Blogger’da AMP Kullanımı

Blogger temaları ile ilgilenenler son zamanlarda bir AMP rüzgarına kapılmış gidiyorlar. Hatta Blog Hocam’ın temasını değiştirmek için çalışmalara bağladığımı duyurduğumda AMP kullanmam konusunda öneriler vs. geldi.

Tema indirme sitelerinde AMP Blogger temaları paylaşılmaya başlandı. Pek çok yerde mevcut Blogger temanızı AMP uyumlu yapmak ile ilgili çeşitli kodlar dolaşıyor. Ben ise Blogger’da AMP kullanımının henüz erken ve gereksiz olduğunu dile getirdim.

AMP  hakkında daha fazla bilgi almak istiyorsanız veya Blogger’a AMP uygulamayı düşünüyorsanız gelin size biraz bilgi vereyim:

blogger amp


Öncelikle AMP Nedir?

AMP, Accelerated Mobile Pages kelimelerinin baş harflerinden oluşan bir kısaltmadır ve anlamı Hızlandırılmış Mobil Sayfalar’dır. Google’ın bu AMP projesinin amacı mobil cihazlarda daha çabuk yüklenen, hızlı ve hafif sayfalar oluşturmaktır.

AMP projesi ile ilgili daha fazla bilgiyi buradan alabilirsiniz. Ben AMP’nin ne olduğundan çok Blogger ile olan ilişkisine değinmek istiyorum.

Blogger’da AMP Kullanılabilir Mi?

Yukarıda da belirttiğim gibi AMP kodlarının uygulandığı hazır Blogger temaları mevcut. Örneğin şu sayfada 10 adet ücretsiz AMP uyumlu Blogger temasını inceleyebilirsiniz. Veya mevcut temanıza bir takım kodlar ekleyerek AMP uyumlu bir blog temasına sahip olabilirsiniz.

Fakat şunu belirtmeliyim ki mevcut Blogger temaları AMP HTML etiketlerini desteklemiyor. AMp uyumlu tema yapacağım diye eklenen kodlar ise Blogger’daki bazı  önemli XHTML kodlarını kaldırıyor. Bunlar uzun vadede blogunuza zarar verebilir.

AMP Ve Responsive Tema Arasındaki Fark Nedir?

Kısaca özetlemek gerekirse AMP tema, responsive bir temaya bazı özel HTML etiketleri ekleyerek oluşturulur.

Teorik olarak AMP temanın responsive temadan daha hızlı yüklenmesi beklenir. Fakat AMP, stil kodlarının tam olarak kullanılmasına müsaade etmediğinden tasarım ve görünüm olarak daha kötü bir tema ortaya çıkacaktır.

Neden AMP Blogger Temaları Kullanmamalıyız?

Evet AMP temalar daha hızlı yüklenir ve Washington Post ile ilgili yayınlanan bir örnek çalışmada sitenin mobil trafiğinin %23 arttığı belirtilmiş. Fakat Blogger’da, daha doğrusu haber sitesi olmayan sitelerde AMP kullanmanın dezavantajları çok daha fazla:

1. Reklam gelirleriniz düşecektir.
2. JavaScript kullanımına izin verilmediğinden interaktif widget ve eklentilerden faydalanamazsınız.
3. Blogger yorum formunu kullanamazsınız.
4. Yazılarınıza eklediğiniz ve ekleyeceğiniz tüm resimlere ekstra kod eklemek zorunda kalırsınız.
5. Tüm embed kodlarına ekstra kod eklemek zorunda kalırsınız.
6. Standart e-posta abonelik formlarını kullanamazsınız.

Blogger’da AMP’yi Önermiyorum

AMP kullanmak her site için özellikle de bloglar için kesinlikle doğru tercih değil. Hatta AMP kullanan pek çok uluslar arası blog AMP kullanmaktan vazgeçti. Blogger kullanıcıları AMP için bir süre daha bekleyerek Blogger ekibinin bu konuda yapacağı duyurulara ve atacağı adımlara göre hareket etmeli. Şuan için responsive tema kullanmak en doğrusu.

İyi bloglar!!!

28 yorum:

  1. Adam haklı beyler dağılın 😉

    YanıtlaSil
  2. Amp kullanmayı hiç düşünmemiştim. Bu kararlı yazıdan sonra kafam daha rahat oldu. Responsive tema bence de yeterli..Teşekkürler bilgi için

    YanıtlaSil
  3. Merhaba Serdar bey, yazınızı beğendim Blogger sitlerinde gerçekten AMP tasarımlı veya uyumlu temaları şuan için istenilen seviyede değil; çünkü AMP ile Blogger uyuşmamakta. Ne zaman uyumluluk sorunu giderilir derseniz! Google ne zaman AMP tabanlı Blogger alt yapısı oluşturursa o zaman. Önümüzdeki 5 yıl bu mümkün görünmüyor. Nedeni Google, Blogger'da bazı güncellemeleri bir kaç ay önce yaptı.

    YanıtlaSil
  4. AMP temaları kullanmaktansa <HTML class='ltr no-js rwd index' dir='ltr' lang='tr_TR'> tam mobil uyumlu bir tema daha hızlı daha temiz kullanmayı tercih ederim.

    YanıtlaSil
  5. Kendi temam Amp uyumlu bir tema ve yayınları vebenzeri şeyleri kendisi otomatik düzenleyip amp haline getiriyor.Ama amp kullanmak için çok erken olduğundan bloglarda o kullanımı açmıyorum ve responsive kullanıyorum ve dediğiniz gibi amp temlarının daha çok eksik yanı var, çok fazla kısıtlama yapılıyor temalardan daha hızlı açılması için. Son söz olarak şu anlık en azından sonra ki bir yıl için responsive kullanmak daha mantıklı

    YanıtlaSil
  6. AMP li temalar konusunda bilgilendirme için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  7. faydalı bilgi teşekkürler

    aksaraynerede.blogspot.com

    YanıtlaSil
  8. Çok haklısın abi deneme bloğuma kurdum bir tane amp teması ve google'a gönderdim linkini yaklaşık 10 tane hata verdi, bu hataları düzeltene kadar canım çıktı, ayrıca her yazı paylaştığınızda yine hatalar çıkmaya başlıyo, blogger kendisi bunun için ayrı sistem oluşturmadığı sürece henüz erken.

    YanıtlaSil
  9. Ne oldugunu bilmiyordum. Yeni responsive temalar rahat çalisiyor tek kötü tarafi side barre in ayrica açilmasi belki onu da degistirirler zamanla.

    YanıtlaSil
  10. Ben genellikle gtmetrix gibi sitelerden sayfa açılış hızını inceleyip ağır yüklenen widgetleri mobilden kodu ile devre dışı bırakmayı tercih ediyorum.

    YanıtlaSil
  11. Şimdilik yetişkin Site kullanıcıları için çok güzel bi alternatif mahkemeler tarafından siten engellense bile önbellek işlevi gördüğü için site açılıyor.

    YanıtlaSil
  12. amp çok güzel bir sistem. Gerçekten aşırı derecede hızlandırıyor siteyi.

    YanıtlaSil
  13. Faydalı bilgi teşekkürler deneme olarak bloğuma kurdum bir tane amp teması deneme amaçlı güzel birşeymiş

    YanıtlaSil
  14. İlk Google'nin ortaya attığı bir yeniliğe en son Google'nin Blog servisi ayak uyduracak sanırım. Bir de email atmışlardı sitenizde AMP bulamadık diye bloggerlara.

    YanıtlaSil
  15. Yazı için teşekkürler bende AMP kullanma taraftarı değilim

    YanıtlaSil
  16. Tam mobil uyumlu + AMP tema tadından yenmez. Şuan gelişme sürecinde olan AMP yavaş yavaş tam düzenlenilebilir olmaya başlıyor. Ya da en azından (blogger için değil) bloğun hem mobil hemde amp versiyonu yapılabilir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. AMP özelliğine sahip sayfalar bence bir tık daha avantajlı.
      Google sıralamada öncelik veriyor.

      Sil
  17. İlk defa duydum bu kavramı. Teşekkürler bilgilendirme için.

    YanıtlaSil
  18. şu an için bloglarda amp gereksiz. aynı düşüncedeyim. ilerde blogger buna yönelik bir gelişim sunabilir, acele etmeden mevcut yapıyı koruyarak beklemeli...

    YanıtlaSil
  19. İlginç bir yazı olmuş ama google'ye ait olan bir blogger ve googleye ait olan bir amp sistemini neden benimsemesin?

    YanıtlaSil
  20. Tam aradığım yazı sizin sayenizde bu konuda bilgilendim.

    YanıtlaSil
  21. Amp konusu nerede?14 Kasım 2019 20:27

    İyi güzel de konu nerede? Blogger da amp kullanımına dair bilgi verilmemiş ve özetle önermiyorum demeniz de bir hayli garip yazı.
    Reklâm gelirlerinin düşeceği cümlenizde ayrı bir ironi yaklaşım olmuş. Oysa google amp kullanımlarında söylediğinizin tam tersi durumu aleni olarak belirtmiş.
    Emek verilmiş bir yazı ama yanlış anlamayın nereden baksan tutarsız ve bir o kadar da anlamsız içerik.
    Amp anlatımı yok.
    Neden AMP Blogger Temaları Kullanmamalıyız? Başlığında ise vahim açıklamalarda bulunmuşsunuz. Amp nin ne olduğu konusunda bilgi yetersizliğinizi bir an önce giderin. Amp nin amacını önce okuyun. Support.google desteğinden ama. Internette edindiğiniz bilgiler ile sitenizi ziyaret eden çevrim-içi kullanıcılarına yanlış bilgi verirsiniz aksi halde..
    Yorumumu silmezsiniz umarım.

    YanıtlaSil
  22. Ne olursa olsun profesyonel işi Amp. Blogger'da uygulamak Wordpress'te uygulamak gibi kolay değil. Wordpresste birkaç dakikada Amp kullanmaya başlayabiliyoruz. Ama blogspot öyle değil maalesef.

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.