Sorularla Google Analytics Kullanımı

Site istatistiklerini örenmek için kullanabileceğiniz en detaylı ve en başarılı araç Google Analytics’dir. Fakat öyle zannediyorum ki içerisinde çok sayıda ve detaylı veri olduğundan ya da terimlerle dolu bir arayüzü olduğundan insanlar bu aracı kullanırken zorlanıyorlar. Hatta çoğu kişi Analytics kodunu sitesine ekledikten sonra hesabına giriş bile yapmıyor.

Daha önce Google Analytics kullanımına dair detaylı ve görsel destekli bir yazı yazmıştım fakat geçen sürede Analytics’te pek çok değişiklik olduğu için yazı güncelliğini kaybetti. Ben de Analytics’in sık kullanılan özelliklerini soru-cevap şeklinde derlemek istedim. Böylece detaylara girmeden sitenizle ilgili en önemli verileri ve istatistikleri kolayca öğrenebileceksiniz.

1. Siteme Hangi Ülkeden Ve Şehirden Giriliyor?

Analytics Yer


Kitle > Coğrafi > Yer yolunu takip ederek seçtiğiniz tarih aralığında sitenizi hangi ülkeden kaç kişinin ziyaret ettiğini, bunların kaçının yeni ziyaretçi olduğunu ve bu ziyaretçilerin sitede kalma sürelerini görebilirsiniz. Eğer işi ziyaretçilerin hangi şehirden geldiklerini görmek isterseniz birincil boyut olarak ülke yerine “şehir”i seçmeniz yeterli.

2. Siteme Hangi Cihazlardan Erişmişler?

analytics mobil


Kitle > Mobil > Genel Bakış yolunu takip ederek sitenize bilgisayarlardan, tabletlerden ve yoksa cep telefonlarından kaç kişinin girdiğini görebilirsiniz. Mobil ve tabletten yapılan ziyaretleri eski dönemlerle karşılaştırırsanız ne kadar büyük artış olduğunu göreceksiniz. İşte bu yüzden sitemizin mobil versiyonuna çok daha fazla önem vermeliyiz.

3. Ziyaretçilerin Ne Kadarı Sitemi Tekrar Ziyaret Ediyor?

analytics geri gelenler


Kitle > Davranış > Yeniler – Geri Gelenler yolunu takip ederek ziyaretçilerinizin kaçının sitenizi ilk kez ziyaret ettiğini, kaçının daha önce de sitenizi ziyaret ettiğini görebilirsiniz. Buradaki verileri iki türlü yorumlayabiliriz. Eğer geri gelenler çok fazlaysa sadık bir kitleniz olduğunu söyleyebiliriz. Eğer yeni gelenler çok fazlaysa sitenizin tanıtım çalışmaları işe yarıyor demektir :)

4. Ziyaretçiler Sitemde Ne Kadar Kalıyor?

analytics katılım


Kitle > Davranış > Katılım yolunu takip ederek sitenizi ziyaret eden insanların sitenizde geçirdiği vakti öğrenebilirsiniz. Burada 0-10 sn vakit geçirenlerin çok olmasını şu şekilde yorumlayabiliriz; ya sitenize girdiklerinde onları kaçıran bir tasarımınız vardır, ya sitenize yanlışlıkla girmişlerdir, ya da aradıkları bilgiyi ilk 10 sn içerisinde bulamayıp sitenizden çıkmışlardır.

5. Siteme Hangi Kaynaklardan Gelmişler?

analytics kanallar


Edinme > Tüm Trafik > Kanallar yolunu takip ederek sitenize hangi kaynaklardan ulaşıldığı bilgisini görebilirsiniz. Direct, adres satırına doğrudan sitenizin adresi yazılarak veya sık kullanılanlardan tıklanarak yapılan ziyaretlerin değeridir. Organic Search, arama motorlarında yapılan aramalar sonucu sitenize ulaşanların değeridir. Üzerine tıkladığınızda hangi aramalardan geldiklerini görebilirsiniz. Social, sosyal medya sitelerinden gelen ziyaretçilerin değeridir. Üzerine tıkladığınızda hangi sosyal medya sitesinden kaç kişinin ziyaret ettiğini görebilirsiniz. Referral, başka sitelerde yer alan linkinize tıklayarak sitenize ulaşanların değeridir. Üzerine tıkladığınızdan hangi siteden kaç kişinin geldiğini görebilirsiniz. Email, maillerde yer alan linkinize tıklayarak yapılan ziyaretlerin değeridir.

6. En Çok Hangi Yazım Okunmuş?

analytics içerik


Davranış > Site İçeriği > Tüm Sayfalar yolunu takip ederek sitenizin en çok ziyaret edilen sayfalarını yani blogunuzun en çok okunan yazılarını görebilirsiniz. Burada ayrıca ziyaretçilerin her bir sayfada ortalama ne kadar vakit geçirdiğini ve kaçının yazıyı okuduktan sonra hemen sitenizi terk ettiğini (Hemen Çıkma Oranı) görebilirsiniz.

7. Sitemde Kaç Kişi Online?

analytics online


Gerçek Zamanlı > Genel Bakış yolunu takip ederek sitenizdeki online ziyaretçi sayısını, hangi yazılarınızı okuduklarını, hangi cihazlardan bağlandıklarını ve hangi kaynaklardan sitenize ulaştıkları bilgilerini görebilirsiniz.

Umarım faydalı olmuştur. Paylaşmaya değer bulup aşağıdaki butonları kullanarak sosyal medyada paylaşırsanız sevinirim. Google Analytics ile ilgili sorularınızı da yorum bölümünden sorabilirsiniz.

16 yorum:

  1. Emeğinize sağlık ancak, bence daha detaylara inebilirsiniz çok temel konular olmuş :)

    YanıtlaSil
  2. Biraz yüzeysel ama yinede yeni başlayanlar için altın degerinde bilgiler.

    YanıtlaSil
  3. Bizler artık eskidik sanırım. Onun için yüzeysel geliyor. Blog yazmaya yeni başladığımız günleri hatırlasanıza. Hemen uygulamaya başlardık. Bizim için biraz nostalji oldu tabii.

    YanıtlaSil
  4. Detaylica anlatilirsa bence mükemmel bir nimet :)

    YanıtlaSil
  5. Azda olsa Google Analytics için temel ihtiyaçlar bunlar bence. Bu bilgileri takip etsek kafi :)

    YanıtlaSil
  6. Gerçekten çok teşekkürler. Detaylı ama öz.

    YanıtlaSil
  7. google analizi kullanımı kolayda index hızını bir türlü arttıramıyorum. bloğum gözükmüyor
    http://sarkiozleri.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
  8. Hocam blogunuz sayesinde birseyler yapmaya calistim. Tesekkurler gercekten paylasimlariniz icin, http://erdemsavaser.blogspot.com.tr

    YanıtlaSil
  9. Birde birsey sorcam site haritasi ekledim fakat 1gonderilen ve 1 dizine eklenen url hic degismiyor. Tiklama sayisi 4 bu hic degismiyor siteye girenlerin oldugunuda biliyorum..

    YanıtlaSil
  10. Burada en önemli olan hangisidir?

    YanıtlaSil
  11. Serdar Bey, anlatım için teşekkür ederim, Allah klavyenize zarar vermesin inşallah :)
    Ancak benim bir sorum olucaktı, Google Analytics kullanmaya başladıktan sonra hit/ziyaretçi artışı olur ? yani kesin olarak kullanılmasını öneriyormusunuz? Şimdiden teşekkür ederim.

    http://rasimdiyebiri.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
  12. @Rasim IŞIK
    Google Analytics ziyaretçi sayısını doğrudan artıran bir araç değil. Ziyaretçi davranışlarını ve istatistiklerini görüp, analiz edebileceğiniz bir araç. Evet kullanılmasını kesinlikle öneriyorum.

    YanıtlaSil
  13. paylasım için tesekkurler

    YanıtlaSil
  14. benim bir sorum olacaktı. google analytics kullanıyorum,aynı zamanda da bloggerda istatisliklerden ziyaretçi sayımı kontrol ediyorum. google analyticste hergün 5 6 kişi artmış olmasına rağmen blogger istatisliklerinde sayı hep sabit. ne zaman ki sitemi kontrol için siteme kendim girsem sayı anca o zaman 1 artıyor bu durumda şüpheye düşüyorum.hangiisine inanmalıyım.

    YanıtlaSil
  15. Paylaşım için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  16. Her zamanki gibi , özgün ve faydalı bir paylaşım olmuş Emeğinize sağlık..
    www.grilady.blogspot.com.tr

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.