Blog Tasarımında Yapılan 9 Ciddi Hata

Başlığa okuyup bu yazıyı tasarımcılar veya kod yazarları için yazdığımı düşünmeyin lütfen. Bu yazı, hazır Blogger şablonlarını “Şablon Düzenleyici”yi veya burada paylaşılan ipuçlarını kullanarak düzenleyen, standart Blogger kullanıcıları için.

 

Standart bir Blogger kullanıcısı Blogger şablon düzenleyiciyi kullanarak görsel değişiklikler yapabilir, HTML düzenleyici yardımıyla burada veya benzer sitelerde paylaşılan kod değişikliklerini yapabilir, yerleşim bölümünden istediği gadgetları ekleyebilir. Bu sayede kendine özgü br blog tasarımına sahip olabilir.

 

Fakaaaaat

 

Yukarıda belirtilen yollarla blog tasarımını özelleştiren kullanıcılara şu hataları yapmamalarını şiddetle öneriyorum.

 

hata

 

1. Yatay Menüye Çok Fazla Link Eklemek

 

Yatay menü blogun genellikle üst kısmında bulunur, ziyaretçileri önemli sayfa ve yazılara yönlendirmek için kullanılır. Buraya çok fazla link eklediğinizde blogun genişliğini aştığından tek satır olmaktan çıkar, 2-3 satır olur. Bu da hem görünüm hem de kullanılabilirlik açısından hoş bir durum değildir. Yatay menüde sadece önemli sayfalara link vermenizi, eğer fazla link ekleyecekseniz açılır menüler kullanmanızı öneririm.

 

2. Sidebar’a Aşırı Gadget Eklemek

 

Kenar çubuğu dediğimiz sidebar blog tasarımının en önem verilmesi gereken yerlerinden biri. Bu alanlara faydalı öğeler ekleyerek blogumuzun takipçi ve okunma sayısını arttırabiliriz. Fakat bu alanlara çok sayıda gadget eklenmesi blog tasarımında sık yapılan hatalardan biri. Blogun hızını yavaşlatacağı gibi ziyaretçilerin de kramaşık bir siteyle karşılşmasına yol açar. Sidebar’a sadece önemli ve işlevsel gadgetları eklemenizi öneriyorum.

 

3. Göz Yoran Renkler Kullanmak

 

Her blog yazarı sevdiği rengi blogunda kullanmak isteyebilir, buna bir itirazım yok ama çok parlak ve iddialı renklerin insanın gözünü yoduğu da bir gerçek. Sevdiğiniz rengin yumuşak tonlarını tercih edebilirsiniz.

Renk kullanımında ypılan bir diğer büyük hata da arkaplan rengi ile metin rengini benzer tutmak. Koyu renk arkaplanınız varsa metni açık bir renk seçmeniz gerekir. Kontrast renkler kullanmak yazıyı okumayı kolaylaştırır.

 

4. Okuması Zor Fontlar Kullanmak

 

Şık veya farklı görünmek adına blogda değişik fontlar kullanılması normal. Özellikle de “handwriting” dediğimiz el yazısı şeklinde fontlar çok tercih ediliyor. Belki yazı başlıkları  bu tür fontları kaldırabilir ama içerikte mutlaka basic fontlar kullanmanız gerekir.

 

Font kullanımında dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta ise Türkçe karakterleri destekleyip desteklemesidir. Zira “ı,ğ,ş” gibi karakterli kullandığınızda kötü bir görüntü ortaya çıkabiliyor.

 

5. Sosyal Paylaşım Butonları Kullanmamak

 

Belki çok küçük bir detay gibi gelebilir ama benim gibi beğendiği yazıları soysal hesaplarında paylaşmak isteyen kullanıcılar yazının üstünde veya altında paylaşım butonları görmediğinde zahmete girmek istemiyor ve yazıyı paylaşmakan vazgeçiyor. Soyal medyadan gelecek potansiyel trafiği düşündüğünüzde neler kaybettiğinizi tahmin edebilirsiniz.

 

Blogger’ın knedi sosyal paylaşım butonları hem görsel hem de işlevsel olarak zayıf ne yazık ki. Bana kalırsa Blogger’ın kendi butonlarını kullanmak yerine tasarımınıza uygun butonları yazı başlığının altında veya yazının bitimine eklemek çok daha iyi.

 

6. İletişim Seçenekleri Eklememek

 

İletişim dendiğinde akla ilk gelen şey iletişim formunun olduğu bir iletişim sayfasıdır. Evet blogunuzda iletişim formunun olduğu bir iletişim sayfası mutlaka olmalı ve ana sayfadan iletişim sayfasına en az bir görünür bağlantı vermelisiniz. Ancak iletişim seçenekleri bununla sınırlı olmamalı. Blogunuzun kenar çubuğundaki sosyal medya hesaplarınıza bağlı butonlar veya kutular da bir blog tasarımında olması gereken iletişim seçenekleridir.

 

7. Düşük Çözünürlükte Görseller Kullanmak

 

Görseller bloglarımızın vazgeçilmez öğeleri ve hemen hepimiz çeşitli yerlerde görseller kullanıyoruz. Fakat gerek yazı içerisinde, gerek blogun diğer kısımlarında kullandığımız görseller düşük çözünürlükte, kalitesiz olduğunda kötü bir görüntü ortaya çıkıyor. Bu da blounuzun prestijine zarar veriyor bence.

 

8. Otomatik Çalan Müzik Ve Videolar Kullanmak

 

Çok evdiğiniz bir şarkıyı veya videoya blogunuza eklediğinizi düşünün. Benim de kalabalık bir ofis ortamında blogunuzu ziyaret ettiğimi düşünün. Ciddi bir ofis ortamı, onlarca çalışan, belki, üst düzey yöneticiler ve birden benim bilgisayarımdan yükselen bir şarkı sesi…. Düştüğüm durumu tahmin edebiliyorsunuz sanırım. Belki siz kendinizi iyi hissediyor olabilirsiniz ama blogunuzun size özel olmadığnı, herkese açık olduğunu hatrlayın ve bu tür otomatik açılan multimedya öğelerini kullanmayın.

 

9. Flash Bileşenler Kullanmak

 

Flash öğeler size eğlenceli gelebilir ama pek çok açıdan faydadan çok zararı vardır. Ziyaretçiler blogunuza gösteri izlemek için gelmiyorlar. Bilgiye hızlı bir şekilde ulaşmk istiyorlar. Flash introlar veya animasyonlarla insanların içeriğinize ulsşmasını engellemeyin.

 

Son olarak

 

Evet yaratıcılık, görsellik önemlidir ama blog tasarımı yaparken önceliğiniz ziyaretçiye yardımcı olmaktır. Blogunuzun hedef kitlesini doğru tanımlayın veya bu kitleye uygun sade, kullanışlı bir tasarım için çaba harcayın.

36 yorum:

  1. Yazı altındaki sosyal paylasim buton eksigim disinda hepsine uyduğumu düşünüyorum. Ve gerçekten işe yarıyor.

    YanıtlaSil
  2. Her zamanki gibi faydali bir çok kişinin faydalanacağı bir yayın olmuş Serdar bey..acaba otomatik açılan widget-eklenti-reklam pencerelerini de saysak mi..sevgi ve saygilar herkese hayırlı cumalar.

    YanıtlaSil
  3. @Değmesin Yağlı Boya
    Aslında yazıyı ilk yazdığımda 10 madde koymuştum ve 10. madde sizin dediğiniz gibi popuplardı. Fakat aynı kullanıcıya sadece 1 kez gözüken popupların bloga katkı sağlayabileceğini düşündüğüm için bu maddeyi kaldırdım.

    YanıtlaSil
  4. 8 ve 9 numaralı olanlar sahiden rahatsız ediyor. Popup olarak bende kullanıyorum reklam için; ama her IP için 24 saatte bir kez açılıyor. Emin değilim; ama belki ileride kaldırabilirim. 1. sırada belirttiğinizi ben de işliyorum; ama nasıl çözebileceğimi de bir türlü bulamıyorum. Etiketlerle uğraşmak olumsuz olabilliyor: Denediğimde, bir yazı, birden fazla kategoride çıkmaya başlamıştı. Mecburen sayfa yaptım, o da çok uzadı. Sonradan dediğiniz sorunu birazcık daha indirgemek için sayfa sayısını azalttım; ama sorun devam ediyor. İlgili maddede verdiğiniz linkteki öneriyi dikkate alacağım almasına; ama hâlen aklımda sorular var: Acaba nere göre sıralamalıyım, hangi sayfayı hangi sayfa altında tutmalıyım gibi...
    Emeğinize sağlık, güzel derleme olmuş...

    YanıtlaSil
  5. @Nette Bugun
    Benim fikrim şu şekilde: Yatay menüde hakkımda, iletişim, reklam vs. sabit sayfalarınız mutlaka olmalı. Eğer kategorileri de menüde göstermek istiyorsanız "kategoriler" öğesini açılır yapın ve açıldığnda önemli etiketler listelensin. Bu şekilde kullanım daha uygun gibi,.

    YanıtlaSil
  6. Sanirim muzik olayini halletmem gerekecek. Tesekkurler :)

    YanıtlaSil
  7. çok güzel bir yazı olmuş.
    benim siteme girerek hataları bana bildiriseniz çok sevinirm.
    http://akilyazarcaps.blogspot.com/

    YanıtlaSil
  8. teşekkürler üstat;bunların hepsine uyduğumu düşünüyorum,yazılarınızdan daha önceleri de okuyup faydalanmıştım çünkü :D

    YanıtlaSil
  9. Bazı gadgetleri sadece belirli sayfalarda göstermek daha doğru diye düşünüyorum. Hem bu şekilde anasayfamızdaki yoğunluğu da biraz azaltmış oluruz.

    YanıtlaSil
  10. Iyiki varsiniz sayenizde cok sey öğrendik..teşekkürler..

    YanıtlaSil
  11. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  12. :) Sade ve kullanıcı dostu bir tema bulmak için sürekli arayış içindeyim ve nihayet bir tane buldum :)

    YanıtlaSil
  13. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  14. https://www.youtube.com/watch?v=QSxW83npioY Medcezir 47.Bölüm Fragmanı

    YanıtlaSil
  15. @Enhar ismail
    Şu yöntemi kullanarak siz de sayfa geçişlerini numaralı yapabilirsiniz:http://bloghocam.blogspot.com/2011/06/blogger-numaral-sayfa-navigasyonu.html

    YanıtlaSil
  16. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  17. elimden geldiğince bunları uyguluyorum inş. yapabilmişimdir :) harika bir paylaşım teşekkürler

    YanıtlaSil
  18. Ellerinize sağlık, güzel ve faydalı bir paylaşım olmuş.

    YanıtlaSil
  19. Ellerinizze sağlık paylaşımda anlatılanlardan yola çıkarak www.tedarikcimden.com blog sayfasının alt yapısına başladık.

    YanıtlaSil
  20. benim hatalarımdan biri de sanırım yatay menüye çok fazla link eklemek hep azaltmaya çalışıyorum ama olmuyor bi türlü konularım çok fazla ...

    YanıtlaSil
  21. @İstanbul Hanımefendisi Aynen katılıyorum :D

    YanıtlaSil
  22. Şu mouseyi takip eden abuk subuk özelleştirmelerde çok gereksiz dediğiniz gibi kişinin kendisine eğlenceli gelen şey ziyaretçinin hoşuna gitmeyebilir.

    YanıtlaSil
  23. Ben blogumun temasını sizin sağlamış oldugunuz temayı kullandım. İsteyende bakabilir. Teşekkürler Blog Hocam

    YanıtlaSil
  24. benim bilgiokulu adlı bir sitem var derslerde öğrendiğimiz kodları yazıyorum ama kodlar çalışmıyor yardımcı olabilirmisiniz

    YanıtlaSil
  25. Bende bu hatalardan kaçınıp sizin sunduğınuz sementit temayı kullandım. Gerçekten memnunum. Hatalarımızı en aza indiriyor. Teşekkürler BH

    YanıtlaSil
  26. Gerçekten doğru noktalara değinilmiş. Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  27. Kontrast renkler okumayı zorlaştırır olacaktı, kırmızı-yeşil, sarı-mor, mavi-turuncu gibi kontrast renkler yazılarda gözü çok rahatsız eder fakat tasarıma belli oranda eklenirse birbirini tamamlar.
    blog'unuzu takipteyim iyi çalışmalar..

    YanıtlaSil
  28. oldukça güzel bir yazı olmuş teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  29. teşekkürler çok faydalı oldu

    YanıtlaSil
  30. paylaşımlarınız sayesinde içime çok sinen güzel bir blog oluşturabildim, teşeşkkürler

    YanıtlaSil
  31. Yazı için teşekkür ederim. Blogumda farkında olmadan yaptığım 2 hatanın farkına vardım sayenizde.

    YanıtlaSil
  32. Iyiki varsiniz sayenizde cok sey öğrendik..teşekkürler..

    YanıtlaSil
  33. Ellerinize sağlık, güzel ve faydalı bir paylaşım olmuş ben begendim

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.