Bir İnternet Girişimcisinden Blog Yazarlarına Notlar

Hangü gündü, hangi saatti, hangi kanaldı hatırlamıyorum ama girişimcilikle igili bir TV programında Yemek Sepeti’nin kurucusu Nevzat Aydın’ı görünce ne anlatıyor diye izlemeye başladım.

 

İsmini vermek istemediğm bir kaç internet girişimcisinin ukala konuşmaları ve tavırları beni internet girişimcilerinden ciddi anlamda soğutmuştu. İnternet girişimciliğinin yanında Nevzat Aydın’ın Enpara.com’un reklamlarında oynadığını düşünürsek onun da diğerlerinden farklı olmadığını düşünüyordum. Ancak Nevzat Aydın program boyunca yaptığı samimi konuşmaları ve alçak gönüllü tavırlarıyla kendisine, dolayısıyla internet girişimcilerine olan ön yargımı kırdı.

 

Nevzat Aydın programda sadece başarılarından bahsetmedi elbette. Yemek Sepeti’nin Rusya versiyonun ne kadar başarısız olduğunu, bu başarısızlık karşısında yaptığı hamleleri, çıkardığı dersleri de anlattı. Rusya pazarındaki başarısızlığa rağmen Birleşik Arap Emirlikleri’nde Foodonclick.com’u kurması onun girişimci kişiliğinin açık bir göstergesi sanırım.

 

Blogunuz sizin için ne ifade ediyor bilmiyorum. Belki boş zamanlrınızı değerlendirdiğiniz bir oyuncak, belki geniş kitlelere ulaşmanıza aracılıık yapacak bir platform. Kim blir belki de blogunuzu ciddi gelir getiren bir girişime dönüştürme gibi bir hayyaliniz var. Unutmayın Webrazzi Arda Kutsal tarafından yazılan bir blog iken şuanda ciddi bir girişime dönüştü.

 

Girişimciler

 

Aşağıda Yemek Sepeti’nin başarı hikayesinden çıkardığım bazı önemli dersleri yazdım. Eğer blogunuzu ciddiye alıyor ve ileride bir girişime dönüşmesini hayal ediyorsanız bu tavsiyeler altın değerinde.

 

 

Herşey Hayal Etmekle Başlar Ama Yetmez

 

Her büyük girşimin hayal ederek başladığı doğrudur fakat projelendirilmeyen bir girişim hayali hiç bir şey ifade etmez. İlk adım blogunuzun varmasını istediğiniz yeri ve şekli hayal etmektir. Ardından bu hayal fikre dönüştürülür. Hayalinizdeki blog projesinin fizibilitesini yaptıp, artılarını/eksilerini karşılaştırdıktan sonra hala bu hayali gerçekleştirmek istiyorsanız gzünüzü karartmalı ve fikrinizi eyleme geçirmelisiniz.

 

 

En Büyük Risk, Hiç Risk Almamaktır

 

Blog projenizi gerçekleştirmek için hayattı bazı riskler almanız gerekecektir. Bunların başında maddi riskler gelir. Risk almadan başarıya uaşmanız imkansızdır. Ancak risk alırken akıllıca düşünmelisiniz. Olumsuz bir durumda uğrayacağınız zararın altından kalkamayacaksınız, o riski almak pek mantıklı değil.

 

 

İlk Siz Yapın

 

Projenizin daha önce yapılmamış olması veya çok az kişi tarafından yapılmış olması önemlidir. İnternet girişimlerini incelediğinizde türünün ilk örneklerinin taklitlerinden çok ilerde olduğunu göreceksiniz. Yine Yemek Sepeti’nden örnek vereyim. 2000 yılında ilk kurulan yemek siparişi sitesiydi. Yemek Sepeti’nden sonra 30 civarında benzer site kurulmasına rağmen Yemek Sepeti’nin pazar payı %99.

 

 

Ekibinizi İyi Kurun

 

Her gün güncellenen bir blogu bile tek kişi idare edemezken blogunuzu bir girişime dönüştürmek istiyorsanız sağlam ve güvenilir bir ekibe ihtiyacınız var. Ekip arkadaşlrınızı seçerken dkkatli davranın, onların projeyi sahiplenmesi için gerekli hissiyatı yaratın.

 

 

Yetinmeyin, Büyük Düşünün

 

Denklem çok basit; büyük başarılar elde etmek istiyorsanız büyük hedefler koymalısınız. Heefleriniz büyük olmakla beraber gerçekçi olsun. Amacınız vardığınız noktayı korumak olmasın. Her zaman çıtayı aşmaya çalışın.

 

 

Bildiğiniz İşi Yapın

 

Nevzat Aydın üzerinde çalıştığı diğer projeleri anlatırken dikkatimi çeken bir şey oldu. Bahsettiği projelerin hepsi yemek ve internet üzerinediydi. Yani bildiği, denediği, öğrendiği sektörden çok uzaklaşmıyor. Siz de yıllardır moda blogu yazdıktan sonra gezi bloguyla ilgili bir projeye girişmek istiyorsanız aman dikkat!

 

 

Blogunu bir adım öteye taşıyarak girişime dönüştürmek isteyen arkadaşların yapmaları gereken  ilk şey kendilerine güvenmeleri. Çevrenizde olumsuz tepki gösteren veya olumsuz yorum yapan çok kişi olabilir. Bu çok normal. Eğer projenize inaıyorsanız tereddüt etmeyin ve harekete geçin. Başarmak için gerekli olan güç içinizde. Sadece kendine güvenmek ve çok çalışmak!

24 yorum:

  1. Bu yazıyı blog yazarlığında kariyer yapmayı ve iyi bir konuma ulaşmayı hedefleyenler okumalı. Ders çıkarılacak ve uygulamada işe yarayacak bir yazı.Tebrikler...

    YanıtlaSil
  2. Aslında sadece blog yazarları için geçerli değil bunlar. İş hayatında bir atılım yapmak isteyen herkesin Nevzat Aydın'da öğrenecekleri var.

    Ben de yiyecek&içecek diye tabir edilen sektörde yeni bir girişime atılmak üzereyim ve izlediğim program bana motivasyon, umut ve heyecan verdi.

    YanıtlaSil
  3. Hayırlısı olsun. Umarım başarılı olursunuz. Yiyecek&içecek sektöründe yeni girişimlere ihtiyaç olduğunu düşünüyorum. Nevzat Aydın, bu sektörde kendisini kanıtlamış biri.

    YanıtlaSil
  4. Teşekkürler çok güzel bir paylaşım olmuş.Bu arada Serdar Bey sizinde yolunuz açık olsun , bol şans :)))

    YanıtlaSil
  5. @Tubişçe İşler
    Çok teşekkür ederim. 1 haziranda düğünüm var. Ondan sonra somut adımlar atacağım bir aksilik olmazsa. Allah izin verir de istediğim gibi bir yer açmayı başarırsan İstanbul'da yaşayan BH takipçilerini bir gün ağırlamak isterim :)

    YanıtlaSil
  6. İlham veren, yol gösteren bir yazı olmuş.Teşekkürler.
    Sizi şimdiden kutluyor; müstakbel eşinize ve size mutluluklar diliyorum.

    YanıtlaSil
  7. tamda ümidimi kesmişken..bu yazı ilaç gibi geldi..bu arada yeni takipçinizim..saygılar..

    YanıtlaSil
  8. yine içten bir paylaşım. Teşekkürler...

    YanıtlaSil
  9. güzel motive edici bir yazı olmuş elinize sağlık serdar bey. bu arada hayırlı olsun ömür boyu mutluluklar dilerim ...

    YanıtlaSil
  10. selam serdar bey,paylasimlar icin tesekkurler sizlere simdiden mutluluklar dilerim..

    YanıtlaSil
  11. Hem yazı, hem iş hem de evlilik için tebrik eden herkese çok teşekkür ediyorum. Var olun.

    YanıtlaSil

  12. Hangü gündü, boş zamanlrınızı, Kim blir, bir hayyaliniz, şuanda, fizibilitesini yaptıp, gzünüzü karartmalı, hayattı bazı, başarıya uaşmanız, Ekip arkadaşlrınızı, dkkatli davranın, Heefleriniz büyük, internet üzerinediydi.
    paylaşımlarınızla bize ışık tutuyorsunuz. ama imlaya biraz daha dikkat diyorum. saygılar.

    YanıtlaSil
  13. bu arada, yorumları okuyunca fark ettim. mutluluklar dilerim. ayrıca yıllarca F & B menager olarak çalıştım, yardımcı olabileceğim bir konu olursa seve seve.

    YanıtlaSil
  14. @berkem muhtar
    Uyardığınız için teşekkür ederim. Bir günü 24 saate sığdırmakta zorlandığım için yazılarımı hızlı yazıyorum. Oluyor böyle yazım hataları, fazla veya eksik tuşa basmalar falan.

    YanıtlaSil
  15. Hocam süpersiniz süper şimdiden hayırlı olsun düğününüz ve projeniz hep takipteyim ...

    YanıtlaSil
  16. Blog yazarlığı eskisi gibi popüler değil. Konsept blog havası sosyal medyaya biraz yenildi diyebiliriz. Tumblr kullanımı artmış durumda ne şekilde bir evrilme olacak göreceğiz. Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  17. @Murat Polat
    Görüşünüzü paylaştığınız için teşekkür ederim fakat katılmıyorum. Sosyal medyaya yenildi dediğiniz bloglar sosyal medyanın en önemli parçası. Bahsettiğiniz şey Facebook ve Twitter ise insanların içerik ihtiyacını karşılayamayacağı için asla blogların yerini tutamazlar.

    Zamanla markaların, CEO'ların hatta siyasetçilerin ciddi anlamda blog yazacağını ön görüyorum. Bakalım zaman ne gösterecek.

    YanıtlaSil
  18. facebook ve twitter belli bir süre sonra aynı msn gibi tarihe gömülecektir. Paylaşılan şeylerin çoğu diğerlerine ( arkadaşlarının daha doğrusu ) hava atmak mutlu olduğunu göstermek gibi anlamsız şeyler. Bu bir süre sonra kendini daha çok yalnızlığıa iteceğinden, daha samimi ve gerçekçe şeyler ortaya çıkacaktır. Samimi , gerçekçi ve en önemlisi öğretici bir blogda her zaman izleyici olacaktır ve izleyenleri de buna yöneltecektir. sosyal medyanın güzel olan tek bir özelliği anlık ileti sağlaması diyorum sadece ...

    YanıtlaSil
  19. sağlıklı, huzurlu, mutlu, çoluk, çocuklu uzun uzun uzunn yıllar sürsün evliliğiniz, şimdiden kutlarım, dilerim istediğiniz mekanı da kısa sürede hayata geçirirsiniz... İstanbul dışında yaşayan takipçilerinizi dışlar gibisiniz :))

    YanıtlaSil
  20. @ERÖZ Nuray
    Temennileriniz için çok teşekkür ederim. Kimseyi dışlamıyorum, olur mu öyle şey :) Kısmet olur da mekanı açabilirsem İstanbul'a yolu düşen herkese beklediğimi duyururum o halde.

    YanıtlaSil
  21. Şaka, şaka:)) her şey gönlünüzce olsun... Siz mekanı açın davet etmeseniz de İstanbul' a yolum düştüğünde:))

    YanıtlaSil
  22. Blok hocam.yayınlarinızi hiç kaçirmadan takip ediyorum.sizden çok şeyde öğrendim.simdiye kadar yorum yazamadım. Şimdi size bir yorum bırakmak boynumun borcu oldu artık. Blok hocam, hayırli uğurlu olsun.eşiniz ve size bir ömür boyu mutluluklar dilerim. Rabbim kalplerinizi asla ayrı düşürmesin.başlayacağınız işlerde de başarılar diliyorum.rabbim yolunuzu açık etsin.

    YanıtlaSil
  23. @Fatma Başaran
    Çok teşekkür ederim. Var olun.

    YanıtlaSil
  24. böyle güzel ve özgün bir yazıyı önemli bir girişimciyle röportaj yapmışcasına aktarabilen HOCAMIZI bu yüzden seviyoruz ;)

    Teşekkürler Serdar Hocam

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.