Blogger Günlüğü #5


Blogger günlüklerinin beşincisinden herkese merhaba. Bu blogger günlüğünde blog temasının SEO’ya etkisi, blog yazarlığı- meslek ilişkisi, Türkiye’nin en eski blogları, etkili LinkedIn kullanımı, bir sanatçıya ait basın bülteni, blogger blog id’si, anonim yapılan yorumlar, videolar için arka plan müzikleri ve Twitter hashtag bulma araçları ile ilgili paylaşımlar yer alıyor.

Fayda sağlaması dileğiyle…




Bir Soru (Mert): Blogspot'un kendi temalarını(özellikle yeni çıkardıkları) kullanmanın SEO'ya etkisi olur mu? Google'da bir şey arattığımda sonuçlardaki blogger sitelerde blogspot'un kendi temalarını kullanmış siteleri daha üst sıralarda görüyorum genelde. Bu bir tesadüf müdür?

Google’da arama sonuçlarındaki performansı etkileyen yüzlerce faktör var. Bunlardan bazıları site dışı, bazıları site içi faktörler. Site içi faktörlerde sitenin yüklenme hızı, meta etiketleri, içerik gibi detaylar var. Eğer hızlı yüklenen, kullanıcı dostu ve meta etiketleri doğru oluşturmuş bir tema kullanıyorsanız Blogger veya Wordpress olmasının bir önemi yok.

Temanıza aşağıdaki testleri yapıp olumlu neticeler alıyorsanız SEO açısında doğru  bir tema kullanıyorsunuz demektir.




Bir Soru (Ertunga):  Bende kendi blogumu açmaya karar verdim. Senin bu blog hocam dan faydalanıyorum. hakkımda, destek, iletişim vb. bölümlerden. Bazılarını tam anlamıyla yazamadım. O bölümleri okuyorum mesela misafir blogcu bölümümde senin yazdığın cümlelerden bazılarını değiştirerek yazdım çok az bir miktarda bir iki cümle. Bir sorun olurmu.

Blog Hocam için oluşturduğum ve blogun üst kısmında yer alan menüde görebileceğiniz hakkımda, misafir blogculuk, destek ol gibi sayfaların bire bir aynılarda o kadar çok blogda gördüm ki… Bunun için izin isteme nezaketinde bulunduğu için öncelikle Ertunga’ya çok teşekkür ederim.

Bu sayfalarda kurduğum cümleler kimsenin tekelinde değil elbette, isteyen kullanabilir ama bana biraz garip geliyor bu durum. Kendi cümlelerinle, kendi tarzında yazmak varken neden sadece “Serdar” yazan kısmı değiştirip kendi adını yazar, “Blog Hocam” kısmını değiştirip kendi blogunu yazar ki insan? Ben sana zaten esinlenmen için fikri vermiş, örneği koymuşum. Yaz işte kendi cümlelerini :)




Bir Yazı (Blog Yazarlığı Meslek Midir?): Bir zamanlar blog yazarları arasında çok tartışılan bir konuydu bu. Bazıları bloggerlara gazeteci kartı verilmesi gerektiğini, lansmanlara  ve davetleri gazeteci kartı ile girmeleri gerektiğini falan söylerdi. Bazıları ise kendine misyon yüklemekten kaçar, ben sadece yazıyorum derdi. Geç keşfettiğim ama tüm yazılarını okuduğum Ertuğrul Yıldırım isimli blogger arkadaşımız bir yazısında bu konuya değinince Blogger Günlüğü köşeme taşımak istedim.

Blog yazarlığı ya da Ertuğrul’un deyimiyle internet yazarlığı freelance olarak yapılan ve kişiye para kazandıran bir aktivite gibi görünebilir ama meslek statüsüne sokulması için daha pek çok şartın yerine getirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Bir eylemin meslek sayılması için tek şart para kazandırması olsaydı kumarbazlık da meslek sayılırdı. Sonuçta onlar da kumar oynayarak para kazanıyorlar :)

Sizce blog yazarlığı meslek olur mu ne düşünürsünüz bilmiyorum ben zor görüyorum. Konu ile ilgili düşüncelerimi Ertuğrul Yıldırım’ın ilgili yazısının altında yorum bölümünde okuyabilirsiniz.



Bir Çalışma (En Eski Bloglar) : Blogger Günlüğü derlemelerimde en çok yer verdiğim bloglardan biri olan Evren Günlüğü’ne yine değineceğim. Kendisine torpil geçtiğimi falan düşünen olmuş sanırım :) Aksine birkaç küçük yazışma dışında kendisini ne görmüşlüğüm, ne konuşmuşluğum vardır. Ben fayda sağlayacağını düşündüğüm, ilgimi çeken her blog, blog yazısı, proje vs. ne varsa Blogger günlüğünde paylaşmaya çalışıyorum.

Gelelim asıl mevzuya. Evren ne iş yapar, blog mevzularına nasıl vakit ayırır, hiç uyumaz mı bilmiyorum ama bloglarla ilgili müthiş çalışmalar ve aktiviteler yapıyor. Blog çalıştayı, blogger röportajları gibi çalışmalarını ilgiyle takip ediyorum. Burada bahsetmek istediğim çalışması ise Türkiye’nin en eski Blogları listesi.

Evren bu listeyi oluştururken yüzlerce blogu inceleyip ilk yazılarının tarihini öğreniyor ve 2011’den eski tarihli ise listeye alıyor. Ancak eski olması listeye girmek için yeterli değil. Listedeki blogların son 6 y içinde güncellenmiş olması gerekiyor. Bunun takibinin bir yazılım yardımı olmadan ne kadar zor yapılacağını tahmin edersiniz.

Tabi işin bir de manipülasyon tarafı varmış. İnsanlar sırf bu listede yer almak için yazılarının tarihlerini değiştiriyorlarmış. Pes!!!

Türkiye’nin en eski bloglarını incelemek, listeyi takip etmek ve listede olması gerektiğini düşündüğünüz eski blogları bildirmek için buraya bakabilirsiniz.

Kolay gelsin Evren :)




Bir Yazı (Etkili LinkedIn Kullanımı): LinkedIn kullanımında çok başarısız biri olduğumu itiraf etmeliyim. Kısa bir süre önce LinkedIn’de profil oluşturmuş ve burada blogging ile ilgili bir ağ kurmayı hedeflemiştim. Fakat LinkedIn’in kendi has kuralları var. Buraya uygun paylaşımlar yapmanız gerekiyor. Aksi taktirde benim gibi kendi kendinize paylaşır durursunuz :)

LinkedIn’in kendi dinamiklerini daha iyi anlamak ve vaktimi boşa harcamamak adına konu ile ilgili araştırmalar yaparken Kadir Can Kırkoyun’un etkili LinkedIn kullanımı ile ilgili yazısına denk geldim. Kendim faydalandığım için sizlerle de paylaşmak istedim. Benim gibi LinkedIn’i doğru kullanamayanların işine yarayacaktır.

Bu arada LinkedIn profilim:  https://www.linkedin.com/in/bloghocam/




Bir Basın Bülteni (Gülin): Uzun zaman önce tanıştığım blogger arkadaşlarımdan Hayat, profesyonel olarak PR ve basın danışmanlığı yapıyor. Basın danışmanlığını yaptığı Gülin isimli bir sanatçının basın bültenini göndererek destek istedi. Sanatın  ve sanatçının dostu Blog Hocam bu isteğe duyarsız kalmadı ve İskender Paydaş Productions un güzel sesli sanatçılarından sporano Gülin’i sizlere tanıtmaya karar verdi :)

İşte Gülin’in Kördüğüm isimli şarkısının klibi:



Hem Hayat’a hem de Gülin’e başarılar!!!




Bir Soru (Erkan): Merhaba,blog id artık adres barında gözükmüyor.Bloğumun id'sini nasıl öğrenebilirim?

Blogger’da her bir blogun ID’si yani, kimlik numarası vardır. Blogger sistemi blogları isimlerine göre değil bu ID numralarına göre tanır. Bazı eklenti ve uygulamalarda blogunuzun ID numarasına ihtiyaç duyabiliyorsunuz. Erkan isimli bir okuyucu da iletişim formundan bu soruyu iletmiş. Blogunuzun ID numarasını şu şekilde öğrenebilirsiniz:

  1.  https://www.blogger.com adresinden Blogger panelinize giriş yapın.
  2. Sol üst taraftaki açılır menüden ID numarasını öğrenmek istediğiniz blogunuzu seçin.
  3. Adres satırına bakın. https://www.blogger.com/blogger.g?blogID=8220052126485024385# gibi bir URL göreceksiniz. Burada yazan numara o blogun ID numarasıdır.
blogger blog id





Bir Yazı (Anonim Yorumlar): Cem Kazan, bir yazısında profili olmasına rağmen Adsız olarak yorum yazan korkaklara seslenmiş. Cem, adsız olarak yorum yapanların genelde o yazıyı yazanı yerin dibine batıracak yorumlar yazdığını ve amaçlarının sadece laf sokmak olduğunu söylemiş.

Ben de blog dünyasında anonim olarak en çok yorum alanlardan biriyimdir sanırım. Cem’in yazısına yazdığım yorumda da belirttiğim gibi bu tür yorumlara 3 maymunu oynuyorum. Çünkü bunların bir bölümü sorularını kendi profili ile soramayan, gerçek kimliğiyle eleştiri yapmaya cesaret edemeyen korkak karakterler. Bir bölümü ise içten içe seni kendine rakip görmüş, kıskanmış, bunlara bağlı olarak seni yermeye, laf sokmaya, zor durumda bırakmaya şartlanmış “hiç”ler.

Şimdi bu adamları ciddiye alıp cevap yazmaya ne gerek var? Ya da yaptıkları art niyetli yorumları kafaya takıp canını sıkmaya? Böyle tipleri görmezden geleceksin. Yorumlarını yanıtlamayacak ama silmeyeceksin de. Bu onları daha çok kudurtacaktır :)




Bir Paylaşım (Video Müzikleri): Son zamanlarda blog dünyasında bir video çekme çılgınlığı var. Kimi YouTube kanalından paylaşıyor, kimi Instagram hesabından paylaşıyor kimi ise direkt blogu için çekiyor. Bazıları o kadar profesyonel çekimler yapıyor ki hayretle izliyorum. En çok da videoların arka planına koydukları müzikleri beğeniyorum. Hem introlarda hem de video içerisinde arka planda çalan müzikler videoya müthiş bir hava katıyor.

Ben de kendi kendime video edit araçlarını deneyip videolar montajlamaya çalışırken şu arka planda çalan müzik olayına taktım. Nereden bulabilirim, nasıl indirebilirim falan diye araştırırken tam işime yarayacak bazı siteler keşfettim. Bunları da sosyal medya hesaplarımda paylaştım. Kaçıranlar buyurun:



Vloggerların ve YoTuberların işine yarayacaktır sanırım.




Bir Yazı (Popüler Hashtagler): Twitter’da hedef kitleye ulaşmak ve takipçi sayısını artırmak için en etkili yöntem tweetlerde hashtag kullanmak. Fakat hangi hashtagi kullanacağınızı biliyorsanız randıman alabiliyorsunuz. Bunun için de internette bazı araçlar var.

Sosyal medya ile ilgili yazdığı faydalı yazılarla Blogger günlüklerinde sıkça yer verdiğim Funda Güleç doğru hashtagleri bulmak için kullanabileceğimiz araçları derlemiş. Twitter’da takipçi sayısını artırmak ve daha geniş kitlelere ulaşmak isteyenler bu yazıdan ilgili araçlara ulaşabilirler.




5. Blogger Günlüğü’nde paylaşacaklarım bu kadar. Diğer blogger günlüklerini okumak isterseniz:

Blogger Günlüğü #1 - Blogger Günlüğü #2 - Blogger Günlüğü #3 - Blogger Günlüğü #4

İyi bloglar!!!

22 yorum:

  1. Anonim yazanlar konusuna birebir katiliyorum. Insanlar laf sokmaya pek meraklilar. Bir de korkaklar. Yazida faxdalanacagim birkac sey var tekrar okuyacagim 😊

    YanıtlaSil
  2. Sevgili Serdar;

    Yine harika bir içerik hazırlamışsın, ellerine sağlık.

    Yazındaki benimle ilgili kısımdan anladığım kadarıyla içerik üretmek yerine hâlâ dedikodu üretenler varlığını sürdürmeye devam ediyormuş blog dünyasında ;)

    Yüz yüze tanışıp tanışmamızın 2017 dünyasında artık ne önemi var ki? Hem blog yazarı blog yazarına torpil yapar, yapmalı, yapacak da... Şurada "blog yazarı" unvanının altını dolduran, işini hakkıyla yapan toplasan kaç kişi var ki zaten? Hem kime ne ;)

    "Evren, blog mevzularına nasıl vakit ayırır, hiç uyumaz mı bilmiyorum." demişsin ya daha dün aynı şeyi ben de düşündüm. Bütün bir hafta sonu bloğu güncellemek için evden çıkmadım. Akla ziyan uğraşlar ;)

    Hafta sonumu kilitleyen durumlardan biri de bahsini geçtiğin İlk Türkçe Bloglar listesinin 8. güncellemesiydi. Yüzlerce bloğu tek tek ziyaret edip daha önceden listeden düşenler yeniden yazmaya başlamış mı, yazanlar 6 aydır güncel mi onlara bakıyorum. Bunun henüz otomatik bir yolunu bulamadığım için şimdilik elle yapıyorum ;) En azından bütün bloglarda ne olup bitmiş hepsinden iyi kötü haberdar oluyorum ve inanılmaz keyif alıyorum.

    Bu arada YouTube canlı blog sohbetleri için senden haber bekliyorum; dijital ortamda da olsa ilk yüz yüze temasımızı gerçekleştirmenin vakti çoktan geldi ;)

    Sevgiler, iyi çalışmalar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne yazık ki bizde birine link verdiğinde, birinden bahsettiğinde reklam yapıldığı ya da çıkar olduğu algısı var. İyi işleri, faydalı işleri paylaşmayı unutmuşuz ya da hiç öğrenememişiz.

      Sil
  3. Merhaba, Serdar Bey. Bende şu sıralar hem blog yazılarımı yazıp hem de youtube videolarıyla ilerlemeyi düşünenlerdenim. Amatörce tabi benimkiler :) Arka plana ses eklemek için youtube'un ses kitaplığı bölümündeki telifsiz şarkıları kullanıyordum. Paylaştığınız müzik adresleri de harikaymış, çok teşekkürler. Bu arada Funda hanımın sitesi sosyal medya konusunda kendini geliştirmek isteyenler için gerçekten faydalı bir site, her bloggerın incelemesi gerekir.

    YanıtlaSil
  4. İlgiyle okudum yazınızı; ne diyeyim bilmiyorum ki, burası Türkiye demek daha doğru olacak galiba. Kolaylıklar dilerim. :)

    YanıtlaSil
  5. Bu listede yazımı görmek hem mutluluk hem de büyük bir gurur benim için. Teşekkürler 😀

    YanıtlaSil
  6. Ne güzel anlatmışsınız bende bloğum ile ilgili tekrar temayı değiştirmek istiyorum meta etiketleri sanırım işlemiyor gibi

    YanıtlaSil
  7. Okumayı seviyorum anlatiminiz karşılıklı sohbet etmek gibi teşekkürler güzel yazı ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  8. Yine emek yine caba. Güzel bir blog olmuş, tebrikler. :D

    YanıtlaSil
  9. Blogger günlüğünün her serisi birbirinden güzel oluyor, Evren ağabeyi bizzat tanıyorum ve blog dünyası çalışmalarının olduğunu biliyorum ve bu konuda kendisine bir kez daha teşekkür ediyorum buradan.

    Anonim veya diğer bir adıyla adsız olarak yorum yapanlar her zaman var, nedendir bilmiyorum ama insanlar başkalarının başarılarını çekemiyorlar.

    Benim blogumda da zaman zaman oluyor adsız olarak yorum yapanlar fakat eğer konuyla ilgili değilse yayınlamıyorum.

    Verdiğiniz bilgiler için gönülden teşekkür ederim Serdar Bey.

    YanıtlaSil
  10. Listede ismimi görmek beni hem şaşırttı hem de sevindirdi.. :) Aslında ben bu gibi konularda çok yeniyim,belki de acemi bile sayılırım.. Bazı konuları belki aceleye getiriyor olabilirim..Blog yazarlığının meslek olarak görülmesi ile ilgili tartışmanın yıllar boyu devam etmesi,bu konuda ciddi anlamda birşeyler yapılmadığı anlamına geliyor. Belki bunu bilerek/bilmeden istemeyenler olabilir. Blogdan epeyce para kazanan çoğu blog yazarının,blog yazarlığını meslek olarak görülmesini istemeyebilir. Hani derler ya,"Hep bana,hep bana" diye..İşte o mesele.."Sırf sadece kendileri kazansınlar,başkaları kazanmasın!" gibi birşey bu.. Aslında blog yazarlığının köşe yazarlığından hiçbir farkı yok..Onlar arasındaki tek farkımız onların para kazanması,bizim ise kazanamamız olmasıdır..Bence,blog yazarlığı meslek haline gelebilir..Belki hayal kuruyor olabiliriz ama olmayacak birşey de değil ki..Maaşı kimlerin vereceği konusunda da yazımda belirtmiştim..Hatta oradaki sizin yorumunuza da açıklamıştım,elimden geldiğince..:)

    Google+'da "Dünya yazarları meslek topluluğu" adı altında bir topluluk oluşturduk..Global olsun diye bunun ingilizcesini de ekledik..Blog yazarlığının meslek olarak kabul edilmesini isteyen blog yazarlarını bu topluluklara bekliyoruz..Bakalım nasıl bir sonuç elde edeceğiz? :))

    Bu arada yanlış anlamayın kumarbazlık örneğiniz,blog yazarlarını hatta gazeteci ve yazarları bile aynı kefeye koymak gibi birşey olmuş.. :( Ne kadar doğru bilemiyorum? Kolay gelsin.. :)

    YanıtlaSil
  11. Hocam merhaba blogger arama kutusuna yazdıgımız kelimeyi google özel aramada nasıl sonuçlandırabiliriz yardımcı olur musunuz bir kaç tane blogger tabanlı sitede gördüm bu sistemi

    YanıtlaSil
  12. Belki bir arama motoru için hazırlanmış yazı değil ama kullanıcı etkileşimi yüksek oldukça faydalı bir yazı. Teşekkürler

    YanıtlaSil
  13. Ben adsız, beni silmeyin, bu konudaki yazı çok saçma olmuş, insanlar oturum açmaya üşendikleri için yazmıyorlar dostum, neyden korkacaklar :D güldürmeyin. adsız olarak yazdımki dikkat çeksin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, çünkü bir ad/rumuz girmek çok zor:) Buna üşenen bir kere nefes almaya bile bile korkuyordur. Adlı yazdım ki ne kadar saçmaladığınız anlaşılsın :)

      Sil
    2. Şimdi sen laf soktuğunu filanda sanıyosundur, moruk mesele şu ki kısa mesaj yazacak bir okuyucu gidip google da oturum açmaya üşenir, modern zamanlarda insanların birçoğu tembellikten sanal düna atmış durumda kendini.

      Sil
  14. Her günlük bir öncekinden daha derli-toplu, daha eğitici ve daha ilgi çekici oluyor.
    Ben daha çok eğitici tarafını önemsiyorum. Çünkü bu kadar farklı bilgilerin aynı sayfada toplanmasını hem bloggerler hem diğer ziyaretçiler için bir fırsat olarak görüyorum.
    Serday Beye ve konuya dahil olanların emeğine sağlık...

    YanıtlaSil
  15. Yazı çok faydaliydi. Blogumun sayfa hızının kötü olduğunu öğrendim yazı sayesinde hemen temami değiştirdim.
    https://btveyazilimdersi.blogspot.com.tr

    YanıtlaSil
  16. Blogger günlüğü yazılarınızı keyifle okuyorum.Bence blog yazarlığı meslek olmalı.Eruğrul Yıldırım'ın blogunu ben de yeni keşfettim harika içeriklerle karşılaştım.Bir imza kampanyası başlatılırsa seve seve katılır desteklerim.

    Anonim yorumlar için ben farklı düşünüyorum.Hatta çoğu gelen yorumlarımız keşke anonim olsa da gerçek okuyucularımızın duygularını öğrenebilseydik.Olumlu veya olumsuz.İster isim-soyad yazılı olsun ister anonim olsun.Hepsi benim için çok değerli.
    Bu olayı kendi düşüncelerimle şöyle açmak istiyorum;
    Benim blogumada olumlu veya olumsuz bir çok anonim yorum geliyor.Çoğumuz olumlu yorum geldiğinde mutlu oluyoruz ve o kişinin anonim veya isimli yazması bizi etkilemiyorsa, olumsuz geldiğinde de aynı derece de etkilememesi lazım.Şimdi buraya yaptığım yorum mesala Sosyal Medya Kafe olarak görünecek.Hakkımda sayfamı yaratmamış olsaydım benim adım Sosyal Medya Kafe mi ? veya anonim olarak seçmedi de Sevgi Öz olarak yazdı.O kişinin gerçek adı ile yazdığına emin miyiz ?
    Önemli olan yorumun niteliği.Anonim veya isimli yorum yazmak herkesin kendi tercihi.Herkes internet ortamında kendi adı soyadını kullanmak zorunda değil.Kullanmamak için de haklı sebepleri olabilir.
    İsimli yorumlar veya anonim yorumlar hepsi kabul.Sadece aradaki ince çizgi olumsuz yorum yapsada hakaret boyutunda yorum olmasın.

    Son olarak şu sözle bitirmek istiyorum.

    Benim için önemli olan kimin söylediği değil,ne söylediğidir.Kimse bir yorum yapmak için Google profili açmaya uğraşmaz veya uğraşsa bile kendi ismiyle açmaz.Ne kadar isim soyad yazılı profiller gördük ama altında adam yok! Anonim yorum yazıp özelden iletişime geçenleri de gördüm,tanıştım,arkadaş oldum.Anladım ki isimlerin hiç bir önemi yokmuş ;)
    Nacizane önerim sadece karşınızdaki okuyucuyu anlamaya çalışın;)Gerçek okuyucunuzu hiçe saymayın.Olumsuz yorum gelse de önce kendinizi sorgulayın ve karşı taraf gerçekten haklı olabilir mi diye bir düşünün.Bazı olumsuz yorumlar (isimli,isimsiz) hakarete varmıyorsa kendimizi geliştirmemizi ve hatta ufkumuzu genişletmeyi başarıyor.
    Blogger günlüklerinin çoğalması dileğiyle...
    Emeğinize sağlık Serdar Bey :)




    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Size canı gönülden katılıyorum sosyalmedyacafe...
      Sizin bloğunuzda rahat rahat yazabilirim mesela; yaptığım haksızlığı görme şansı verecek kadar bir olgunluğa sahip olduğunuzu yazılarınızdan anlıyorum, yaptığım hataları görmeyecek kadar bir erdeme sahipsiniz.
      Bu yüzden Sizinle rahat rahat tartışabilirim; ancak ben tartışmayı sevmiyorum.

      Madem adsız yorumlardan rahatsız olunuyor; Google bunun için bloggerları düşünmüş, Blog ayarlarından anonim özelliğini devre dışı bırakacak çok hoş bir seçenek sunmuş.Bunu kullanmak daha akıllıca olmaz mı sizce?
      Böylece biz adsız ailesi olarak sizi rahatsız etmemiş oluyoruz.

      Blog Hocam sizi Facebooktan takip ediyorum, çok da anonim sayılmam.
      Benim gözümde kaliteli bir yeriniz var; ancak bazen beni şaşırtıyorsunuz.
      Bu yorum sizin 3 maymun oynamanıza neden olacaksa gönlüm yorulmanıza, üzülmenize razı olmaz. Rica ediyorum o zaman bu yorumu silin lütfen...
      Not: Bir Dost

      Sil
  17. Listedeki Ertuğrul ve Cem arkadaşlarımın bahsettiğiniz yazılarını severek okudum ve yorumladim...

    Bazen hayatı kimseyi düşünemeyecek kadar bencil ( Cem'in yazısına ithafen), düşündüğümüzü harekete geçirecek kadar da cesur yaşamalıyız.(Ertuğrul'un yazısına buda)...

    Elinize sağlık. Bu devam serisi çok hoşuma gitti.

    YanıtlaSil
  18. Ellerine sağlık hocam olmuş mu site https://birfikirdesenden.blogspot.com.tr/?m=1

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.