Yeni Başlayan Bloggerlar İçin 20 İpucu

Bu yazı bir misafir yazıdır ve yasam.io’dan Sergen Özeşer tarafından Blog Hocam için yazılmıştır.

Günümüzde artık birçok kişinin kendi blogu var ve bu bloglar kişilerin hedeflenen kitleye ulaşması açısından oldukça önemli bir adım. Okurlarınızı arttırmanın ve yayımlarınızın verimliliğini en üst düzeye çıkarmanın birçok yolu vardır. Ben de bu yüzden yeni başlayanlar için 20 ipucu içeren bir liste hazırladım:

blogger ipuçları


1- Yeniliklere sırtınızı dönmeyin

Çıktığınız bu yol uzun bir yol ve bu yolda ilerledikçe yeni şeyler öğrenmeye devam edeceksiniz. Yazdığınız her içerik, okuduğunuz her yorum yeni bir şeyler öğrenmeniz için basamaktır. Bu yüzden her konu hakkında makaleler okuyun, gelen yorumları ve eleştirileri görmezden gelmeyin ve zihninizi sürekli açık tutarak kendinizi geliştirmeye odaklanın.

2- Kendiniz olun

Çoğu yeni başlayan blogger bu hataya düşer. Yayımladıkları içeriklerinde aslında olmadıkları kişiler gibi davranmaya çalışırlar fakat bu büyük bir hatadır. Eğer belli bir kitleye hitap edecekseniz, okurlarınızın sizin tarzınızı sevmesi gereklidir. Bu yüzden konuşma dilinizi, yazma dilinize entegre edin ve ziyaretçileriniz içeriklerinizi okurken sizin sesinizi duyabilsinler. Bu hem samimi bir ortam yaratmak için hem de kendi kitlenizi oluşturmanız açısından bu kriter oldukça önemlidir.

3- Yazmaktan zevk aldığınız konuları belirleyin

Her konu hakkında yazmanız, geniş bir kategori kısmına sahip olmanız ne kadar önemliyse, yazmaktan zevk aldığınız ve gerçekten hâkim olduğunuz konular hakkında içerik üretmeniz de o kadar önemlidir. Ana hedeflerinizi belirleyin, blogunuzun çıkış noktasını seçin ve o yoldan devam edin.

4- İlgi çekici olun

İlgi çekici olmanın ilk önemli kuralı önceden tahmin edilemez olmaktır. Okurlarınızı şaşırtmanız, blogunuzun geleceği ve devamlılığı açısından önemli bir unsurdur. Önceden kestirilebilir, klişeleşmiş içerik üretmekten kaçınmanız gerekir. Bloggerlık bir okyanus ise, suyun üstünde yüzmek sizi bir yere götürmez. Derin bir nefes alıp suyun derinliklerine dalmanız ve daha önce fark edilmemiş yeni ve ilgi çekici şeyler bulmanız gereklidir.

5- Özgün olun

Günümüzde benzersiz ve daha önce bahsedilmemiş konular bulup, onlardan bahsetmenin ne kadar zor bir şey olduğunun farkındayım. O yüzden, konunuz benzersiz olmasa bile benzersiz sunmanız sizi yukarılara taşıyacak olan bir diğer anahtardır. Bahsettiğiniz konu daha önce birçok blogger tarafından ele alındıysa bile, arkanıza yaslanın ve farklı açılardan düşünmeye çalışın. Konunun gün yüzüne çıkmamış taraflarını okurlarınıza gösterin. Kısacası; söyleyecek yeni bir şey bulamadıysanız, onu söylemenin farklı bir yolunu bulmalısınız.

6- Kanıtlar sunun

Eğer bir iddiada bulunacaksanız, mutlaka elinizde iddia ettiğiniz konu hakkında kanıtlar da bulundurun. İnternet ortamında karşılaştığımız her şey doğru olmayabiliyor ve bu durum süre gelen zaman içinde okuyucuları tedirgin edebiliyor. Bu durumun önüne geçmeniz için güvenilir olmanız ve bunu okuyucularınıza yansıtmanız gerekiyor. Bunu yapmanın en basit yolu da iddialarınızın arkasını dolduran kanıtlar sunmak. Unutmayın, içerikleriniz ne kadar güvenilir olursa, bir kitle edinmeniz de o kadar kolay olacaktır.

7- Gündemde olan konular hakkında yazın

Güncel olaylarla ve yakın zamanda sosyal medyayı sallamış konularla fazla gecikmeden bağlantı kurun. Bu durum, ziyaretçilerinizi blogunuza çekmenin basit ve etkili bir yoludur ve aynı zamanda blogunuzu güncel tutmak için iyi bir fırsattır.

8- Sık sık yazın

İçeriklerinizi illa belirli bir program dâhilinde yazmanız gerekmez, ancak okurlarınızın akıllarında kalmanız için düzenli olarak yazmak önemlidir. Blogunuzun odağına bağlı olarak, haftada iki veya üç kez, hatta mümkünse her gün içerik yayımlamalısınız. Ayrıca, yazdıklarınız da tutarlı olmak, yani kendinizle çelişmemek çok önemlidir.

9- Sürekli okuyun

Her gün yeni bir blog keşfetmeye çalışın. Diğer blog yazarlarının kullandığı, sizin de işinize yarayacak olan araçları bulun ve not alın. Rakip bloglar sizin de bahsetmeyi düşündüğünüz konu hakkında ne gibi yorumlarda bulunmuş, bir göz atın. Her zaman sevdiğiniz konular hakkında yazamazsınız, bu yüzden ilgi alanınıza girmese bile sevmediğiniz konular hakkında da yazmak için okumanız ve bir fikir sahibi olmanız gerekmektedir.

10- Mesajlarınızı erişilebilir hale getirin

Yazdığınız içerikler arttıkça, geride kalan içeriklerinizin önemini yitirdiğini düşünmemelisiniz. Eğer bir kitleye hitap etmeye başladıysanız, okurlarınız içeriklerinizi sevdi demektir. Bunun için daha önceden yazmış olduğunuz içerikleri de okuyucularınıza ulaştırın veya okuyucularınızın o içeriklerinize ulaşmasını kolaylaştırın. Başka bir deyişle, potansiyel okuyucularınızdan hiç birini yabancılaştırmamaya çalışın.

11- Resimler ve videolar ekleyin

İnsanlar genelde uzun yazılar okumaktansa, onları eğlendiren resimlere bakmayı veya hakkında yazı yazacağınız bir konuyu anlatan videoları izlemeyi tercih ederler. Bu durum size bir fırsat yaratabilir. Özgün ve eğlenceli resimlerle birlikte, kendi çekeceğiniz videolar da yayımlayın. Emin olun yararını göreceksiniz.

12- İçeriklerinizin uzunluğuna dikkat edin

Yayınlarınızın Google gibi bir arama motoru tarafından tanınması için genellikle yaklaşık 300 kelimeyi geçmesi gerekir. SEO açısından bakıldığında bunun aklınızın bir köşesinde daima kalması oldukça önemlidir. Bunun yanında, içeriklerinizin uzunluğunu okuyucularınızın zevkine ve türüne göre de ayarlayabilmelisiniz.  Okuyucularınızın dilinden anlamalı, dikkat sürelerini göz önünde bulundurmalı ve içerik konularınızı da bu kıstasa göre ayarlamanızı öneririm.
 
13- Risk alın

Yeni fikirler keşfetmekten korkmayın. Yeni fikirler, yeni akımlar ve okuyucularınızın dikkatini çekebilecek, aynı zaman da blogunuzu monotonluktan kurtaracak içerikler yazmaktan çekinmeyin. Bu durum, blogunuzu tekdüzelikten kurtarır ve yeni okuyucular kazanmanıza da yardımcı olur.

14- Sınırlarınızı bilin

Kendinizi tanımanız, hangi durumlarda ne yapabileceğinizi bilmeniz ve nerede durmanız gerektiği hakkında fikir sahibi olmanız çok önemlidir.  Başta da bahsettiğim gibi uzun bir yola çıktınız ve bu yolda öğreneceğiniz daha sayısız şey var.  Ancak bir durum sizi rahatsız ediyorsa, belki de bir sebebi vardır, üstelemeyin.

15- Uygun etiketler kullanın

İçeriklerinizde kullanacağınız etiketler blogunuza trafik sağlamanız için önemli bir etkendir ve bu etiketlerin doğru ve yerinde kullanılması sizin ve blogunuzun geleceği açısından dikkat etmeniz gereken konular arasındadır.

16- Kendinizi tanıtmaya gayret edin

Erişiminizi en üst seviyeye çıkarmak için ve kitlenizi büyütmek için çalışmalarınızı mevcut tüm sosyal medya platformlarında paylaşın. Kişisel gelişim ve kendinizi tanıma hakkında araştırmalar yapın. Kuracağınız ikili ilişkiler de blogunuz için doğrudan olmasa da dolaylı yoldan büyük yararlar sağlayacağı için diğer bloggerların da çalışmalarını paylaşın, güzel geri dönüşler alabilir ve arada bir ilişki kurabilirseniz karşılıklı fayda konusunda ilerleme kaydedersiniz.

17- İçeriklerinizi düzenleyin

Mevcut veya potansiyel okurlarınız için en önemli kriterlerden biri içerik düzeninizdir. Yayınlarınız da yapacağınız yazım hataları, hatalı veya gereksiz kelime kullanımı trafiğinizi engelleyebilir ve ziyaretçileriniz ile aranızın açılmasına neden olabilir. Bu yüzden, içeriklerinizi yayınlamadan önce dikkatli bir şekilde gözden geçirin ve hataları düzeltin.
 
18- Kalite sayılardan daha önemlidir

Ne kadar fazla içeriğiniz varsa arama motorları tarafından tanınma ve tanıtılma şansınız o kadar yüksektir. Ancak bu hazır olmayan veya kalitesinden emin olmadığınız bir içeriği sırf yayınlamış olmak için yayınlamanız gerektiği anlamına gelmez. Kalitesiz, okurlarınıza bir şeyler katmayan içerikler blogunuzun potansiyel ziyaretçi sayısını azalttığı gibi hatalı ve tam anlamıyla bitememiş içerikler arama motorları tarafından da pek sevilmez. Bu yüzden “Kalite>Miktar”.

19- Geribildirimlere önem verin

Yorumlara izin verin ve okurlarınızın içerikleriniz hakkında beyan ettikleri fikirleri inceleyin. Belki de sizin bilmediğiniz bir şeyler biliyorlardır veya bir hatanızı düzeltmenize yardımcı olacaklardır. Gelen yorumlara mümkün olduğunca yanıt vermeye çalışın. Karşılıklı diyalog önemlidir, okurlarınızla aranızda bağ oluşmasında ciddi rol oynar.

20- Listeler oluşturun

İnsanlar blogunuzdaki yazıların başlıklarında bir sayı gördükleri zaman merak ederler ve yazının içeriğini okumak isterler. Bu yüzden okurlarınızda merak uyandıracak listeler oluşturun ve içeriklerinizin başlıklarında bahsettiğiniz listeye ait rakımları kullanın. Örneğin; “Bir bloggerda olması gereken 7 özellik” Umarım çıktığınız bu yolda hayalleriniz peşi sıra gerçekleşir ve dilediğiniz başarılara hızlı bir şekilde ulaşırsınız. Unutmayın çıktığınız bu yol uzun bir yol ve bu yolda en çok ihtiyacınız olacak şey sabırdır. İyi şanslar!  

Yazar Hakkında: Yaşam

61 yorum:

  1. Genelde ben de bu önerilere dikkat ediyorum.Eksiklerimiz olsa da samimi olduğunuzu bilirlerse kapatıyorlar sağ olsun okuyucular :)) Teşekkürler :))

    YanıtlaSil
  2. Öncelikle selamlar. Ben bilim ile ilgili bir blog yazmaya başladım. Bazı resimler eklemem gerekiyor. Bunu internet sitelerinden alıyorum. Kaynak göstermem gerekiyor mu? Eğer gerekiyorsa nasıl birşey yazmalıyım. Paylaşmtığım resimler telife girer mi?

    YanıtlaSil
  3. Blog yazmak ucu açık tecrübelere hazır ve hevesli olmayı gerektiriyor, bu da işin keyif kısmı zaten. Blog yazarlığı ile ilgili yazıları bildiğim şeyler de olsa okuyorum ve yeni kazanımlarım oluyor. Güzel derlenmiş bir yazı, teşekkürler..

    YanıtlaSil
  4. teşekkürler güzel bilgiler için :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zaman ayırıp yorum bıraktığınız için teşekkür ederiz.

      Sil
  5. bende yeni bir blog açtım paylaşımlarım çok sıklıkla olmasa da elimden geldiğince birşeyler yapmaya çalışıyorum. Fakat aboneleri nasıl elde edeceğime dair bir fikrim yok. Rica etsem inceleyip yorumlarınızı benimle paylaşır mısınız eksiklerim nelerdir neler yapabilirim diye. https://tugceninsosyalgunlugu.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Blog Hocam'ın değerli önerilerini sürekli takip edebilir, başka bloggerlarla iletişime geçip bilgi alışverişi yapabilirsiniz.

      Sil
  6. Dikkat edilmesi gereken ipuçları. Teşekkürler..

    YanıtlaSil
  7. Güzel ve geliştirmeye yönelik iyi öneriler var, yazınızı keyifle okudum. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zaman ayırıp yorum bıraktığınız için teşekkür ederiz.

      Sil
  8. Biz blog/site yazarları için çok faydalı bir yazı olmuş. Ayrıca yazıdan sonra hemen sitenizi açtım ki bu da yazınızın başarısını gösteriyor. Hayalindeki iş hayatını kurma amacıyla yola çıkmış üç blogger olan bizler için bu tarz kaynaklar paha biçilemez. Teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Değerli yorumunuz için biz teşekkür ederiz.

      Sil
  9. Böyle faydalı bir yazı için çok teşekkürler. Yeni başladığım için çok öğretici oluyor.
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  10. Önerileri dikkate alacağım çünkü başarılı olmak istiyorum.

    YanıtlaSil
  11. Çok güzel bir yazıydı. Emeğinize ve kaleminize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Değerli yorumunuz için teşekkür ederiz.

      Sil
  12. Öneriler güzel hepsini elimden geldigince uygulamaya calisiyorum.
    Bu arada arkadaslar premium bir tema verecegim cekilisle. Isteyen katilabilir.

    YanıtlaSil
  13. Hacam bu konuyla ilgili deyil ama bişey sorcam bir ara sizin sitenizde bir yazınızı okuyordum tamamen rasgele çıktı başlıgı bir türlü bulamadım ama içeriginden bahsediyim google'a blog hocam yazdıgımda ilk başta sizin siteniz çıkıyor ve altında ise 2 adet alt kategöri çıkıyor 1.cisi Blogum Bir Gecede 10.000 Görüntülemeyi Nasıl Aldı? 2.cisi ise Adım Adım İyi Bir Blog Sitesi işte bu alt linkleri vermekle ilgili bir yazınızı okumuştuum fakat bulamadım rica etsem linkini verebilirmisin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şurada http://bloghocam.blogspot.com.tr/2011/10/blog-hocamn-artk-google-site-baglantlar.html

      Sil
  14. Hocam blog işinde en zor olanı konu bulmak.

    YanıtlaSil
  15. Demekki neymish? Cok calisinca Bloggeri hesabini bile sirket yapa biliyormusunuz ))) Helal olsun abi. Nice yillara Bloghocam , Inc

    YanıtlaSil
  16. Hepsi birbirinden kıymetli maddeler teşekkürler ancak benim en cok dikkat edilmesi gerekenlerden bitanesının 12 numara oldugunu dusunuyorum uzunluk ve dikkatli anlatım. Paylaşım için tesekkurler..

    YanıtlaSil
  17. Çok teşekkürler hocam sayenizde cok şey ögrendim :)

    YanıtlaSil
  18. Güzel bir konuya değinilmiş. Emeğinize sağlık. Yaşam.io sitesinden Sergen'e de teşekkür ederim. 10. madde gerçekten ilgimi çekmeyi başardı.

    YanıtlaSil
  19. Serdar Hocam merhabalar. Yeni açmaya karar verdiğim bir web sitesi için temaya ihtiyacım vardır. Bu konuda size özel mesajda atmıştım. Bloghocam temanız gerçekten mükemmel bir tema. Bana nasıl yardım edebilirsiniz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,

      Maalesef kullandığım temayı paylaşmıyorum.

      Sil
    2. Benim Sitemde blogger temaları mevcut hocam benim sitemden indirebilirsiniz.

      Sil
  20. Bloguma her yazı altına hangi yazar yazı yazdiysa onun hakkında bilgi veren ve iletişim bilgilerininde olduğu bir kısım nasıl ekleyebilirim.

    Ayrıca yazarlar bölümü yapıp yazara tıklandığında o yazar hakkinda bilgi ve yazdığı yazıları gösteren bir bölüm eklenebilir mi bu konuda yardımcı olabilir misiniz.

    Şimdiden teşekkür ederim. iyi bloglar.

    YanıtlaSil
  21. Serdar abi Merhaba Lutfen sat bu temayi alayim (( Yemin ederim artik ruyalarima giriyor ����

    YanıtlaSil
  22. Merhaba..Aslında blog da yeni değilim,ama uzunca bir süre ara vermiştim.Şimdiye kadar daha çok yazma pratiği kazanmak için yazdım.Şimdi bol,bol yeni blog keşfediyorum.Farklı tarzları inceliyorum.Yazılarım iletişim ve sosyal psikoloji üzerine.Belki bir bilimsel makale değil ama ,bilimsel dayanaklar ve verilerle, gündelik yaşam üzerinden yazmaya çalışıyorum.Diğer bloglardaki yazılara nispeten oldukça uzun yazdıklarım. 3500 ila 5000 karakter civarı.Başvuru kaynağı olmasa bile kaliteli içerik üretmeye çalışıyorum.Göz atılacak değil ,incelenecek şeyler yazmak istiyorum.Yazılarımın uzunluğu benim için dezavantaj olur mu.Sizin tavsiye ve tecrübelerinizden yararlanmak isterim.Şimdiden teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,

      Yazılarınızın uzunluğu aksine sizin için avantaj. Bulunabilirlik için ne kadar çok kelime o kadar çok şans. Zira önerilen 1000 kelime civarı içeriklerdir.

      Sil
    2. Vaktiniz olursa ,Bloguma bir bakıp gözlemleriniz paylaşırsanız sevinirim. Dışarıdan profesyonel bir bakış benim için önemli..

      Sil
  23. Kolay gelsin bende sayfamda bir yazar arkadaşımla birlikte eleştri tarzında bir blog oluşturdum (daha yeni abisi)kütüphane olacak zamanla inşallah bu arda blog on numara tekrardan herkese kolay gelsin.

    YanıtlaSil
  24. 300 kelime olayını yeni öğrendim mesela çok ince ve önemli bilgi bence teşekkür ederim :) özgünlük olmasına dikkat ediyorum blogumu açalı yaklaşık 1 hafta kadar oldu acaba google ne zaman indexlemeye başlar ?

    blog yorumladi.blogpsot.com

    YanıtlaSil
  25. teşekkür ederim bilgiler altın değerinde ;)

    YanıtlaSil
  26. Faydalı ve bilgilendirici bir içerik olmuş. Başarılı bir blog yazarı olmak için öncelikle yazı yazmayı sevmek gerekir. Özgün içeriklerle desteklendikten sonra devamı bir şekilde gelir elbet.
    Kitap Okumayı sevenlerin, Dizi ve Film Önerilerinin bulunduğu sitemize beklerim. https://ideofilkitap.blogspot.com.tr

    YanıtlaSil
  27. Gerçekten çok değerli, kılavuz bilgiler. Paylaştığınız için çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
  28. Değerli bilgiler için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  29. Bütün maddeler bir yana ben özellikle 4.maddeyi çok beğendim ve uygulamaya koyacağım. Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  30. Bilgilendirme için teşekkürler, birçok arkadaşa bu yazının faydalı olacağını düşünmekteyim.

    YanıtlaSil
  31. güzel hocam tebrik ederim

    YanıtlaSil
  32. ben bu işi beceremedim bir türlü ama dediklerinizi dikkate alıcam.

    YanıtlaSil
  33. Gerçekten etkili ve verimli bir yazıydı . Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  34. Teşekkürler verimli bilgiler

    YanıtlaSil
  35. Teşekkür ederiz, uygulamasını yapacağız.

    YanıtlaSil
  36. Blog yazımı ve bloggerlar hakkında paylaşmış olduğun bu güzel içerik iç teşekkürler.

    YanıtlaSil
  37. Son derece değerli bilgiler paylaşmışsınız SEO blogumda işime yarayacağını düşünüyorum. Blogunuzu takibe aldım başarılarınızın devamını dilerim.

    YanıtlaSil
  38. Gerçekten çok faydalı bir içerik olmuş. Çok çok teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  39. Emeğiniz için teşekkür ederim. Daha ne olabilirdi ki. Tüm detayları vermişsiniz zaten :)

    YanıtlaSil
  40. Faydalı bir yazı olmuş. Teşekkür ederim bilgilendirme için.

    YanıtlaSil
  41. Çok güzel bir içerik olmuş elinize sağlık gerçekten.

    YanıtlaSil
  42. Çok değerli ve faydalı bilgiler vermişsiniz, elinize sağlık.

    YanıtlaSil
  43. teşekkürler güzel bilgiler için

    YanıtlaSil
  44. Karntina döneminde Blog yazmayı düşünenler için güzel bir içerik.

    YanıtlaSil
  45. Gayet başarılı bir içerik olmuş, teşekkürler.

    YanıtlaSil
  46. Ayrıntılı bilgi için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  47. Gayet güzel ve sade bir dille anlatılmış. Blog ve web sitesi işlerine başladığım sıralarda bu kaynağı bulmak isterdim gerçekten 7 ayda anca öğrenebildiğim şeyler ve hala bilmediğim şeyler 1 makalede paylaşılmış çok teşekkürler

    YanıtlaSil
  48. Blogger olmak isteenler için güzel bir kaynak niteliğinde. Bu yazıyı arkadaşlara da gösteriyorum :)

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.