Seyahat Blogu Açmak Vardı...

2011 yılından beri blog yazarlığı ve türevleri hakkında blog yazıyorum. Sanırım ana konusu blog yazarlığı olan en eski 2-3 blogdan biri Blog Hocam’dır.  “Şimdi ki aklınla 6 yıl öncesine gitsen nasıl bir blog açardın?” diye sorsalar muhtemelen “Blog Hocam gibi” derdim. Fakat kıskandığım bir blog ve blogger türü var.
 
Blog dünyasında ne en çok okunanları, ne en çok takipçisi olanları, ne en çok kazananları kıskanıyorum. Kıskandığım tek bloggerlar seyahat bloggerları…
 
Benim mevcut şartlarım bir seyahat blogu açma müsaade etmiyor ama düşünsenize her fırsatta yurtiçi/yurtdışı gezilere çıktığınızı, yeni yerler keşfettiğinizi, yeni insanlarla tanıştığınızı, bol bol fotoğraf çektiğinizi ve onları bir blogda paylaştığınızı. Tabi bir de sponsorlar, reklamlar, vs. Dünyanın en keyifli işi değil mi :)
 
Seyahat Blogu: Keşfetsene
 
keşfetsene


Belki bir gün fırsat bulur da gezeriz diye yazılarını takip ettiğim, notlar aldığım birkaç seyahat blogu var. Fakat Serdar Kara bir seyahat blogu açsaydı nasıl olurdu derseniz cevabı sanırım “kesfetsene.com gibi” olurdu :)
 
Taflan ve Barış adlı iki arkadaşın 2013’te kurduğu kesfetsene.com Türkiye’nin en büyük, en çok ziyaret edilen seyahat blogu durumunda. Benim seyahat blogum bu kadar popüler olur muydu emin değilim ama içerikler ve yenilikçi fikirler bakımından benzeyeceğine eminim.
 
Kesfetsene.com’un Başarısının Altında Yatan Sırlar
 
Yukarıda da bahsettiğim gibi kesfetsene.com pek çok ödül almış, pek çok medya organında yer bulmuş, ziyaretçi sayısı en yüksek seyhat blogu. Peki bu başarıyı getiren faktörler neler? Benim gözümden şunlar:
 
- Keşfetsene’nin en beğendiğim yanı elbette içerikleri. Ben seyahat bloglarında klişe, her yerde bulunabile bilgiler yerine yaşanan deneyimler ve şahsi öneriler okumak isterim. Keşfetsene’nin içeriği de bu anlamda bana ve seyahat etmeyi düşündüğü ülke/şehir ilgili  araştırma yapan kullanıcıları hitap eden bir içerik diye düşünüyorum.
 
- Gezmek, görmek, fotoğraflamak, deneyimlemek evet güzel ama bunlara okuyucuya aktarmak beceri ister, herkesin yapabileceği şey değil. Keşfetsene’nin içeriklerini incelediğinizde abartıdan uzak samimi ve açık bir dil kullanıldığını rahatlıkla görebilirsiniz.
 
- Bir blogun başarısında feedback odaklı içeriklerin de çok önemli olduğunu düşünürüm. Feedback odaklı içerik dediğim şey okurlardan gelen sorular, mesajlar ve yorumlara cevap verir nitelikte içeriklerdir. Gördüğüm kadarıyla Keşfetsene’de feedback odaklı içeriklere yer veriyor. Örneğin vize ile ilgili pek çok soruya şu sayfada cevap bulabiliyorsunuz.
 
- Rekabetin hat safhada olduğu blog dünyasında başarının temel kuralı fark yaratmak. Ziyaretçiye ve Google’a öyle bir şey sunmalısınız ki farklı, dikkat çekici, orijinal olsun. İnsanlar onu ilk sizde görsün, vay bee desin. Keşfetsene’de yer alan Interrail Rehberi tam da bu şekilde hem sunuş tarzı, hem de içeriğiyle fark yaratan bir bölüm ve fazlasıyla ilgi görüyor.
 
Son Sözler
 
Seyahat bloggerı olmak çok keyifli olsa da blog türleri arasında idame ettirmesi en zor olanı. Biz oturduğumuz yerden pek çok yazı fikri üretebilir, araştırma yaparak günde onlarca içerik üretebiliriz. Ama seyahat bloggerları bir içerik üretebilmek için kilometrelerce yol yapacak, günlerini geçirecek, belki binlerce lira harcayacaklar. Tüm bunları düşününce seyahat bloggerlarını kıskanmakla birlikte fazlasıyla saygı da duyuyorum.
 
Umarım ileride (muhtemelen emekli olunca) ben de kesfetsene.com gibi bir seyahat blogu açar, deneyimlerimim paylaşırım :)

14 yorum:

  1. Düşüncelerinize katılıyorum genel olarak: Seyahat etmek, gezip görmek ve hissettiklerinizi aktarmak güzel olmalı diye düşünüyorum. Emekli olunca yapılacak başka işler çıkıyor ortaya:)) Hoşça kalın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Halil Bey öğrenciyken paramız yoktu. Şimdi ise iş güç, çoluk çocuk yoğunluğu. Emekli olunca da gezemeyeceksek ne zaman tadını çıkaracağız bu hayatın :)

      Sil
  2. Seyahat blogu yazmak ve daha da önemlisi fark edilen ve takip edilen bir seyahat blogu olmak gerçekten zor bir iş. hiç ucuz olduğu da söylenemez. bir de güncellenme sıklığını düşününce gerçekten büyük bir emek ve sabır gerektiriyor. Üstelik birileri sizi fark edip sponsor olana kadar iyi bir maddi kaynak gerekiyor. Belki kişisel bir blog olarak başlanıp zamanla seyahat bloguna dönüştürülebilir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kişisel blogdan seyahat bloguna geçmek doğru olmaz bence. Bütçe yoksa alternatif içerikler üretilebilir. Seyahat planları, seyahatte yanına alınacaklar vs. gibi.

      Sil
  3. Hayallerimden biri modern bir karavan alıp üzerine iki bisiklet çakıp dünyayı gezmek,dünyanın bir çok yerinde namaz kılmak istiyorum ki o yerler ahirette şahitlik etsin,dünyanın bir çok yerinde uyanmak istiyorum dünyanın bir çok yerinde geceyi seyretmek istiyorum kesinlikle seyahat çok hoşuma giden bir şey sörf bu yüzden seyahat site/blogları yazanlata hayran kalıyorum.
    Dilerim sizin de hayaliniz gerçekleşir emekli olunca değil ama💕

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Böyle bir blog vardı bir zamanlar. Adam karavanla dünyayı dolaşıyor, yaşadıklarını blogunda paylaşıyordu.

      Sil
  4. Aslında seyahat blogu açmak ve gezdiğin yerleri yazıp daha eğlenceli hale getirmek güzel ama bizim gibi öğrenciler için şu anlık kişisel blog tarzı gitmek daha mantıklı :)

    YanıtlaSil
  5. Değişik ülkelere gitseydim her ülkeden bir tane değişik ( hareket tavırlar) birini bulup onu ayrıyetten tanımak ve incelemek hatta onunla karakterine dair röportaj yapmak isterdim. :)

    Seyahat bloğunun kuyruğu paraya dayanıyor.Öyle az uz da değil tomarla saçıcaksın ki her yeri didikleyesin.Hadi olursunuz inşallah :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ülke ülke gezdikten sonra yazacak, paylaşacak, fotoğraflayacak o kadar çok malzeme çıkar ki. Ama dediğiniz gibi ucu maddiyata dayanıyor.

      Sil
  6. Güzel bir yazı. Eline sağlık. Kesfetsene.com'u ara ara açıp okuyorum. Arayüzü kullanışlı, bilgiler güncel ve işlevsel.

    Yazıda da söylendiği gibi, seyahat blogu hazırlamanın bu kadar zor ve yorucu olduğunu ben de işin içine girince anladım açıkçası :) Biraz da edebi soslu gezi yazıları okumak isteyenler için www.gezivita.com değişik bir alternatif olabilir. (:

    YanıtlaSil
  7. Seyahat bloggerlarını kıskanmıyorum desem yalan olur.Elli yaşını devirmiş, etrafını bir koca iki oğul sarmış bir kadın olarak ben de arada alıp başımı gidiyorum bazen ama iş blog yazmaya gelince son bir iki senedir epey savsaklamış vaziyetteyim. www.kutubaligi.com sitesini çok sık olmasa da takip ediyorum. Bazı konularda epey faydalandığım oluyor.

    YanıtlaSil
  8. Sayenizde Keşfetsene'yi keşfettim. Teşekkürler...

    YanıtlaSil
  9. Burcu Dağgeren8 Mayıs 2017 10:47

    Gerçekten Türkiye'nin en iyi seyahat bloglarından biri hatta belki ilki Keşfetsene. Güzel bir yorum olmuş.

    YanıtlaSil
  10. Aslında seyahat/seyahat blogu için bütçe gerekmiyor. Seyahat blogu yazmaya yeni başlamış olmama rağmen farkettiğim şey blogu ilk açmadan önce elde yeterince veri olması. Yoksa blogda belli bir takipçiyi yakaladıktan sonra yazacak konu bulamadığınızdan onları kaybedebilirsiniz :)

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.