Blog Mutfağınızı Zorlamayın, Misafir Olarak Doyun

Bu yazı, HızlıAdam isimli blogun sahibi Bünyamin Kapıcıoğlu tarafından Blog Hocam için yazılmıştır.

 

Geçen ay BlogHocam için yazdığım, Bloğundan Gelir Elde Edemeyenlerin Güzin Ablası başlıklı makaleden ötürü mail kutuma gelen sorulara yetişemez oldum. Dikkatimi çeken en önemli soru/sorun "Blogların spesifik olamama problemi" 

Blog yazarları özellikle bu konuda destek isteyince kolları sıvadım.

 

hizliadam

 

Buyrun Efendim. Bu Makaleyi Yan Masadan Gönderdiler.


Önceki yazımda belirttiğim gibi: bir konuda uzman görünüme sahip ve konu dışına taşmayan bloglar daha başarılı oluyor. Bunu siz de farketmiş olmalısınız. Sebebi barizdir zaten: Otomobil bloğunda yemek tarifi yayınlamanın gayet amatörce olacağını söylediğimi hatırlıyorum. Sahip olduğunuz bloğun adını "Kişisel Blog" koyarak spesifik olmanın zincirlerini kırmaya çalışmayın. Bu sadece bir şekil kaçış olacaktır. Her ne kadar kişisel blog da olsa çok iyi anladığınız konularda yazıyor olmalısınız. Bir insan herşeyi bilemez. Bildiğini iddea edercesine her telden yazılar yazmaya kalkarsa şüphesiz "samimiyetsiz" imajı çizecektir. (Özür dilerim ama öyle malesef)

 

Yazacabileceğiniz birden fazla alan var ve bu alanlar birbirinden bağımsız ise ne yapmalı?


Her konu için ayrı bir blog mu açmalı? ki buna enerjiniz yetmez. Ya da her telden çalan bir blog mu yazmalı? Bu da profesyonel olmaz. Gelin bu işe bir çözüm üretelim. Dikkat ederseniz; birden fazla konuya hakim olamazsınız demiyorum. Tabiki de onlarca farklı alanda içerik üretme yeteneğiniz ve bilginiz olabilir. Tek derdim mekan ilişkisi. "Taş yerinde ağırdır" der atalarımız. Uygun taş(makale) uygun tarlaya(bloga) gönderilirse nasıl olur sizce? Tarla sahibi olmak şart mı? Değil!


Misafir Blogculuk / Misafir Yazarlık dediğimiz sistem var ve şuan okumakta olduğunuz blog (bloghocam) bu sistemin Türkiye'deki en bilinir temsilcilerinden. Blog sahibi olan Serdar bey, bu sistemi Türkiye'de işler hale getirmek için çok emek sarf etmiş. Sonuç: Gayet başarılı.

 

Peki Siz Misafir Blogculuğa Ne Gözle Bakıyorsunuz?


Tamam; PR değeri için önemli, Tamam; blog ağımız ve arkadaş çevremiz genişliyor. Hımm... başka parmakları göreyim??? Evet. Söylediklerinizin hepsi doğru. Neticede misafir yazarlığın hiçbir zararı olmadığı gibi bir sürü faydası var. Yine de dahasını merak edenler bu sayfadan misafir yazarlığın faydalarını öğrenebilir > Misafir Blogculuk 

 

Durum böyleyken kendi blog konseptinize uymayan yazıları neden misafir olarak göndermeyesiniz ki?

 

Sizin mutfağınız o an yazacağınız konuya uygun değilse zorlamanın anlamı yok. Zaten blog konunuzla alakasız yazıları yayınlarsanız sabit takipçileriniz dahi pek fazla ilgilenmeyecektir yazınızla. Düşünsenize teknoloji bloğunu takip ediyorsunuz, sabah bir göz atayım dediniz. O da ne! "Masa örtüsü dantel örnekleri" başlıklı bir makale var. Okur musunuz? Bırakın okumayı; hayal kırıklığı yaşadığınız için küfretme ihtimalinizi bile görür gibiyim. Google amca desen zaten sevmez her telden çalan blogları. Bu durumda size organik aramalardan pek fazla ziyaretçi göndermeyecektir. Ne oldu peki? Yazmak için aç kurt gibi oturmuş fakat doyurucu sonuçlar alamamış olacaksınız. Bu yüzden bence izlenmesi gereken yol şudur:

 

Misafir Yazarlığı Verimli Kullanmak:

 

- Kendi konseptinize uymayan fakat sizin o konuda kayda değer düşüncelerinizin olduğu yazıları ilgili bloglara gönderin

 

- Takip ettiğiniz bloglara, en iyi üretebileceğiniz alanlardaki blogları da ekleyin, (Bu şekilde yazacağınız her farklı konu için en uygun bloga teklif gönderebilirsiniz)

 

- Sahip olduğunuz blogda misafir ağırlayın. (Karşılıklı çaya gitmek daha samimi ve sağlıklı olur)

 

- Eserlerinizi göndereceğiniz bloglar hakkında seçici olun. (En az sizin bloğunuz kadar kaliteli olmasına dikkat edin. Neticede yayın yaptığınız, misafir olduğunuz blog sizin için referans niteliğindedir)

 

- Misafir olduğunuz blogda yazınıza gelen yorumları takip ederek cevaplayın. (Bu davranış etkileşimi arttırır. x bloğun sabit ziyaretçisi sizin de sabit ziyaretçilerinizden biri olmak isteyebilir)

 

- Misafirlikte fayda yüklü makaleler hazırlayın. Çünkü kimse kendinizi ya da kayda değmez bir anınızı anlatın diye sizi ağırlamak istemez (Ropörtaj ve başarı hikayeleri hariç)

 

- Unutmayın. Her blog yazarı okuruna fayda sağlayacak makaleler yayınlamak ister.

 

- Misafirlikte kurabiyeleri cebinize atmaya çalışmayın. (Sırf ziyaretçiyi kendi bloğunuza çekmek istercesine yazılar yazmayın)

 

Yukarıdaki maddelere dikkat ederek bol bol misafirliğe giderseniz sonuçların herzaman lehinize işleyeceğiniz göreceksiniz. Aynı zamanda misafir olduğunuz bloğun yeni ve özgün bir makaleyi google'a indexletmesini sağlamış olacaksınız. Yani sizi ağırlayan blog yazarı da bu durumdan maximum fayda sağlamış olacaktır. Bu şekilde bloğunuz çöplüğe dönmemiş olur. Başkalarına fayda sağlamış, blog dayanışmasını desteklemiş ve sonuçlarından siz de kârlı çıkmış olursunuz. Üstelik bloğunuz spesifik olma özelliğini korurken yazılarınızı tam da hedef kitleye okutmuş olursunuz. İyi Bloglar...

 

Yazar Hakkında: Annemin anlattıkları ve benim hatırladıklarıma göre 5 yaşımdayken gazetedeki araba resimlerini makasla kesip biriktirirmişim. Bozuk para saymayı da yine 5-6 yaşımda öğrenmişim. Bu durum dedemin çok hoşuna gittiği için bana saydırmak üzere bozuk para biriktirmeye başlamış. Çelik kasadan bihaber olan ben, sahip olduğum bozuk paraları muhafaza edebilmek için konserve kutusuna benzeyen kumbaralardan almışım. 7 yaşımda ise oynamadığım oyuncaklarımı mahallede satarak ticarete başlamışım. O gün bugündür ticareti ve para kazanmayı severim. Gelirinizi arttıracak ve iş hayatınızda hızınıza hız katacak makaleler okumak isterseniz benim bloğuma da beklerim.

www.HizliAdam.com

34 yorum:

  1. O halde ben "Her Telden Blog"umla "zoru başarmışım" diyebilirim sizin makalenize göre bir yorum yapacak olursak. ;) Saygılar Bünyamin bey. :)

    YanıtlaSil
  2. niş blog kavramını duyduğumdan beri her telden yazmamanın vermiş olduğum en doğru karar olduğunu görüyorum. Fakat biraz da esnek bırakıyorum, nasıl mı? Belki siyasi ya da moda yazısı da yazıyorum arada bir ama bunlar da transseksüellikle alakalı oluyor. Bir kütüphane misali.

    Niş blogun biraz genişletilmiş hali olarak görüyorum kendi blogumu. Ve kendinmce başarılı olduğumu da düşünüyorum. İlk 1 yılımın istatistiklerine göz attığımda tabi ki.

    YanıtlaSil
  3. Merhaba Ali Bey,
    Bence de zoru başarmışsınız. Her noktasına kadar emek dolu bir blog inceledim. Tebrik ederim. Genel bir göz gezdirdiğimde slogan: "Her telden bir blog" olsa dahi benim ilk bakışta gördüğüm bilişim ve teknoloji ağırlıklı bir blogdu. Yanlış düşünüyor da olabilirim. Saygılar. iyi bloglar dilerim

    YanıtlaSil
  4. Blog dünyasının bu kadar büyük olduğunu bilmiyordum, birkaç günden beri bu blogdaki makaleleri okuyorum da, farkında olmadan çok büyük bir dünyaya adım atmışım meğer, diyorum kendi kendime... :)

    Ben bloğumu 1 sene önce açtım. Okuldan arta kalan zamanlarımı kendimce değerlendireceğim bir yer olarak başlamıştım. Karakterim gereği, pek çok farklı konularda bilgi sahibi olmayı, her konuya dahil olmayı, kısaca her şeye maydanoz olmayı sevdiğimden, cici bloğumu da böyle bir formatta düzenlemiştim.
    Bloglarda başarılı olmanın ölçüsü nedir bilmiyorum ama, ben bloğumu çok seviyorum (bloğumu başarılı buluyorum desem, gülenler olur mu acaba:) )

    Sanırım sizin burada bahsettiğiniz şey, genel anlamda blog yazarlığı üzerine bir inceleme. Yanılıyor muyum? Ben bloğumu, hem sipariş aldığım bir dükkan, hem eserlerimi muhafaza ettiğim bir arşiv, hem de, 'hazır okuyucu gelmişken bir-iki faydalı bir şey okusun' niyetiyle hoşuma giden makaleleri paylaştığım yer olarak kullanıyorum. Bu durumda yukarıdaki ciddi uyarıları dikkate almalı mıyım, bilemedim :) Yine de tavsiyeleriniz olursa dinlemek isterim.
    Bu faydalı makale için de ayrıca teşekkürler...
    Blog linkimizi burada vermek yasak değilse;
    Bloğum: http://www.elma-sekeri.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
  5. Merhaba Songül Hanım.
    Bloğunuzu inceledim. Tam da makale de tavsiye ettiğim gibi spesifik bir blog olmuş bence. Zaten yazdığım her makale beraberinde yeni soruları getiriyor. Çıkamayacağım işin içinden:) Kişisel bloglara karşı değilim. Kişisel blogların yeri ve zevki ayrıdır.

    Sizin bloğunuz'un rengi belli, tarzı belli, hitap ettiği kitle belli. Bence gayet başarılı. Zaten blog=samimi web sitesi demek. Ağırlık verdiğiniz konulara arasıra çay tadında farklı yazılar eklemenizin bence hiçbir sakıncası yok. Bunu ben de yapıyorum.

    İyi bloglar. Yorum için teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  6. Gerçekten bir yazı blogumu açmadan evvel çeşiti bol olsun demiştim ama daha çok emek isteyeceğini sonradan anladım ben de zordur çeşitli içeriğe sahip bir blogu ayakta tutmak..herkese kolaylıklar dileyelim o halde sevgiler :)

    YanıtlaSil
  7. Haklısınız Bünyamin bey. Her telden sloganıyla açtığım bir blog çok iyi aşamalar kaydetti fakat insan ister istemez belli bir yerden sonra sadece kendi alanıyla ilgili yazmaya başladığını farkediyor. Bu yazınızdan sonra ben de bunu farkettim. Her ne kadar bir çok alanda içerik içerse de genel olarak teknoloji - bilişim ağırlıklı bir blog oldu zaman içerisinde. Bunu farketmem sonucunda blogun sloganını değiştirmiş bulunmaktayım. Ayrıca değerli yorumunuz için teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  8. Değmesin Yağlı Boya: Yorum için teşekkür ederim. İyi bloglar

    Ali Arslan: Bence yerinde bir hamle olmuş ve umarım sağlıklı bir karara vesile olmuşumdur. Ali bey, zaten özgün makale yazıyorsanız her telden yazmanız gerçekten çok zor. Uzmanlık alanlarımızda bile yazacak konu bulmakta zorlanıyoruz bazen. Hazır güzel bir örnek olmuşken bir maddenin daha altını çizmekte fayda var.

    Bazı arkadaşlarımız spesifik olan bloğunu her telden çalan blog zannediyor. Örneğin deneme yazarları. Deneme dediğimiz edebiyatın bir konusudur. Kendine özgü tarzı olan birisi hayatında dikkatini çeken herşeyi kaleme alabilir. Her başlık farklı alana hitap ediyor olsa bile okuyucu x yazarın tarzı için okuyordur. Yani blog konusu: "x bir yazarın tarzı" yada "deneme yazıları" oluyor. Aynı şekilde eleştiri yazarları da spesifik bloğa sahiptir. Bugün arabayı yarın insanı, öbür gün hayvanı eleştirebilir. Objeler farklı olsa da blog konusu "Eleştiri" üzerine kurgulanmıştır. Spesifik diyebiliriz bence. Bu aşamada TARZ ön plana çıkıyor.

    YanıtlaSil
  9. Galiba bu yazıdan sonra blogumun ismini değiştireceğim. Çünkü sadece blog yazarlığı kavramı üzerinde duruyorum. Seçeceğim ismin bu konuyu yansıtmasının beni daha yukarılara taşıyacağını düşünüyorum. Kafamda yeni yeni fikirlerin oluşmasını sağladığınız için teşekkür ediyorum :)

    YanıtlaSil
  10. Ben teşekkür ederim.
    Hayırlısı olur inş.

    YanıtlaSil
  11. Blog hakkında sizlerin sayesinde yeni bilgiler öğreniyorum ve uygulamaya çalışıyorum. Bu bilgileri bizimle paylaştığınız için çok teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  12. Hem bilgilendirici hem de cok akici bir makale olmus. Daha dün bir baska blogda yine bir misafir yazinizi okudum. Zihnimde iyice pekistiniz böylece. Sahsen ben insanlarin bloglarini tanitmak icin aktif caba sarfetmeleri gerektigini düsünüyorum (ne ilginc bir düsünce degil mi) ve tipki sizin gibi bir blog yazari cabaladiginda yollari kesismesi zor bir okurun bile dikkatini cezbedebilir.
    Spesifik blog konusuna katiliyorum, sonucta ben birbirinden farkli bir cok blogu takip ediyorum bunlarin kimi kisisel kimi bilimsel kimi DIY icerikli ama netice itibariyle arkadasiniz Ayse`ye giderken kapiyi baska bir arkadasiniz Fatma acacak diye beklemezsiniz. Beklentiler karsilanmazsa hayal kirikligi ve kafa karisikligi olusur bu da blogla ilgili zihni bulandirir diye düsünüyorum. Fakat arada konudan fazla sapmadan renklendirme de yapmali yoksa bluz diktim etek diktim ceket diktim, bluz diktim etek diktim ceket diktim ... seklinde monoton hale getirmemeli cünkü o zaman da aman bosver ya bluz dikmistir ya etek ya ceket diyip ilgisini kaybedebilir okuyucu.
    Bir de yazarlar farkli iceriklerle cok ziyaretci cekebilirler belki ama esas olan ziyaretci degil takipcidir.

    YanıtlaSil
  13. Güzel ve etkili bir yazı elinize saglık
    Blogum: www.teknodr.blogspot.com

    YanıtlaSil
  14. alican dişbudak: Rica ederim. Fayda sağlayabilmek beni çok mutlu ve motive kılıyor. Geri bildiriminiz için ben teşekkür ederim.

    Zeliha: Makalenin doyurucu olma özelliğini hep konuşuruz. Peki yorumun doyurucu olma özelliği olamaz mı? Sizin yorumunuzu okuyan herkesin "Doyorucu yorum nasıl olur?" sorusuna cevap almış olması gerekiyor. Elinize sağlık. Motive edici ve ek bilgiler içeren doyurucu bir yorum olmuş

    Yusuf Grçk: Teşekkür ederim. Sizin bloğunuzu da biraz inceleme fırsatım oldu. Faydalı paylaşımlarınızın yanında simetrik olarak göze hitap eden şablonunuz için de ayrıca tebrik ederim. İyi bloglar

    YanıtlaSil
  15. Çok güzel bir yazı olmuş elinize sağlık :)

    YanıtlaSil
  16. Her telden blog :) Uzmanlık alanım. En niş blogu bile zaman içinde çöp edebiliyorum :)

    YanıtlaSil
  17. Biribiziokuyor.net ve Wepblogger.com: Çok teşekkür ederim.

    Kerim Potuk: Hocam sizin yazılarınızı ben ilgiyle takip ediyorum fakat bana sorulsa Kerim Potuk hangi alanda yazıyor? cevap veremem. Gerçekten bu konuda özel bir çalışmaya ihtiyacınız var. Sizin gibi kaleme (klavyeye) hakim blog yazarlarını herzaman bulamıyoruz. Lütfen bizim için artık şu konunun adını koyun :) Kaç gündür size misafir olacağım ama ne yazacağım konusunda düşünmek, yazıyı yazmaktan daha zor oluyor :)

    Özeleştirim için kızmazsınız inş.

    YanıtlaSil
  18. Bena yardimedebilirmisiniz blogumu yeni actim ama kategori olusturmasini bilmiyorum bir turlu bulamadim

    YanıtlaSil
  19. Güzel yorumun için öncelikle teşekkür etmek isterim Bünyamin hocam.Yaptığın eleştiride kızacak birşey yok ki bende bahsettiğin durumun çok uzun süredir farkındayım.ama insan cahil olmaya görsün. Her konudan birşeyler biliyorum ama hiç birkonuda uzman sayılmam. Bundan dolayı bloguma bir yön de belirleyemiyorum yıllardır. :( Umuyorum ki daha da fazla sürmez bu başı bozukuğum.

    YanıtlaSil
  20. Bence cesitli konularda yazilan bir blog ozellikle jadinlar icin isevcokda ilgi gorebilir yeterki ozenke ozgun yayinlar yapilsin..
    Size katilmadigim icin uzgunum.

    YanıtlaSil
  21. Merhaba gulmutfagim:
    Saygı duyarım. Zaten bu konu tartışmaya açık bir konudur.

    Bence:
    Sağ kulağımıza sağ elimizle doğrudan dokunabileceğimiz gibi, sol elimizle kafamızın arkasından dokunmakta bir şeçenektir. Neticede amaca ulaşmış oluruz. Dolayısıyla size katılabildiğim için mutluyum. Asla alternatifsiz değiliz.

    YanıtlaSil
  22. Blog Hocam makaleleriniz gerçekten çok güzel severek okuyorum blogunuz zaten harika. Birde sık sık makale yazsanız daha güzel olur.

    YanıtlaSil
  23. www.suatsaygin.net gibi bir ismi var sitemin, daha çok bilim teknoloji gibi alanlarda yazıyorum. İsim değişikliğini çok düşündüm ama bu sefer de bu kadar emek verdiğim siteme yazık olmayacak mı diye düşünmüyor da değilim:) Siz ne dersiniz?
    Saygılar

    YanıtlaSil
  24. bence yazık olur ismi güzel zaten kalsın böyle
    beklerim: www.teknodr.blogspot.com

    YanıtlaSil
  25. blog hocam sayesinde kendimi blog site konusunda yavaş yavaş geliştiriyorum. Serdar Bey'e ve blog hocam'a misafir olan kişilerede sonsuz teşekkür ediyorum bilgilerini severek paylaştıkları için. blogum daha yeni ama blog hocam'dan öğrendiklerim sayesinde git gide güzelleşeceğine inanıyorum.

    http://mustafaturkoz.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
  26. Her ziyaretçiye hitap eden bir site oluşturmak istiyodum. O zaman uzmanlık alanımıza yöneleceğiz ya da her bölüme uzman bulacağız. Teşekkürler hocam.

    YanıtlaSil
  27. Blogger Temaları, suat saygin, Yusuf Grçk, Mustafa TÜRKÖZ, İbrahim

    Yorumlar için hepinize teşekkür ederim.
    İbrahim: Bence doğru tespit. Ya uzman olduğunuz alanda yada uzmanlarla çalışabileceğiniz alanlarda yazmanız dah sağlıklı bir seçim olur.

    Suat Saygın: İsim-soyisim şeklinde bir adresinizin olması dezavantaj değil bence. Kişisel markanızı oluşturabilmeniz adına avantaja çevirlebilir. Bence isim değiştirmeye gerek yok.

    YanıtlaSil
  28. Oldukça yararlı bir blog bilgi paylaşımlarınız için teşekkürler. www.yedibolge.blogspot.com.tr beklerim.

    YanıtlaSil
  29. yine guzel bir yazi olmus.hertelden blog yazilmamali bence .

    YanıtlaSil
  30. Yine siz yine harika bir makale teşekkürler harika olmuş .

    YanıtlaSil
  31. fazlasıyla haklı ve sağlam bir makale.teşekkürler

    YanıtlaSil
  32. Değerli yorumlarınız için teşekkür ederim.

    Daha kaliteli içeriklerle daha sık görüşmek dileğiyle.

    İyi bloglar

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.