farklı kılan şey paylaşılan fotoğrafların vintage fotoğraflar olması.

 

4. Picjumbo

 

picjumbo

 

Yüksek çözünürlükte, yüksek kaliteli fotoğrafları ücretsiz olarak indirebileceğiniz bir blog olan Picjumbo’da her gün yeni bir fotoğraf paylaşılmaktadır. Fotoğrafların kategorilere ayrılması, istediğiniz konudaki fotoğraflara daha kolay ulaşmanızı sağlıyor.

 

5. Gratisography

 

gratisography

 

Profesyonel bir fotoğraf sanatçısı olan Ryan McGuire, her hafta yeni fotoğraflar ekleyerek kullanıcıların ücretsiz olarak indirmesine imkan sağlıyor. Yeni bir site olduğu için arşivi çok geniş olmasa da eklenen fotoğrafların kalitesi, şimdiden Gratisography’yi harika bir stock fotoğraf kaynağı yapmış bile.

 

6. Free Refe Mobile Photos

 

refe

 

Mobil fotoğrafların ticaretinin yapıldığı Refe isimli sitenin, ücretsiz mobil fotoğraflar yayınladığı Tumblr blogu. Bu blogda paylaşılan fotoğraflar genellikle manzara ve yaşamdan fotoğraflar.

 

7. IM Free

 

im free

 

IM Cretator isimli ücretsiz site oluşturma servisinin bir hizmeti olan IM Free’de koleksiyonlara ayrılarak kategorizeedilmiş ücretsiz ve yüksek kaliteli fotoğrafları bilgisayarınıza indirebiliyorsunuz.

 

8. The Open Photo Project

 

open photo project

 

Açık dizin projesi olan DMOZ gibi kalite standartlarına uyan foroğrafların gönüllü editörler tarafından uygun kategorilere eklenmesiyle oluşan bir fotopraf dizini. Yüzlerce kategoriden istediğiniz resmi bulup ücretsiz indirebiliyorsunuz.

 

9. Imagebase

 

imagebase

 

Sitenin sahibi olan profesyonel fotoğrafçı David Niblack, genellikle kendi çektiği foroğrafları insanların ücretsiz olarak kullannmasına imkan sağlıyor. Doğa, insan, nesne, şehir gibi kategorilere ayrılmış sitede yer alan PowerPoint sunum arkaplanlarını a incelemenizi öneririm.

 

10.  Wikimedia Commons

 

wikimedia

 

Çok geniş bir veri tabanına sahip olan bu sitede 15 milyondan fazla fotoğraf, video ve ses dosyası var. Detaylı kategpri ve filtreleme sistemi sayesinde aradığınız görsel konusuna kolayca ulaşabiliyorsunuz.

 

11. Flickr: Creative Commons

 

flickr-cc

 

Dünyanın en büyük fotoğraf paylaşım sitesi olan Flickr’ın CC sayfasında fotoğraflar lisans şartlarına göre ayrılmıştır. Böylece kullanım amacınıza göre istediğiniz lisansa sahip kategorinden fotoğrafları ücretsiz indirebilirsiniz.

 

12. KaboomPics

 

kaboompics

 

Karolina isimli Polonyalı bir web tasarımcı tarafından oluşturulan bu sitede bloggerlar ve web sitesi sahipleri için yüksek kaliteli fotoğraflar var.

 

13. FreePhotoDb

 

freephotodb

 

Henüz yeni bir site olduğu için çok geniş bir arşive sahip olmasa da fotoğrafların kalitesi harika. Filtreleme özelliği sayesinde istediğiniz konuda fotoğrafa kolayca ulaşabiliyorsunuz.

 

14. SplitShire

 

splitshire

 

Daniel Nanescu isimli fotoğrafçı ve grafiker vatandaş, projelerinde kullanmak için çektiği fotoğrfları bu sitede paylaşıyor. Hepsi yüksek kaliteli ve ücretsiz.

 

15. Superfamous

 

superfamous

 

Genellikle doğadan fotoğrafların paylaşıldığı bu sitede yüksek kalitede ve çok ilginç kareler göreceksiniz. Blogunuzda kullanmasanız bile ilginizi çekebilir.

 

 

Creative Commons Nedir?

 

Yukarıdaki siteleri incelediğinizde çeşitli yerlerde Creative Commons şeklinde bir lisanala karşılaşacakınız. Bununla ilgili kısaca bilgi vermek istiyorum.

 

Creative Commons, sanatçı ve eser sahiplerinin, yasanın kendilerine tanıdığı kimi hakları kamuyla paylaşabilmelerine imkân veren, özel olarak hazırlanmış telif lisansı sözleşmeleri öneren bir organizasyondur.

 

Creative Commons lisanları, eser sahibinin isteğine göre 6 farklı şekilde kullanılabilir. Bu Creative Commons lisans türlerini özetlemek gerekirse;

 

Bu lisansa sahip eseri kopyalayabilirsiniz, üzerinde değişiklik yapıp yenisini üretebilirsiniz, ticari amaçla kullanabilirsiniz. Sağlanması gereken tek şart, eserin tüm kopyalarında eserin ilk sahibinin belirtilmesidir.
 
Bu lisansa sahip eseri kopyalayabilirsiniz, üzerinde değişiklik yapıp yenisini üretebilirsiniz, ticari amaçla kullanabilirsiniz. Sağlanması gereken iki şart var. İlki, eserin tüm kopyalarında eserin ilk sahibinin belirtilmesi. İkincisi, eserin tüm kopyalarında veya eserden üretilmiş yeni eserlerde de aynı veya benzer lisansın kullanılmaya devam edilmesi.
 
Bu lisansa sahip eseri kopyalayabilir ve ticari amaçla kullanabilirsiniz. Sağlanması gereken iki şart var. İlki, eserin tüm kopyalarında eserin ilk sahibinin belirtilmesi. İkincisi, esere dokunulmaması ve özgün halinin korunması.
 
Bu lisansa sahip eseri kopyalayabilir ve üzerinde değişiklik yapıp yenisini üretebilirsiniz. Sağlanması gereken iki şart var. İlki, eserin tüm kopyalarında eserin ilk sahibinin belirtilmesi. İkincisi, eserin hiçbir kopyası veya eserden üretilmiş yeni eserlerin hiçbirisinin ticari ortamda kullanılmaması.
  
Bu lisansa sahip eseri kopyalayabilirsiniz, üzerinde değişiklik yapıp yenisini üretebilirsiniz. Sağlanması gereken üç şart var. İlki, eserin tüm kopyalarında eserin ilk sahibinin belirtilmesi. İkincisi, eserin hiçbir kopyası veya eserden üretilmiş yeni eserlerin hiçbirisinin ticari ortamda kullanılmaması. Üçüncüsü, eserin tüm kopyalarında veya eserden üretilmiş yeni eserlerde de aynı veya benzer lisansın kullanılmaya devam edilmesi.
  
Bu lisansa sahip eseri kopyalayabilirsiniz. Sağlanması gereken üç şart var. İlki, eserin tüm kopyalarında eserin ilk sahibinin belirtilmesi. İkincisi, eserin hiçbir kopyası veya eserden üretilmiş yeni eserlerin hiçbirisinin ticari ortamda kullanılmaması. Üçüncüsü, esere dokunulmaması ve özgünlüğünün korunması.

 

Fotoğrafları Blogunuzda Kullanırken Sorun Yaşamamak İçin

 

Creative Commons lisanları Türkiye’de pek yaygın kullanılması da El Cezire, Google, Beyaz Saray gibi kurumların internet sitelerinde paylaştıkları fotoğrafları Creative Commons lisanları ile koruma altına alıyor. Eğer kullandığınız bir görsel yüzünden başınızın ağrınasını istemiyorsanız telif haklarına dikkat etmenizi öneririm. Çoğumuz ihmal etsek de blog yazılarımıza bir görsel eklediğmizde görsel altına sahibinin ismini ve sitesini eklemek en doğru olanı.

Size (ve kendime) önerim yukarıdaki kaynaklardan veya başka bir siteden blogunuza görsel eklediğinidze görselin altına ya da yazının sonuna “görsel kaynak:http://….” şeklinde bir not düşmeniz.

29 yorum:

  1. paylaşım için teşekkürler

    YanıtlaSil
  2. Faydalı bir paylaşım hocam, teşekkürler.
    Bir de bildiğim daha pratik bir yöntem var, isteyenler onu da kullanabilirler.

    Google görsellerden arama yapıp, arama araçları üst menüsünden, kullanım hakları menüsüne tıklayarak ' lisansla filtrelenmemiş olanlar ' seçeneğini seçerseniz, sıralanacak resimler telif hakkıyla korunmayan resimler olacaktır.

    YanıtlaSil
  3. @Emre Öklük
    Öneriniz için teşekkürler. Ben Google görsellerde arama yaptığım zaman çıkan resimleri pek beğenmiyorum. Özellikle yüksek çözünürlükte fotoğraflar konusunda pek iyi değil Google görseller. Ya da ben bulmayı beceremiyorum :)

    YanıtlaSil
  4. Google farklı sitelerden fotoğraflar listelediği için hepsi kaliteli olmuyor, haklısınız dediğinizde. Ama aralarından da işe yarayanlar çıkıyor illaki, ben genelde kısa süreli bir aramayla işime yaracak fotoğraflara ulaşabiliyorum genelde. :)

    Hocam sadece transparan, yani arka planı şeffaf olan fotoğrafların paylaşıldığı bildiğiniz bir site var mı acaba? Çeşitli programlar aracılığıyla fotoğraf şeffaf yapılabiliyor aslında ama kalitesini koruyamıyorum ben kendim şeffaf yapınca, bir de uğraşmak istemiyorum bazen. :) Eğer öyle bir site varsa gerçekten çok işime yarar.

    YanıtlaSil
  5. Maalesef öyle bir site yok bildiğim kadarıyla. Ben de GIMP programıyla yapıyorum o işlemi.

    YanıtlaSil
  6. O programı hiç kullanmadım, PhotoFiltre programını kullanıyorum ben de, pratik bir yöntemle şeffaf yapılabiliyor PhotoFiltre'yle fakat her zaman aynı kalitede sonuç vermiyor.

    YanıtlaSil
  7. Güzel bir paylaşım teşekkürler Bloghocam..

    YanıtlaSil
  8. faydalı paylaşım. +rep

    YanıtlaSil
  9. hocam yine harika bir paylaşım olmuş

    YanıtlaSil
  10. Değerli yorumlarınız için çok teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  11. Oldukça işimize yarayacak fotograflar çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
  12. Blogların en büyük sıkıntısı telif hakkı olan fotolar bence. Hatta foto sahipleri peşine düşerse ciddi hukuki sonuçları da olabilir. O yüzden bu yazı önemli. Sık kullanılanlara ekledim.

    YanıtlaSil
  13. kesinlikle harika bir paylaşım olmuş.ben de aradığım çözünürlükte fotoğraf bulamıyordum hiç şimdi bunları tek tek inceliycem.
    http://bmermutlu.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
  14. Serdar abi yine her zaman ki gibi harika sitelerde aynı zamanda harika.. Tekrar teşekkürler...

    YanıtlaSil
  15. Serdar bey sxc.hu yu incelemenizi ve listeye eklemenizi tavsiye ederim. Eminim bu kaynağı diğerlerinden ayrı bir köşede tutacaksınızdır.

    YanıtlaSil
  16. Serdar Bey merhaba. Bloguma eklediğim resimler dışarıdan çağırılan ve dış link link olarak görünüyor. Temadan kaynaklıyor .. Bu önlemek için bir kod var mı?

    YanıtlaSil
  17. Peki bu fotoğrafları yasal olarak okul dergimizde kullanabilir miyiz?

    YanıtlaSil
  18. Çok yardımcı oldu tasarımlarımıza teşekkürler

    YanıtlaSil
  19. Çok bilgilendirici bir yazı olmuş, teşekkürler. Blogumu yeni açtım ve aklıma takılan bir konu olduğu için ayrıntılı olarak sormak isterim: Kitap yorumlarımı yayınlıyorum. Kitapların kapak resimlerini kullanmam sorun olur mu ya da kapak resimlerini nasıl kullanabilirim?

    YanıtlaSil
  20. @Şevval Sarıtaş
    Hayır, sorun olmaz. Kitap kapak resimlerini blog yazılarınızda istediğiniz gibi kullanabilirsiniz. Fakat bir başka bloggerın kendi çektiği ve blogunda paylaştığı resimleri kullanmanızı önermem.

    YanıtlaSil
  21. Teşekkürler, şu an içim daha rahat :)

    YanıtlaSil
  22. Merhaba arkadaslar,

    website tasariminda kullanabileceginiz fotolar benim sitemdede var, iciniz rahat bir sekilde istediginizi, istediginiz kadar indirebilirsiniz.

    Site: https://megapixelstock.com

    YanıtlaSil
  23. Çok yararlı bir paylaşım ki ben görsel sıkıntısı çekiyordum.Profesyonelsiniz.Kutluyor ve başarılarınızı hiç bir şeyin aksatmamasını diliyorum.Sevgiler.Ece ablanız:)

    YanıtlaSil
  24. Sevgili bloghocam bloğum için birşeyler ararken dönüyorum dolaşıyorum yolum size düşüyor. Sanırım artık önce size bakacağım. Emekleriniz için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  25. Arkadaşlar güzel sözler blogumda pixabay.com resimlerini kullanıyorum.
    Ücretsiz ve telif hakkı istemeyen kullanışlı bir site.

    YanıtlaSil
  26. Pexels sitesinde de harika fotoğraflar telifsiz

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.