Markaların Gözdeleri: Sözü Geçen Bloggerlar

Günümüzde yapılan araştırmalar insanların satın alma kararları üzerinde bloggerların büyük etkisi olduğunu gösteriyor. Bu durum blogların markalar ve ajanslar tarafından bir pazarlama aracı olarak kullanılmasını getirdi. Karşılığında da bloggerlar maddi kazançlar sağladı.

”Bu markalar ve ajanslar neden bana reklam vermiyor?” dediğinizi duyar gibiyim. Bunu bakış açısıyla açıklayabilirim. Özellikle genç yaştaki erkek bloggerlar “PageRank’im şu kadar, Alexa sıralamam şu, günlük hitim şu” gibi veriler ortaya koyuyor ve reklam almaya değer bir blogları olduklarını düşünüyorlar. Bu veriler elbette önemli. Backlink çalışması yapan freelance SEO çalışanları ve küçük çaplı SEO firmalarının sizi tercih etmesine neden olabilir. Fakat markaların umurunda değil.  Peki markalar neden umursamıyor bu verileri? Markaların beklentileri ne?

Pazarlamada influence diye bir kavram vardır. Anlamı; birinin davranışları veya kararlarını etkileyen etkidir. Başkaları üzerinde bu şekilde bir etki yaratan insanlara da influential denir ki markaların hedefindeki bloggerlar insanların atın alma kararlarını etkileyen inflluential bloggerlardır.

Açıkçası influence ve influential kavramlarının tam Türkçe karşılığı olmadığı için ne diyeceğimi bilmiyorum ama başlığa da yazdığım “sözü geçen blogger” tanımı bana en yakın gelen tanım. Yazının devamında sözü geçen bloggerların özelliklerinden ve nasıl sözü geçen bir blogger olabileceğinizden bahsetmek istiyorum.

sözü geçen blogger

1. İyi Bir İletişimci Ve Yazar Olun

Blog konusu ne olursa olsun, sözü geçen bloggerları incelediğinizde çok iyi birer iletişimci olduklarını rahatlıkla görebilirsiniz. Kelimelerini çok dikkatli seçerler ve okurlarıyla içerikler aracılığıyla bağlantı kurarlar. Yazıları nettir ve ikna edicidir. İletişim becerisi konusunda kendinizi geliştirmeniz için önerebileceğim yegane şey okumaktır. İletişimle ilgili pek çok kitap ve dijital yayın bulmanız mümkün. Bunların yanı sıra kendi alanında sözü geçen bloggerların yazılarını daha dikkatli okuyup neler yaptıklarını/yapmadıklarını anlamaya çalışmak da iletişim beceriniz, dolayısıyla ikna edici yazma kabiliyetenizi geliştirmenize yardımcı olacaktır.

 

2. Özgün Olun, Fark Yaratın 

Gerek okuyucular, gerek de markalar tarafından fark edilmenizi sağlayacak en temel şey özgünlüğünüzdür. Otorite, ögzünlük üzerine inşa edilir. Özgünlük kavramı çok geniş bir kavramdır. Blog tasarımından içeriğe, yazı fikirlerinden sunuş tekniklerine kadar pek çok alanda ilk ve öncü olmalısınız. Bunun yolu blog yazdığınız konuyu çok iyi bilmekten geçiyor. “O konuda dijital mecrada ki eksikler neler? İnsanlar neye ihtiyaç duyuyorlar? Ne yaparsam fark yaratabilirim?” gibi sorulara kafa yorarak far yaratacak fikirler üretebilirsiniz.

 

3. Faydalı Ve Çözüm Odaklı İçerik Üretin 

Blogunuz ve içerikleriniz ne kadar faydalı? Sözü geçen bloggerları incelediğinizde hep fayda sağlayan insanlara yardımcı olan içerikler ürettiklerini görürsünüz. Bir blogda okuduğunuz püf noktasını okuyup uyguladığınızda büyük fayda sağlıyorsanız bundan sonra o blogda paylaşılan püf noktalarını daha meraklı okur ve size yine faydalı olacağını düşünürsünüz. İşte markalar da bunun peşindedir. Faydalı, insanlara klavuz olabilecek, onların sorunlarını çözebilecek içerikler üretmek söze geçen blogger olmanın temel şartlarındadır.

 

4. Uzman Olduğunuz Konuda Yazın 

Yazdığınız konuda uzman mısınız? Sırf popüler olduğu için veya Google’da çok arandığı için o konu hakkında blog açmaya karşıyım. Çünkü sözü geçen blogger yazdığı konuda uzman olmalı. Uzman olmalı ki okuyucunun isteklerine cevap verebilsin, onların güvenini kazanabilsin. İnsanlar güvendikleri kişilerin önerilerine önem verirler. Bu yüzden okuyucunun güvenini kazanan bloggerlar markalar için değerlidir.

 

5. Gündemi Takip Edin

Blogunuzun konusuyla ilgili gelişmeleri takip edin. Okuyuculardan geri bildirim isteyin ve bu geri bildirimleri dikkate alın. Analytics hesabınızı sadece günlük ziyaretçi sayısına bakmak için kullanmayın. Detaylı analizler yapın. Mümkünse blogunuzun konusuyla ilgili aktivitelere katılın ve bunları blogunuzda okuyucularınızla paylaşın. Çünkü tüm bunlar sözü geçen bloggerların yaptıkları şeylerdir ve güven inşa etmenizi, markaların dikkatini çekmenizi sağlayacaktır.

 

Sözü geçen blogger olabilmek için yukarıda bahsettiğim şeyleri gerçekleştirebilmek için de şu 4 özelliği barındırıyor olmanız gerekir; disiplin, tutku, yaratıcılık ve olumlu tutum.

13 yorum:

  1. Esas mesele kendimizi uzman hissetiğimiz konuyu bulmak. İnsanlar yetkin olduğu konuyu belirleyemiyorlar ve bu da hep kısa süren bloglara sebebiyet veriyor. Bu konuyla ilgili bir yazınız varmıdır acaba ?

    YanıtlaSil
  2. Haklısınız. Bildiğiniz ve ilgi duyduğunuz, yazmaktan sıkılmayacağınız bir konu hakkında bloglanması gerektiğini çeşitli yazılarda defalarca belirttim. Ama bizde herhangi bir konuda tutan bir blog görüldüğünde hemen o konuda blog açılıyor. Yazacak bilgi ve tutku var mı diye hiç düşünülmüyor. Sonuç hüsran...

    YanıtlaSil
  3. Hocam yazilarinizi özlemiştim. Hoş Geldiniz

    YanıtlaSil
  4. @En iyi Blog Sitesi
    Teşekkür ederim. Sanırım artık eskisi gibi haftada 3 yayın dönemi olmayacak. Haftada 2 yazı biri benim, biri misafir. O da misafir yazı gelirse :) Ben de eskisi gibi bol bol yazıp hem burada hem de diğer bloglarda yayınlamak istiyorum ama şuan önceliğim iş. İdare edin, destek olun lütfen...

    YanıtlaSil
  5. Yine çok bilgilendirici bir paylaşım olmuş. Teşekkürler BlogHocam.. İşlerinde kolaylıklar dilerim..

    YanıtlaSil
  6. Her zamanki gibi yine çok faydalı bir yazı olmuş. Teşekkürler hocam!

    YanıtlaSil
  7. Özlemiştik hocam makalelerinizi. Elinize,emeğinize sağlık..

    YanıtlaSil
  8. Güzel bir yazı olmuş misafir yazarınıza teşekkürler hocam

    YanıtlaSil
  9. Güzel makale olmuş. Ben ne yaptıysam organik trafiği bir türlü yükseltemedim. Bloğumun okuyucu kitlesini sadece organik trafik ile kazanabiliyorum onda da şu ana kadar pek başarılı olamadım. Fakat yılmadan bloğu güncel tutmaya gayret ediyorum. Sosyal medyadan bloğun tanıtımını yaptırabilmek çok önemli.

    YanıtlaSil
  10. Güzel bir yazı. Sözü geçen bir blogger olmanın tek getirisinin sadece daha fazla reklam alabilmek değil, bunun yanında reklam aldığı kurumların sosyal medyadaki saygınlığına etki edebilmek gibi farklı avantajlar yaratabileceğine inanıyorum.

    YanıtlaSil
  11. Ekleme yapmak gerekirse; BlogHocam gibi kendimizi geliştirebileceğimiz öğretmen bloglarıda takip etmeliyiz. Sevgiler, www.intrustweeat.com

    YanıtlaSil
  12. Sayfanızı beğeniyle takip ediyorum. Çok güzel bir yazı olmuş.

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.