Off Page SEO: Doğal Link İnşaası Yöntemleri

SEO dediğimiz arama motoru optimizasyonu işlemi OnPage SEO ve OffPage SEO olmak üzere kendi içerisinde ikiye ayrılır. On Page SEO site üzerinde yapılan çalışmaları ifade ederken, Off Page SEO site dışarısında o site için yapılan çalışmaları ifade eder.

 

Site dışı SEO çalışmalarının büyük bölümünü ise link inşaası oluşturur. Bildiğiniz gibi Google ve diğer arama motorları siteleri sıralarken o siteye verilen kaliteli linklere oldukça değer verir. Şöyle bir örnek verelim;

 

“Serdar” kelimesi arandığında üst sıralarda çıkmak sitenize “Serdar” kelimesi üzerinden link aldığınız sitelerin sayısı ve kalitesi çok önemlidir.

 

doğal

 

Link inşaasını da kendi içerisinde ikiye ayırabiliriz; 1-Link alma, 2-Link kazanma. Link alma; dizinlere kayıt,  tanıtım yazıları ve link satın alma gibi faaliyetleri kapsar. Link kazanma ise doğal ve etik yöntemlerle link elde etmeyi kapsar. Bu yazıda da doğal yoldan link inşaası yöntemlerinden bahsetmek istiyorum.

 

 

1. Misafir Blogculuk

 

Misafir blogculuk yani konuk yazarlık; isminizi, blogunuzu ve dolayısıyla linkinizi yeni bir kitleye sunmak için harika bir yoldur. Hedef kitlenizin okuduğu bloglar için yazılar yazarak, bu yazıların içerisine ve künye bölümüne linkinizi yerleştirerek ücretsiz ve kaliteli backlinkler kazanabilirsiniz. Blog Hocam’a misafir olarak kaliteli backlink ve trafik kazananları görmek için buraya bakabilirsiniz.

 

 

2. Article Marketing

 

Article marketing yani makale pazarlama dünyada çok yaygın olmasına rağmen Türkiye’de pek gelişmemiş bir yöntem. Makale dizinlerine makale göndererek link kazanabileceğiniz bu yöntemde aynı misafir blogculukta olduğu gibi makalenizin altında bir künye bölümü vardır. Buraya yerleştireceğiniz link sayesinde yüksek Page Rank değerine sahip makale dizinlerinden kaliteli backlinkler kazanabilirsiniz. Türkiye’nin en büyük makale dizini Makale Marketi’dir.

 

 

3. Videolar

 

YouTube ve Vimeo dahil çoğu video servisi videoların açıklama kısmında linklere izin veriyor. Bu demek oluyor ki Google aramalarından veya direkt YouTube, Vimeo gibi sitelerin dahili aramalarından yüklediğiniz videoya ulaşanları blogunuza yönlendirebilirsiniz. Ayrıca böyle kaliteli ve popüler sitelerden alacağınız linkler de cabası.

 

 

4. Sosyal Profiller

 

Bir blog yazarı olarak sosyal medyanın etinden, sütünden, yününden faydalanmamız gerekiyor. Pek çok konuda bloggerların işine yarayan sosyal platformlar link inşaasında da önemli bir yere sahip. Twitter, Facebook, Google+, LinkedIn, YouTube ve Pinterest  gibi sosyal ağların profil bölümüne blogınızın linkini ekleyebilirsiniz.

 

 

5. Blog Yorumları

 

Do Follow bloglara yorum yazarak link inşaa etmek en basit yöntemdir. Do Follow bloglara yapılan yorumlar genellikle denetime tabi tutulduğu için yazacağınız yorum mantıklı değerli ve faydalı olmalıdır. Aksi taktirde yorumunuz silinecektir. Kullandığım bir yöntem olmadığı için maalesef Türkçe do follow blog linkleri veremiyorum.

 

 

6. Forumlar

 

Forumlar binlerce kişinin bir araya geldi platformlar olduğu için blog tanıtımı için çok uygundur. Ayrıca bazı forumlara imza bölümüne link koymaya zin verildiği için etkili bir link inşaası yöntemidir. Forumları kullanarak link inşaası yapmanın tek yolu imzalar değildir elbette. Çoğu forumda yeni sitelerin tanıtımı için başlıklar oluşturulmuştur. Buralara blounuzu tanıtan ve link içeren konular açabilirsiniz. Benim aktif olduğum tek forum WM Aracı.

 

 

7. Soru & Cevap Siteleri

 

Soru - cevap sitelerinde aktif yer alarak bildiğiniz konularla ilgili sorulara doyurucu cevaplar vermek itibarınızı ve reputasyonunuzu arttıracağı gibi link inşaası çalışmanıza da katkı sağlayacaktır. Dünyanın en popüler soru – cevap sitesi olan Yahoo Answers’ın onlarca türkçe benzeri yapılsa da hiç birinin çok kaliteli olduğunu söyleyemem.

 

 

8. “Destek Ol” Sayfası

 

Eğer sadık bir okuyucu kitleniz varsa Destek Ol sayfası link inşaası konusunda size yaredımcı olabilir. Bu ayfaya insanların size kolayca text ve banner şeklinde link vermesini sağlayacak kodları koyarsanız okuyucularınızın sitelerinden backlink kazanabilirsiniz.

 

 

9. Blog Temaları

 

Çok etkili fakat en zor yöntemlerden biri olduğunu söyleyeblirim. Çok zor çünkü bu yöntemi kullanabilmeniz için blog teması yapma yetisine sahip olmalısınız. Bir blog tenası yaptıktan sonra onu ücretsiz kulanıma açıp mümkün olduğu kadar fazla kişinin kullanmasını sağlarsanız temanın footer bölümüne ekleyeceğiniz link sayesinde temayı kullanan kişi sayısı kadar backlink kazanmış olursunuz. Tabi linkiniz silinmezse :)

 

 

SEO çalışmalarında tanıtım yazıları ve link satın alma daha hızlı çözüm olabilir ancak bu şekilde doğal link kazanmak için çaba harcamak, karşılığında da oarama sonuçlarında yükseldiğini görmek insanı daha mutlu eder diye düşünüyorum. Üstelik etik ve daha uzun ömürlü.

 

Sizin önereceğiniz doğal link inşaası yöntemleri var mı?

18 yorum:

  1. Pek kullanışlı olmasa da denenebilecek bir fikrim var: SMS-Link :)

    Mobil cihazların yükselişi sürüyor. İnternet üzerinden mesajlaşma uygulamaları da zirve yapmış durumda. Böyle bir ortamda SMS-Link yakın arkadaşları (özellikle de internette çok zaman geçirmeyenleri) yazılarınızdan haberdar etmek için kullanılabilir.

    Yazdığınız yazının ismi ve yazınıza giden bir link SMS ile arkadaşlara gönderilebilir.

    Ancak aşırıya kaçmamak gerek. Çünkü küfür yeme ihtimaliniz oldukça yüksek:)

    YanıtlaSil
  2. SMS linkler trafik için etkili olabilir ama link inşaasında kullanılabilecek bir yöntem değil.

    YanıtlaSil
  3. Bilgilendirici bir içerik olmuş teşekkürler...

    YanıtlaSil
  4. Site dışı SEO çalışmaları hakkında yararlı bir yazı olmuş. Site dışı SEO yaparken doğal yollardan link edinmek en önemli husus. Web sitesi ve blog sahipleri bunu önemsemeli.

    YanıtlaSil
  5. Faydalı yazı,ayrıca makalemarketi.com 'u yeni öğrendim.Yazının baş kısmını İngilizce yazmanız,aramalar için mi ? Teşekkürler...

    YanıtlaSil
  6. Hocam Maillere bakarmısın ? kontrol etmiyorsun gibi bu aralar ?

    YanıtlaSil
  7. Merhaba Hocam Blogunuzu Hep Takipteyim Fakat Benim Sorum Olucaktı Sizlere

    Hocam benim http://passion100.blogspot.com/ blogum
    Fakat yorum atanların yorumları gözükmüyor sorun nedir acaba ? html kodu ile oynamış olabilirmiyim bakıp bana geri dönerseniz çok sevinirim

    YanıtlaSil
  8. @Çiğdem Onur
    Offpage ve onpage kavramları daha yaygın kullanıldığı için öyle alışmışım. İngilizce yazmamın başka bir nedeni yok :)

    YanıtlaSil
  9. Çok faydalı makale olmuş ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  10. yine süper bir makale teşekürler hocam..

    YanıtlaSil
  11. Hocam çok güzel bir makale olmuş.Link inşaası için herşeyi yazmışsınız elinize sağlık.

    YanıtlaSil
  12. Kaliteli bir içerik sunmak her zaman size kazandıracaktır.Link inşası ikinci sıradaki bir aşama olmalı bence.İçeriğe yoğunlaşılmalı.Daha resimlere "3403asjy3" gibi tuhaf isimler verebiliyoruz; girdiğiniz sitelerde sağ tıklayıp bir fotoğrafı indirin hak vereceksiniz.Saygılar.

    YanıtlaSil
  13. Detaylı bir anlatım olmuş.Emeği geçenlere teşekkürler...

    YanıtlaSil
  14. güzel çok yararlı bir yazı
    http://teknojeton.com/

    YanıtlaSil
  15. Öncelikle makale için teşekkürler hocam , cok faydalı bir makale olmuş. benim aklıma gelen, rss kaynakları vasıtası ile alınan dış linkler olabilir

    YanıtlaSil
  16. Çok faydalı bir yazı olmuş. Çok teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  17. makaleler için teşekkürler hocam , cok faydalı bir makale olmuş

    YanıtlaSil
  18. Faydalı ve bilgilendirici bi yazı olmuş elinize sağlık.

    http://whatsappsozlerii.blogspot.com.tr

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.