Anahtar Kelime Araştırması Önemi Ve Uygulaması

“Anahtar kelime” çoğunuzun duyduğuna eminim. Fakat ne olduğu, nasıl bulunduğu veya nasıl kullanıldığı ile ilgili sorularınız olduğunun da farkındayım. Bu yazıda anahtar kelime araştırmasının öneminden, nasıl yapılacağından ve nasıl kullanılacağından bahsetmek istiyorum. Üstelik bu yazı yöntem “Google’dan hiç ziyaretçi gelmiyor” diye dövünenlere de yol gösterecektir.

Bloggerlar İçin Anahtar Kelime Araştırması Neden Ve Nasıl Yapılır?

Google’dan çok sayıda ziyaretçi çekerek blogundan para kazanmak isteyen bir kişinin yapması gereken ilk şeyin “anahtar kelime araştırması” olduğunu söylersek yanlış olmaz sanırım. Fakat şunu da rahatlıkla söyleyebiliriz ki ne blog oluştururken, ne de blogumuza içerik yazarken çoğumuz bu önemli adımı atlıyoruz.

Bir örnekle devam etmek istiyorum…

İnternette her geçen gün önemi artan içerik pazarlamasının temeli olan “makale yazmak” ile ilgili bir blog oluşturdunuz ve oluşturduğunuz bu blog için yeni bir yazı yazacaksınız. Bir süre beyin fırtınası yaptıktan sonra deneyimlerinizi paylaşacağınız bir yazı yazmaya karar verdiniz ve “Makale Yazacaklara Öneriler” başlıklı bir yazdınız. Son kontrollerden sonra “Yayınla” butonuna bastınız ve blogunuzda nur topu gibi bir yazınız oldu. Yapmanız gereken her şeyi yaptığınızı ve bundan sonra Google’dan binlerce ziyaretçi geleceğini düşünüyorsunuz öyle değil mi?

Üzgünüm ama yanılıyorsunuz. Çünkü yapmanız gereken esas şeyi yani anahtar kelime araştırmasını yapmadınız.

Şimdi bu yanlış örneği olması gerektiği gibi düzeltelim…

Blogunuzun ana konusu yani bel kemiği belli; “Makale”. Yani yazacağınız yazılar makaleler ile ilgili olmalı. O halde yapmanız gereken şey anahtar kelime araştırması yaparak insanların Google’da makale ana başlığı ile ilgili neler aradığını tespit ederek yazılarınızı buna göre şekillendirmek.

1. Adım: Google Anahtar Kelime Planlayıcı aracına giderek “Bir kelime öbeği, web sitesi veya kategori kullanarak yeni anahtar kelimeler arayın”  yazan yere tıklayın.

google anahtar kelime planlayıcı


2. Adım: “Ürün veya hizmetiniz” yazan yere araştırma yapacağımız esas konu olun “makale” yazıyoruz. Hedefleme olarak dillerden “Türkçe”yi seçip, isteğinize göre ülkelerden de “Türkiye”yi seçtikten sonra “Fikir Al” butonuna basın.

anahtar kelime araştırması


3. Adım: “Fikir Al” butonuna bastıktan sonra “Reklam Grubu Fikirleri” açılacaktır. “Anahtar Kelime Fikirleri” semesine tıklayarak “makale” kelimesi ile ilgili önerilen anahtar kelimeleri göreceksiniz.

anahtar kelime fikirleri


Artık elinizde Google’da ana konunuzla ilgili çok aranan kelimler veya kelime grupları mevcut. Şimdi sıra bu kelimeleri bilgilerinizle harmanlayarak yazı fikirleri bulmaya geldi. Bizim örneğimizde “makale nasıl yazılır”  anahtar kelimesinin Google’da ayda ortalama 5400 kez arandığı gözüküyor. Bu anahtar kelimeyi kullanarak blogumuz için şuna benzer konular üretebiliriz:

  • SEO uyumlu makale nasıl yazılır
  • Google dostu makale nasıl yazılır
  • 20 dakikada iyi makale nasıl yazılır

Buna benzer fikirler üreterek bulduğunuz anahtar kelimeleriyle yazılar yazabilirsiniz. Çünkü anahtar kelime araştırması yaparak blog yazısı yazmak Google’dan daha fazla ziyaretçi yani daha fazla para demek.

Anahtar Kelimeler Blog Yazılarında Nasıl Kullanılır?

Anahtar kelime araştırması yapıp yazacağınız yazıya karar verdikten sonra sıra bu anahtar kelimeleri kullanmaya geliyor. Anahtar kelimeleri doğru ve uygun yerlerde kullanarak yazılarınıza optimize ederseniz o anahtar kelimeye ait aramalarda üst sıralarda çıkma şansınız artar.

1. Yazı Başlığı

yazı başlığı


Anahtar kelimenin kullanılması gereken en önemli ve en etkili yer yazı başlığıdır. Hem okuyucuya hem de Google’a yazı hakkında fikir verir.

2. Kalıcı Bağlantı

kalıcı bağlantı


Kalıcı bağlantı ya da permalink dediğimiz şey yazıyı yayınladıktan sonra, o yazının URL’si yani adres satırındaki linkidir. Kalıcı bağlantıları düzenleyerek anahtar kelimenin de yer aldığı basit yapılara dönüştürebilirsiniz. Kalıcı bağlantılarda ı,ö,ü,ş,ğ gibi türkçe karakterler yerine i,o,u,s,g gibi karakterler kullanmanız gerektiğini ve kelimeler arasına boşluk yerine – veya _ kullanmanız gerektiğini hatırlatmak isterim.

3. Giriş – Gelişme - Sonuç

anahtar kelimeler


Yazının ilk 100-150, son 100-150 kelimesi ve yazı içerisinde anahtar kelime kullanmanız gerekir fakat aşırıya kaçmadan ve yazının doğal akışını bozmadan.

4. Alt Ve Title Tag

alt ve title tag


Yazınıza eklediğiniz resimlerin alt ve title tagleri olarak yani başlık ve alternatif metni olarak yazacağınız metinde anahtar kelime geçmesi o resmin hedeflediğiniz anahtar kelime ile ilgili olduğunu anlatır.

5. Arama Açıklaması

arama açıklaması


Meta description dediğimiz arama açıklaması arama sonuçlarında yazı başlığının altında gözüken kısımdır ve yazının ne ile ilgili olduğunu belirten bir açıklama içerir.

Son Sözler

Anahtar kelime araştırması yaparak ve bu anahtar kelimeleri belirtilen şekilde kullanarak rekabeti az aramalarda üst sıralarda çıkarak Google’dan tahmin edemeyeceğiniz kadar trafik kazanabilirsiniz. Herkese iyi bloglar…

49 yorum:

  1. İlk yorumumda farkında olmadan biraz anlatım bozukluğu yaptığım için silmek zorunda kaldım.

    Kesinlikle hepsini uyguluyorum yazılarımda. Hepsi çok önemli bilgiler. Ayrıca makale içindeki linkler güzel bir ağ oluşturuyor blog içinde biraz geç oldu fark etmem ama öyle. Bir de Serdar Hocam ben sanki böyle bir yazı daha okumuştum sizin blogunuzda.

    YanıtlaSil
  2. Daha önce Google Anahtar Kelime Planlayıcı ile ilgili bir yazı yazmıştım ama keywordlerin nasıl kullanılacağı ile ilgili çok soru gelince bu şekilde detaylandırdım.

    YanıtlaSil
  3. Çok faydalı bir yazı olmus. Dikkat etmeye çalısıyordum ama anlattığınız kadar özeni göstermiyordum. İlk fırsatta bütün yayınlarımı düzenleyip etkisini gördüğümde de burdan paylaşacağım. Zira şuan google dan hiç yararlanamıyorum.

    YanıtlaSil
  4. Önemli bilgilendirme ve harcadığınız emek için teşekkürler. Daha sık aramızda olmanız dileğiyle hocam.

    YanıtlaSil
  5. Alt Ve Title Tag son günlerde sıklıkla duyduğum bir çalışma bunu uygulayacam..

    YanıtlaSil
  6. Faydalı ve açıklayıcı bir yazı olmuş teşekkürler...

    YanıtlaSil
  7. anahtar kelime araştırmasını bir türlü çözememiştim çok güzel detaylı bir yazı olmuş. tesekkurler

    YanıtlaSil
  8. Şimdi aklıma geldi hocam bunu da ayrıca eklemek isterim.
    Makale içine fotoğraf eklerken mutlaka birçoğumuz internetten indiririz. Ama indirdiğimiz fotoğrafların adı genellikle saçma sapan bişeyler olur.
    dsfds.jpg gibi

    Blogunuza yüklemeden önce adını değiştirmeniz de ayrıca görsel aramalar için faydalıdır.
    anahtar-kelime-arastirmasi-onemi.jpg gibi

    YanıtlaSil
  9. Arama açıklamasını bilmediğim için kullanmıyordum.Çok faydalı bir paylaşım,sağolun hocam.

    YanıtlaSil
  10. İyi olmuş. Bence çok önceden yazmalıydınız.

    YanıtlaSil
  11. Nihayet tam olarak anlayabileceğimiz şekilde bir anlatım:)
    Çok teşekkürler sevgili Serdar.

    YanıtlaSil
  12. Cahilligimi bagislayin. Bu imkani kullanabilmemiz icin adwords hesabi mi acmaliyiz?

    YanıtlaSil
  13. @D. Soygul
    Estağfurullah,
    Evet, Google anahtar elime planlayıcı aracını kullanma için adwords hesabınızla oturum açmanız gerekiyor ama adwords hesabı herkes tarafından ücretsiz açılabildiği için problem yok.

    YanıtlaSil
  14. Serdar bey adwords linkinizi tıkladığımda reklam verme sayfası açılıyor. Benmi basaramıyorum acaba. Emeğinize sağlık. TEŞEKKÜRLER.

    YanıtlaSil
  15. @Mustafa Kelleci
    Önce ücretsiz bir Adwords hesabı oluşturun. Anahtar kelime planlayıcı linkine tıkladıktan sonra adwords hesabınızla giriş yapabilirsiniz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hocam sorunumu çözdüm paylaşmak istedim sizinle, blog hesabım ve gmail hesabımın şifresi hatırladıgı için sistem adword se girdiğimde beni reklam sayfasına atıyor, fakat başka bir tarayiciyla girdigimde beni sizin söylediginiz sayfaya yönlendiriyor. TEŞEKKÜRLER.

      Sil
  16. Çok teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  17. Yazılarınızı çok yararlı buluyorum.Yeni bir tasarıma geçtim görüşlerinizi merak ediyorum.
    http://www.bilgiyiyenler.com/

    YanıtlaSil
  18. Artık yazılarımı hazırlarken bu gibi adımlara dikkat edeceğim. Yazı çok bilgilendirici oldu, teşekkürler.

    YanıtlaSil
  19. Çok faydalı ve açık bir yazı .yayınlarımı bu bilgilere göre yaptım.sanırım faydalı oldu.Trafik arttırıcı yeni yazılarınızı sabırsızlıkla bekliyorum.teşekkürler

    YanıtlaSil
  20. Benim hesabım olmasına rağmen karşıma hep ücretlendirme çıkıyor. Neden acaba?

    YanıtlaSil
  21. Sağlam yazı olmuş. Ama sadece anahtar kelimelere yönelmemek lazım. Makalenin okuyucuya bişeyler vermesi de gerekir.

    YanıtlaSil
  22. Herkes ücretsiz adwords hesabi acabilir demistiniz ama google hesabimla acmaya calistigimda hemen ücretlendirmeye ve reklam verme islemlerine geciliyor.

    YanıtlaSil
  23. Hesap açtıktan sonra kampanya oluşturmanıza gerek yok. Önemli olan giriş yapacak bir hesabınız olması.

    YanıtlaSil
  24. cok güzel bir konuya deginmissiniz serdar kardes blogger basit görenler var hala wordpress kadar teması olmasada biraz icine girip kurcaladım baya yaklasık bir aydır inceleme yapıyorum temalar konusunda blogger herşey mümkün ama aşırı derecede iyi kod bilmeniz gerekir wordpress deki eklentilerden daha fazlası blogger ekleyebilirsiniz kod bilen adam icin sıkıntı degil ama kimse ugrasmıyor

    YanıtlaSil
  25. Çoğu Blogger bu tip düzenlemelere uymuyor fakat çok önemli SEO araçları bunlar. Umarım bu yazıyla birlikte bilinçlenme artmıştır.

    YanıtlaSil
  26. Benim icin cok faydali olacak denemeye basliyacagim elinize saglik Blog Hocam
    http://www.vedatbilik.blogspot.com/

    YanıtlaSil
  27. Yazı için elinize sağlık da ornek verdiğiniz yazı neyce ?
    :)

    YanıtlaSil
  28. Merhaba;
    Öncelikle palyşaımlarınız tşk ederim.benim merak ettiği konu şu yardımcı olabilirsiniz çok sevinirim.bloguda sağ tarafta kategoriler yaptım.kategori içinde girdiğimde o konuyla ilgili yazılarımın görünmesini istiyorum.ben html üzerinden sadece bir yazının linkini ekleyebildim ikinci linki kabul etmiyor. birden fazla farklı yazının aynı kategori altıonda toplanması için ne yapabilirim. blogumdan bakablir misiniz ?http://istanbulbendenbuyuk.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
  29. Merhaba;
    Öncelikle palyşaımlarınız tşk ederim.benim merak ettiği konu şu yardımcı olabilirsiniz çok sevinirim.bloguda sağ tarafta kategoriler yaptım.kategori içinde girdiğimde o konuyla ilgili yazılarımın görünmesini istiyorum.ben html üzerinden sadece bir yazının linkini ekleyebildim ikinci linki kabul etmiyor. birden fazla farklı yazının aynı kategori altıonda toplanması için ne yapabilirim. blogumdan bakablir misiniz ?http://istanbulbendenbuyuk.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
  30. @Adam Zeka
    Lorem Impsum bu her hangi bir lisan değil :)

    YanıtlaSil
  31. Kalıcı linklerde ( _ ) kullanılmasını önermişsiniz hocam da ( - ) kullanmak daha faydalı diye biliyordum ben. Göreceli bir durum mu bu?

    YanıtlaSil
  32. Gerçekten çok işime yaradı sağolun :)

    YanıtlaSil
  33. Google'ın bu özelliğinden yararlanmıyordum. Yazılarında kullanmaya özen göstericem, teşekkür ederim :)

    YanıtlaSil
  34. Abi sen iyiki varsın ömrüne bereket versin yüce Rabbim birine birşey soruyorum para almadan tek.kelime anlatmiyor gorun işte gorun..daha ne diyim..

    YanıtlaSil
  35. Bu konuda çok sıkıntı yaşıyorum.O yüzden bloğum eskiye nazaran çok düşüşte.Konuyu okuduktan sonra gerekenleri yapacağım.Bilgilendirme için teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  36. Faydalı bir paylaşım olmuş. Teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  37. Güzel yazı ancak birde linkde yanlış yazım olmasaymış süper olacakmış. anahtar-kelime-arastrmasi.html ( i ) arada kaynamış.

    YanıtlaSil
  38. Kaliteli bir yazı olmuş teşekkürler.

    YanıtlaSil
  39. Bilgilendirme için çok teşekkürler. Sadece 2. kısımda anlattığınız "kalıcı bağlantı" bölümünde bende 2 ayrı seçenek çıkmadı ama onun dışında hepsini uyguladım :)

    YanıtlaSil
  40. Cok guzel bi yazi olmus cok sagolun

    YanıtlaSil
  41. Ellerinize sağlık. Hem çok açıklayıcı hem de faydalı bir yazı olmuş. Teşekkürler...

    YanıtlaSil
  42. Bir blogger için faydalı ve gayet başarılı yazı. Emeğiniz için teşekkürler

    YanıtlaSil
  43. Verdiğiniz bilgiler çok faydalı oldu. Çok teşekkürler!

    YanıtlaSil
  44. Teşekkürler çok değerli ve güzel bilgiler

    YanıtlaSil
  45. Henüz yeni bir blog oluşturdum bu konularda acemi olsamda sayenizde bir kaç şeyde bilgi sahibi oldum. Teşekkürler, iyi çalışmalar..

    YanıtlaSil
  46. Merhaba, aklıma takılan bir konu var. Blogdaki fotoğraflarda özellik kısmını dolduruyorum başlık ve alt başlığı. Sonra kaydet diyerek kapatıyorum. Daha sonra güncelleme yapmak için girip fotoğrafta özellikleri tıkladığımda o alanlar boş geliyor. Sanki ben hiç doldurmamışım gibi. Bu durum normal mi?

    YanıtlaSil
  47. Blog sahiplerinin mutlaka okuması gereken bir makale teşekkürler blog hocam.

    YanıtlaSil
  48. Hocam Sabah Akşam Blogunuzu İnceliyorum tşkler...

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.