Bloggerlar İçin Tanıtım Yazıları Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Blog yazarak para kazanma yöntemleri arasında en sık karşılaştığımız yöntemlerin başında tanıtım yazıları geliyor. Blogların internet dünyasındaki gücünden faydalanmak isteyen firmalar/markalar/siteler bloggerların kapısını çalarak tanıtım yazısı alma taleplerini iletiyorlar. Fakat dijital pazarlama sektörünün yabancısı olan yeni bloggerlar bu teklif nasıl cevap vereceklerini, hangi adımları izlemeleri gerektiğini bilmiyorlar. Tanıtım yazıları ile ilgili en çok gelen sorulara yanıt vererek bir kılavuz oluşturmanın faydalı olacağını sanıyorum.

Tanıtım yazıları


Tanıtım Yazısı Nedir?

Bir firma, marka, ürün, hizmet ya da site hakkında bilgi içeren blog içeriklerine tanıtım yazısı denir. Tanıtım yazılarını yayınlanma amacına göre 4’e ayırabiliriz:

1. Tanıtım Amaçlı Tanıtım Yazıları: Kişinin firmasını, ürününü, hizmetini ya da web sitesini tanıtmak, bilinirliğini ve görünürlüğünü artırmak amaçlı yayınlatmak istediği tanıtım yazılarıdır. Bu tür tanıtım yazısı teklifleri genellikle yazıyı yayınlatacak firma/site ile ilgili aynı sektörde yayın yapan ve popüler bloglara gelmektedir.

Tanıtım amaçlı tanıtım yazılarına örnek olarak Matbuu isimli online matbaa firması için yayınladığım yazıyı verebilirim. Bu firma amacının adını duyurmak, bilinirliğini ve görünürlüğünü artırmak olduğunu söylemişti ve bu doğrultuda bir içerik çalışması yapmıştık.

2. Trafik Amaçlı Tanıtım Yazıları: Kişinin web sitesine trafik yani hit almak, ziyaretçi sayısını artırmak amaçlı yayınlattığı tanıtım yazılarıdır. Bu tür tanıtım yazısı teklifleri de yine hedef kitlenin takip ettiği popüler bloglara gelmektedir.

Trafik amaçlı tanıtım yazılarına Reklamsiniz isimli site için yazdığım yazıyı örnek gösterebilirim. Bu sitenin hedef kitlesi blog yazarları olduğu için Blog Hocam’dan alacağı trafik çok önemliydi. Bu nedenle sitenin trafiğini artırmaya yönelik bir içerik çalışması yaptık.

3. Backlink amaçlı Tanıtım Yazıları: Hedeflediği anahtar kelime ile ilgili arama sonuçlarında üst sıralara çıkmak isteyen siteler kaliteli bloglarda tanıtım yazıları yayınlatır. Yazı da ise hedeflediği anahtar kelimeler üzerinden kendi sitelerine link verirler. Bu tür tanıtım yazısı teklifleri hızlı indexlenen, itibarlı, çeşitli SEO değerleri yüksek bloglara gelmektedir.

Örneğin Ev Düzenleme sitesi için yaptığım çalışmayı incelerseniz yazıda sitenin yükselmek istediği kelimeler olan banyo dekorasyonu ve mutfak dekorasyonu kelimeleri üzerinden site sahibinin istediği sayfalara link verdiğimi görebilirsiniz.

4. Satış Amaçlı Tanıtım Yazıları: Online ürün atışı yapmak isteyen kişiler için de bloglar oldukça uygun mecralardır. Bir ürününü online ortamda atmak isteyen kişi hedef müşterisinin ziyaret ettiği popüler bloglarda tanıtım yazısı yayınlatarak satış sayfasına link verirler.

Bu tür tanıtım yazılarına örnek olarak YouTube’da Zirveye Çıkma Rehberi isimli kitap için yazdığım yazıyı örnek verebilirim. Kitabın yazarı, Blog Hocam takipçilerinin ilgisini çekeceğini düşündüğü için kitabının atışını artırmak adına böyle bir çalışma yapmak istemişti.

Tanıtım Yazısı Yayınlamanın Faydaları Ve Zararları Nelerdir?

Fayda 1: Bir blogger olarak gelen tanıtım yazısı tekliflerini değerlendirmenin en büyük faydası elbette maddi kazançtır :) Öyle ki çoğu zaman banner ve AdSense gelirlerinden daha fazla kazandırmaktadır tanıtım yazıları.

Fayda 2: Tanıtım yazıları blogunuzun güncel kalmasını sağlar. Tabi blogunuzun konusuyla alakası olmayan, takipçilerinizi rahatız edecek içerikler olmaması şartı ile. Örneğin moda konulu bir blogunuza moda markalarından ve e-ticaret sitelerinden gelen tanıtım yazılarını yayınlamanız kullanıcıya ilgi duyacağı güncel içerik sunmak demektir.

Fayda 3: Bazı tanıtım yazıları blogunuza Google’dan hiç ummadığınız kadar trafik getirebilir. Örneğin Kizoa için hazırladığım tutorial tarzındaki tanıtım yazısına Google aramalarından yüzlerce ziyaretçi geldi.

Zarar: Blogunuzda tanıtım yazısı yayınlamanın tek zararı takipçilerinize inanmadığınız bir içeriği sunmaktır. Tanıtım yazıları iyi para getiriyor diye arka arkaya yayınlayıp blogunuzu tanıtım yazıları ile doldurursanız takipçileriniz bir bir takipten çıkar ve aslında para kazanırken çok daha değerli şeyleri kaybettiğinizi anlarsınız.

Tanıtım Yazısı Fiyatları Nasıl Olmalıdır?

Bir kişi blogunuzda tanıtım yazısı yayınlamak için sizle irtibat kurduğunda soracağı ilk şey ücrettir. Alexa sıralaması, aylık trafik, citation flow gibi değerler fiyat belirlemede önemli faktörler olsa da siz istediğiniz fiyatı talep etmekte özgürsünüz.

Eğer fiyat ile ilgili hiç bir fikriniz yoksa sizinle benzer blogların reklam sayfalarını ziyaret edip talep ettikleri ücreti öğrenmeye çalışabilirsiniz.

Ücret belirlemede kullanabileceğiniz bir diğer yöntem ise Hürriyet Bumerang’ın Boomads içerikleri için size teklif ettikleri ücreti baz almaktır.

Beni hiçbiri ilgilendirmez diyorsanız şöyle bir düşünün; ne kadar para verseler alakasız bir içeriği blogunuzda yayınlardınız? Aklınıza bir rakam geldi mi? İşte tanıtım yazısı için talep edeceğiniz ücret o :)

Tanıtım Yazısı Nasıl Yazılır?

Blogunuzda tanıtım yazısı yayınlatmak isteyen kişiler size hazır bir içerik gönderip bunu yayınlamanızı isteyebilirler. Ben tanıtım yazısının blogun sahibi blogger tarafından yazılmasını tercih ederim. Her iki taraf için de daha faydalı olacaktır. Örneğin ben nispeten uzun ve detaylı içerikler oluştururum, belli bir tarzım vardır. Bana gelen 200 kelimelik, anahtar kelimelerle dolu ve muhtemelen daha pek çok blogda yayınlanmış bu içeriği yayınlamaktansa biraz emek ve zaman harcayıp içeriği kendim oluştururum.

Tanıtım yazısı yazarken içeriği blogunuzun ana konu ise ile ilişkilendirmenizi öneririm. Örneğin Hediyesepeti isimli e-ticaret sitesinin tanıtımını yaparken blog yazarlarına da fayda ağlayacak bir içerik nasıl oluşturabilirim diye düşünmüş, çekiliş konunda yazmaya karar vermiştim. Çekiliş düzenleyerek kısa sürede çok fazla ziyaretçiye ulaşabiliyorsunuz. Bu tanıtım yazısı ile hem hediye firmasının istediği backlinkleri vermiş, hem de bilmeyenler için blog çekilişi düzenleme önerisinde bulunmuştum. Win-win-win durumu yani :)

Tanıtım yazısında karşı tarafın istediği özelliklerden bahsedin ve istediği linkleri verin fakat bunu olabildiğince doğal bir şekilde yapın. Tanıtım yazılarının yukarıda bahsettiğim faydaları için diğer yazılarınızda gösterdiğiniz özeni gösterin. Temel ite içi SEO tekniklerini bu içeriklerde de uygulayın.

Başarılı Tanıtım Yazısı Örnekleri

Bildiğiniz gibi ben de Blog Hocam’da tanıtım yazıları yayınlıyorum. Gelen 10 tanıtım yazısı teklifinden 9’unu reddetsem de bugüne kadar hem karşı tarafa, hem de bana fayda ağlayan pek çok çalışma yaptım. Tanıtım yazısı hazırlarken referans almanız ve incelemeniz amacıyla bu tanıtım yazısı örneklerini paylaşmak isterim:

- Profesyonel Bir Bloggerın Sahip Olması Gereken Donanımlar
- Moda Blogları İçin Kampanyon
- Blog Çekilişleri Ve Hediyeler
- Bloggerlar İçin Sağlık Ve Konfor Önerileri
- Bayan Bloggerlar Ve First Steps
- Blog Hocam’da yayınlanmış tanıtım yazılarının tamamını görmek için buraya bakabilirsiniz.

Göreceğiniz gibi Blog Hocam’ın ana konusu olan blog yazarlığı ile hiç alakası olmayan yerlerden gelen teklifler için tanıtım yazısı hazırlarken konuyu bir şekilde blog yazarlığı ile ilişkilendiriyorum. Böylece hem okuyucunun ilgisini çekiyor hem de daha verimli bir çalışma oluyor.

Son Sözler

SEO ajansları ve bireysel olarak SEO çalışması yapan kişiler sıklıkla blogların kapısını çalarak özellikle backlink almak amaçlı tanıtım yazısı almak istediklerini belirtiyorlar. Fakat bu işlere yeni girmiş bloggerlar bu tekliflere ne cevap vereceklerini, nasıl hareket edeceklerini bilmedikleri için bana danışıyorlar. Bu yazı yeterince açıklayıcı ve faydalı olacaktır diye ümit ediyorum.

İyi bloglar!!!

23 yorum:

  1. http://gezimd.blogspot.com.tr/ sitemiz tanıtım yazımız herşeyimiz blog içinde var fakat site google aramalarında yayınlar çıkıyor site çıkmıyor ne yapmamız gerekiyor

    YanıtlaSil
  2. Yine basucu kilavuzu niteliginde bir yazi 😊

    YanıtlaSil
  3. Bir şekilde yazıyı blogunuzla ilişkilendirmiş olmak gerçekten çok doğru bir hareket. Hem yazınıza olan ilgiyi artırıyor hem de size ücret veren kişiyi fazlasıyla memnun etmiş oluyorsunuz

    YanıtlaSil
  4. Kıl payı kaçıran acemilerdenim bende işte o benim yani :) teklifi çok güzel bir şekilde sıfır teknoloji bilgimle YAPAMADIM.Doğal olarak reddettiler sağolsunlar. :)

    Video açılmadığı için reddedilmiştir dedi.Daha sonrada onay aşamasında ve red aşamasında olduğu için tekrarlayamadık ve pırr uçtu gitti. :) Önümzdeki maçlara bakıcaz napalım

    YanıtlaSil
  5. Sitem google de görünmeme sebebi ne olabilir sizce önerileriniz nelerdir? Teşekkür ederim şimdiden

    https://bitlistatvanhaber.blogspot.com.tr

    YanıtlaSil
  6. Yine müthiş bir yazı elinize sağlık


    https://harunlog.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
  7. Ellerinize sağlık çok güzel anlatmışsınız. Blogumu yazarken kılavuz oldunuz. Çekilişi de deneyeceğim. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  8. Çok güzel olmuş. Emeğiniz için teşekkürler

    YanıtlaSil
  9. Çok faydalı ama s harfleri eksik bir yazı :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet klavyemin S tuşu bozuk :) Eksik yazdığım için üzgünüm ama bu kadar dikkatli bir okurum olduğu için de mutluyum :)

      Sil
  10. Merhaba ücretli tanıtım yazısı yayınlara Google Webmaster'da uyarı çıkıyor diye bir haber gördüm.Bilginiz var mı?.Ne kadar doğru?
    http://www.muhendisokur.com/

    YanıtlaSil
  11. Serdar Bey blog sitemi inceler misiniz?
    https://hocamweb.blogspot.com

    YanıtlaSil
  12. Merhaba Serdar Abi blogumu açalı iki ay oldu ve açtığım günden beri aralıksız yayın paylaşımı yapıyorum kendi özgün yazılarımı her iki günde bir paylaşıyorum. İlk zamanlar index almıyordu şimdi almaya başladı ama şimdi de hit almıyor çoğul hitte günlük 30-170 arası değişiyor. Blog yeni olduğundan dolayımı bu sorunu yaşıyorum yoksa temayla ilgili falan mı yardımcı olursanız çok makbule geçer. https://benhepiniz.blogspot.com

    YanıtlaSil
  13. yazıyla alakalı değil ama e mail yoluyla sorularıma cevap alamadığım için yoruma sorumu yazıyorum bloguma sadece mobil için menü butonu oluşturmayı istiyorum kısaca üç tane üst üste kısa çizgi ona tıkladığımda (ana sayfa,hakkımda ,iletişim )vb. gibi ifadeler çıksın istiyorum yardımcı olurmusunuz

    YanıtlaSil
  14. Yine çok güzel 👍
    Boomerang ah boomerang diyorum sadece 1 sefer reklam yayınladı sa

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ...sayfamda onun da tutarı 50 tl altında kalınca, hiç ödeme alamadım tabi. . Onlar bir dolu Blog ta reklamını bedavaya verdirmiş oldu böylece..

      Sil
  15. Yine güzel bir bloghocam paylaşımı zevkle okudum.

    YanıtlaSil
  16. Selamlar, epeydir blogtan uzak kalmıştım. Bazı şeyler sanki biraz değişmiş acil yardım istesem.

    YanıtlaSil
  17. Size e-mail yollamıştım. Geri dönüsünüzü bekliyorum.

    YanıtlaSil
  18. Merhaba serdar bey benim mutfak güncesi olarak aktif kullandığım bir blogum var sorun şuki ne yaptımsa adsense kabul edilemedim.ziyaretçi sayımı artırmak için bşr ton çaba sarfediyorum fakat🙁yardımlarınızı vedahi fikirlerinizi esirgemeyeceğinizi ümit ediyorum.hoşça kalın.

    YanıtlaSil
  19. Tanıtım yazısı yayınlamadan önce ciddi bir rakip analizi ve fiyat araştırması yapmak şarttır.

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.