Konuk Yazarlık Rehberi

Yeni bir blog açtınız ve blogunuzu insanlar tanıtmak mı istiyorsunuz? Blogunuzu kimse ziyaret etmiyor ve ziyaretçi sayınızı arttırmak mı istiyorsunuz? Google arama sonuçlarında düşük sıralardasınız ve Google’ın gözüne girmek mi istiyorsunuz?

Tüm bunları gerçekleştirmenize çok büyük faydası olacak harika bir yöntem var: Konuk Yazarlık (Nam-ı diğer Misafir Blogculuk)

Tabi bu sistemden fayda sağlamak için konuk yazarlık süreci doğru planlamalı, doğru yönetmelisiniz. Bu yazıyla da size konuk yazarlık sistemini doğru bir şekilde nasıl yöneteceğinizi anlatmaya çalışacağım.

1. Adım: Konuk Yazarlık Excel Tablosu

Blog araştırması yapmaya başlamadan önce elinizin altında basit bir excel tablosu olmasını mutlaka öneririm. İşinizi çok kolaylaştıracaktır. İsterseniz benim Google dökümanlar ile oluşturduğum aşağıdaki basit tabloyu kullanabilirsiniz.

konuk yazarlık tablosu


Bu tabloya konuk yazar olarak içerik göndereceğiniz blogları seçmenizi kolaylaştırması açısından bazı önemli metrikleri ekledim. Hepsini doldurmak, azaltmak veya çoğaltmak sizin elinizde.

Şimdi tablodaki metriklerden ve nasıl dolduracağınızdan bahsedelim.

  • Blog Yazarı: İlgili blogun sahibinin veya yazarının ismini mutlaka not alın. Kendisiyle iletişim kurarken “admin, hocam, kardeş, birader” gibi hitaplar yerine isim kullanmak ciddiye alınmanızı sağlayacaktır.
  • Blog URL: Buraya ilgili blogun adresini yazın.
  • E-Mail: Buraya ilgili biliyorsunuz ilgili blogun veya blog yazarının e-mail adresini yazın. Eğer blogda açıkça paylaşılmlış bir e-mail adresi yoksa iletişim formunun olduğu sayfanın URL’sini de yazabilirsiniz.
  • Takipçi: Buraya fikir vermesi açısından çeşitli mecralardaki takipçi sayılarını toplayıp yaklaşık bir sayı yazabilirsiniz. Örneğin GFC izleyici sayısı, Feedburner abone sayısı, Facebook, Twitter, Google+, Instagram gibi hesaplarındaki takipçi sayılarını toplayın.
  • Alexa: Buraya ilgili blogun Alexa sıralamasını yazın. Blogun popülaritesini görmek açısından fikir sahibi olabilirsiniz. Bir sitenin yerel ve global Alexa sıralamalarını görmek için tarayıcınızın adres satırına http://www.alexa.com/siteinfo/blogadresi yazmanız yeterli. Örneğin BH’nin Alexa verilerini buradan görebilirsiniz
  • PageRank: Artık eski önemini kaybetse de adettendir diye buraya ilgili blogun PageRank değerini girin. Fayda faydadır :) Bir sitenin PageRank değerini öğrenmek için şu aracı kullanabilirsiniz.
  • Trust Flow: Güvenilir sitelerden ilgili bloga verilen linklere tıklanma sayısıyla ilgili bir güven metriğidir.
  • Citation Flow: İlgili blogdan bahsedilme sayıları ile ilgili bir metriktir. TF ve CF benim önem verdiğim metriklerdir. Bir sitenin TW ve CF değerlerini öğrenmek için şu aracı kullanabilirsiniz.
  • Genel Puan: Şuana kadar ki değerlerden yolarak ilgili blogu değerlendirecek ve buraya belirlediğiniz bir puanı yazacaksınız. Örneğin değerleri çok yüksek bloglar 5 puan verip değer düştükçe 4-3-2-1 diye gidebilirsiniz. Önceliğinizi belirlemek için bu puanlamayı öneririm.
  • İletişim Kuruldu Mu?: Konuk yazar olmak istediğiniz bloglara karar verdikten sonra henüz mail göndermediğiniz için bu alanlara hayır yazın. İletişim için özenli mailler yazıp ilgili kişiye gönderdikten sonra burayı evet yazabilirsiniz.
  • Yanıt: İletişim mailleri gönderildikten sonra buraya bekleniyor yazın. Gelen yanıta göre burayı olumlu veya olumsuz olarak değiştireceksiniz. Eğer  hafta geçmesine rağmen cevap gelmediyse yeni bir mail daha yazın ve kişinin sosyal medya hesaplarından gönderdiğiniz maile yanıt beklediğinizi söyleyin. Hala cevap yoksa boş verin gitsin.
2. Adım: Blog Araştırması


Konuk yazarlık tablonuz hazır olduğuna göre artık blog araştırması yaparak tabloyu yavaş yavaş doldurmaya geçebilirsiniz. “Konuk yazar olacağım blogları nasıl bulacağım?” diyorsanız bunun için her yolu deneyeceksiniz . Başlayalım :)

  • Google Araması: Bazı bloglar konuk yazarlık sistemini aktif olarak kullandıklarından bloglarında böyle bölümler açıyorlar. Google’da “yazar ol , yazı gönder, konuk yazar, konuk yazarlık, misafir blogculuk” gibi aramalar yaparak çıkan sonuçlar arasında size uygun bloglar olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.
  • YazarKafe: Bumerang bloglarından sadece platin üyelerin içeriklerini gönderebildiği YazarKafe ‘de içerik paylaşan blogları ziyaret ederek uygun bloglar olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.
  • Google Keyword Araması: Hedef anahtar kelimeler belirleyip Google’da “keyword blog” veya “keyword bloglar” şeklinde aramalar yaparak çıkan sonuçları inceleyebilir, uygun bir blog olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.
  • Dmoz: Dünya’nın en prestijli dizini olan DMOZ’de onlarca kategori arasında dolaşarak uygun blog olup olmadığına bakabilirsiniz.
  • Forumlar: Çeşitli forumlarda veya topluluklarda konu açarak konuk yazarlıktan, belirlediğiniz kriterlerdeki bloglara konuk yazar olmak istediğinizden bahsedebilir, ilgilenenlerin cevap yazmasını isteyebilirsiniz.
  • Kendi Blogunuz: Aynı forumlardaki gibi kendi blogunuzda bir post hatta sabit bir sayfa ile konuk yazarlık sisteminden ve belirlediğiniz kriterlerdeki bloglara konuk yazar olmak istediğinizden bahsedebilirsiniz.
Artık konuk yazarlık tablonuzda ve pek çok blog ve o blogların popülaritesi hakkında size  fikir verebilecek metrikler var. Artık konuk yazar olmaya karar verdiğiniz bloglarla iletişime geçebilirsiniz.

3. Adım: İletişime Geçin

Şimdi konuk yazar olmaya karar verdiğiniz bloglarla iletişime geçme zamanı. Çok sayıda mail göndereceğiniz için elinizin altında bir mail şablonu bulundurmanız ve sadece belirli yerleri değiştirerek mailleri hazır hale getirmek işinizi kolaylaştıracaktır.

Mailinizin okunması, ciddiye alınması ve yanıtlanmasını istiyorsanız özenli ve açıklayıcı bir mail oluşturmalısınız. Bunun için dikkat etmeniz gereken bazı hususlar var;

  • Düzgün bir hitap şekli ve yazı dili kullanın. Laubali ve gayri ciddi cümleler kurmayın.
  • Gerekiyorsa konuk yazarlığın ne olduğundan, size ve o kişiye neler kazandıracağından kısaca bahsedin.
  • Nasıl bir içerik göndereceğiniz hakkında kısa ve etkili bilgiler verin.
Örneğin şu şekilde olabilir;

Merhaba ……… Bey/Hanım,

…….. blogunuzu keyifle okumakta ve eğer mümkünse blogunuza konuk yazar olarak katkıda bulunmak istemekteyim.

Konuk yazarlık hakkında kısaca bilgi vermek gerekirse; size özel hazırlanmış, SEO uyumlu, tamamen özgün, ………. konulu içeriği uygun bir tarihte yayınlanmak üzere size göndermek istiyorum. Siz benzersiz ve kaliteli bir içerik kazanırken ben de izin verdiğiniz ölçüde yazının 1-2 yerine veya yazını altında künye bölümüne kendi blogumun linkini yazarak kendimi okuyucularınıza tanıtma fırsatı bulacağım.

Eğer ilgilenirseniz en size özel içeriği incelemeniz ve uygun bulmanız halinde yayınlamanız  için size göndermek isterim.

Olumlu veya olumsuz yanıtınızı bekliyorum.

İyi çalışmalar

……………

4. Adım: İçerik Hazırlayın

Yazınızın kabul edilmesi için özenli ve olabildiğince harika bir içerik hazırlamanız gerektiğini hatırlatmama gerek yok sanırım.

  • Öncelikle varsa blogun konuk yazarlık sayfasında belirtilen kurallara, yoksa mail trafiğinde sizden istenen ve mütabakata vardığınız kurallara mutlaka uymalısınız.
  • Yazınız, ilgili blogun konusuna ve hedef kitlesine uygun bir konuda olmalı ve daha önce bir benzeri yayınlanmamış olmalı.
  • Yazı içerisinde ilgili blogun diğer içeriklerine link vermek yazarın hoşuna gidecektir. Deneyebilirsiniz.
  • Yazıya ekleyeceğiniz görselin lisans haklarına mutlaka dikkat edin, lisans sorunu olmayan görseller kullanın.
  • Yazıyı yazmadan önce blogdaki diğer yazıları ve yorumları inceleyin. Blog takipçilerinin tarzı ve neye ilgi gösterdikleri konusuna fikir verebilirsiniz. Yazı dilini buna göre seçersiniz.
  • Yazının sonuna bir künye (yazar hakkında) bölümü koyun. Burada 2-3 cümle ile kendinizi tanıtarak blogunuza ve eğer mümkünse 1-2 sosyal medya hesabınıza link verin. Örneğin;

    Yazar Hakkında: Bu yazı; blog yazarlığı, blogger geliştirme, SEO, sosyal medya, dijital pazarlama konularıyla ilgilenen ve içerik üreten Serdar Kara tarafından yazılmıştır. Yazarın diğer yazılarını kişisel blogu olan Blog Hocam’da okuyabilirsiniz.
5. Adım: Takipçisi Olun

Yazınız yayınlandıktan sonra yazınıza elbette sahip çıkmanız gerekir. Zaman zaman kontrol ederek linklerde ve içerikte bir değişiklik yapılıp yapılmadığını kontrol edin. Ayrıca yazının yorumlarına abone olarak gelebilecek muhtemel yorumları yanıtlayın.

Bu yazınızı da kendi blogunuzda yayınladığınız yazılar gibi sosyal medya hesaplarınızda paylaşın ve mümkünse blogunuzun “hakkımda” veya uygun herhangi bir sayfasına koyun. Başka bir blogda olsa bile o içeriği siz ürettiniz ve o içerik sizin bir nevi referansınız.

1 haftalık, 1 aylık, 3 aylık gibi belli periyotlarda Google Analytics verilerinize bakarak hangi yazınızdan daha fazla trafik geldiğini kontrol edin. Böylece verimsiz blogları ayıklayarak  bir daha onlara içerik göndermekle uğraşmazsınız :)

Blog Hocam’a Konuk Yazar Olabilirsiniz

Konuk yazarlık yaparak blogunuz hit, SEO, takipçi gibi sorunlarına nasıl bir çözüm bulacağınızı anlatmaya çalıştım. Blog araştırması yapmaya başlamadan önce ilk konuk yazarlık deneyiminizi Blog Hocam’da yaşayabilirsiniz. Blog değerleri fena değildir :)

Blog yazarlarını ilgilendireceğini düşündüğünüz her hangi bir konudaki yazınızı Word dosyasına veya direkt maile yazarak bloghocam@gmail.com adresine gönderebilirsiniz.

28 yorum:

  1. Bende zamanında konuk yazarlık girişiminde bulunmuştum (ehl-i blog'da) sonra isim değişikliği falan derken gitti bütün uğraşlar blog hocam hakkındada bir yazı yazmıstım "ne dediler" kismina eklemistiniz oda bosa gitti tekrardan baslamayı dusunuyorum bu yazı gaza getirsi teşekkürler hocam.

    Zompir.blogspot.com

    YanıtlaSil
  2. Serdar bey çok güzel yazmışsınız. Teşekkürler..

    YanıtlaSil
  3. Özellikle, ziyaretçi sayım az diyenler için çok güzel bir yol: Misafir blogculuk, çok detaylı ve anlaşılır anlatmışsınız.
    Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  4. Merhaba. Bu harika ve öğretici içerik için teşekkürler. Ben de psikoloji odaklı ve değerleri fena olmayan bkoguma konuk yazar ağırlayabilirim. yusufbayalan.com

    YanıtlaSil
  5. Misafir yazarlık=Senin bloğun benim bloğumdur ;-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tam olarak öyle olmasa da win-win hatta win-win-win diyebiliriz :)

      Sil
  6. Misafir yazarlık gerçekten çok güzel bir uygulama. Göndermeye fırsatım olmadı bir türlü ama misafir yazı gönderen arkadaşlar oldu. Bazı arkadaşların tekliflerini de kabul edemedim, zira güncellikten uzaktılar. Yukarıda da belirttiğiniz gibi hem misafir yazı göndereceğiniz blog hem de blogunuzda ağırlayacağınız blogların değerlerine bakmalı, araştırmalı.

    Elinize sağlık Serdar Bey, misafir yazarlık konusunda açıklayıcı bilgiler vermişsiniz.

    YanıtlaSil
  7. Oldukça açıklayıcı ve guzel bir yazı olmuş.
    Güzel bilgiler için teşekkürler. .

    YanıtlaSil
  8. Yüzme havuzları teknolojileri hakkında bir blog hazırlıyorum. Konuk yazar olmasanız bile ziyaretiniz ve bırakacağınız yorumlar bizim için çok kıymetlidir. Ayrıca Sn. Serdar Kara'ya da, bize gösterdiği aydınlık yoldan dolayı tekrar teşekkürlerimi sunarım.
    Havuz Doktoru

    YanıtlaSil
  9. blog tanıtımı için gerçekten güzel bir yöntem teşekkürler

    YanıtlaSil
  10. Genelde buna tanıtım yazısı diyerek ücret talep ediyorlar fakat şu misafir blogculuk kelimesini googleda aratmayı deneyeceğim bakalım ücretsiz izin veren var mı :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tanıtım yazısıyla alakası yok. Bir şey tanıtmıyoruz.

      Sil
  11. Çok güzel detaylı açıklamalar için teşekkürler .

    YanıtlaSil
  12. Çok düzgün bir anlatım diline sahipsiniz.
    Birde Serdar Hocam Sitemde ne gibi düzenlemeler Yapmalıyım bir bakarsanız sevinirim ;
    http://webkodla.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
  13. Farlı bir yazı olmuş detaya inerek blog sahiplerini aydınlatmak çok iyi. Yanlız bu uygulamayı kaç kişi kullanır yada kullandırır orası ??? işareti... Saygılar :)

    YanıtlaSil
  14. Güzel bir yazı, teşekkürler

    YanıtlaSil
  15. Hem blogumuzu tanıtmak hem de güzel bloglar tanımak için harika bir yöntem ve harika bir yazı, çok teşekkürler.. Ben de çok severek takip ettiğim http://evdeyazar.blogspot.com.tr ' yi sitenizdeki konuk yazarlığı sayesinde tanımıştım☺️

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O yazı Blog Hocam'da yayınlanacak diye ne kadar heyecanlanmış ve özenmiştim, iyi ki de konuk olmuşum.
      Bu arada ben de sizin Avustralya yazılarınızı takip etmekten çok keyif alıyorum, bu durumda Serdar Bey'e tekrar teşekkür etmek gerekir:)

      Sil
  16. işin sonunda matematiğini de açıklamış oldunuz :) Excel doldurma işi biraz vakit alacak bir uygulama gibi duruyor. Ama yine de teşekkürler

    YanıtlaSil
  17. Her zamann ki gibi çok faydalı paylaşım teşekkürler bloghocam Konuk yazar ben de kabul ediyorum buradan blogger arkadaşlar buyursun kapımız herkese açık

    YanıtlaSil
  18. bu yazı için çokkk teşekkürler... size mail attım .. dönüş beklemekteyim. iyi günler..

    YanıtlaSil
  19. Güzel paylaşım, bende 2 ay oldu bloga başladım. Bu sitede masallar ve hikayeler yayınlıyorum yakında 100-200 içerik birden yayınlayıp google da üst sıralara çıkmayı düşünüyorum --------> http://duslerdunyasii.blogspot.com/ <-------------

    YanıtlaSil
  20. Vermiş olduğunuz bilgiler için teşşekür ederim.

    YanıtlaSil
  21. Konuk yazarlık bence de önemli bir konu. Özellikle yeni başlayanlar veya istedikleri yerde olmadığını düşünenler için :) Teşekkürler bu güzel ve detaylı yazı için.

    YanıtlaSil
  22. Konuk yazarlık iyi bişey hem yazar olduğun siteye faydalı hemde kendi siteni ve yazılarını daha fazla kişiye ulaştırabilme imkanın var gerçekten çok açıklayıcı bir anlatım. yazmaya fırsat bulursan tarafınıza mail atacağım :)

    YanıtlaSil
  23. Faydalı bilgiler için çok teşekkürler. Bu konunun önemini çok güzel anlatmışsınız.
    http://kemalkarakaya.blogspot.com.tr

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.