AdSense Eşleştirilen İçerik Nedir? Blogger’a Nasıl Eklenir?

AdSense son zamanlarda birbiri ardına yenilikler çıkarmaya başladı. Önce blog dünyasında “benzer yazılar” diye bilinen “eşleştirilen içerik”, ardından da çeşitli kodlar ve numaralarla uyguladığımız “AdSense reklamlarını yazı içerisinde ve blog akışında gösterme” gibi yerleşik reklam adını verdiği yeni özellikleri kullanıma sundu.

Kazancınızı arttırmaya yarayacak bu yeni reklam birimlerini daha yakından tanımak ve blogunuza eklemek ister misiniz? İlk olarak eşleştirilen içerik birimini tanıtacağım. İlerleyen günlerde diğer yeni reklam birimleri olan feed içi ve yazı içi reklam birimlerini tanıtan yazılarımı yayına alacağım.

AdSense Eşleştirilen İçerik Nedir?


Eşleştirilen içerik özelliği reklam birimleri arasında görünse de aslında çoğu blogda gördüğümüz “benzer yazılar” eklentisinden farklı değil. AdSense’in bu özelliğini aktive ettiğinizde Google blogunuzu tarıyor ve kullanıcıların blogunuzda daha uzun süre geçirmeleri için onlara içerik önerilerinde bulunuyor. Burada amaç etkileşimi, sayfa görüntülenme sayısını ve sitede geçirilen süreyi artırarak reklamların daha fazla görüntülenmesini sağlamak.

AdSense eşleştirilen içeriğin Blogger’a nasıl ekleneceğine geçmeden önce şunu bir kez daha belirtmek isterim ki eşleştirilen içerik olarak gösterilen içeriklere tıklanması size doğrudan para kazandırmaz.

Eşleştirilen İçerik Blogger’a Nasıl Eklenir?


Şimdi AdSense eşleştirilen içeriğin Blogger’a nasıl ekleneceğine geçelim.

1. Adım: AdSense’e giderek oturum açın. Sırasıyla Reklamlarım > Yeni Reklam Birimi > Eşleştirilen İçerik adımlarını takip edin.

eşleştirilen içerik


2. Adım: Eşleştirilen içeriği seçtikten sonra açılan sayfada bu birimin örnek görüntüsünü görebilir ve görünümde bazı değişiklikler yapabilirsiniz. Eşleştirilen içeriklerin mobil cihazlarda düzgün gözükmesi için Boyut > Esnek seçeneğini işaretlemenizi öneririm.

adsense eşleştirilen içerik


3. Adım: Görünüm seçeneklerini tamamladıktan sonra gelen sayfada size bir kod parçası verilecek. Bunu blogunuzda iki yere ekleyebilirsiniz. Sidebar veya yazı altı.

eşleştirilen içerik kodu


Eşleştirilen içeriklerin sidebar yani kenar çubuğunda gözükmesini isterseniz bunu Blogger kumanda panelinden kolayca yapabilirsiniz. Yerleşim > Gadget Ekle > HTML/JavaScript Gadget diyerek açılan kutuya AdSense eşleştirilen içerik kodlarını yapıştırmanız yeterli olacaktır.

eşleştirilen içerik blogger gadget


Fakat eşleştirilen içerikleri tıpkı “benzer yazılar eklentisi” gibi yazı sonlarında göstermek isterseniz kodlarla biraz uğraşmanız gerecek.

  1. Öncelikle eşleştirilen içerik kodlarını bir AdSense code converter kullanarak Blogger’a uygun hale getirmelisiniz.
  2. Blogger kumanda panelinde tema sekmesinden Ctrl+F tuşlarına basarak arama kutusuna data:post.body yazmalı ve iki kez enter tuşuna basmalısınız.
  3. Bulduğunuz satırın hemen altına convert edilmiş kodları yapıştırmalısınız.
blogger eşleştirilen içerik


İkinci yöntem biraz karışık olduğu için ileri seviye  kullanıcılar için daha uygun. Blogger kod yapısı ile bir samimiyetiniz oksa ilk yöntemi kullanarak eşleştirilen içerikleri gadget olarak göstermek daha uygun.

Not: Eşleştirilen reklam kodlarını ekledikten sonra bir süre bu alan boş görünebilir. Örneğin eşleştirilen içeriklerin gösterilmeye başlanması bende 1 saati bulmuştu. Bu nedenle “aman çalışmadı, kaldırayım” demeden önce beklemenizde fayda var.

Eşleştirilen İçerikleri Neden Kullanmıyorum?


Bu yazıyı hazırlamak ve eşleştirilen içerik ile ilgili en doğru bilgiyi vermek için bu özelliği bloguma uyguladım ve bir süre gözlemledim. Sonunda da kaldırarak kullanmamaya karar verdim.

Öncelikle şunu belirtmek isterim ki eşleştirilen içerik gerçekten sayfa görüntülenme sayısını ve sitede geçirilen süreyi artırıyor mu artırmıyor mu net bilmiyorum. Çünkü bunu test edecek kadar uzun süre kullanmadım. Fakat artırsa bile eşleştirilen içerik yerine benzer yazılar eklenmesini kullanmayı tercih ederdim. Neden mi?

  1. Yazının sonunda eşleştirilen içerik olarak gösterilen yazılarım birbiri ile çok alakasız. Yani aynı kategorideki yazıları eşleştirilen içerik göstermeyebiliyor. Benzer yazılar eklentisi etiket sistemi ile çalıştığından hep aynı kategorideki yazılar öneriliyor kullanıcıya.
  2. Yukarıdaki ekran görüntülerinde de görebileceğiniz gibi eşleştirilen içerik olarak başka sitelerden saçma sapan yazılar gösterilebiliyor. Tabi ben sadece 24 saatlik gözlemime dayanarak yazıyorum bu yazıyı. Zamanla Google blogu daha iyi değerlendirip, eşleştirilen içerik olarak kendi blogumdan daha isabetli içerikler gösterebilir.
Eşleştirilen içeriklerle ilgili benim söyleyeceklerim bu kadar. Kullananlar deneyimlerini yorum bölümünden paylaşırlarsa insanlığa büyük fayda sağlamış olurlar :)

İyi bloglar!!!

37 yorum:

  1. Son zamanlarda benimde birçok websitesinde denk gelmiş ve merak etmiş olduğum bir uygulama. Detaylı anlatımınız; yeni fark eden arkadaşlar için aydınlatıcı olacaktır, teşekkürler.

    YanıtlaSil
  2. Her adsense hesabında olmayan birşey sanırım.Ben de eşleştirilen içerik yok.Reklam gelirlerini arttırabilecek bir seçenek bence.

    YanıtlaSil
  3. Teknik işlerde hala sıkıntılıyım.Reklam isteği geliyor ama beceremedim ben :)

    YanıtlaSil
  4. Ben de hala teknik konusunda sıkıntılar yaşıyorum, deneyim bakayım yapabilecek miyim :)

    YanıtlaSil
  5. Benzer yazılarlar eklentisini kullanıyorum ben. Gayet iyi çalışıyor.

    YanıtlaSil
  6. Benzer yazılar eklentisini kullanmak daha mantıklı tabi ki..Yaşadığım bir sorun olmadı ama doğrudan para kazandırmaz boyutunu bilmiyordum. Pek kıymeti kalmadığına göre kullanmamak daha iyi olur.

    YanıtlaSil
  7. Bir blogger kullanıcısı olarak çok işime yaradı, çok faydalı konularınız var gerçekten bloghocam teşekkürler.

    YanıtlaSil
  8. eslestirilen icerik benim adsensemde yok acaba her adsensede olmayan bir bolummu

    YanıtlaSil
  9. İyi günler blogunuzda göremedim ya da bulamadım bir sorum olacaktı daha doğrusu sorunum blogumda yazılarımı kategori edemiyorum header da sadece hoşgeldiniz yazan tıklayınca ana sayfaya yönlendiren bir kategori var fakat ben orayı makyaj yaşam inceleme gibi yazılarımı kategorilendirmek istiyorum ve nasıl yapacağımı bulamadım bilginiz varsa yardımcı olursanız çok mutlu olurum çok sevinirim iyi günler :)))
    https://gizemsthoughts.blogspot.com.tr/
    gizemdusunuyor@gmail.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,

      Şuraya bakabilirsiniz: http://bloghocam.blogspot.com.tr/2014/01/bloggerda-kategori-olusturma-ve-yazlar.html

      Sil
  10. Biz de hala adsensenin onaylanmasını bekliyoruz 1 hafta geçti cevap yok :)
    Bakalım onaylancak mı ? :)

    blogum; vuralon.com

    YanıtlaSil
  11. Şu an deneme olarak yazı içinde uyguladım. Yazı içinde genellikle 336*280 ya da 300*250 bannerlerin daha verimli olduğu söyleniyor. Ancak yazının sol ya da sağ kısmına koyunca ortaya pek güzel bir görüntü çıkmıyor. O yüzden eleştirilen içerik bana daha kullanışlı gibi geldi.

    YanıtlaSil
  12. Çaba ve bilgilendirme için teşekkür ederim. Öğrenmeye devam edeceğim. :)

    YanıtlaSil
  13. İnternet sitenizin düzenini bozabileceğini unutmayın :)

    YanıtlaSil
  14. Yaralı paylaşımlar sunuyorsunuz hocam. Yazını okudukça bir daha okumak istiyorum teşekkürler.

    YanıtlaSil
  15. Son kısımda bahsettiğinizin aksine benim daha çok hoşuma gidiyor. Sürekli aynı türden içerik girdiğimizden sadece etiketten çektiği son yazılar kısmı yeterince işimizi görmüyor. Adsense eşleştirilen içerikte ise yazı içerisi tarayıp önerdiğini varsayıyorum ki daha verimli sonuçlar elde ediyoruz.

    Bu arada yazı için teşekkürler

    YanıtlaSil
  16. URL, "blogger.com" barındırma iş ortağını içeremez.
    neden adsenseme blog sitenimi ekleye bilmiyorum yardim lutfen

    YanıtlaSil
  17. Teşekkürler yararlı bir makale olmuş. Ancak bu reklamları ziyaretçiyi siteden soğumasını sağlayacak şekilde koymayın :)

    YanıtlaSil
  18. Adsenseyi alabilirsem çok iyi olacak ama vermiyorlar :D

    YanıtlaSil
  19. Selamun Aleyküm.Abi blogda paylaştığım bişeyi googlede aratınca bloğum yerine benim google + profilim çıkıyor.yani birinin girmesi için önce profilime ordan linke tıklaması lazım bunu nasıl düzeltirim ?? yardım...

    YanıtlaSil
  20. hocam h1 tagım gozukmuyor ne yapmam lazım

    YanıtlaSil
  21. Sanırım bunu buraya yazmam doğru olmayacak ama yazacak başka bir yer bulamadım.Aslında problemim çok basit ama kod falan gerekiyor Sanırım.Biliyorsunuz bloggerda Yen'i temalar geldi.Benim sorunum "Soho" temasındaki o resim kısmındaki resmî inceltmek istiyorum ama olmuyor maalesef.Bunun çözümü Ne olabilir? Tekrardan özür diliyorum buraya yazdığım için.

    YanıtlaSil
  22. hocam benim acil yardıma ihtiyacım var.google webmastera web sitemin ana sayfasını google gibi getir yaptım ve sitemin ismini yazınca 2 tane kendi sitem çıkıyo biri blogspot.com biri blogspot.com.tr ne yapmam lazım acil yardım edin bana

    YanıtlaSil
  23. herkes benim gibi mi yapıyo yoksa ben mi yanlış yaptım acil yardım

    YanıtlaSil
  24. Hocam siteme ziyaretçi gelmiyor ne yapmalıyım.ve siteme bir bakar mısınız eksiklerim varmı?

    technofikirler.blogspot.com.tr

    YanıtlaSil
  25. Çok teşekkürler. Faydalı bir konuya değinmişsiniz. Uyguladım inşallah sonuç alırım.

    YanıtlaSil
  26. Çok güzel ve açıklayıcı bir yazı olmuş.

    YanıtlaSil
  27. Hocam emeğinize sağlık bende adsense ile tanıştım. Adsense ile ilgili yeni strateji geliştirdim. Ben artık bloguma göre yazı yerine reklamdan tık almaya yönelik yazı yazıyorum. Tıklayın ve benzeri yerine yazılarıma bakarsanız sevinirim. Konu yerine çıkarmak istediğim reklam ile alakalı yazılar yazıyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Siteme ulaşmak için de adıma tıklamanız yeterlidir. Yada nuriozzkan.com sitesine girebilirsiniz.

      Sil
  28. RİCA ETSEM Hocam siteme ziyaretçi gelmiyor ne yapmalıyım.ve siteme bir bakar mısınız eksiklerim var mı?
    https://izmetbisiklet.blogspot.com.tr

    YanıtlaSil
  29. faydalı bilgi vermişsiniz, emeğinize sağlık

    YanıtlaSil
  30. Bilgilendirme için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  31. Merhaba, dostum süper anlatmışsın. Bende yaptım şuan gözükmüyor fakat, dediğin gibi gözükmesi bu reklamların uzun sürebiliyor. Bende bekliyorum. Ben aslında her şey için teşekkür ederim. Ben blogumu, "bloghocam"ın tavsiyelerine uyarak kurdum.

    Böylesine faydalı bilgiler verdiğiniz için tekrardan çok teşekkür ederim. Severek yazılarınız okuyorum. Takip ediyorum.

    Sizden bir ricam benimde blog sayfama girip şöyle bir genel olarak değerlendirme yapabilir misiniz? Nerelerde eksik, gidik bir şeyler var siz bu işin üstadı olduğunuz için böyle eksikleri falan görmeniz daha kolay olacağını düşündüm. Teşekkürler

    Blog Sayfam; https://bildiginbilmedigin.blogspot.com/

    YanıtlaSil
  32. selamlar Hocam sayfanıza baktığımda mobil tema kullanmadığınızı görüyorum.nedenini sorabilir miyim sakıncası yoksa.

    YanıtlaSil
  33. Hocam o sonda "başka sitelerden saçma sapan yazılar" demişsin onlar reklam oluyor :)

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.