Blog Açmak Kolaydır Ama Onu Devam Ettirmek Zordur

Blog yazarlığı herkes için değildir en azından ben öyle düşünüyorum. Her işin bir hakkı vardır, layığıyla yapamayacağımız bir işe girişmek bence doğru değildir. Binlerce sadece: ‘’benim de bir blogum var’’ demek için açılmış blog adresleri var. En son 1-2 yıl önce güncellenmiş bu yerler bana terk edilmiş bir yer görünümü hissini vermektedir.

 

Sabırlı değilseniz, hızlı sonuçlar elde etmek istiyorsanız ve diğer insanlarla bağlantı kurup bir şeyler öğrenmeyi tercih etmiyorsanız, blog yazarlığı yapmak size göre değildir. Neden başarısızlık yaşadığınızı hiç düşündünüz mü? Blog ve blog yazarlığı konusunda gerekli bilgi ve donanıma sahip olmadan bu işe başlamış olabilirsiniz. Bu demek değildir ki, hep başarısızlıklar içinde devam edeceksiniz. Asla böyle düşünmeyin, hatalarınızın farkına varın ve o hatalarınızı düzelterek ilerleyin. Yanlış üstüne yanlış koyarak ilerlediğiniz vakit, o zaman ayakta kalmanız iyice zorlaşacaktır. Bugün sizlere dilim döndüğünce blog ve blog yazarlığı ile ilgili ipuçları vermeye çalışacağım.

 

blog açmak

 

Öncelikle, birçok yerde kısa yoldan nasıl para kazanabileceğiniz hakkında sizlere yalan yanlış bilgiler verilmektedir. Kısa yoldan zengin olmak! Bu başlıkla internet ortamında binlerce reklamlar yayınlamakta, kitaplar satılmaktadır. Size kısa yoldan nasıl para kazabileceğinizi anlatan kitap ve dergiler almanızı söylerler. Lütfen uyanın! Kısa yoldan para kazanmak diye bir şey yoktur. Para kazanmak istiyorsanız, bir emek bir çaba sarf etmelisiniz ki onun karşılığını alabilesiniz. Bu bağlamda ilk amacınız asla para olmasın. Blogunuzdan ve blog yazarlığından beklentilerinizin ilk sırasında maddiyat var ise bu sizi yanlışa sürükleyecek ilk unsurdur. Para kazanmayı hiç düşünmeyin demek değildir bu söylediklerim.

 

Blog Yazarlığı = Fazlasıyla Emek + Çaba

Yukarıda da bahsettiğim gibi kolay para kazanmak diye bir şey yoktur. Çok şanslı olmadığınız sürece böyle bir şey mümkün değildir. Blog yazarlığı da aynı şekildedir. Blog yazarlığının herkes için uygun olmamasının temel nedenlerinden birisi budur. Blog yazarlığı çok çalışma gerektirir ve para kazanmak kolay değildir. Bir tür uygun bağlantılar kurmalı ve hatta blog adresinizi ilgi çekici birçok bilgiyle desteklemelisiniz.

 

Halk kütüphanesini düşünün. İlgi alanınızla ilgili tüm kitapları okuduktan sonra yeni bir şeyler bulmak istersiniz. Eğer bulamazsanız farklı bir kitap kaynağı bulmaya çalışırsınız. Bir blog adresi de böyledir. Okuyucularınıza düzenli olarak yeni şeyler sunmalısınız ve bu zaman ve çalışma gerektiren bir durumdur.

 

Blog yazarlığının herkes için uygun olmamasının nedeni herkesin yeni bir şeyler araştırmak için hazır olmamasıdır. Kolay bir yöntem bulmaya çalışırlar, başkalarının söylediklerini kopyalayarak para kazanmaya çalışırlar. Aslında tek başına bir şey kazanmış olmazlar çünkü çaba göstermezler ve blog yazarlığının para ile ilgili olmadığını düşünmezler!

 

İnsanlar düşüncelerini paylaşmak için blog yazarlığı yaptıkları zaman bunun daha kolay olacağını düşünürler. Bu sayede profesyonel blog yazarları gibi para kazanma amaçları olmaz ve bu konuda baskıya sahip olmazlar. Zaman bulduklarında bir şeyler paylaşırlar ve herkes kısa bir süreliğine bile olsa bu şekilde bir blog yazarı olabilir!

 

Blog yazarlığını bir hobi olarak yapıyor olsanız bile okuyucuların ilgisini kaybetmemek için mutlaka yeni içerikler sunmalısınız. Blog yazarlığı aslında tam olarak budur. Profesyonel olsanız veya olmasanız bile blog adresinizi güncel tutmalısınız. Okuyucularınız geçen hafta yayınladığınız bir yazıyı gördükleri sürece memnuniyetsiz olurlar ve blog adresinize olan ilgi yavaş yavaş azalmaya başlar.

 

İçerik Kraldır!

 

Herkes kendi içeriğini üretemeyebilir. Bu nedenle blog yazarlığı herkes için değildir. Blog yazarlığının %90’nı içerik ile ilgilidir, blog demek çok daha fazla içerik demektir! Zamanınızdan feragat etmeniz ve okuyucularınıza yazılar dışında değişik çeşitli şeyler de sunmanız gerekebilir.(Videolar, slaytlar, infografikler vb.) Bunları yapmaktan hoşlanmıyorsanız bir an önce bu durumdan hoşlanmaya çalışmalı veya bu işi yapmamalısınız.

 

Haftalık olarak belirli sayıda yazılar yazıp, blogunuzu güncel tutuyorsanız ve diğer blog adreslerine yorum yaparak görünürlüğünüzü arttırıyorsanız bu durumda blog topluluğunda iyi bir yere sahip olursunuz.

 

Düzenli olarak içerik oluşturmayı kendinize bir görev olarak görmelisiniz. Diğer insanların seveceği şeyleri bulmalısınız, sadece kendi sevdiğiniz şeyleri yazmamalısınız. Okuyucularınızın da isteklerini göz önünde bulundurup, zaman zaman içeriklerinizi o doğrultuda oluşturmalısınız.

 

Yeni arkadaşlar edindiğiniz ve diğer insanlara kullanışlı bilgiler sunduğunuz sürece blog yazarı olarak başarıya ulaşabilirsiniz. Ancak, bunun kolay bir şey olduğunu asla düşünmemelisiniz çünkü yazmanız gereken şeyleri çok iyi düşünmelisiniz. Başka insanların problemlerini çözebilecek içerikler sunmalı ve onlara desteğinizi göstermelisiniz. Bu sayede blog yazarlığını kendiniz için kolaylaştırmış olursunuz.

 

Yazar Hakkında: Merhabalar ben Timur Demir, 23 yaşında Orman Mühendisliği Bölümü son sınıf öğrencisiyim. Kişisel sitem olan www.timurdemir.com.tr de, kendime paylaşmayı misyon, bilgiyi en değerli hazine olarak görmeyi ise vizyon edinerek, siz değerli okuyucularıma faydalı olmaya çalışmaktayım.

45 yorum:

  1. Bilgisizce basladim ama artik blog ile ilgili puf noktalari ogrendim. Cok guzel bi yazi olmus tesekkurler

    YanıtlaSil
  2. severek blog yazıyorum...
    Gerçekten zaman harcıyorum...

    YanıtlaSil
  3. Fayda ve gerçeklerle dolu bir yazı olmuş ..açık ve net ifadelerle güzel bilgi ve mesajlar sunmuş yazarı tebrik ederim bir çok cümlesine de katılmamak mümkün değil ..üretmek her yerde iyidir özeldir ve mutlaka bir gün karşılığı gelecektir ..herkese kolaylıklar dilerim sevgi ve saygilar.

    YanıtlaSil
  4. Bazı konularda haklisiniz ancak , hastam
    ,ölüm veyahut bir sevdigim dardayken bloga yazi yazip resim ekleyip laylaylom yapan yada butun ozelini baskalarini suistimal ederek deşifre edenide samimi bulmuyorum .bu imkansiz . insan bir sevdigini kaybettiginde dogal olarak herseyden uzaklasir tabii buradanda ama buraya gelip bir sey olmadigi halde sirf rant icin bir kac kisi fazla baksin diye kendini kotu durumda gosterenler var. Bence yazar demek arada molada verse sonuçta yazardir. Rant ,çikar,para çokta umru degildir...

    YanıtlaSil
  5. Yine güzel bir yazı. Timur beyin kalemine sağlık

    YanıtlaSil
  6. Sanırım benim yorumum gelmedi :)

    YanıtlaSil
  7. güzel bir yazı olmuş gercekten para kazanma hevesiyle yola cıkanlar malesef cok fazla ileri gidemiyorlar.

    YanıtlaSil
  8. Yazıyı okuyunca biraz tebessüm etmedim değil:)) Benim de son zamanlarda "Para kazanmak" ile ilgili bir blogum var ama asla insanlara "kısa yoldan bir anda zengin olmak" ile ilgili şeyler paylaşmadım ve paylaşmayacağımda. Blogumuz genel olarak "para" ve kazanç ile ilgili olsada biz insanlara rant kapılarınından ziyade aynı anda hem severek çalışabilecekleri hem de HAK ETTİKLERİ KAZANCI ALABİLECEKLERİ İşleri sunuyoruz. Demek istediğim hak etmedikleri olağanüstü kazançları değil. Ama yinede sanki yazısının ortalarına doğru benim bloga gönderme yapmış gibi hissettmedim değil😂😂😂

    YanıtlaSil
  9. Faydali bilgi , sabirlik olmak gerek blog isinde

    YanıtlaSil
  10. zaten işin içine para girdi mi tadı kalmıyor samimiyetsizlik anlaşılıyor hemen

    YanıtlaSil
  11. Merhabalar. Para ve blog yazarlığı arasındaki kendi ilişkimi kısaca anlatmak isterim.
    Blogun ne olduğunu bir arkadaşımdan vs değil internette öğrendim. Tabi internette blog açmanın sadece para kazanma yolu olarak gösterildiği için açıkçası sırf para kazanmak için blog açtım.

    Blogumda mesleğim icabı kendi yazdığım bilgileri paylaştım. Ancak daha yolun henüz başlarındayken yazdığım yazıların insanlara çok faydalı geldiğini, yazılarımı beğendiklerini anladığımda bu bana müthiş haz verdi. Ve para kazanmayı unutup insanlara daha iyi nasıl yardımcı olurum diye düşünmeye başladım. Amatör bir blog yazarı olarak yaklaşık bir yıldır zevkle, bıkmadan blogla uğraştım ve uğraşmaya da devam ediyorum. Şimdiye kadarki sonuç mu, insanlar yazdığım yazılara yorum yapınca, sorularını cevaplayınca hem çok mutlu oluyorum, hem de para kazanmaya başladım. Belki çok cuzi bir miktar ama inanın ki hiç kazanmasam da artık zevkle blog yazmaya devam ederim.

    Şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki para kazanmak blog açıyorsanız da önce blogu, yazmayı sevin. Para zaten kendiliğinden geliyor..

    YanıtlaSil
  12. Harika bir yazı olmuş. Blogun güncel tutulması bence en önemli noktalardan biri.

    YanıtlaSil
  13. Çok yazmak istiyorum başlayıp bitirmediğim bir sürü yazım var ama zaman olmuyor devamlılığı sürekli nasıl sağlayabilir ki :-/
    http://ilgilendirirmibilmem.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
  14. Çok güzel bir yazı olmuş çok bilgilendirici.Çok doğru diyorsunuz,blog sadece para kazanmak için açılmaz,blog güncel tutulmalıdır,yeni içerikler sunulmalıdır,başka bloglara yorum yapılmalıdır ve insanların bilgi almak istedikleri konular üzerine yazmalıdır.Ben de severek blog yazıyorum ve çoğu zaman okurları bilgilendirmeye çalışıyorum.Bu konuda bilgim olmadan başladım yavaş yavaş öğrendim zamanım oldukça haftada yeterli paylaşım yaptığımı düşünüyorum.Başka blogların yazılarını okumaya ve onlara yorum yapmaya çalışıyorum,bu işe daha yeni başladım.Bloğumda reklam veriyorum ama bloğu sadece para kazanmak için açmadım o yüzden sadece adsense'den aldığım reklamları koydum,doğrudur,kolay yoldan para kazanmak diye bir şey yok.Reklam koymaya bloğumun görüntüleme sayısı bir kaç bine ulaştığında başladım,bir süredir blog kullanıyorum.Umarım başarılı olurum.Paylaşımın için çok çok teşekkürler. :)

    YanıtlaSil
  15. Güzel ve bilgilendirici bir yazı olmuş. Zaman harcamak ve çok çalışmak gerekiyor gerçekten...

    YanıtlaSil
  16. Güzel bir yazı ama daha önceki bu blogda okuduklarım ile çelişti sanki. Bende yeni bir blog kullanıcısıyım. Burada okuduğum birkaç makalede bir konu üzerine blogunuzu özelleştirin demişlerdi kısacası. Bende okuduğum kitaplar üzerine yazıyorum.Okuduğum kitaplar tarih,bilim,düşünce vs tarzında olduğu için bu konular üzerine ve kitap üzerine bilgilendirici yazılar yazmaya çalışıyorum. Geçen haftalarda 100den fazla kitap blogu inceledim. Burada gördüğüm kişilerin genelde roman paylaştıkları. Bu yazıya bakarak bende roman mı tanıtmalıyım ? Tabi böyle bir şey yapmayacağım ama okuyucular içinde kendi belirlediğiniz içerikten sapmakta olmaz düşüncesindeyim.
    Blogum
    http://ulugbeyrasathanesi.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
  17. benim içeriğe dair değil de yazım tarzına ilişkin bir yorumum olacak. yazı dilince çok fazla "olmaktadır, yapmaktadır, -tadır, -dir, -dur" vs kullanmışsınız bu da akıcılığını büyük ölçüde etkilemiş. sanki yabancı bir makaleden zorlama çeviri gibi görünüyor (benzetme yapıyorum, öyle olduğunu söylemiyorum)

    YanıtlaSil
  18. şunu
    öğrenmek istiyorum örneğin bugün modayla ilgili makale yazdıysanız
    yarın müzikle ilgili bir yazı yazmanın sakıncası var mı? yoksa hep moda
    veya hep müzik konusunda yazmak mı doğru?

    YanıtlaSil
  19. hocam ben iletişim formu gönderdim adım alper yardım olun lütfen

    YanıtlaSil
  20. Merhabalar,bende blog yazmaya başladım 2 gündür birşeyler yapmaya çalışıyorum.
    Sağlıklı yaşam üzerine blogum ve kendi bilgim doğrultusunda kopya çekmeden yazıyorum.
    Önerilerinizi seve seve okurum teşekkürler.
    Blogum : sivriburun.blogspot.com.tr

    YanıtlaSil
  21. Blog sahibi serdar hocamın kalitesi kadar bloğa yazar olarak katılan kişilerin kalitesi de seviye olarak gerçekten güzel bir yerde. Bu da gerçekten yazılarda kendini belli ediyor. Bu yazıyı da çok beğendim çünkü bloğumdan para kazanamıyorum bloğumun hitleri çok düşük diyen kişilerin asıl sorunlarını ele alınmış. Özet olarak içerik üretmeyip çaba göstermezseniz olduğunuz yerde sayarsınız demek istenmiş. Yeni yazıları okumak için sabırsızlanıyorum :)

    YanıtlaSil
  22. Arkadaşlar ben can sıkıntısından ne yapılabilir diye Aradım Google'dan blog çıktı. Blog da ne yapılır neye yarar diye araştırmaya başladım çok Uğraş gerektirir mi sizce ? Maddiyat falan diyor hiç öyle bir niyetim yok sadece keyifle uğraşacak bir şey arıyorum bana uyar mı sizce ?

    YanıtlaSil
  23. Tamamıyla bilgisizce açtım blog sayfamı, umarım kendimi ilerletebilirim

    YanıtlaSil
  24. bloghocam merhaba.Bir sorum olacaktı benim blogumda başka bir konu yazdığımda daha önceki yazımın altında çıkıyor yani alt alta çıkıyor,demek istediğim başka bir sayfada nasıl yazacağım acaba?

    YanıtlaSil
  25. Yeni blog yazmaya başlayan biri olarak bloghocam'ın faydasını görecegime inaniyorum

    YanıtlaSil
  26. Teşekkürler çok yardımcı oldunuz blogum için harika planlarım var
    www.teknolopat.blogspot.com

    YanıtlaSil
  27. merhaba, ben blogger da yeniyim. internetten bulduğum bir tema yı indirdim fakat sayfanın ortalarında yer alan stil, teknoloji , yaşan gibi alanlar var. sanırım o etikete sahip gönderiler o alanda çıkıyor. bir nev-i wordpres ki zaten tema wp çakması. yalnız ben bir türlü o alanlara gönderi yollayamadım acaba bilginiz var mı ? yardımcı olabilirmisiniz ? örnek tema http://fastnews-soratemplates.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
  28. Gerçekten sorunlarını dile getirmişsiniz :)

    YanıtlaSil
  29. Merhaba benim blogger arkadaşım , sınıf arkadaşım sıra arkadaşım , meslektaşım :)
    Makalen gayet başarılı olmuş , başarılarınızın devamını diliyorum , rica etsem benim bloguma da destek olur musun?
    http://technandro.blogspot.com.tr

    YanıtlaSil
  30. Gerçekten çok iyi bir yazı. Her işin başında "sabır" vardır.

    YanıtlaSil
  31. Ben de bu bloğumu yeni açtım yardımlarınızı bekliyorum. Sayfama gelin :)

    YanıtlaSil
  32. Yazınızı çok beğendim. Benim de blogumu ziyaret ederseniz sevinirim.

    YanıtlaSil
  33. Merhaba, biz iki arkadaş bu blog işine girdik. Bilimsel konular hakkında bilgi sahibi olmaktan zevk aldığımız için bu zevki başka insanlara da tattırmak istedik. Bilimi seven diğer insanlarla iletişim halinde olmayı ve onlara yeni ufuklar açıp bu yolda yürümelerini sağlamak istiyoruz. Çok emek harcadığımız makalelerimiz var. Ama bizden başkası okumuyor. Şu anda Google'da da gözükmüyoruz. Yazdığımız makaleler ile en karmaşık teorileri, olayları bile herkesin eksiksiz bir biçimde sanki bir yolculuğa çıkmışçasına zevk alarak öğrenmelerini sağlamayı hedefliyoruz. Bence bi bakın derim

    YanıtlaSil
  34. Bu güzel yazı üzerine bir de blog takipçilerini nasıl arttırabileceğimiz, daha fazla insana nasıl ulaşabileceğimiz konusunda yardımcı olursanız, bir çok kişiyi mutlu edeceğinize eminim :)

    YanıtlaSil
  35. Blog'u açtıktan sonra yazımızı yazdık ve yayınladık ya işte bundan sonraki aşamada birilerinin onu okumasıysa . Okuyacak kişi o içeriği nasıl görüntülecektir.Saygılarımla

    YanıtlaSil
  36. Her ne yazarsanız yazın, kendiniz yazın! Çünkü Google, özgün içeriğe çok önem veriyor,
    www.2kafadar.com

    YanıtlaSil
  37. Kullanıcıları yormayacak, hızlı ve SEO uyumlu bir tema seçimi çok önemli, www.sokakyemekleri.com

    YanıtlaSil
  38. Benim gibi yeni başlayanlar için oldukça faydalı bir yazı ����

    YanıtlaSil
  39. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  40. Gerçekten önemli ve güzel noktalara değinilmiş dikkate alınmalı.

    YanıtlaSil
  41. Bende yeni blog açtım. Kitaplar ve yabancı diziler ilgili .
    http://romanvedizi.blogspot.com/

    YanıtlaSil
  42. Ben de yeni bloggerlardanım. Yolun başındayken bu yazı yardımcı oldu. Ben de bu işi seviyorum ve devamlı olacağına inanıyorum. Umarım :)

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.