Google Algoritma Çiftliğini Yakından Tanıyalım

Kullanıcılara en uygun ve en kaliteli içeriği sunmak isteyen Google’ın yüzlerce farklı faktöre bağlı algoritması var. Google algoritmasında önemli bir güncelleme yaptığında bu güncellemeye bir isim verir.

Sektörü takip edenler son zamanlarda Penguin, Panda, Hummingbird ve Pigeon gibi isimlerle karşılaşmışlardır. İşte bunlar önemli algoritma güncellemelerinin isimleridir. Her biri web sitenizin sıralamasını belirlemede farklı bir yönü kontrol eder. İsterseniz bu Google algoritma güncellemelerinin anlamlarından ve işlevlerinden bahsedelim.

google algoritma


Panda Güncellemesi

Panda algoritması yüksek kaliteli web sitelerini üst sıralara yerleştirmek, başka bir deyişle kalitesiz ve spam siteleri arama sonuçlarında son sıralara atmakla sorumludur. Bu nedenle sayfaların içeriklerini detaylı olarak inceler.

Panda algoritması gereği blog içeriklerinizin üst sıralarda çıkması için kaliteli, faydalı ve özgün olması gereklidir. Ayrıca Onpage yani site içi SEO ayarlarınızın doğru yapılmış olması gerekir.

Penguin Güncellemesi

Penguen güncellemesi ise sitelere verilen linkleri inceler ve kontrol eder. Kaliteli backlinklere sahip siteleri arama sonuçlarında üst sıralara çıkarırken, backlinkleri manipüle eden ve filtreye takılacak kadar yapay backlinkler alan siteleri arka sayfalara atar.

Penguen algoritması gereği sitenize backlink çalışmaları yaparken dikkatli ve özenli davranmalısınız. Niceliğe değil, niteliğe önem vermelisiniz. Backlink aldığınız sitelerin de arama sonuçlarında üst sıralarda çıkan, Google nezdinde itibarlı siteler olmasına dikkat etmelisiniz.

Hummingbird Güncellemesi

2013 yılında hayatımıza giren Hummingbird algoritması, kullanıcıların arama sorgularına anlamaya yönelik bir güncellemedir. Kullanıcıların yaptığı aramaya odaklanarak gerçekten ne aradığı ile ilgili varsayımlarda bulunur. Örneğin “İstanbul’un en iyi pizzacısı” diye bir arama yaptığınızda, yapığınızda aramada restoran kelimesi geçmemesine rağmen Hummingbird bunu da aradığınızı varsayarak arama sonuçlarında “İstanbul’un en iyi pizza restoranı” sorgusunu da gösterir.

Hummingbird algoritmasını lehinize çevirmek için çözüm odaklı ve kullanıcıların sorularına yönelik içerikler üretmek faydalı olabilir.

Pigeon Güncellemesi

Pigeon, Google’ın yerel arama algoritmasıdır. Arama sorgularını Google haritalar ve yerel dizinler ile bütünleştirir. Böylece konum tabanlı aramalar yaparak kullanıcıya en yakın mekan ve işletmeleri üst sıralara taşır. Örneğin “pizza restoranları” diye arama yaptığınızda arama sonuçlarında ilk olarak size en yakın restoranları göstermeyi amaçlar.

Pigeon algoritması daha çok mekan ve işletmeler için geliştirildiğinden biz bloggerları olumlu veya olumsuz etkileyen bir durum söz konusu değildir.

Son Sözler

Bir yerde duyduğunuzda veya okuduğunuzda yabancılık çekmeyin diye Hummingbird ve Pigeon’dan da bahsettim ancak bir blogger olarak sizin için en önemli 2 güncelleme Panda ve Penguen güncellemeleridir. bunun için de yapmanız gerekenler temel şeyler kaliteli sitelerden link almak, kaliteli içerikler üretmek ve bu içerikleri Google’ın anlaması için gerekli ayarları yapmaktır.


Konu ile ilgili şu kaynaklardan faydalanabilirsiniz:

16 yorum:

  1. Bilgiler için çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
  2. Yazı için teşekkürler. Hummingbird'in yeni versiyonu olarak geliştirilen RankBrain algoritmasını da unutmamak gerek. Bu algoritmayı diğer algoritmalardan ayıran en büyük özelliği ise insan gibi düşünebilmesi ve öğrenebilmesi. Kısacası yapay zeka. Bu algoritma daha tam olarak aktif değil ancak aktif olduğunda SEO'ya büyük bir etkisi olacağı kesin. Pagerank'ın sırf bu yüzden siteler için pek önemi kalmayabilir artık.

    YanıtlaSil
  3. Hocam makaleniz oldukça güzel ve açıklayıcıydı.Teşekkürler.
    Yalnız benim anlam veremediğim google amcanın pagerank olayı Ben artık bu google'ın pr sine pek itimatım kalmadı. Nedeni ise şu;
    Bir çok site blog gezerim. Gezdiğim sitelerin pr sinden backlink ine kadar incelerim. Sonuç çelişkili. Bir kaç tane blog gördüm bunlar blogspot uzantılı pr si 2 idi. Fakat sitede ne içerik var ne de güncellik. Bir kaç bağlantı vardı o da dışarıya başka bir siteye bağlantı veren dış linklerdi.Dışarıya verdiği link google yotube gibi site de değildi. Gelişmemiş özel bir siteydi.
    Peki bu nasıl oluyor :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. blogspot uzantılı sitelerin pagerank değeri gerçeği yansıtmaz.

      Sil
  4. Şu algoritmaları geliştirip, pagerank ile sidik yarıştırma muhabbetini bitirmeye çalışması Google'ı sevmemin en önemli nedenlerinden bir tanesi. Ben içeriklerimi yazarken panda algoritmasının kurallarına uygun şekilde yazmaya özen gösteriyorum her zaman.

    Elinize sağlık güzel yazı olmuş :)

    YanıtlaSil
  5. Sanırım rank brain eksik kalmış. Onu da eklerseniz tamamdır :)

    YanıtlaSil
  6. İçerikleri panda algoritması kurallarına uygun oluşturmak SEO açısından çok önemli kesinlikle dikkate alınması gereken bir konu.

    YanıtlaSil
  7. Hocam bilgiler için teşekkür ederim. Yine faydalı bir bilgi.

    YanıtlaSil
  8. Hocam çok güzel anlatmışsınız bu arada size bir mail atmıştım http://harunlog.blogspot.com/ adına halen cevap almadım cevap verirmisiniz

    YanıtlaSil
  9. Merhaba arkadaşlar ben blogger da yeniyim yeni blog actim blogspotun temaları guzel degil bu temayi nerden bulabirim teşekkür ederim http://netbilenhaber.blogspot.com

    YanıtlaSil
  10. kısa fakat faydalı olabilecek bir açıklama yapmıssınız, yazınızdanda anladıgım kadarıyla kaliteli backlink in önemi haladevam etmekte ve bitecek gibide değil, kaliteli sitelerden backlink almak her halukarda backlink alan sitenin değerini google gözünde yükseltiyor.

    YanıtlaSil
  11. Derste hoca arama motorlarının algoritmalarına bakın demişti ve bu yayın çok faydalı oldu benim için. Yazılarımda da daha dikkatli olacağım bu algoritmalar doğrultusunda.

    YanıtlaSil
  12. Bilgiler için çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
  13. Merhaba,

    Teşekkürler değerli bilgiler için. Sadece Google için yazılar yazıldığını görüyoruz. Peki Yandex, Bing vb. arama motorları kriterleri hakkında yazılar da yazacak mısınız?

    İşlerinizde başarılar dileriz.

    Web Tasarım Ajansı birNC

    YanıtlaSil
  14. Bir doktor olarak, kendi bloguma (mehmetergenoglu.com) başladığımda hiç farkında olmadığım bir konu idi. Ne yazsam, ne yapsam öyle veya böyle Google'da çıkar diye bekliyordum. Ancak, olayın öyle olmadığının farkına varmam uzun sürmedi. Yazdığınız, bu güzel yazı için size teşekkür ederim.

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.