Ziyaretçilerin Asla Hayır Diyemeyeceği 8 Yazı Türü

Google aramaları sonucu ya da sosyal medya paylaşımlarında yazınızın ön izlemesine ulaşan ziyaretçileriniz yazınıza tıklamadan önce o kısa anda başlık ve açıklamadan etkilenmeyi bekler. Evet yazımızı google aramalarında öne taşımak için seo ayarlarını yapıyoruz fakat çıkan ilk sonuçlarda neden sizin yazınız tıklansın? Bu biraz yazıyı nasıl kaleme aldığınızla ilgili. Öyle yazılar vardır ki ziyaretçileriniz o konuda bir arama gerçekleştirmese bile bir şekilde sosyal medyada karşılaştığında merakına daha fazla dayanamaz ve yazınıza ulaşmak ister.

Peki ziyaretçilerinizin karşı koyamayacağı, hayır diyemeceği yazı türleri neler ?

karsı-koyulmayan-yazı-turleri

 

1-İmkansız gibi görünen yazılar


Daha çok okuyucularınızın isteyip de ulaşamadığı türden yazılar onlar için ilgi çekici olacaktır. Bu tür yazılarınız okuyucular da “gerçekten öyle mi, hadi canım“ şeklinde merak uyandırmayı başarıyorsa yazınız yorum ve paylaşım olarak yüksek seviyelerde yer alacaktır.
Bu tür yazılara için örnek :

 

2-Liste yazılar


Okuyucuda kısa sürede tüm bilgiye ulaşacağını düşündüren yazılar her zaman ilgi çekici olmuştur. Özellikle onedio sitesinin sıklıkla kullandığı bu türden yazılara siz de yer verebilirsiniz. Bu yazılarda ilgi çekici olan şey çok sıkı bir araştırma sonucu ortaya çıktığına ve tek yazıda konu ile ilgili her şeye ulaşabileceğine okuyucunun inanmasıdır.
Yukarıdaki yazılar bu kategori için örnek gösterilebilir. Rakamların arttırması daha fazla yorum ve paylaşım getirecektir. Aynı zamanda mümkün oldukça “etkili, denenmiş, önemli” gibi sıfatları kullanmaya çalışın.

3-Biyografik yazılar


Elbette herkesin vikipedi üzerinden bulabileceği hayat hikayelerini paylaşmayacağız.Bu yazı türü kısmen liste yazı türüne benzer.Sadece ünlülerin kolayca bulabileceğimiz biyografilerinden yararlanacağız.Bazı şeyleri başarmış insanların hayat hikayelerini internette kolayca bulabilirsiniz.Yapmanız gereken sadece onları listeleyip sunmak.
Örnek olarak:
  • Üniversite mezunu olmayan 10 dahi
  • İnsanlığa yararlı ürün icat eden 10 mucit
  • 20 yaşından önce milyoner olan 10 genç zengin
Bu tür yazılar kimi zaman tartışma konusu da olacağından fazlasıyla yorum almanız içten bile değil.

4-Kapsamlı çalışma


Yaklaşık 1500 – 2000 kelime ve yukarısını içeren bir konu hakkındaki geniş kapsamlı yazılar da okuyucuların ilgisini çekecek türden. Hazırlığı ve yayın süresi uzun olsa da getirisi yüksek olacaktır.Bu tür kapsamlı yazılar içerisinde birbirinden farklı konular içereceğinden sürekli kaynak ve adres gösterilme başarısını yakalayacaktır.

 

5-Kapsamlı inceleme yazıları


Bir ürün alacaksınız ve onun hakkında ne olursa olsun öğrenmek istiyorsunuz.Şöyle resimli, video’lu, kullanıcı yorumlarını içeren bir yazı olsa fena olmazdı değil mi?Çoğumuz aynı şeyi düşünüyoruz. Televizyon, telefon, bilgisayar ve ev aletleri gibi popüler ürünler hakkında yazılan detaylı inceleme yazıları fazlasıyla ilgi görecektir.

6-Seri Yazılar


Sinema ve dizilerdeki bir sonraki adımın ne olacağının işaretlerini en başta görmeniz senarist hakkında sizi olumlu düşünmeye sevk ettiği gibi bir blog yazarının da plan dahilindeki seri yazılar oluşturması sizleri heyecanlandıracaktır.

 

7-Tartışmalı yazılar


Birilerini kızdırsanız da bu sizin kaybedeceğiniz anlamına gelmez.Aksine bundan yararlanabilirsiniz.Tartışmalı konularda okuyucularınız farklı tarafları seçebilir ve bunu yorumlarına yansıtabilir.Bu da sizin yararınıza olabilir.
Bu türden yazılarda iki farklı yol seçebilirsiniz.
  • Görüş belirtmeden zıt görüşleri yansıtmak
  • Kişisel görüşünü belirterek yazmak
Eğer görüşünüzü belirtecekseniz o konu hakkında kapsamlı bir bilgiye sahip olmanız gerektiğini hatırlatırım.
Örnek yazılar :
  • Blogger mı Wordpress mi ? (sürekli tartışılmıştır)
  • Adsense den neden nefret ediyorum ?
  • Facebook’un twitter dan daha iyi olduğunu gösteren 5 şey

8-Gösteriş/Meydan okuma türünde yazılar


Ülkemizde çok yaygın olmasa da çoğu blog yazarı aylık gelir-giderini okuyucularıyla paylaşıyor.Siz buna okuyucularını cesaretlendirme de diyebilirsiniz ya da gerçekte gösteriş yapıyor da diye düşünebilirsiniz ama gerçek olan şu ki kesinlikle dikkat çekiyor.
Eğer bir şeyleri gerçekten iyi yapıp sonucunu gördüyseniz bu türden yazılar yazabilirsiniz.Ama sonucunu görmediğiniz ya da vasatın altında kaldığınız konuları paylaşmayın kimse ilgilenmeyecektir.

Eğer seyehat konusunda blogunuz varsa 1000 TL altında yaptığınız geziyi paylaşabilirsiniz.Ya da iyi bir adsense geliriniz varsa aylık kazancınızı okuyucularınıza duyurabilirsiniz.

Son Sözler

Ziyaretçileriniz için karşı koyulması güç 8 yazı türünü sizlerle paylaştım. Bunlar emin olun populer blogların tercih ettiği ve benim de başarısını deneyerek gördüğüm yazı türleri.Tecrübe etmek için en azından bumerang - yazar kafe üzerinde vitrine çıkan yazıları da inceleyebilirsiniz. Peki siz hangi yazı türünün daha çok hit getireceğini düşünüyorsunuz?

Yazar Hakında: Bu yazı EhliBlog sitesi sahibi Poyraz Şahin tarafından yazılmıştır.Poyraz, kendi blogunda blog açmak isteyen ya da blog yazarlığı yapan okuyucularına seo, google adsense, analytics kullanımı ve nasıl yapılır türünden faydalı yazıları paylaşmaktadır.

17 yorum:

  1. Gerçekten cuk olmuş, hepsi de merak edip fazlaca aranan ve bulunduğunda da bi hamlede merakla okunan yazılar.:)

    YanıtlaSil
  2. Sanırım son zamanlarda en çok okunan, merak uyandıran liste yazılar. Hem akılda kalıcılığı hem de kolay bir şekilde okunabilmesi sayesinde gerçekten etkili bir yazı türü. Örneğim sizin yazı başlığınızı görünce okuma gereği duydum ve okudum:) Elinize sağlık...

    YanıtlaSil
  3. Liste de yapsan, kapsamlı inceleme de yapsan, her konuda yazı bulunabiliyor internette. Misal, geçen hafta Alphabet olayı çıktı, bu konuda Türkçe ingilizce yazılar yağmaya başladı her taraftan, sen yazsan ne olur. Yazının okunması için senin ve bloğunun isim yapması şart, bu da kolay değil.
    Bence artık sadece yazı yetmiyor, Web de içeriğinin ilgi görmesi için içeriğini Video, infografik vb. görsel araçlarla desteklemen ve de gerçekten çok farklı bir bilgi vermen gerekir. Sadece internette değil bir canlı varlık olarak da görünür olman büyük avantaj.

    Bir de "güncel" olmak çok önemli.

    YanıtlaSil
  4. Bu yazı türlerinin bir kısmını zaten kullunıyordum. Ama bilmediklerim de varmış. Bunlarla alakalı çalışmalarıma başladım bile, teşekkürler

    YanıtlaSil
  5. Yazınızda da belirttiğiniz gibi insanın merak duygusunu öne çıkaran yazılar her zaman ilgi çeker

    YanıtlaSil
  6. Bence de hepsi doğru tespitler. Her maddedeki yazılanlar aşağı yukarı beni de yazıya davet eden faktörler. Ben de bu yazıdan faydalanıp bundan sonraki yazılarımı şekillendirmeyi düşünüyorum. Mutlaka da faydasını göreceğime inanıyorum. Yazı için elinize sağlık.

    YanıtlaSil
  7. Way be !!! Ciden güzel yazı olmuş. Her bir maddeyi okurken sanki kendimi gördüm. Cidden yukardaki maddelerde sıralandığı şekilde başlık atan blog yazıları, başlıklar her zaman dikkatimi çekmiştir. Dolayısı ile ben de yazıyı tıklardım...

    YanıtlaSil
  8. Birde blog hocama ve daha birçok dikkat çeken bloglara böyle konuk olacaksın ve şanına şan katacaksin işte bu..

    YanıtlaSil
  9. Gerçekten de çok güzel anlatmışsınız hocam, özellikle ilgi uyandırma kısmı çok önemli. Ziyaretçinin başlığı ilgi çekici bulup girmesini sağlamak gerekiyor.

    YanıtlaSil
  10. Boşverin. Siz kendiniz için yazın. Kimse okumasada yazın. Nede olsa kimseyi memnun edemeyeceksiniz. Takmayın.

    YanıtlaSil
  11. burada da ben 7 adımda başarılı bir blog yazısı nasıl oluşturulur naçizane anlattım hocam arkadaşlara faydası olur umarım. http://blogbakkali.blogspot.com.tr/2015/08/basarili-bir-blog-yazisi-olusturmak.html

    YanıtlaSil
  12. Gayet mantıklı bir yazı olmuş.Şaşırtıcı başlıklar her zaman işe yarıyor:)

    YanıtlaSil
  13. Teşekkürler hocam çok yararlı bir yazı olmuş :)

    YanıtlaSil
  14. Yazı güzel, teşekkürler. Sadece son paragrafa itirazım var. Yazarkafe vitrinine çıkan yazılar açıkçası benim pek ilgimi çekmiyor. Bazı yazılarım vitrine çıktı, çok fazla tıklanma da olmadı. Yazarkafe vitrini, admine kalmış birşey gibi düşünüyorum. Kolaylıklar...

    YanıtlaSil
  15. Merhaba hocam emeğinize sağlık. Blog notları için bir ajandam var, ve sizin yazılarıda teker teker kaleme alıp yazdım. Faydalı bilginiz için teşekkür ederiz.

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.