Bloğunuz Mutfağınızdır

Her zamanki gibi elimde kahvem internette bloğumu daha nasıl geliştirebilirim, kolay okunmasını nasıl sağlayabilirim, son dönemlerde yeni çıkmış bloğuma ekleyebileceğim yararlı gadgetlar var mı diye araştırma yapıyordum ki Blog Hocam’a rastladım. Bugüne kadar rastlaşmamış olmamızı da anlayamadım, geç keşfettiğim için üzüldüm.

 

Hemen okumaya başladım tıpkı uzun süre koşmuş da ilk gördüğü çeşmeden kana kana su içen biri gibi yazıları yalayıp yutmaya başladım derken konuk yazar köşesini gördüm. Hem bir yazar hem de bir okuyucu olarak en rahatsız olduğum konuyu yazmaya karar verdim.

 

bloghocam1

 

Yaklaşık 2 senedir bilfiil bloğumu yazıyorum. Blog yazarlığının ise iki bölümden oluştuğuna inanıyorum. Bunlardan bir tanesi üretim kısmı ki bu kısmımda bloğunuza hayat verecek yazıları hazırlama, düzenleme kısmı var yani işin mutfağı. Diğer kısmı ise hazırladığınız bu yemekleri sunacağınız vitrininiz; sonuçta ne kadar güzel yemekler hazırlarsanız hazırlayın eğer vitrininiz kötüyse kimse mutfağınıza girip yemeklerinizin tadına bakmak istemeyecektir.

 

Bu tam aksi içinde geçerlidir harika bir vitrininiz vardır ama yemekleriniz berbattır, o zaman da vitrininize aldanan iki üç kişi mutfağınıza girecek ama girmesiyle çıkması bir olacaktır. Belli bir zaman sonra da kötü ününüz yayılacak hakkınızda vitrini çok güzel ama yemekleri berbat sakın gitmeyin diyeceklerdir.

 

İşin püf noktası bu ikisi arasındaki dengeyi sağlayabilmektir. Okunası bir blog için hem lezzetli yemekler hem de güzel bir vitrin gerekmektedir. Peki güzel vitrin demek sağda solda yanan ışıklar, büyük puntolar, gereksiz gadgetlar, siz mouse imlecini hareket ettirdikçe ekranda dolaşan bir yıldız yada ekranda sürekli akan kar taneleri midir ? Hayır, tam aksine şık bir mutfak, vitrinin dikkatinizi dağıtmasına izin vermeden yemeği seyredebildiğiniz bir yerdir. Temizdir, ferahdır , görünce içiniz açılır, şöyle kafanızı içeri uzatıp o akşamın menüsü neymiş bakmak istersiniz. Bu yüzden çiçekli , allı güllü yada koyu renkli arka planlar yerine açık renkli ve mümkünse desensız blogger temalarını tercih etmelisiniz.

 

Bloggerın bize sunduğu hizmetlerin elbette ki sınırları vardır; bu yüzden tasarımınızı yaparken manuel olarak kendinizde bazı eklemeler yapabilmeli bloğunuzu okuyucuların oradan oraya savrulacağı dağınık bir tezgah olmaktan kurtarıp; orayı aradıklarını kolayca bulabilecekleri bir yere dönüştürebilirsiniz. Bunu oluştururken de kendinizi baz almalısınız şöyle ki ben bir bloğa hatta bir internet sitesine girdiğimde nelerden hoşlanıp nelerden rahatsız olurum sorularını kendinize sorarak ve bu cevaplardan yola çıkarak yalın ancak kaliteli içerik yaratan bloglar oluşturabilirsiniz.

 

bloghocam5.jpg

 

Bloggerın özelliklerini yavaş yavaş keşfettikten ve bunlar üzerinde kendim hafif hafif oynamaya başladıktan sonra ‘sayfalar’ sekmesini kullanarak bloğumdaki ana konuları ayrı ayrı kümelediğim bir yapı oluşturdum ve bu hem yazılarımın okuyucu tarafından atlanmadan birebir okunabilmelerini sağladı hem de derli toplu bir görünüm oluşturdu. Unutmayın ki okuyucunuz bloğunuza girdiğinde aradığı bir bilgi için ilgisini çekmeyen onlarca yazı ile cebelleşmek zorunda kalmamalı hemen ilgi alanı olan konu ve bu konuya yakın yazıları bulabilmelidir.

 

Tavsiyem blog sahiplerinin içerik oluştururken gösterdikleri özeni bloglarının tasarımları içinde göstermeleridir. Aslında tüm misafir konukların ve blog hocamın birçok yazısında altını çizdiği gibi blog işi ciddi emek isteyen bir iş. Okuyucu sayısının fazlalığı, bilinirliğin artması gibi şeyler ise siz ortaya iyi bir iş çıkarınca otomatikman gelecektir. Takipçi yada izleyici sayısını arttırmak içinse her önünüze gelen blog yazısına ‘cicim seni takibe aldım bana da beklerim’ ‘şekerim seni izliyorum sen de gel beni izle’ yazmak yerine, ilgi alanınıza giren yazılara kaliteli yorumlar bırakarak blog sahibinin sizin hakkınızda merak duymasını sağlayarak yazarı bloğunuza çekebilirsiniz.

 

Bloğu şirketiniz gibi düşünün para kazanın veya kazanmayın burasını bir iş yeri gibi hayal ederseniz ve her iş gibi blog yazmanın da bir adabı ve ciddiyeti olduğunu düşünürseniz ve bunu uygulamaya geçirirseniz başarılı olmama ihtimaliniz yoktur. Bu arada hepimiz bloglarımızı özgür olduğumuz ve bize ait olan yegâne alanlar olarak görüyoruz. Ciddi blog yazmak kendinizi sıkıcı bir işin altına sokmak değildir. Ciddi blog yazmak belkide dünyanın en eğlenceli konularını sistematik ve okuyucuyu yormayan bir şekilde paylaşmaktır. Unutmayın bloğunuz sizin mutfağınız; güzel yemekleriniz ve güzel bir mutfağınız olursa ayakta bekleyen onlarca müşteriniz olabilir.

 

Eğer yazım yayınlanmaya uygun görülürse ve siz bu yazıyı okuyorsanız bende sizleri mutfağıma beklerim. Benim mutfakta doğrular neler, yanlışlar neler bakıp fikir verenler olursa dünyanın en mutlu insanı olurum. Çünkü eleştirildikçe daha iyiye gideceğimize olan inancım sonsuzdur.

 

Yazar Hakkında: Zeynep Harikalar Diyarında, 2012’den beri bloğunu yazmaktadır. Banner’ından, tasarımına kadar bloğunun her şeyiyle kendisi ilgilenir. Burası kendin-yap ( DIY) projelerinin ağırlıklı olduğu ama dikiş, doğum günü ve süsleme konularında okuyucular ile ücretsiz birçok bilgi ve görselin paylaşıldığı neşeli bir blogdur.

29 yorum:

  1. Temamızın güzel olması kadar içeriğimizin güzel olması kadar içeriklerimizin içerisinde kullanmış olduğumuz görsel öğeler, yazılarımızın hangi renkte yazılmış olması, yazılarımızın kaç punto ile yazılmış olmasının da çok önemli olduğunu düşünüyorum. Yazmış olduğunuz yazı gerçekten hayalgücünüzün yazısal bir biçime nasıl dökebildiğinizi gösteriyor. Tebrik ediyorum :)

    YanıtlaSil
  2. Gerçekten en çok yapılan hatalardan bahsetmişssiniz. Bu hataları yapmadım mı? Ben de yaptım. İşte insan zaman geçtikçe öğreniyor. Tabi öğrenmeye aç olmak lazım biraz da.Çok beğendim yazınızı.

    YanıtlaSil
  3. çok güzel bir yazı olmuş gercekten. çok fazla süs püs ,gereksiz gadget ler, abartılı blog sablonları göz yormaktan başka hiçbir işe yaramıyor.Özellikle mouse imlecinden yayılan yıldızlar kalpler blogda oyalanmadan kacmama sebep oluyor :) sevgiler.

    YanıtlaSil
  4. faydalı bir paylaşım olmuş.. ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  5. Kendi tasarlamanızı takdir ediyorum. Bunlar kolay işler değil. Bende bu işlere çok kafa yordum. Bu arada affınıza sığınarak Banner ın kocaman olmuş diyebilir miyim? Her şeye rağmen hoş bir blogun var. Başarılar.

    YanıtlaSil
  6. :) Gerçekten büyük zevkle okudum yazınızı klavyenize sağlık

    YanıtlaSil
  7. güzel bir yazı çok doğru noktalara değinilmiş ellerinize sağlık.
    paylaştığınız için teşekkürler

    YanıtlaSil
  8. Haklısınız banner biraz kocaman ama sanırım bunun sebebi blog isminin uzun olması, tüm sekmeleri kaplayabilmesi ve yanlarda boşluk kalmaması için otomatikman büyük oluyor. Ama başka yolu var diyen olursa , öğretirse çok sevinirim @Selahattin Barışkan

    YanıtlaSil
  9. Yorum için çok teşekkürler ama benim anlattıklarım sadece hayalde mi kalmış, blogda hayata geçememiş mi demek istediniz onu tam anlayamadım :) Bu arada öyle de düşünüyorsanız bunu bilmek de harika olur insan kendi bloğuyla sürekli iç içe olunca hatalarının ve yanlışlarının farkında olmuyor. Üçüncü bir gözün eleştirisi kadar değerli birşey olamaz diye düşünüyorum @Blog Yazarlığı Dersleri

    YanıtlaSil
  10. Çok haklısınız hatalar yaptık, yapmaya devam da edebiliriz ama en önemlisi kaliteli blogları okudukça, hatalarımızın farkına varıp bunları değiştirebilmek sanırım @Pembe Kreasyon

    YanıtlaSil
  11. Bitmesini istemediğim güzel bir yazı olmuş. Bu bloğa yazan kişiler gerçekten kaliteli işler çıkarıyor. Yazıyı yazan kişinin blog kategorisi farklı olsada ortaya koyduğu işi beğenmemek elde değil. Başarılarınızın ve bu güzel yazılarınızın devamını dilerim.

    YanıtlaSil
  12. blogların aşırı ve alakasız süslenmesi,boş içerikten oluşması ,ziyaretçiyi kandırması bizim istemediğimiz konularsa,bizlerde bloglarını bu doğrultuda yapmamız gerekiyor değil mi.

    YanıtlaSil
  13. Sevgili Zeynep Girgin, sizin için yarın akşam banner konusunda çözüm üretmeye çalışacağım.
    Daha önce yazdığım
    http://www.eniyiblogsitesi.com/2014/02/blogger-da-kaliteli-header-loga-yapmann.html adlı sayfada bu konuyu ele almıştım. Bu bloga artık içerik girmesem de hala tık alan bir sayfa.

    YanıtlaSil
  14. Banner 1079 x 340 piksel. Tüm sorun bu. Yeni bir piksel oranı ile düzeltince sorun hallolacak.

    YanıtlaSil
  15. Güzel bir makale, sayfaların olması okuyucuların işine yarıyor gerçekten.

    YanıtlaSil
  16. Çok çok teşekkür ederim bende yazınızı okuyup piksel ile ilgili neler yapabilirim bakacağım @selahattin barışkan

    YanıtlaSil
  17. Çok güzel bir makale olmuş blogunuzu da beğendim :) İyi çalışmalar bol okuyucular dilerim

    YanıtlaSil
  18. @Zeynep Girgin hayır öyle demek istemedim. :)

    YanıtlaSil
  19. Bloglarda kesinlikle ayırt edici bir özellik kendi tasarımınız olan görseller. Şahsen ben blogun tepesinde yer alan fotoğrafı birgün böyle bir işte kullanırım diye düşünmemiştim ama çizimim hakettiği yeri buldu :) Bu arada güzel paylaşım

    YanıtlaSil
  20. Beden Aşk Hocam adresimi buranın sayesinde aldım yazınız çok güzel olmuş. Ve gerçekten bu blog harika...

    YanıtlaSil
  21. Daha cok yeniyim bakalim neler olacak www.dikeybakis.com

    YanıtlaSil
  22. Zeynep Hanım Banner için ölçüleri değiştirdim ama İletişim bilgilerinizi göremedim.
    İsterseniz göndereyim bir deneyim.

    YanıtlaSil
  23. zeynepharikalardiyarinda@gmail.com @selahattinbarışkan çok teşekkürler inşallah işe yarar

    YanıtlaSil
  24. Bende yazınızı çok beğendim. Bende yeni bi blog yazariyim. Bu yazınız dan dersler almak bana da oldukça faydali olcak diye düşünüyorum :))

    YanıtlaSil
  25. Hani demişsiniz ya uzun süre susuz kalıp koşup kana kana su içmek gibi... yazınızı imrenerek okudum. Derdini çok net anlatan temiz aynı zamanda ben gibi amatörlere yol gösterici bir yazı olmuş. Paylaşım için size ve bloghocam'a teşekkür ediyorum.

    YanıtlaSil
  26. hocam tavsiyelerin dobra dobra bilgiyi saklayan insanlardan değilsin helal olsun gerçekten bu söylediklerini uygulayan herkes ne yaptığını ne yapacağını hangi yoldan gideceğini anlayabilir blogunu daha bugün keşfettim ve takipten kaçmıcamı söylemek isterim eline sağlık güzel bloga sahipsin ve karakterini beğendim yolun açık olsun. iyi günler

    YanıtlaSil
  27. Güzel makale olmuş blogunuzdaki bazı resimler çok hoşuma gitti doğal ve sempatik görünüyor

    YanıtlaSil
  28. Doğru Blog Bir mutfak gibidir misafir ve ev üyeleri aç kalmasın diye
    yemek yani paylaşım yaparsınız
    bir yemeği ne kadar güzel yaparsanız okadar çok isterler
    aynısıda böyledir bir blog paylaşımına fazla uğraş ve emek verirseniz Takipçi ve önerenleriniz çok fazla olur..

    YanıtlaSil
  29. gerçekten yararlı bir yazı olmuş. Söylediklerinizi bende dikkate alıcam emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.