Blogumuzda Konuk Ağırlarken Nelere Dikkat Edelim?

Bu yazı bir misafir yazıdır ve deryaninsporgunlugu.com ile delikizinbohcs.blogspot.com bloglarının sahibi Derya Soygül tarafından Blog Hocam için yazılmıştır...
 
Herkese merhaba. Serdar bey bloğuma konuk olabilirsiniz deyince çok mutlu oldum ama acaba ne yazsam diye kara kara da düşündüm. Blog Hocam’ a konuk olmak benim için gurur verici. Düşündüm taşındım son zamanlarda rahatsızlık duyduğum ve aslında biz bloggerları ilgilendiren bir konuya değinmeye karar verdim.

röportaj

 
Zaman zaman bloğumuzla ilgili kişiler veya blogger arkadaşlarımızla söyleşiler yapıyoruz. Bu çok da sevdiğim bir etkinlik, bloglara renk kattığını düşünüyorum. Ben de seviniyorum benimle yapılmış bir söyleşiyi o blogda görünce. Hem motivasyon oluyor, hem de güzel bir işbirliği şekli bloglar arasında. Bloggerlar olarak aramızdaki iletişimi güçlendiriyor bu tarz etkinlikler. Sıkça mesajlar alıyorum söyleşi istekleri ile ilgili. Hepiniz alıyorsunuzdur eminim bu tür mesajlar. Tanımadığım bir blogsa incelemek isterim bu kararı vermeden önce. Zaten ciddi çalışma yapacak bir blog önce blog linkini gönderiyor incelemem için. Benim ilk olarak baktığım noktalar başka söyleşiler yapılmış mı ve ne gibi sorular sorulmuş. Bazı bloglarda gerçekten çok renkli söyleşiler oluyor. Hem değişik insanları daha yakından tanımış, hem de farklı konular hakkında detaylı bilgi edinmiş oluyoruz.
 
Ama bazı bloglara baktığımda da gerçekten anket sorusu tarzında, herkese tek tip sorulmuş sorularla karşılaşıyorum. Her konuğa aynı soruları sormak, hele de konuğunuzun hiç de ilgi alanına girmeyen soruları sormak bence o konuğa edilmiş bir saygısızlıktır. Yani illa bloğumda röportaj yayınları olsun, farklı bloglarla link alışverişim olsun diye özensiz işlerle okuru bunaltmak zorunda değiliz.
 
Bir insanla bloğunuzda söyleşi yapmak demek, onu konuk etmeniz; evinizde misafir ağırlar gibi ağırlamanız demektir. Nasıl ki evimize gelen misafiri rahat ettirmek için elimizden geleni yapar, evimizi bile önceden temizleyip düzenlersek; bloğa konuk ettiğimiz kişinin de kendini rahat ve özel hissetmesini sağlamalıyız. Yani o konuğa sorular gitmeden iyice hakkında araştırmamızı yapıp, kişiye özel sorular hazırlamalıyız. Söyleşi yapılacak konuya önce biz hakim olmalıyız. Örneğin bahçe bakımı ve çiçeklerle ilgili bir konuğunuz varsa ona bilgisayar programcılığı hakkında ne düşünüyorsunuz gibi bir soru sormak ne kadar mantıklıdır?
 
Kendime de şu soruları yöneltiyorum :
 
- Bloglarıma gerçekten çok fazla emek ve zaman harcıyorum. Her yazdığım yazıya okunmuş mu okunmamış mı, yorum gelmiş mi diye ilk günkü heyecanla bakıyorum. Kendimi bu teklif ile gelen blogda görmek istiyor muyum?
 
- Davet eden blog sadece fayda sağlamak amaçlı davet etmiş gibi mi görünüyor, yoksa bloğuna konuk olarak uygun olduğum için mi?
 
- Beni yeterince tanımış araştırmış mı?
 
Bu soruların yanıtı pozitifse kabul ediyorum.
 
Yeni yayın hayatına başlayan blogların hemen isimlerini duyurmaya çalışma çabasını anlıyorum. Bu uğurda ne kadar link toplarsam o kadar çok google sıralamasına girerim diye düşünülüyor sanırım. Kim istemez ki çok okunmak ve google tarafından farkedilmek? Ama kendimizi geliştirerek kalıcı ve kaliteli olmak daha iyi değil mi? Tabii ki birbirimize destek olalım, zaten birlikten kuvvet doğar. Ama hiçbirimiz diğerinin sırtına çıkmaya, emek vermeden öne geçmeye çalışmasın. Bloğumuza yararı olacak böyle bir etkinliğe hakkını vererek ve konuğumuzu da onore edecek şekilde hazırlanalım.
 
Yazar Hakkında: Derya Soygül; Derya’nın Spor Günlüğü ve Deli Kızın Bohçası bloglarının sahibi.

38 yorum:

  1. Siz tecrübeli bloggerların her dediğini can kulağıyla dinliyorum. Mümkün olduğunca gözlem yapıyorum. Kalıcı olmanın her şeyden daha önemli olduğunu, bunun için de zaman ve epeyce bir çalışma gerektiğini her geçen gün daha da iyi anlıyorum. Bu ve bunun gibi diğer tüm tavsiyelerin için çok teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tesekkür ederim canim. Ben daha çok yeniyim aslinda. Geride kalan 2 yilimi ögrencilik olarak kabul ediyorum. Ama kalite ve kalicilik benim için çok önemli. Her yerde bulunmak zorunda degilim. Bulundugum yer kendimi görmek istedigim bir nokta olmali. Sevgiler 😊

      Sil
  2. Serdar bey tekrar tesekkür ederim. Yazimi blogunuzda görmek benim için büyük bir mutluluk.

    YanıtlaSil
  3. Çok güzel bir yazı olmuş. Herkesin okuması, faydalanması gerektigi bir yazı. Bende cok seciciyim bu konuda. Daha yapmadım bu yüzden. Teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  4. Severek takip ettiğim iki bloğun buluşması çok güzel. Yeni bloglara örnek bir yazı , eskiden beridir gelenlerinde kendilerinden bir şeyler bulacağı olması bakımdan çok yararlı olmuş. Destek önemli ve güzel tabii ki ama emek olmadan yemek olmaz bence de. Biraz çaba göstermek lazım. Emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
  5. deryacım sonuna kadar haklısın canım. Kişiler hemen birşeyler yapma çabasına giriyorlar. Nereden ne bulsamda nasıl hızlıca tanınsam. Ancak hızlı bir yükseliş aşağıya doğru ivmeyide beraberinde getiriyor. Geç olsun sağlam olsun diyenler çok az.
    Konuk alırken biliyorum ne kadar ince düşündüğünü sende serdar beyde. ellerine sağlık canım yazın için

    YanıtlaSil
  6. ben de beklerim bloğumdaki röportajları okumaya sizi
    emek vermek gerek sorulara çok haklısınız
    ssevgiler

    YanıtlaSil
  7. Kalemine , gönlüne sağlık canım ne güzel tespitlerle kaleme almışsın. Sevgili Serdar'a da teşekkürler misafir ettiği için sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  8. Yazılarınızı ilgi ile takip ediyorum ☺

    YanıtlaSil
  9. Ahh sizi burada görmek ne kadar güzel :) Fikrinize tamamrn katılıyorum.Şu an ben eski olmadığım için kim gelirse gelsin eğer antipatik bir bloğu yok ve gerçekten başarmak istiyorsa seve seve konuk ederim.Blogları yardımlaşmalar yaşatacak. 😄 Röportajlardaki tek tip sorular benimde hoşuma gitmiyor.Şu sıra bu şekilde bir soru-cevap söyleşisi dönüyor ama dur bakalım hayırlısı.😃 Ellerine saglik 💕

    YanıtlaSil
  10. Çay Molası ile benzer bir söyleşi yazısı çalışmamız oldu.. Hem keyif aldım hem tam anlamıyla beyin fırtınası yapmış oldum. Dedikleriniz doğru, bloglarda disiplin kadar iyi niyet kıstası da ortak içerik çıkarmada önemli diye düşünüyorum. Kırılmaca, gönül koymaca türü yaklaşımlar doğru değil, empati yapılsa yeterli..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok haklisiniz. Sizin yazim dilinizi cok begenerek okuyorum. Sevgiler 😊

      Sil
  11. Son paragrafın çok vurucu olmuş.Nicelik değil nitelik önemli.Sen de elinden geldiğince bunu yapmaya çalışıyorsun.Nitelikli blogların artması dileğiyle...

    YanıtlaSil
  12. Keyifle okudum emeğinize sağlık, sevgiler :)

    YanıtlaSil
  13. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  14. Çok güzel yazmışsınız, ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  15. Kalemine,emeğine sağlık.Güzel bir yazı olmuş.
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  16. Deryanin spor günlüğü sitesinde ve Deli kizin bohcasi'nda yayınladığınız ropörtaj ve konuk yazarlarin titizlikle yazilmis yazılarını severek okuyorum.
    Sizin gösterdiğiniz özeni karşı tarafında göstermesi gerektigine inaniyorum. Seçici olmak en doğal hakkınız.
    Bu arada Bloghocam'da paylaşımınız gördüğüm icin mutlu oldum. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sizlere böyle yansimasina çok sevindim canim. Ben bloguma her gelen konukta evime misafir gelmis gibi heyecanlaniyorum 😊

      Sil
  17. Derya ablacım kalemine sağlık.Konuk ağırlamak hüner ister ;)
    Herkese tek tip sorulan soruları gördüğimde ben de aynı şeyleri düşünüyorum.Herkesin kişiliği,ilgi alanları farklı umarım konuk ağırlayanlar sorduğu sorulara dikkat ederler.
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  18. Merhaba,bende 2009 an beri [bazı nedenlerden dolayı ara versem de)ilgiliyim.
    Sizleri buldukça çok mutlu oluyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tesekkür ederim. Blogunuza baktim ama bulamadim. Hangi blog acaba?

      Sil
  19. Emeğine sağlıkk :) çok güzel olmuş ;)

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.