Host Nedir?

Host kelimesinin teknik tanımına geçmeden önce bir örnekle açıklamak istiyorum.Blogunuzu bir bina olarak düşünün.Bu binayı inşa etmek için öncelikle bir araziye ihtiyacınız vardır.İşte arsanın karşılığıda “host”tur.Şimdi de teknik anlatıma geçelim.

host nedir

Host Nedir?

Host kelimesini en basit şekilde anlatmaya çalıştım.Eğer teknik bir anlatım istiyorsanız Wikipedia şöyle anlatmış:

    Hosting veya barındırma, bir web sitesinde yayınlanmak istenen sayfaların, resimlerin veya dokümanların internet kullanıcıları tarafından erişebileceği bir bilgisayarda tutulmasıdır.
    İnternette site yayınlamak için özel olarak üretilmiş, internet omurgasına çok hızlı bağlantısı olan, yüzlerce kullanıcıya aynı anda hizmet verebilecek bir bilgisayarda (sunucuda) yayınlamak istediği dosyaların saklanması gerekir. Web siteye ait dosyaları saklayan ve internet kullanıcılarının erişimine sunan bu bilgisayarlara web sunucusu (web server), bu veri saklama ve yayınlama işlemine de web hosting denir.
Host konusunu detaylı olarak incelemeden önce size Dünya'nın en iyi hosting firmalarını incelemiş bir siteden bahsetmek istiyorum. En iyi hosting sitesinde en uygun fiyata hostunuzu alabilirsiniz. Özellikle sitede paylaşılan indirimlerle çok uygun fiyata sitenizi kurabilirsiniz.Basit bir site kuracaklara bu sitedeki hostlardan birini tercih etmeleri yararlarına olacağı kanısındayım. Çünkü sitedeki firmalar kendi alanlarına müşteri hizmetleri ve teknik destek konusunda en iyileridir. Yani sorun yaşamadan sitenizi açmanızı sağlayacaklardır. http://eniyiyabancihosting.com hosting firmalarını kıyaslamada Türkiye'nin en iyisi diyebiliriz.

Host Türleri

Hosting firmalarının sitelerini gezdiğinizde farklı özelliklerde birçok host paketine rastlarsınız.Aslında biz başlangıçta ücretsiz blog hostlarla işe başlayacağımız için şimdilik bu tür hostlara ihtiyaç duymayacağız ama ileride geniş çapta siteler kuracağınız zaman daha özellikli hostlara ihtiyaç duyacaksınız.Bu yğzden şimdiden bunlar hakkında bilgi sahibi olmakta fayda var.

Bakalım Wikipedia hosting çeşitlerini kaça ayırmış.

    1. Shared Hosting: Paylaşımlı hosting adıda kullanılmaktadır, bu tür sistemlerde tek bir sunucu üzerinde, sunucunun bant genişliği ve fiziksel gücüne göre fazla sayıda hosting barındırılabilir, sözgelimi ortalama bir ev bilgisayarından oluşturulacak bir sunucu 100adet linux hosting barındırılabilirken markalı ve sunucu olarak üretilmiş özel makinalarda sitelerin standart ve yüksek yoğunluklu olmadığını düşünürsek 1000den fazla hosting hesabı açılabilir.

    2. Co-Location: Bu hizmette hizmeti sunucu bant genişliği yada trafik, eğer varsa elektrik ücreti eğer talep ediliyorsa kurulum ücreti olarak temin edersiniz, kurulacak yazılım ve lisansların da ücretleri anlaşmaya bağlı olarak sizin karşılamanız gereken ücretlerdir, bunun dışında fiziksel olarak sunucuyu çalışır durumda data centera teslim etmek durumundasınız.

    3. Reseller: Shared hosting sunucularda da bu hizmet sunulabilir, esasen aldığınız hosting paketi bayi paketi yada reseller adı altında bulunmakta ve yukarıda yazdığımız paylaşımlı hosting sunucularında kullanılmaktadır, burada tek fark size ait bir limit dahilinde bir den fazla hosting hesabını kendi panelinizden kendi kendinize açabilmenizdir.

    4. Dedicated Hosting: Bu hizmette talep ettiğiniz sunucu anlaşmanıza bağlı olarak sizin adınıza temin edilir, bazı firmalar bu hizmetin anlaşmasını sözleşme bitiminde sunucunun size ait olacağı tahüdünü verebilirler, normal şartlarda fiziksel makinanın ortalama maliyetini ve buna bağlı olarak bant genişliği ve elektrik ücretini ayrıca ödersiniz.

Hosting Firması Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyim?

Siteniz için bir hosting firması seçerken dolandırlmamak veya sitenize sürekli erişimi sağlamak için aşağıdaki hususlara dikkat etmelisiniz.

    1. Seçeceğiniz Firma Hakkında Araştırma Yapın Size uygun hosting paketi sunan firmaları belirledikten sonra, o firmalar hakkında yazılmış yorumları, yapılmış değerlendirmeleri okuyun.Google'da ve webmasterların yoğun olarak ziyaret ettiği forumlarda arama yaparak çeşitli yorumlara ulaşabilirsiniz.Her okuduğunuza inanmayın!Bazı yorumlar firma tarafından veya rakipleri tarafından yazılmış olabilir.

    2. Firmanın Referanslarına Bakın Firmanın web sitesindeki referanslara göz atın. Yeterli sayıdalar mı? Önemli referansları var mı? Firma hakkında geniş yorum almak için referanslarda bulunan bir kaç sitenin webmasterına mail atarak hosting firmalarından memnun olup olmadıklarını, teknik desteğin yeterli ve hızlı olup olmadığını sorun.

    3. Firmaya E-Posta Atarak Cevap Süresine Ve Kalitesine Bakın Bir firmanın teknik desteğini ölçmenin en kolay yolu e-posta atarak onları test etmektir. E-postanızda cevabı sitede yazıyor olsa bile teknik konularda sorular sorun.E-postanızı uzun tutmaya özen gösterin ve bolca soru sorun. Cevapta her sorunuza itinayla cevap verilmiş mi yoksa baştan savma bir cevap mı gönderilimiş inceleyin.Eğer telefon veya msn desteği veriyorlarsa o yolları da kullanarak teknik desteklerini her yoldan test edin.

    4. Firmanın Sipariş Sırasında Size Onaylattığı Hizmet Sözleşmesini Okuyun Hizmet sözleşmelerindeki küçük maddelerde ilk başta görünmeyen maddeler olabilir.Dikkatle okuyarak size vaad edilen özelliklerin hizmet sözleşmesine nasıl yansıtıldığını inceleyin.Genellikle sınırsız olarak belirtilen özelliklerin okuduğunuz sözleşmede sınırlandırıldığını görebilirsiniz.

    5. Firma Gerçekten Şirketmi Kontrol Edin Firmaya mail atarak ticaret odasına kayıtlı olup olmadıklarını sorun ve bu bilgileri talep edin.Bir çok amatör firma web hosting işini şirketleşmeden yapmaktadır.Bu tip firmalar ortadan yok olurlarsa izlerini bulmanız oldukça zor olacaktır.Şirketleşmiş firmalarda ise böyle bir sorunla karşılaşmazsınız.

    6. Firmanın Ofis Adresini Ve Telefon Numarasını İsteyin Her ihtimale karşı firmadan adres ve telefon bilgilerini alın.Eğer şüpheniz ve imkanınız varsa verdikleri adrese giderek veya telefonla onlara ulaşarak doğruluğunu kontrol edin.

    7. Para İade Garantisi Olan Firmaları Tercih Edin Çoğu firma memnun kalmayan müşterileri için 15 gün veya 30 gün süreli para iade garantisi sunar.Bu garantiyi sunan firmalardan hizmet almanız daha sonra size fikrinizi değiştirebilme olanağı sağlayacağı için yararlı olacaktır.Firma para iade garantisi yerine ücretsiz deneme hesabı sunuyorsa, bu fırsatı da değerlendirmenizi öneririm.


Bu yazı ileri düzey kullanıcılara yöneliktir.İlk aşamada ücretsiz hostları kullanıp tecrübe kazanacağınız için ücretli hostlara ihtiyacınız yoktur ancak ileride profesyonelce blog yazmaya başladığınızda hosting için daha fazla bütçe ayırmanız ve hosting firmanızı çok iyi seçmeniz gerekecektir.Bu seçimi  yaparken  bu yazımın size faydalı olacağını düşünüyorum.

Bir sonraki yazımda ücretsiz hostlardan bahsedeceğim.Görüşmek üzere…

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.