Blogunuzun Başarısını Nasıl Ölçersiniz?
Blogunuz sizce başarılı mı ya da ne kadar başarılı? Buna nasıl karar verebilirsiniz? Blogunuzun başarısını ölçümlemenin ne gibi yolları vardır? Bir blogu başarılı kılan kriterler nelerdir? Sizlerin de katılımı olursa bu konuyu biraz tartışmak isterim.
Başarı = Hit midir?
Bloglarda başarı deyince blogcular arasında akla ilk gelen şey günlük/aylık hit oluyor.Yani ziyaretçi sayısı.Peki hitin ne kadar yükse o kadar başarılımısın gerçekten? Kesinlikle hayır.Hitiyle övünen bloglara bakarsanız ( bir kısmı ) Google aramalarından ziyaretçi çekmek için gündemdeki her soruya ait hazır yanıtları yayınladıklarını görürsünüz.Yani içerik üretmezler.Hazır bilgiyi çoğaltarak kullanarak.Tamam aramalardan günde 3-5 bin hit aldınız, bravo.Peki bu ziyaretçilerin kaçını blogunuzda tutabiliyor ya da kaçını okuyucuya dönüştürebiliyorsunuz? ( CTR ya da Engagement Rate dediğimiz şey ) Bu durumda arama motoru için içerik yayınlayan 5bin hitli bir bloga göre okuyucuları için içerik üreten ve etkileşim oranı çok daha yüksek olan bir kişisel blog, günlük 500 hiti olmasına rağmen bence çok daha başarılıdır.
Bence Başarı
Evet ziyaretçi sayısı, abone sayısı, yorum sayısı, takipçi sayısı, pagerank, alexa rank gibi şeyler bir blog için önemli şeyler olabilir ama benim için başarı kriteri asla değildir.Ben blogumun başarısını koyduğum hedeflere ne kadar yaklaştığımla ölçerim.
Blogumu ilk oluşturduğumda kendime bir hedef koyarım.1 yılda 100 abneye ulaşmak gibi.1 yıl sonunda koyduğum bu hedefe ulaşabildiysem kendimi ve blogumu başarılı sayarım.Devamında yeni ve daha büyük hedefler koyarım.Bu benim başarı grafiğimi arttırma isteğimdir.
Söz Sizde
Sizce bir blogu başarılı kılan kriterler nelerdir? Bir blogun başarılı olup olmadığına nasıl karar versiniz? Kendi blogunuzun ve Blog Hocam’ın başarılı olduğunu düşünüyormusunuz? Neden? Fikirlerinizi yazarsanız sevinirim.
benim bana göre blog basarım ev hanımı olan hayatında hıc resım sergısı gormemıs halamın kuzenım sayesınde yazımı okuduktan sonra "aferın benım kızıma senden cok guzel yazar olur" demesıdır:)
YanıtlaSilKendinizin değil de başkalarının sizi başarılı görmesi çok motive edici öyle değil mi?
YanıtlaSilSevgili bloghocam..Öncelikle soruna cevap vererek başlamak isterim..bence oldukça başarılısın daha da yükseleceğinden eminim başlıca nedenlerin içeriğinin kaliteli olması yani çok sayıda yayın yapmak değil az ama güzel yayınlarla sesinizi duyurmak ve okurlarınız tarafından sevilmeye sebep oluyor kanımca..
YanıtlaSilBunun yanısıra yardımsever ve ziyaretçileriniz-okurlarınızla diyalog içerisinde olmanız da önemli bir faktör..
Bana göre blog,okuruna cevap veren yanında olan kısaca sessiz ama yayınları eksilmeyen bir blogger olmak yerine blogunu canlı tutan varlığıdır..
Daha yazmiyim :)
Kendime gelecek olursam ne kadar başarılı olduğumu bilmiyorum ama bir şeyden eminim..okurlarım veya ziyaretçilerime faydalı olacak koplaya yapıştır olmayan içeriklerle aralarında olmaya gayret ediyorum..
Sevgiler hayırlı cumalar..
Size katılıyorum sanırım bu konuda görüşlerimiz aynı fakat benim blog biraz başarısız oldu. Bu aralar pek ilgilenemedim onun etkisi var ama tek sebeb bu değil sanırım :) araştırmalara devam ediyorum. Siz de inceleyip yardım ederseniz sevinirim hocam. Nede olsa akıl akıldan üstündür!!
YanıtlaSil@Değmesin Yağlı Boya
YanıtlaSilÖncelikle hakkımda yazdıklarınız için çok teşekkür ederim.Sizin de bahsettiğiniz gibi kaliteli ve düzenli içerik bir blog için olmazsa olmaz.Belki başarı kriteri değil ama başarıya götüren önemli bir faktör.
Sizin de geniş bir okuyucu kitleniz olduğunu ve onlarla sürekli etkileşim içinde olduğunuzu biliyorum.Bunu sağlayabilmek bence önemli bir başarı.
@sadık bozkurt
Yazıda da anlatmaya çalıştığım şey buydu.Blogunuzun başarısız olduğuna nasıl karar verdiniz? Ne olsaydı blogunuzu başarılı sayacaktınız? Kendinize kısa, orta ve uzun vadeli hedefler koyun.O hedeflerinize ulaşamazsanız bence işte o zaman başarısız olursunuz.
@emincan saral
YanıtlaSilTeşekkür ederim Emincan.
Çok güzel anlatmıssınız.Yalnız bana biraz kısa geldi :)
YanıtlaSilÜlkemizde maalesef blogun başarısını Pagerank ve Alexa ile ölçüyorlar. Bu da son derece yanlış. PR ve Alexa'sı kötü olup da kaliteli içerik üreten kişiler var. Blogunun içeriği muhakkak önemli. Fakat insanları asıl etkileyen şey onlara yardımcı olman. Bunu yaparken de hitap şeklin çok önemli. İyilik eden iyilik bulur diye bir söz vardır. Bu sözü blog yazarları için kullanabilirim. İyilik yapınca bir şekilde karşılığını alıyorsun. İnsanlara yardımın dokundukça sana senden daha çok bahsetmeye çalışıyorlar. Alınan teşekkür mailleri de cabası. Ben kendimi henüz başarılı bir blog yazarı olarak görmüyorum. Zaten başarılı oldum dediğim gün yazılarımdaki kalite düşmeye başlayacaktır. Her zaman daha iyisini hedeflemek, daha iyisini yapmak için çabalamak lazım. Zaten iyi işler başardığımı, okuyucularım bana yaptıkları yorumlarla belli ediyorlar.
YanıtlaSilBloghocam'ın da kendine has bir kitlesi olduğunu görüyorum. Bu da bir blogu başarılı olarak nitelendirebilecek kriterler arasında. Rss ile takip ettiğim bir blog. Bu çizgisini bozmadan ilerlediği sürece ileride çok daha iyi yerlere geleceğine inanıyorum.
@Polat Büyükarslan
YanıtlaSilBaşarıya ulaştığını düşündüğünde kendine yeni hedefler koyup, çıtayı yükseltmek başarıyı sürekli kılacak ve kaliteyi arttıracaktır.
Blogum hakkında düşüncelerin için teşekkür ederim ama ben blogun geleceğini senin kadar parlak görmüyorum ne yazık ki :) Yakın zamanda evleneceğim ve evlendikten sonra bloga ne kadar vakit ayırabilirim bilmiyorum.
Okuduğum blogta YENİ bir şeyler görüyor olmak o bloğu benim gözümde başarılı kılar.
YanıtlaSilÇok yönden düşünmek gerek bu konuyu sanırım. Başarı dediğimiz herkese göre değişebilir.
YanıtlaSilBen blog yazmaya bir strateji ile başlamadım. Yani şöyle olursa böyle olur gibi hesaplar peşinde koşmadım. Benim için sıralarsam; doğal olmak, bilgi aktarabilmek, kaliteli fotoğraf, mümkün olabildiğince doğru Türkçe ile yazmak ve tabii ki yorumları cevaplamayı da bu saydıklarıma ekleyebilirim. Sık yazmak benim için hiç ön sıralarda olmadı, ben haftada bir ancak yazıyorum. Zorlama yazılan postları sevmem, doğallıktan uzaklaşır.
Yorumlardan yakın zamanda evleneceğinizi okudum. Bu blogu bırakmaya bahane olmasın lütfen. İstedikten sonra vakit ayrılabiliyor.
@Semi M.Eller
YanıtlaSilDüşüncelerinizi paylaştığınız için çok teşekkür ederim.Sizinle aynı fikirde çok blog yazarı var.
Şuan bende bu blogda yazmaktan, insanlarla bir şeyler paylaşmaktan, onlarla iletişim kurmaktan çok keyif alıyorum ama evlenince ne gibi değişiklikler olacak orası muamma...
Düşüncelerimi görüşlerimi paylaşabileceğim bir kitlenin olması en büyük isteğim. Az ve ya çok olması değil mevzuu, takip edilmek güzel..
YanıtlaSilbirilerinin aferin demesi yanında sayısal değerler de bence önemlidir.Alexa ,PageRank gibi
YanıtlaSilHocam bende yeni açtım, 20 günde 4000 tıka ulaştım, ama hiç yorum yok :( http://ozgur-platform.blogspot.com/ ne düşünüyorsunuz blogum hakkında
YanıtlaSilBilgi için teşekkürler çok işime yaradı..
YanıtlaSilPage Rank, Alexa ne demek acaba? Bu sıralamaları nereden öğrenebilirim. Bana göre başarılı bir blog az sayıda da olsa ziyaretçisini uzun süre sitesinde tutabilendir. Ziyaretçinin geçirdiği ortalama zaman, göz attığı ortalama sayfa sayıları önemli bence...
YanıtlaSil@Murat Can Bilgincan
YanıtlaSilPageRank, Google'ın site sıralamasında kullandığı algoritmanın sonucu sitenize verdiği değeri gösteren basitleştirilmiş 0'dan 10'a kadar olan bir değerdir.
Alexa, Alexa Toolbar kullanan kişilerin ziyaret ettiği sitelerin istatistiki bilgileriyle oluşan değerdir.
Bu değerlerinizi öğrenmek için şu siteyi kullanabilirsiniz:
http://www.sitebilgi.net/
Benim için başarı kendimi blog yazma konusunda geliştirmek ve büyük projem hakkında bilgiler edinmek..Tamam hit önemli bir bakıma insanların davranışlarını ölçmek için ama sadece başka bir şey olarak göremiyorum
YanıtlaSilBlog yazmaya başlayalı bir hafta oldu.Blogumu tanıtmak istiyorum fakat nasıl tanıtacağımı bilmiyorum.Bu konuda yardımınızı isteyeceğim.Diğer bir isteğimde kişisel blogumda yazdığım ilk yazımı,logoyu,içeriği değerlendirmenizi ve önerilerinizi isteyeceğim ?
YanıtlaSil@Ramalt
YanıtlaSilBlog yazmaya yeni başlayanların izlemesi gereken yollara ve atılması gereken ilk adımlara dair bir kaç yazı yazdım.Bunları okur ve uygularsanız netice alabilirsiniz.
Blogunuzu değerlendirmek ne benim ne de başkasının haddi değil.Orası sizin ve neyi, nasıl isterseniz yazabilirsiniz.
Haklısınız.Teşekkür ederim.
YanıtlaSilMerhaba
YanıtlaSilÖzür dileyerek bir şey sormak istiyorum,bu sayfaya nasıl geldim bende bilmiyorum ama, "Aşağıdaki önbelleğe alınabilir kaynakların yeni kalma ömrü kısa. Şu kaynaklar için en az bir hafta sonrasına süre sonu tarihi belirtin" şeklinde bir uyarı var. Ben bu kaynaklar için süreyi nasıl uzatabilirim ?
gereksiz bir yazı olmuş
YanıtlaSil