5 Bloggerın Milyon Dolarlık Kazanç Sırrı

Aylık binlerce, yıllık milyonlarca dolar para kazanan bloggerları ve hikayelerini araştırmaya kalktığımızda sayfalarca sonuç alabiliyoruz. Bu yazıda sizlere yalnızca 5 bloggerın kısa hikayesini, nasıl binlerce dolar para kazanarak, milyonlarca dolarlık servete sahip olabildiklerini anlatacağım. Bu 5 bloggerın ilk ortak noktası her birinin başlangıçta ücretsiz blog platformları üzerinden blog yazmaya başlamasıdır.

Onların para kazanma hikayeleri etkileyici olsa da aslında küçük “sırları” çok daha etkileyici, emin olun.



Techcrunch

İlk kısa hikayeye, birçoğunuzun severek takip ettiğini ve adını mutlaka duyduğunuzu düşündüğüm teknoloji günlüğünden başlayalım. 2005 yılında Michael Arrington ve Keith Teare ikilisi tarafından kurulan TechCrunch, 2010 tarihinde AOL tarafından yaklaşık 40 milyon dolara satın alınmıştır. Günlüğün dünya çapındaki başarısı ülkemizde dahil olmak üzere birçok yerli girişime ilham kaynağı olmuştur. Teknoloji ve internete olan tutkusu sayesinde Michael Arrington; Time, Wired ve Forbes tarafından “internetin en etkili kişileri” arasında gösterilerek başarısını tüm dünyaya duyurmuştur.

Gothamist

Gothamist, Jake Dobkin tarafından New York şehrine ait yerel haberler, etkinlikler, yemek ve kültür üzerine yazılar yazmak adına 2003 yılında kurulmuştur. Başlangıçta Jake ve Jen Chung tarafından tutulan günlüğe, zamanla Jake’in New York’ta yaşayan arkadaşları da yazılarıyla katkı sağlamaya başlamıştır. Hızlı büyümesini fırsata çeviren Jake, global öneme sahip 12 şehir merkezi içinde aynı içerikte günlükler hazırlamıştır. Gothamist, aylık 80 bin dolar kazancıyla en başarılı şehir günlükleri arasında gösteriliyor. Gothamist; Wired, Forbes ve Business Week gibi yayınlardan çeşitli ödüllere layık görülmüştür.

Perez Hilton

Mario Lavandeira nam-ı diğer Perez Hilton, ücretsiz Wordpress platformu üzerinde kurduğu PageSixSixSix  adlı magazin günlüğünde ünlüler hakkında yaptığı eleştirilerle adını duyurdu. Eşsiz bir ün kazanan Mario, bu fırsatı kendi adına sıçrama tahtası olarak kullandı ve yazılarına şu anda da olmak üzere kendi adını verdiği günlüğü üzerinden devam ediyor. Açık sözlü oluşuyla tanınan Mario, günlüğünde yayınlamaya devam ettiği ve ünlülerin fotoğrafları üzerine yerleştirdiği müstehcen çizimlerle kırıcı olan her şeyi yazmaya devam ediyor. Sırf bu paylaşımlarından dolayı global webmaster forumu Digital Point’ten süresiz uzaklaştırma aldığı biliniyor. Ayrıca, Mario’nun her yıl MTV, People's Choice gibi organizasyonlara özel davetiyeyle gittiğini de belirtmek gerek. Bu arada günlüğün yaklaşık değerinin 40 milyon dolar olduğu tahmin ediliyor.

Mario, bir röportajında yazdıklarından para kazanmayı aklından bile geçirmediğini söylüyor.

MMA Junkie

Karma dövüş sanatları (MMA) tutkunu bir blogger tarafından ufcjunkie.wordpress.com  adresinde yayın hayatına başlayan web günlüğü, UFC tarafından yapılan yasal bildirimlerin ardından MMA Junkie adıyla yayın hayatına devam etmek zorunda kalmıştır. Günlük, dünyaca ünlü birçok spor sitesini de etkileyerek, karma dövüş sanatlarıyla ilgili haber kategori açılmasını sağlamıştır. 2011 yılında USA Today tarafından 15 milyon dolara satın alındığı belirtilmektedir.

Cheezburger

2007 yılında Hawaii'li kız arkadaşıyla ücretsiz Wordpress hesabı üzerinden web günlüğü oluşturan Ben Huh, fotoğraflara altyazı ekleyerek adeta onları konuşturmaya başladı. Kısa bir süre sonra viral büyüme yaşayan Cheezburger, günde yüz bin tekil ziyaretçiyi ağırlamaya başlamıştı.

Yoğun ziyaretçi trafiğini fırsata çeviren Ben Huh, kısa zamanda Failblog gibi kardeş günlükleri de popülerleştirmeyi  başardı. 

Yerli BONUS: Sesliyemek.com

İki üniversite öğrencisi Kemal Kadirhan ve Didem Pulat tarafından 2013 yılında kurulan Sesli Yemek, Mayıs 2015 tarihinde sektörde yer alan bir şirket tarafından 200 bin TL’ye satın alındı. Üstelik kurucular yüzde 10 hisseyle projede yönetici olarak işlerine devam ediyorlar. Blogun kurucularından Kemal Kadirhan Hürriyet’e verdiği röportajda, blogu kurmadan önce ilgi alanlarını düşündüğünü, yemek ve müziği her zaman sevdiği için böyle bir blog yazmaya başladığını dile getiriyor. Yemek tarifleri konusunda neredeyse sayısız blog var. Fakat, Sesli Yemek’ten daha önce yemek ve müziği birleştiren herhangi bir blog yoktu. 

Peki ama başarılı olan tüm bu bloggerların sahip olduğu sırlar neydi?

Bütün bu hikayeler oldukça etkileyici. Aslında milyoner olmuş ya da aylık binlerce lira kazanan bloggerlar hakkında o kadar çok hikaye var ki, neredeyse sonsuz. Tüm bu hikayelere sebep olan bazı sırlar var. Benim bu hikayelerden yaptığım çıkarımları ve onların var olduğunu düşündüğüm sırlarını aşağıda sıraladım.

1. Tutkulu olun

Hiç kuşku yok ki, yukarıda hikayeleri yer alan her bir bloggerın ilgi alanına yönelik mutlak bir tutkusu var. Buna iş gözüyle bakacak olursak -ki bence öyle- her iş ancak koşulsuz tutkuyla başarı sonucuna ulaşabilir. Mesela ben daha önce işinde mutsuz olup da başarılı olanını görmedim ama işini tutkuyla yapıp da başarılı ve mutlu insanların pek çok hikayesine denk geldim. Örneğin, Sesli Yemek kurucularından Kemal Kadirhan yemeklere ve müziğe olan bir tutkuya sahip. Gothamist kurucusu Jake Dobkin, New York şehrine tutkuyla bağlı ya da karma dövüş sanatları tutkunu MMA Junkie kurucularını hatırlayın… Tümü hikayelerde. 

2. Kendiniz gibi olun

Çoğu profesyonel blogger, blogların kişisel özelliklerle yazılması gerektiği konusunda hemfikirdir. Yani eğer yazıyorsanız kendiniz gibi olun. Örneğin Mario Lavandeira, eminim kimsenin ne düşündüğünü umursamadan yazdı ve yazmaya devam ediyor. Muhtemelen ünlüleri umursamış olsaydı yazacak bir şey bulamayacak veya bugünkü popülaritesine sahip olamayacaktı. Okuyucuları tamamen umursamamak da kısmen yanlış bir tutum, benim kastım bu değil. En azından bazı zamanlar için…

Söz gelimi, kendiniz için yazın, kendiniz gibi yazın.

3. Para harcamayın

Para harcamayın, buna gerek yok. Yukarıda hikayeleri de yer alan çoğu blogger, yazmak için herhangi bir ödeme yapmadı. Başlamanız için sizinde ödeme yapmanız gerekmiyor. Öte yandan başlangıçta tasarım, SEO, eklentiler vs. hiçbirini düşünmeyin. Onların yaptığı gibi yapın ve sadece yazın.

4. Para kazanmak için beklemeyin

Birkaç başlık önce blog yazmaya gerçek bir iş gözüyle baktığımı ifade etmiştim. Yapacağınız her işte para kazanmanızın normal olduğu gibi blog yazarak da para kazanmanız veya kazanmak istemeniz gayet normal. Fakat genelde sadece “para kazanma” düşüncesiyle yola çıkıldığında bu istem bloggerları olumsuz yönde etkiliyor ve performans düşüklüğüne sebep olabiliyor. Bu nedenle her şey yoluna girene kadar bir süre para kazanma düşüncenizi rafa kaldırabilirsiniz. Örneğin Ben Huh, Cheezburger’i Wordpress üzerinde oluşturduğunda tek isteği sadece biraz eğlenmekti! Eğer finansa ilgili duyuyorsanız bunu uzun vadede yatırım olarak düşünebilirsiniz.

Son

Blog yazarak para kazanmak inanılmaz bir şey. Bu işten para kazanmanın en büyük avantajlarından ilki istediğiniz zaman istediğiniz yerde çalışabiliyor olmanız. İkincisi ve daha özeliyse finansal özgürlüğe sahip olmanızdır. En önemli yanıysa aynı tutkulara sahip insanlara hitap edebilmek ve onlara her şeyi anlatabilmektir. 

Hikayeler hakkında ne düşünüyorsunuz gerçekten merak ediyorum ve ayrıca, sizce bu işte daha başarılı olabilmek için neler yapmalıyız, sizin başarı sırlarınız bulunuyor mu ya da paylaşmak istediğiniz hikayeler? Yazın ve hep birlikte tartışalım.

Yazar Hakkında: Kişisel finans, yatırım, birikim, tasarruf, girişim ve iş geliştirme konularında yayın yapan web günlüğü ekonomist.co yazarlarından Eray Bozan tarafından Blog Hocam için yazılmıştır.

37 yorum:

  1. Türkiye'de kişiye ve yapılan hizmete değerin az verilmesinden dolayı ne yazık ki pozitif düşünemiyorum. Ben hangi sektor olursa olsun eğer işin içinde hizmet varsa o hizmetin bri şekilde küçümsendiğini görüyorum. Ne alaka derseniz biraz daha açmaya çalışayım. Eğer mimarsanız siz yıllarca eğitimini alırsınız. düşüncenizi işinizi yaparsınız ama bir boyacı ustası gelir sizden daha iyi mimar olur ve yanına yeni mezun olmuş bir mimarı alarak dekorasyon işleri yapmaya başlar. İnsaat sektorunde oldugum icin (/elektrik mühendisiyim) bakıyorum heryerde herkes inşaatcı. eczane desen kadıkoy ilce olarak en fazla eczaneye sahip bolge. yanyana yan yana milyon tane eczaneci. kısacası türkiye'de HIZLI PARA Kazanma merakı var. siz blog yazarsınız adam o blogdaki yazıları kopyalayıp baska yere yapıstırıp kendi yazısı gibi gezer. bloghocam kendi cezavplasın. O yazıyor icerigi baska blog yazarları kopyalayıp kendileri yapıyor gibi gostermedi mi? Kısacası ben Türkiye'de bu konuda biraz sıkıntılar oldugunu dusunuyorum. Siz ne kadar iyi niyetle yaparsanz yapın mutlaka bir süper zeki sizin onunuze gececektir. Bu nedenle de insanlar guvensiz ve calınır diye fikirlerini soyleyemiyor bile. cunku deger verilmiyor yahu ben de yaparım ne var ki bunda diyecekler diye ya da calınacak diye korkuyor...

    bir dokun bin ah işit gibi bişi oldu sanırsam. sustum :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @ozgehan omag Hocam yorumunuza katılıyorum ama kopyala yapıştır konusunda sağ tuş engeli eklentisini ekleyebilirsiniz ;)

      Sil
    2. Ozgehan Omag hocama katılıyorum. Ne insana ne mesleğe değer ve saygı var. Ben tarih öğretmenliği mezunu olup üzerine master yapıp 2 yıllık üniversite bitirip 3 yıl dershanede çalıştığım halde işimi yapmamaya zorlanıyorum. Ancak yaşadığımız ülke burası. Gerçeklerini kabullenip Bir yerden başlamak gerekiyor. Kopyala-yapıştır konusunda google artık eskisinden çok daha hassas. Biraz daha bu konuda normalleşme var. Güzel yorum için teşekkürler.

      Sil
  2. Teşekkürler...ben bir şey sorcam,sorması ayıp belki ama sormadan geçemeyeceğim peki siz ne kadar kaznıyorsunuz "Blog Hocam" :))

    YanıtlaSil
  3. Çok güzel ve insanın tutkusunu harlayan bir yazı. Elinize sağlık.. aslında çok seviyorum blog yazmayı ama gelin görünki blogdan ayrı 3 website ve 1 adet çevrimiçi oyun var oturup blog yazısı yazmayı bırakın uyuyamadığım günler oluyor...

    YanıtlaSil
  4. blog yarlığı konusunda sizde oldukca başarılı ve istikrarlısınız ama türkiye şartlarında kazanç olmuyor.

    YanıtlaSil
  5. Yazdıkca yazasım geliyor Hocam, Hocam bu arada eklentiler etiketine geri dönseniz, sizden dört gözle Jquery eklentileri bekliyoruz...

    Bkz: harunistenci.blogspot.com

    YanıtlaSil
  6. Gercekten de yazdiklariniz bi harika hepsi göz önüne alınacak cinsten düşünceler...
    Bu da benim sitem futbola merakiniz varsa bi göz atın derim işinize yarayacaktır ;)
    www.futbolunhabercisi.com

    YanıtlaSil
  7. Yabancılar gerçekten çok değişik insanlar ilgi alanları bizden çok farklı. Mesela geçenlerde gazete de okudum. Amerikada bir adam kız arkadaşı ile birlikte patateslerin üzerine istek yazıları kazıyıp gönderilmesi istenen yere yolluyormuş vebu işten ayda on bin dolar kazanıyormus. Türkiye de biri böyle bir iş yapacağım dese akıl sağlığı yerindemi diye düşünürüz. Zaten eminim değil onbin dolar on lira kazanamaz. Türkiye'de õyle blog yazarak çok büyük paralar kazanmak biraz değil baya zor

    YanıtlaSil
  8. önemli başaracağına inanmak. sen inandıktan sonra bir gün birileri projene elbette değer verecektir.

    YanıtlaSil
  9. bunlara ek olarak bir de Chiara Ferragni yani namı diğer theblondsalad var ve kendisi hakikaten milyon dolar kazanıyor artık :-)

    YanıtlaSil
  10. Para kazanmak için çabalamak sadece çırpınmaktır...
    Kimse kolay kolay para kazanmaz bu işten. Para kazanmak yerine zevk için uğraşsanız daha iyi olur.

    YanıtlaSil
  11. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  12. Bende yeni blog açtım be nü blog bana çok yardımcı oldu teşekkürler.
    http://bytetechno.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
  13. Güzel paylaşım.Ancak ilk hedef para kazanmak olmamalı.Sonuç hüsran olabilir..

    YanıtlaSil
  14. Benim amacım para kazanmak değil geniş bir dost çevresi kazanmak hocam. Bunun için bende blogcu arkadaşlar için naçizane sizin gibi eklenti falan paylaşıyorum. Umarım yararlı oluyorumdur. http://blogbakkali.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
  15. Türkiyede böyle bir şey imkansız eğer olsaydı zaten Türkiyeden de örnekler verirdiniz ama dikkat ettiyseniz hepsi yabancı blogerlar,konularında uzmanıda olduğum bir kaç tane blogum var,özgün yazılar yazıyorum ama bırakın milyon doları ayda 100tl bile zor kazanıyorum,hoş bu işi para içinde yapmıyorum zaten ama durum malesef bu...Türkiyede iyi bir bloger olmanıza gerek yok emek hırsızı olup link satın almanız ve biraz seo dan anlamanız sizi ilk sıralara taşır...sakın bloger olup iyi para kazanırım hayallerine kapılmayın çünkü hayal kırıklığına uğrarsınız...bu ve bunun tarzı yazılar bence sadece gazzzz :)

    YanıtlaSil
  16. Güzel bir makale olmuş. Eğer işe para kazanma hedefi ile başlarsak sonuç pek olumlu olmayabilir. Özgün ve güzel bir şekilde yazmak önemli gerisi zamanla gelecektir :)

    YanıtlaSil
  17. Bende yazmaya yeni basladim ve para kazanildigini bile bilmiyodum yeni ogrendim amacim eglenmek ve eglendirmek
    http://buketkara1.blogspot.com.tr/?m=1

    YanıtlaSil
  18. Başarı yine tutkuyla ve farklı bir üslup sahibi olmakla ilgili. İyi bir blogger olmak için her işte olduğu gibi sebat etmek te çok önemli.

    YanıtlaSil
  19. Turkiye'de ilk amaç para kazanmak olduğu için yukarıda saydığınız unsurlara pek rastlayamıyoruz maalesef.

    YanıtlaSil
  20. Arkadaşlar, Türkiye'de bloglardan para kazanmayi hayal olarak gören arkadaşlar; Umutsuzluğunuzu ve hayal kirikliginizi burada paylasmayin! Umudunu kaybeden herseyini kaybeder. İsteyen insan istedigini muhakkak elde eder buna şüphe yok. Türkiye'den adam çıkmaz, para kazanilmaz diyen arkadaslar peki twitter'ın yazilim açığını bulan ve kapatilmasi icin yapilmasi gerekeni soyleyen üniversite öğrencilerinin Türkiye'den çıktığını ve bu sayede twitter'ın kurucusunun bu öğrencilere iş verdiğini biliyor muydunuz?

    YanıtlaSil
  21. çok güzel bir yazı olmuş

    YanıtlaSil
  22. Gerçekten etkin bir yazı olmuş saygı değer hocam :) bende bu yazınızı okuyup yeni açtığım bloğuma düzen vermeye çalışıyorum sizlere çok başarılar diliyorum.

    YanıtlaSil
  23. İnsanlar ancak severek yaptığı işlerde başarılı olmuştur.Ben bloğumda gerçekten severek ve isteyerek yazıyorum.Para tutkusuyla başlamadım ve başarılı olacağıma inanıyorum.İnanmak temeldir.Teşekkürler

    YanıtlaSil
  24. Yazınızı okumaktan son derece keyif aldım. Keşke bitmeseydi çabucak. İki defa okudum. Bende blog açmak istiyorum. Çok büyük ilham verdiniz teşekkür ederim bloghocam

    YanıtlaSil
  25. okuduğum en iyi yazılardan biri teşekkürler

    YanıtlaSil
  26. Etkilendim, ama insanda birazda nasip olacak.

    YanıtlaSil
  27. Yazı çok güzel keşke Türkiye'deki örneklerden verseydiniz daha da güzel olurdu. Sesliyemek Türkiye örneği ama ülkemizde başarılı olan çok daha fazla blog var. Yorumlarıda okudum genel kanı insanlar uzak görüyor aslında mümkün örnekler daha yerel olmalıydı

    YanıtlaSil
  28. Ben de yeni blog açtım ilk hedefimiz kendimi yazma konusunda geliştirmek, yazdıklarımın okunmasi. Düşüncelerimize katılıyorum, faydalı bilgiler.
    http://sosyologyazar.blogspot.com.tr/?m=1

    YanıtlaSil
  29. Merhaba, yazınız gerçekten ilham verici. Bende futbol alanında blog yazmaya başladım. Aslında iddialı değilim. Ama goruslerimi www.derbianaliz.blogger.com bloğundan paylaşıyorum. Umarım insanlar ilgi gösterir.

    YanıtlaSil
  30. dün blok açtım muhasebe üzerine yazılar yazarak giriş yaptım bakalım ne olacak yanlış mı yaptım çok acemiyim blogg işinde

    YanıtlaSil
  31. Herkesin kendi blogu hayırlı olsun inşallah. Bende tabi ki açtım ama şuan için önümü neden ise çok parlak görmüyorum yazdikca benim de yazasim var ama bazen tıkanıyor insan tek başına olunca yardım lütfen

    YanıtlaSil
  32. Yorum yapan herkesin blogu hayırlı olur inşallah. İyi Bloglamalar...

    siir-sepeti.blogspot.com.tr

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.