Google Reader Kapatılıyor! Şimdi Ne Olacak?
Geçtiğimiz günün blog dünyasında en çok konuşulan olayların başında, Google’ın blogları RSS yayını üzerinden takip etmek için geliştirdiği ücretsiz araç olan Reader servisini kapatacağını duyurmasını geldi.
Google’ın artık gelenekselleşen bahar temizliklerinden bu yıl Google Reader ile bilrlikte 6 servis daha nasibini alacak. Google resmi blogunda yapılan açıklamada Google Reader’ın 1 Temmuz 2013’te kapatılacağı yazıyor. Bu haberle birlikte bende bazı soru işaretleri ve endişeler de oluştu. Sizlerle de paylaşmak isterim.
- Google, uzun vadede bloglar için RSS teknolojisini öldürmek mi istiyor?
- Google, blogları sosyal ağlar üzerinden takip etmemizi mi istiyor?
- Google Reader yerine blogları Google+ üzerinden takip edebileceğimiz başka bir sistem mi geliyor?
- Google’ın bahar temizliklerinde sıra FeedBurner ve Blogger’a mı geliyor?
Neler olacağını zaman gösterecek… Şimdi isterseniz almamız gereken önlemlerden ve Google Reader alternatiflerinden bahsedelim.
Google Reader’da Takip Ettiğim Blogları Nasıl Yedekleyebilirim?
Yapmamız gereken ilk şey Google Reader ile takip ettiğimiz blogları export etmek yani yedeğini almak olmalı. Bunun için Google’ın Takeout isimli bir paket servisi var. Buradan kullandığımız Google ürünlerindeki verilerimizin yedeğini alabiliyoruz. Google paket servisini açtıktan sonra ürün seçin sekmesine tıklayın ve Google Reader ürününü seçerek arşiv oluştur butonuna tıklayın.
Arşivi oluşturduktan sonra indir dediğinizde, bilgisayarınıza .zip uzantılı bir dosya indirilecek. Bunu unzip yaptığınızda açılan klasörde subscriptions.xml isminde bir dosya göreceksiniz. İşte bilgilerinizi başka bir RSS okuyucuya aktarmak için kullanacağınız dosya bu.
Şimdi de Google Reader alternatifi RSS okuyuculardan bahsedelim.
Google Reader kullananların tercih edebileceği RSS okuyucular arasında ilk sıraya Feedly’i koyabiliriz. Chrome tarayıcısı ve mobil cihazlarla ücretsz olarak kullanabileceğiniz bu araç ile direkt Google Reader’ınıza bağlanarak oradaki aboneliklerinizi Feedly’e aktarabiliyorsunuz. Sanırım Google Reader sonrası kullanacağım RSS okuyucusu bu olacak.
Google Reader’ın en büyük rakibi olan Netvibes’ın kullanıcı sayısında patlama olacağını tahmin ediyorum. Netvibes, Google Reader’a göre daha yavaş ve daha karışık bir arayüze sahip olmasına rağmen en çok kullanılan web tabanlı RSS okuyuculardan biri. Sol üst taraftaki içerik ekle butonundan içe aktar linkini kullanarak yedeğini aldığınız abone listenizi Netvibes’a aktarabilirsiniz.
Web tabanlı araçlardan sonra bir de Windows platormu için bir RSS okuyucu önermek istiyorum. Prpgramın kurulumunda Google Reader’a bağlanarak oradaki avboneliklerinizi kolayca FeedDemon’a aktaarabiliyorsunuz. Eğer blogları masaüstünüzden takip etmek isterseniz en iyi seçi FeedDemon gibi gözüküyor.
Son Söz
2005 yıından beri hayatımında olan Google Reader’ın kapatılmasına tepkiler çığ gibi büyüse de Google’ın bu kararından dönmesi pek mümkün gözükmüyor. Yapılması gereken alternatifleri inceleyip deneyerek bir an önce yeni RSS okuyucumuza alışmak olmalı.
Bu arada Google Reader’ın kapatılmasına tepki olarak sosyal medyada pek çok kampanya başlatıldı. Bunlara katılmak isterseniz linkler şöyle:
http://bringgooglereaderback.com/ ve http://keepgooglereader.com/
Olamaz. Google Reader bence RSS okuyucu servislerde birinciydi.
YanıtlaSilYanlış bir hareket bence. Googlenin bunu neden yapmak istediğini anlamadım
YanıtlaSilbunda da galiba size çok soru soracağım...bahçeperim
YanıtlaSilBen http://feeder.co/'nun http://goo.gl/q37yw uygulamasını kullanıyorum. Gayet kullanışlı ve güzel bir araç. Gecikme yapmıyor, kullanışlı. Tavsiye ederim. ;)
YanıtlaSilYa hayır:( Kapanmasın ya.. Çok işime yarıyordu..
YanıtlaSilmerhaba serdar bey, siz Google Reader alternatifi RSS okuyuculardan hangisini tavsiye edersiniz.
YanıtlaSilGoogle ne yapacağına şaşırdı
YanıtlaSilGoogle alternatif bişey sunabilir yani bunu kapatmak çok saçma geliyor çünkü google'ın en çok kullanılan servislerinden biri
YanıtlaSilÇok sık kullandığımı söyleyemem ama kötü olmuş diyebilirim. Önceden abone olduğum Netvibes den devam ederim artık.
YanıtlaSilBir de Caramba CARAMBİTA 'nın önerdiği http://feeder.co/ nun chrome eklentisini kurdum kullanıyorum. Gerçekten kullanışlı.
Öneriler için teşekkürler. Hepsini deneyip en iyi seçimi yapmaya çalışacağım.
YanıtlaSilFeedly'e geçtim ve alıştım bile :) Kullanımı basit. Ayrıca tasarım sade ve hoş.
YanıtlaSiltarayıcı üzerinden rss beslemeleri takip edebildiğimiz gibi masaüstünde kullanabileceğimiz yazılımlar da mevcut! Sıra blogger'a gelmez, gelirse çok saçmalar heralde Google. Reader yerine daha gelişmiş bir şeyler çıkarırlar inşallah!
YanıtlaSilSize bir sorum var. Google Reader'ın kapanması aynı zamanda blogun açılışında yer alan "İzleyiciler" kısmını da ortadan kaldırılmasına sebep olacak mı?
YanıtlaSil@Algodón
YanıtlaSilHayır blogları kumanda panelinde takip etmeye devam edebilirsiniz.
Bende birşey sormak istiyorum..
YanıtlaSilBu bahsettiğiniz reader kapanırsa bloglarımızdamı otomatikmen kapanıyo
Kumanda panelinden görebilirsiniz yazmışsınız bir yorum yapan arkdşa
kumanda panelini görücem ama yazı yazamıcakmıyım
eski takipçilerimiz artık bizi izleyemicekmi..
reader blogger ile bağlantısı nedir
@derya hayat
YanıtlaSilGoogle Reader'ın kapanması blogları etkilemeyecek. Eskisi gibi blog yazmaya, okumaya devam edebileceksiniz.
Bloglovin hakkında ne düşünüyorsunuz?
YanıtlaSil@sui
YanıtlaSilBloglovin özellikle bayan blogcular arasında çok popüler. Ben daha önce kullanmadığım için hakkında fikir sahibi değilim ama deneyeceğim. Bir kaç kişi önerdi.
Google reader kllanmadim hic.bunun yerine kullanici panelimden takip ediyorum bloglari.ayrica gfc ile izleyicim olan kisileri kaybetmeyecegim icin cok sevindim.aciklayici yazi icin tsk
YanıtlaSilHocam FEEDLY ye geçtim hesap açtım ama google reader'ı nasıl aktaracağımı çözemedim.Bilgisayarıma dosyaları da indirdim.feedly de google reader'ı nasıl aktaracağıma dair birşey bulamadım.Yani benim acemiligim doğrusu.sİZ DAHA AÇIK yazar mısınız?Hocam var olun:)
YanıtlaSilhOCAMMMM YAPABİLDİM VAR OLUN...
YanıtlaSilteşekkürler bu açıklayıcı makale için serdar bey.bir arkadaşın tavsiyesi üzerine bloglovin ekledim.kullanışlı görünüyor.
YanıtlaSilben de mi sorun var? yoksa yanlış mı anladım ?
YanıtlaSilürün seç kısmına girdim, reader yok :S
@Yeni Gelin Yeni Hayat
YanıtlaSilSorun olacağını sanmıyorum, Reader yazar.
Ya ben pek anlayamadım.Şimdi bu şey bloglarımızı etkileyecek mi kapanacak filan mı ?? Şöyle kısaca bir söyleseniz.
YanıtlaSil@Artemis
YanıtlaSilEndişelenmenize gerek yok, bloglarınız etkilenmeyecek.
blogger lerin tamamen kapanma ihtimali % kaç tahminen google öyle bir yanlış yaparmı dersiniz
YanıtlaSil@ibrahimfirat
YanıtlaSilDaha önce Blogger'ın yerine GoogleBlog isminde bir servis açacaklarıyla ilgili bir kaç yazı okumuştum. Olur mu olur...
Açıklama için teşekkürler feedly'e geçtim.
YanıtlaSilbloglovine geçtim takip ettiğim blogları görüyorum ama benim bloğumu bloglovinde bulamadım önce wordpressteydim sonra blogspota geçtim wordpressteki çıkıyor ama blogspottaki çıkmıyor
YanıtlaSilsebebi ne olabilir?
öneriler için çok teşekkür ederim
YanıtlaSilnetvibes deniyorum şu anda
netvibes deki kaydımı silmek istiyorum ama şifren yanlış diyor ben anlamadım birşey facebook hesabım ile bağlandım ve şifremide biliyorum neden böyle oluyor bir yardım rica ediyorum...
YanıtlaSil@Nilgün Komar
YanıtlaSilNetvibes hesabınızı silmeden önce Facebook bağlantınızı iptal etmelisiniz:
http://www.netvibes.com/account/facebook
@Serdar Kara madem bloglarıma bir şey olmayacak bunun bize zararı nedir acaba?
YanıtlaSilBen sırf google reader kapanıyor diye bloğumu kapattım blogger ı özlüyorum..
Ben bloglovin kullanmaya başladım ama izleyici sayım bloggerdaki izleyici sayımdan çok daha az görünüyor. İzleyicilerin tekrar mı izlemeye alması gerekecek ? Bir de kimin hangi eklentiyi kullandığı önemli mi ? Farklı bloggerlar farklı eklentiyi kullanırlrsa izleyici olmada bi sorun olur mu
YanıtlaSil@Moira M
YanıtlaSilBloglovin ile takip edenler ile Google Friend Connect ile takip edenler farklıdır. Her ikisinde de yazılarınız okunur fakat takip etme yöntemi farklı.
Bence en iyisi http://www.bloglovin.com
YanıtlaSilRSS üzerinden ama tek yapmanız gereken sitenin adını yazmak. Türkiye'de de çok fazla blogger kullanıcısı var.
Bu arada Google Reader ve Blogger Okuma Listesi ile ilgili sorusu olanlar var ikisini aynı şey zannediyorlar. Kaygılanmayın deyin onlara. Reader gidince Okuma Listesi gitmiyor.
Bu yorum yazar tarafından silindi.
YanıtlaSilBence bloggera gelmez tam tersi blogger daha da geliştirilecek. Wordpress gibi alternatifler dururken google'nin pes edeceğini sanmam.
YanıtlaSilHerkes bilir ki google sürekli kendisini geliştiriyor. Bunun en güzel örneğini youtube sitesinde görüyoruz. Ayrıca Google+ ilk zamanlarında bilen çok az kişi vardı şimdi ise pek çok kişi üye. Gmail servisi de her daim geliştiriliyor. Hatta gmail ile sohbet etmek çok daha güzel geliyor bana fakat çoğu kişi gmaili ve tam özelliklerini bilemiyor. Sadece mail alıp gönderme servisi zannediyor. Bence google gmail hakkında daha çok tanıtım yapmalı.
Ayrıca bana kalırsa google blogger ve google+ servislerini birbirine olabildiğince bağlamak istiyor. Bunun için zaten pek çok yenilik yaptı. Kaldı ki bloggeri geliştirmek yada devam ettirmek gibi bir amacı olmasaydı böyle yenilikler yapmazdı diye düşünüyorum.
En fazla googleblog olarak servis adı değişir fakat blogların içeriğini etkilemez diye düşünüyorum ve uzantılar da değiştirilebilir diye düşünüyorum.
Şu sıralar zaten uzantılar otomatik olarak değişiyor. Bunu neden oluyor anlamadım. Daha önce dünyanın her yerinden tüm blogspotlar .com uzantılı olarak kullanılıyordu şimdi ise mesela İngiltere'den girince blogun uzantısı otomatik olarak .co.uk oluyor yani ülkeye göre uzantı otomatik olarak değişiyor. fakat Türkiye için özel bir uzantı belirlenmemiş sanırım bu yüzden herkes .com olarak girmeye devam ediyor.
Çok mu yazdım ben.p