Güncel Blog Sitesi Olmak Zor Zanaat

Blog derlemeleri için o blog senin bu blog benim dolaşırken fark ettim ki güncellik kavramı bloglar için çok ciddi bir problem. Özellikle de Blog Hocam gibi belli bir konu aralığında yayın yapan bloglarda.

Blog sitelerinde genellikle karşılaştığım 3 farklı senaryo var. Bu senaryolar kısaca şöyle:

güncel blog sitesi


Senaryo 1 (%70) : Blog sitesi büyük bir hevesle açılır. İlk 3-4 ay her gün bir veya birkaç içerik girilir. Zamanla ziyaretçi, yorum gibi bloggerı motive eden şeylerin eksikliğiyle içerik girme sıklığı azalır ve bir süre blog ya kaderine terk edilir ya da silinip yeni bir blog daha oluşturulur.

Senaryo 2 (%29): Blog sitesi yine büyük bir hevesle açılır ama daha planlı hareket edilir. Yaklaşık 3-4 sene blog güncelliğini korur ve giderek büyümeye devam eder. Blogda her şey yolundadır ama bloggerın hayatında ciddi değişiklikler olmuştur. Okul/iş/evlilik/çocuk/hastalık gibi nedenlerle blog geri plana atılmıştır.

Senaryo 3 (%1): Bu senaryoda bloga bir web sitesinden çok bir girişim gözüyle bakılır, ona göre yatırım yapılır. Bu senaryodaki blogların sahipleri neredeyse tüm mesailerini blogları için harcalar. İnternet onların yaşam tarzıdır ve geçimlerini bu yolla sağlarlar.

Kabul ediyorum 3 numaralı senaryoyu yaşamak bizim gibi boş zamanlarında blog yazanlar için hiç realist değil ama 2 numaralı senaryo ile 3 numaralı senaryo arasında kendi senaryomu yaratabiliriz bence. Nasıl mı?

Sorun belli, bazı nedenlerden dolayı blogu güncel tutamamak… O halde blogu güncel tutmak için yapabileceklerimizi tartışıp bu sorunu ortadan kaldırmaya çalışalım.

#1 Zaman Yönetimi

Zaman yönetimi; üreticiliği ve verimliliği arttırmak amaçlı olarak, belirli aktiviteler üzerinde harcanan zamanı bilinçli bir şekilde kontrol etme yöntemidir. Hepimizin zamanı kısıtlı olduğuna ve bu zamanı doğru kullanmak/yönetmek zorunda olduğumuza göre zaman yönetimi konusunda kendinizi gelişmeniz blogunuza daha fazla vakit ayırmanız ve ayırdığınız vakti daha efektif kullanmanız anlamına gelir. Zaman yönetimiyle ilgili şuradaki ve şuradaki kaynakları incelemenizi öneririm.

#2 İçerik Takvimi

Bloggerların kötü alışkanlıklarından biridir düzensiz içerik yayınlamak. Şöyle ki; bazen hiç içerik üretemediğiniz günler olurken bazı günler 4-5 içerik üretebiliyorsunuz. Böyle zamanlarda o içerikleri hemen yayınlamak yerine basit bir içerik takvimi oluşturup her içeriği yayınlayacağınız tarihi önceden belirlemeniz blogunuzu güncel tutacaktır. Üstelik içerik takvimine sadık kalma psikolojisi sizi daha fazla içerik üretmeye itecektir. Şuraya ve şuraya yüklediğim basit içerik takvimi örneklerini kullanabilirsiniz.

#3 Daha Fazla Teknoloji

Hemen hepimiz masaüstü bilgisayarlarda veya dizüstü bilgisayarlarda blog yazıları yazıyoruz ve siteyi güncelliyoruz. Teknolojinin geldiği bu noktada tablet bilgisayarlardan ve akıllı telefonlardan da destek alabiliriz. Kabul ediyorum bu cihazlardaki uygulamaları kullanarak blog düzenlemek ve güncellemek zor ama elbette bu işin en önemli kısmı içerik üretme k yani yazmak. Pek tabi bilgisayardan uzak olduğumuzda bu cihazları kullanarak içerik yazabiliriz.

#4 Güncel Konuları Takip

Bir blog sitesini güncel tutamamanın nedenleri arasında ilk sıraya vakit ayıramamayı koyarsak yazacak konu bulamamayı ikinci sıraya koyabiliriz. Bu yüzden blogunuzun konusuyla ilgili güncel olayları takip edip blogunuz için güncel yazı fikirleri bulabilirsiniz. Üstelik güncel konular arama motorlarında çok fazla arandığından trafiğinize de büyük katkı sağlar.

#5 İçerik Satın Alma

Kişisel yazan, okuyucu kitlesi oturmuş, kendine has tarzı olan bloglara kesinlikle önermesem de para kazanmak adına blogunu güncel tutmak isteyen kişiler çeşitli içerik ajansları veya freelance içerik yazarlarıyla irtibat kurarak cüzi fiyatlara blogları için yazı yazdırabilirler. Bu kişilere tüm webmaster forumlarından ulaşabilirsiniz.

#6 Bloga Yazar Atama

Tek başınıza blogunuza yeteri kadar vakit ayıramıyor ve güncel tutamıyorsanız birileriyle iş birliği yapmak iyi fikir olabilir. Kendini kitlelere tanıtmak isteyen fakat blog girişimleri başarısızlıkla sonuçlanan bloggerlar blogunuza yazar olma fikrine sıcak bakabilirler.

#7 Misafir Blogculuk

Blogunuza konuk yazar kabul etmek de güncel blog olabilmek için en iyi çözümlerden biri. Tabi seçici davranarak blog yazılarınızdaki kalite standardını düşürmeden. Bunun için blogunuzda bir misafir blogculuk veya konuk yazarlık sayfası oluşturup diğer bloggerların görebileceği şekilde ön plana çıkarabilirsiniz.


Son Sözler

Güncel blog olmak düşünüldüğü gibi her güncel konunun paylaşılması değildir. Güncel blog sitesi okuyucularına aynı standartta ve aynı ölçüde düzenli içerik sunmaktır. Bunu başarıp hem kullanıcıların hem markaların ilgi odağındaki blog olmak da her baba yiğidin harcı değil.

Siz aynı blogu ne zamandır yazıyorsunuz? Güncel tutmak adına neler yapıyorsunuz? Yorum bölümünden paylaşırsanız sevinirim.

28 yorum:

  1. 2 ve 3. senaryo arasında kazanç olmasa da hobiyle devam eden bloglarda olabilir sanki ama çoğunlukla senaryo 1 gerçek oluyor.Benim blog yazarlığına başlayalı 3 ay oldu.Nice 3 lere demek istiyorum.

    YanıtlaSil
  2. Hocam herzamanki gibi doğru noktalara değinmişsiniz.Bloğum yaklaşık 2 sene önce oluşturuldu.Bu süreç içinde birçok kez ara verdim ve soğukluk başladı.Geriye dönüp baktığımda birçok emeğin yok olmasını gördüm ve bloğuma yeniden sıkı sıkıya sarılmış durumdayım.Alexa değerleri alt üst olmuş durumda ama bununla başa çıkabilecek bilgiye bloğum sayesinde sahip oldum ve bu bilgileri kullanma vaktim geldi sanırım :)
    http://www.destweb.blogspot.com

    YanıtlaSil
  3. Öncelikle yazı için elinize sağlık. Gerçekten de yaptığınız tespitlere aynen katılıyorum. Benim de blog serüvenim 1 sene önce başladı. 1.bloğumda yazdığım 15'e yakın hepsi özgün olan yazıdan sonra iş hayatından kaynaklanan zamansızlıktan dolayı bloğumu bırakmak zorunda kaldım. Bu zamansızlıkta 2. bloğumu açtım. 4-5 ay güncelleyemediğim bloğuma zamanım müsaitleşince yani son 2-3 aydır biraz daha vakit ayırmaya başladım. Blog sahibini bloğundan soğutan sebeblerini ben de zamansızlık, bir işten çabuk sıkılma, üretme yeteneğinin zayıflığı, tembellik, hazır bilgi varken bir paylaşıma gerek duymama, olumlu ya da yapıcı olmak kaydıyla olumsuz yorum alamama, yazılan yazılara beğeni ya da paylaşım alamama ve en önemli nedenlerden birisi de bence niyeti para kazanmak olan blog sahibinin para kazanamamasından dolayı bloğunu sahipsiz bırakmasıdır. Paylaşmak güzeldir, herkes elinden geldiğince, bildiğini paylaşmalı bu dünyada bence. Herkese iyi bloglamalar.

    YanıtlaSil
  4. Blok yazmaya beni heveslendiren iyi kalpli ziyaretçilerim olduğu sürece blok yazmayı bırakmam blogcumuratemre.blogspot.com.tr

    YanıtlaSil
  5. İkinci madde beni çok etkiledi.Oğlum olduktan sonra daha az girer oldum bloğuma.4 yıl oldu neredeyse benimde.Zaman ciddi bir sıkıntı benim için.Birde laptop yanınca hersey üstüste geldi.Telefondan içerik girmek tam bir işkece şuan benim için.Herşeye rağmen blog yazmak güzel birşey.Güzel paylaşım olmuş;)

    YanıtlaSil
  6. Çok güzel bir yazı hazırlamışsınız.. Teşekkürler... Blogumu açalı kasımda 1 yıl olacak. Kendime 2 güne bir planı yaptım ben de.. Şimdilik iyi gidiyoruz. Bakalım zaman ne gösterecek...:)

    YanıtlaSil
  7. İçerik satın alma bence de sıkıntılı kendi kitlesi varsa bloğun hep aynı kişinin azından yazılmış yazılar okumak ister. Güzel bir paylaşım hazırlamışsınız, teşekkürler

    YanıtlaSil
  8. hoçam acama size bir blogger sayfası versem tuzetir miisiniz acama

    YanıtlaSil
  9. Çok önemli noktalara değinmişsiniz hocam en önemlisi bir hedef oluşturup strateji belirlemek içerik üretmek güzel faydalı bilgiler paylaşmak mükemmel derecede zevkli

    Ben yaklaşık 8. aydır blog yazıyorum blogspot alan adını değiştirerek com a geçtim işleri daha sıkı tutmaya çabalıyorum www.vizehocam.com 3 yıllık alan adını satın aldım, bakalım zaman neyi getirecek hedefim %1 lik dilimde yer almak

    YanıtlaSil
  10. Keyif, zaman, emek isteyen bir işi çok güzel özetlemişsiniz, eliniz sağlık! Blog yazmak açmak kadar basit olmamalı zaten! SORUMLULUĞU VE BİLİNCİ UNUTULMAMALI!

    YanıtlaSil
  11. Zaman ayırmak gerçekten zor . Günlük işlerini bırakıp bir yana onun için zaman ayırıyorsunuz . Makale için teşekkürler çok güzel bir makale olmuş.

    YanıtlaSil
  12. Çok önemli noktalara değinmişsiniz hocam bunlar benim için çok değerli bilgiler

    YanıtlaSil
  13. Güncel, özgün ve sabırlı olmak. Kolay gibi ama değil işte. Gerçek blog yazarı olmak, birazda insan karakterine bağlı bence. Güzel yazı olmuş hocam, takipteyim.

    YanıtlaSil
  14. Blog adresimi pek güncel tutamıyorum.Fakat paylaşım yaptığımda ise en az o gün içinde 5-10 arası yükleme yapıyorum.Daha da nasıl artırabilirim.Veya siteye giricek kişi sayısını nasıl artırıcam?Ben bu blog işini lise zamanında başladım.Sonra çeşitli blog aç kapa aç kapa yaptım.Şimdi bu blogda karar verdim.Sizler de bana bilgilerinizi paylaşabilirmisiniz.Ve bu işten hakketten azda olsa para kazanmak istiyorum.Sayın Serdar Hocam sizlerin de yorumunu bekliyorum.
    Blog Adresim: http://tolgahantyc.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
  15. hocam kolay gelsin verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim :) hocam bişey soracaktım blogger ıma hazır tema indirip uyguladım ama menüleri katagorileri aktif edemiyorum yani bi kategorinin altında bişy paylaşamıyorum neden?

    YanıtlaSil
  16. Bu yılın başında başladım blog yazmaya inşallah dediğiniz gibi bloğumu geri plana atmadan blog serüvenime devam ederim. Ama sanmıyorum negatif bir şey olacağını, çünkü blogla uğraşmak beni mutlu ediyor.

    YanıtlaSil
  17. bende uzun zamandır blog yazarlığı yapıyorum gerçekten içirik bulmada zorlanıyorum

    YanıtlaSil
  18. Bence hedefe ilk olarak para konduğu için bir çok blog sahipsiz kalıyor ve yüzdeler bu kadar yüksek.

    YanıtlaSil
  19. güzel yazı olmuş tebrikler.

    YanıtlaSil
  20. güzel ve faydalı bir yazı olmuş.

    YanıtlaSil
  21. Ben de yeni başladım bakalım güncel tutabilecek miyim :) teşekkürler yazı için

    YanıtlaSil
  22. Merhaba ben önemli bir şey sormak istyrm size. Benim özgün bir bloğum var ama. Bloğuma şiirler kategorisi ekleyip elimdeki kitaplardaki tüm şiirleri eklemek istiyorum. Fakat ozgun olmayacagimdan adsenseden ban yer miyim?

    YanıtlaSil
  23. Çok faydalı bir yazı olmuş, tıpkı diğerleri gibi. Güncel Blog kelimesindeki aramalarda nasıl 1. sayfada olduğunuz anlaşılıyor.

    YanıtlaSil
  24. Çok doğru bir tablo çıkmışsınız gerçekten. Senaryo 1, 2 derken yavaş yavaş ben de bir şeyler öğrenmeye başladım sanırım Dikkatli seo seçimi ve güncel yazılar, ayrıca kaliteli fotoğraflar kullanmaya çalışıyorum. Yine de alınacak çok yol var. Siz de müsait bir zamanınızda göz atıp fikirlerinizi söylerseniz çok memnun olurum.
    Www.morvaliz.com

    YanıtlaSil
  25. Güncel bir site yapmak istiyorsanız çok okumalısınız , yeniliklerden haberdar olucaksınız ki sizde yeni olun.

    YanıtlaSil
  26. Çok güzel bir makale olmuş bende böyle bir blog açmayı düşünüyordum teşekkürler.

    YanıtlaSil
  27. Makaleniz işime yaradı güzel yazmışsınız hallettim.

    YanıtlaSil
  28. Güzel liste olmuş elinize emeğinize sağlık

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.