Fotoğraf Blogları İçin Altın Öneriler

Bu yazı bir misafir yazıdır ve maviblog.net blogunun sahibi Murat Aktaş tarafından yazılmıştır...

Fotoğraf Blogları, genelde kişisel bloglar kadar rağbet görmüyorlar. Bunun en büyük nedenleri ise fotoğraf bloglarının nasıl olması gerektiği konusunda yeterli bilgi sahibi olunmaması ve fotoğraf bloglarının da tıpkı diğer bloglar gibi yürütülmeye çalışılmasıdır. Oysaki fotoğraf blogları görseli ön plana çıkardığı için insan hafızasına daha hoş gelmekte ve daha kalıcı olma özelliği taşımaktadırlar. Bu yazıda fotoğrafçılık ile ilgili ders vermekten ziyade onu blogunuza uygulamanın inceliklerini anlatmaya çalışacağım. İşte fotoğraf blogunuz varsa kulak ardı etmemeniz gereken çok önemli bir kaç öneri.

1. Doğru Temayı Seçin

tema seçimi
Responsive bir Blogger fotoğraf temasının tüm cihazlarda örnek görünümü.


Blog temanızı mutlaka responsive(uyumlu) ve özel olarak Fotoğraf Blogları için tasarlanmış temalardan seçin. Tema(şablon) bir blogun can damarıdır. Bu nedenle bir fotoğraf blogu için diğer blog tipleri ile aynı temalardan birini seçmeniz ilk ve en büyük yanlışınız olacaktır. Fotoğraf Bloglarının temalarındaki en belirgin özellik, başlığın veya içeriğin değil görselin ön planda olmasıdır. Çünkü görsel, hem anlatmak istediğiniz içerik hem de içeriğinizin başlığıdır. Bu nedenle mutlaka fotoğraf blogları için özenle ve özellikle tasarlanmış temaları seçmeye gayret edin.

2. Fotoğraflarınızı Mutlaka Sıkıştırın

jpegmini
JPEGmini ile ilk resmimizin boyutu yarı yarıya azalırken fotoğrafın kalitesi bozulmadı.


Görsellerinizin boyutunu küçültüp mutlaka sıkıştırın. Profesyonel kamera veya cep telefonu ile çekilen fotoğrafların çoğu 2bin piksel çözünürlük veyahut 2-3 MB boyutlarından az değildir. Bu görselleri direkt olarak blogunuza eklerseniz hem blogunuz çok yavaş yüklenecek hem de hızı oldukça düşecektir. Bunun yanı sıra görseli orjinal boyutlarında sergilemeniz, çalınıp başka mecralarda başka kişiler adına yayınlanmasına da olanak sağlayacaktır. Fotoğraflarınızı 1200 piksel çözünürlükten daha yüksek yüklemeyin ve TinyPNG, JPEGmini gibi görsellerin çözünürlüğünü düşürmeden boyutunu küçükten online uygulamalar aracılığı ile sıkıştırın. Blogunuzdaki tüm görselleri bu şekilde sıkıştırdığınız takdirde siteniz görsellerin sıkıştırılmadan yüklendiği haline göre en az 2 kat daha hızlı yüklenecektir. Bu da ziyaretçilerin sayfanın yüklenmemesi dolayısıyla blogunuzuz terketme oranını ciddi oranda düşürecek etkenlerden birisi olacaktır. (Örneğin bu yazıda kullandığım tüm görseller sıkıştırma yapmadan önce 4MB üzeri tutarken sıkıştırma sonrasında sadece 519Kb ediyorlar.)

3. Fotoğrafları İmzalayın

resme logo ekleme
Logonuz fotoğrafın en fazla 20'de 1'ini kaplamalıdır


Her fotoğrafa küçük, anlaşılır, basit ve sade bir logo ekleyin. Görsellerinizi sadece yazıdan oluşan küçük bir logo ile süsleyin. Logonuzun tek renk olması ve sadece yazıdan oluşması bu anlamda görseli ön plana çıkarırken aynı zamanda bloga profesyonel bir görünüm de katacaktır. Logonun görseli kapatmamasına hatta mümkünse görsel ile bir bütün oluşturmasına dikkat edin. Örnek olarak; yukarıda Instagram hesabımdan aldığım bir fotoğrafa yer verdim. Sadece yazıdan oluşan logonun görseli kapatmadığını, tam aksine fotoğrafla bir bütün olduğunu görebilirsiniz.
(NOT: Bundan sonraki iki maddemizde de bu fotoğraf üzerinden örnekleme yapılacaktır.)

4. Etiket, Başlık Eklemeyi ve Konum Belirtmeyi Unutmayın

resim etiketleri
Blogger'ın görseller için etiket kısmının örnek bir kullanımı


Resimlere etiket vermeyi, başlık metni girmeyi ve konumunuzu eklemeyi unutmayın. Paylaştığınız görsele alt etiketleri mutlaka ekleyin. Bu alt etiketler resim aramalarında sizi ön plana çıkaracak ve blogunuzun tanınırlığını artıracaktır. Resim açıklaması yerleştirmek ve yazı içerisinde de bu etiketleri kullanmak olasılığınızı daha da artıracaktır. Resimler anı somutlaştıran nesneler olduğu için ayrıca eğer insanların ilgisini çekeceğini düşünüyorsanız fotoğrafın çekildiği konumu eklemeyi de unutmayın. Blogger bunun için hazır bir bölüm barındırıyor, ancak isterseniz siz ayrıca Google Haritalar'dan aldığınız haritayı da konumunuzla birlikte paylaşabilirsiniz. Bu harita sayesinde konum bazlı görsel aramalarında da blogunuz ön plana çıkacaktır.

5. Net, Çekici ve Anlaşılır Yayın Başlıkları Yazın

Paylaşacağınız fotoğrafın ne olduğu ve hikayesi ile ilgili basit, net ve açıklayıcı bir başlık kullanın. Fotoğrafın belirli bir özelliği varsa mutlaka onu da başlıkta işleyin. Örneğin bir önceki fotoğraf için "Güvercinler" yerine "Hayat Kuş Misali" başlığı daha uygun ve çekici olacaktır. Fotoğrafınız ile bir şeyler anlatmak istiyorsanız görselin dışına çıkmadan o konu ile ilgili de bir başlık yazabilirsiniz.

6. Fotoğraflarınızın Hikayesini Anlatın

resim hikaye
Yukarıdaki fotoğrafın verilen mesaj ile daha çok anlam kazandığı şüphesiz


Fotoğraflarınızı kısa bir yazı ile açıklayın. Her fotoğrafın bir hikayesi veya vermek istediği bir mesaj vardır. Her ne kadar fotoğrafı göstermek esas amacınız olsa da fotoğrafla ilgili kısa bilgileri de eklemeniz daha hoş bir ayrıntı olacak, bunun yanı sıra okuyucuyu fotoğrafı daha dikkatli incelemeye ve anlamlandırmaya yöneltmiş olacaksınız. Ve tabi ki blog içerisinde daha fazla vakit geçirmesini sağlayacaksınız. Unutmayın, fotoğrafların bir hikaye ya da mesaj ile bütünleşmesi onları daha anlamlı kılar.

7. Blogunuz ile Sosyal Medyayı Senkronize Edin

instagram widget
Resimdeki gibi blogunuzun sidebar kısmına Instagram veya benzeri sosyal medya hesaplarınızın akışını ekleyebilirsiniz


Fotoğraf Blogları, Fotoğrafçılık ile alakalı olduğuna göre hedeflediğiniz sosyal medya ağları da fotoğraf üzerine paylaşım yapılan yerler olmalıdır. Bunlardan en bilineni Instagram olmakla birlikte Flickr ve Pinterest de önemli birer alternatiftir. Bir fotoğrafçının bu 3 mecradan en azından birinde sürekli güncellenen bir hesabı olmalıdır. Daha önce yine Blog Hocam'da yazmış olduğum "Instagram Fotoğrafları Nasıl Blog'a Eklenir?" yazısındaki adımları uygulayarak sabit bir sayfada ya da widget şeklinde fotoğraflarınızı blogunuzda sergileyebilirsiniz. Ayrıca Flickr ID'nizi kullanarak Flickr fotoğraflarınızı da blogunuzda sergileyebilirsiniz. Ancak Blogda paylaştığınız fotoğraflar ile sosyal medyada paylaştığınız fotoğrafları farklı zamanlarda paylaşarak aynı fotoğrafların bir arada gözükmesini engellemelisiniz.

Tüm bunlara ek olarak sosyal medya hesaplarınızı belirli ve günlük periyotlarla güncellemeli, ayrıca kendinize uygun daha önce kullanılmamış bir etiket belirleyerek sosyal medyadaki tüm hesaplarınızda o etiketi kullanmalısınız.

Yazar Hakkında: Ben Murat Aktaş; Mavi Blog adlı kişisel blogumda Tarih, Gündem, Teknoloji ve Edebiyat gibi pek çok farklı alanda yazılar kaleme alıyorum. Merak edenler için uzun bir süredir fotoğraf blogum vardı ancak tamamen yenilemeye karar verdiğim için sildim. Fotoğraflarıma ve hikayelerine ortak olmak sterseniz Instagram hesabımı takip edebilirsiniz.

29 yorum:

  1. Merhaba hocam bende bir tane açtım 3 4 ay önce önerilerinize dikkat edeceğim...Bilmiyorum belki bakmak istersiniz http://photoimageblogs.blogspot.com.tr/ eksikleri var ama uğraşacam.Saygılar.

    YanıtlaSil
  2. Belki basit görünüyor ama bu tür bloglari yönetmek oldukça zor bence

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Elbette fotoğraf blogları ayrı bir ilgi ve emek gerektiriyor. Ancak pek çok açıdan diğer bloglardan daha zevkli ve eğlenceli blog türleri.

      Sil
  3. Fotoğraf sıkıştırma konusunda sıkıntılarım vardı. Yazınız bana rehberlik yapacak. Teşekkür ediyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yardımcı olabildiysem ne mutlu bana. Ayrıca tinypng.com daha çok işinize yaratacaktır. Zira JPEGmini'de sadece JPG uzantılı dosyaları sıkıştırabilirsiniz, ancak TinyPNG; JPG, PNG & GIF uzantılı dosyaların tamamını sıkıştırabiliyor.

      Sil
  4. Merhaba, güzel bir yazı. teşekkür ederim. Blogunuzda kullandığınız temanın adı nedir acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Baskerville aratarak bulabilirsiniz temayı, ücretsizdir.

      Sil
  5. Hocam, blogunda tema paylaşımı yapan biri olarak bu içeriğin bir kenara not edilmesi gerektiğini gönül rahatlığıyla söyleyebilirim. Şahsen, bende blogumda sadece fotoğraf içeriği paylaşıyorum.

    YanıtlaSil
  6. İşime yarıyacak. Buda benim blogum : http://genccyazarr.blogspot.com.tr/2017/01/5-adimda-twitter-hesabimizi-dogrulayalim.html

    YanıtlaSil
  7. Çok güzel tavsiyeler paylaşım için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  8. İyi Günler arkadaşlar bir sorum var. Mobil versiyonda youtube videoları taşıyor bunu çözemedim yardım edebilecek var mı acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Buradan responsive videolar yapabilirsiniz.
      ▶http://embedresponsively.com/

      Sil
    2. Çok teşekkürler efendim uzun süredir bunu arıyordum :)

      Sil
  9. Sosyal medya kullanımı çok önemli evet. Fakat bunun yanı sıra temanın çok iyi olması gerekiyor bence. Ayrıca fotoğrafların kalitesi çok iyi olmalı. Rakipler çok fazla..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fotoğraflarınızın kalitesinden kastınız görsellik ise haklısınız. Ancak boyut ise yanlış düşünüyorsunuz. Nedenini 2.maddede belirttim.

      Sil
  10. Böyle bir proje düşünüyorum fakat fotoblog için uygun temayı bulamadım blogspot eskisi kadar popüler değil anlaşılan.

    Sizin önerebileceğiniz bir fotoğraf teması varmı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Blogger Templates yazın bir sürü tema çıkıyor ve çok profesyoneller

      Sil
    2. Bende o şekilde yabancı sitelerde arıyorum ama özellikle fotograf galerisi için yapılmış bi tema bulamadım

      Sil
    3. Aşağıdaki sitede pek çok tema bulabilirsiniz, ayrıca portfolio blogger templates adıyla arama da yaparsanız güzel temalar bulabilirsiniz.
      ▶️https://gooyaabitemplates.com/blogger-templates/portfolio/

      Sil
  11. Fotograflara isim veya logo eklemeyi nasil yapabiliriz peki tesekkurler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben mobilde Google'ın Snapseed adlı uygulamasını kullanıyorum. Masaüstünde ise pek çok alternatif var.

      Sil
  12. Benim fotoğraf sitelerinde yaşadığım en büyük sıkıntı mobilden girince kotamın hızlı tükenmesi. Milliyetin sitesinde olduğu gibi sayfa aşağı indikçe yükleme yapılsa çok iyi olur aslında.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bunun için halihazırda özel temalar var ama tabi ki site sahibinin isteğine kalmış bir durum malesef.

      Sil
  13. www.kitaptanbunlar.blogspot.com sitem hakkındaki fikir ve düşüncelerinizi alayım :)

    YanıtlaSil
  14. Bende açtım hocam http://ototamircim.blogspot.com.tr diye nasil tutar mi bi ziyaret edermisin

    YanıtlaSil
  15. Tema seçimi bir blog için çok önemlidir. İçerisindeki bilgi ne kadar iyi olursa olsun eğer iyi bir temanız yoksa kullanıcılar sitenizden çıkacaktır. Şahsen kullandığım temayı bulmak 1 ayımı aldı.

    YanıtlaSil
  16. Teşekkürler bilgi için..

    YanıtlaSil
  17. Merhaba beyler,
    Resimlerimi sıkıştırmak için bu siteyi https://optimizejpeg.com/ kullanıyorum ve daha iyi sonuç aldım.
    daha hızlı çalışır ve kaliteyi kaybetmeden çalışır.

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.