Ben Blogger’ın Zeki, Çevik Ve Ahlaklısını Severim

Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün hafızalarımıza kazınan “ben sporcunun zeki çevik ve aynı zamanda ahlaklısını severim’’ sözünü duyduğumuz gibi özümsemeden, akıl süzgecimizden geçirmeden kavramaya çalışırsak hayattaki birçok işimiz de başarısızlık yaşayabiliriz.

 

Her ne kadar sporcular için söylenmiş olsa da her işimizin başında esas olarak tanımamız gerektiğini düşünüyorum. Bu güzel sözü blogger’lık üzerine yoğunlaştırarak, günümüzde blog yazarlığının geldiği noktaları irdelemeye çalışalım.

 

blogger

 

Hemen hemen herkesin bir bloğu var lakin bu bloglar arasında başarı elde etmiş olanları, belirli bir okura hitap edenleri bulup ayıklamak bile başlı başına bir iştir.

 

Blogger zeki olmalıdır.


Zekadan kasıt nüktezan bir tip veyahut beyninin loplarını diğer insanlardan daha fazla yüzde ile kullanan bir kişilik kastım değildir. Blogunda yer alan yazıları Allah’ın kendisine bahşettiği zeka ile tertipli ve düzenli bir şekilde yazmalı ve azda olsa etrafına bakarak bloğunda yazacak konuları taramalıdır.

 

Blogger çevik olmalıdır.


Madem blog yazıyoruz o halde bloğumuzun konusu ile ilgili yada ilgilendiğimiz konularla alakalı olarak etrafımızda gelişen olayları, gelişmeleri bloğumuza özgün bir yazı ile tabir-i caizse çeviklikle aktarmalıyız. Unutmayalım ki ‘’ilk yumruğu atan’’ pardon ilk yazan kazanır.


Blogumuzun tasarımı ile ilgili, kodlarla ilgili, sürümlerle ilgili, versiyonlarla ilgili, araçlar-gereçler ile ilgili gelişmeleri takip ederek bloğumuzu daha iyi hale getirmek için çalışmalıyız.

 

Blogger ahlaklı olmalıdır.


Blogger ahlakından kastımız tabi ki kişinin karakteristik özelliklerini çerçevelere sığdırmak değildir. Nasıl ki yaşam içinde ailemize, akrabalarımıza, arkadaşlarımıza ve diğer insanlara karşı sorumluluklarımız varsa bloğumuza, diğer bloglara ve blog yazarlarına karşıda sorumluklarımız vardır.


Ahlak kelimesini adap şeklinde de yumuşatarak konumuza dönebiliriz. Blogger, blog adabı çerçevesinde yazmalı, yorum yapmalı, okumalı ve paylaşmalıdır. Her blogger’ın vicdani olarak uyması gereken kurallar şeklinde sıralayabileceklerimiz vardır. Bloglar özgün olmalıdır ki her geçen gün bilgi kirliğinin arttığı internet alemini bir nebze olsun koruyabilelim. Aynı bilginin defalarca, aynı şekilde ısıtılıp ısıtılıp tekrar tekrar önümüze değişik bloglar ile konulduğuna hepimiz şahidiz.


Başka bir mecralarda yer alan yazıları kopyalayıp yapıştırarak içerik hazırlamak hiç etik değildir. Başka bir siteden bir yazıyı olduğu gibi almanız gerekiyorsa bile sonunda alıntı yaptığınız siteyi kaynak göstermeliyiz. Bu hem alıntı yaptığımız bloğa harcanan emeği hem de o emeği harcayan blog yazarına bir katkıdır ve onure etmektir.

 

Blog adabına uymayan davranışlardan birisi de bilmediği konular üzerine yazılar yayınlayan bloglardır. Bir konu üzerinde yayınlanan yazının altına bir yorum geldiğinde cevap verecek kadar bilgisi olmayan bir blog yazarı o yazıyı okuyanın ve kıymet vererek yorum yapanın emeklerini zayi etmiş demektir.

 

Bazen bloğunuza gelen yorumlara bakarsınız ve birkaç kişinin yorumlama hususunda ön plana çıktığını görürsünüz ancak bu kişiler genelde sitenize gelen ziyaretçileri kendi sitelerine yönlendirmek için belli belirsiz yorumlar yaparak yorum içine kendi sitelerinden bir bağlantı iliştirerek ahlaki olmayan bir tutum sergiler. Zahmet edip yazıyı okumadığı için genel de yorumlar benzerlik gösterir. ‘’Emeğine sağlık, teşekkür ederim, güzel olmuş’’ gibi…

 

İnternette SEO konusunda pek çok mesai harcayan insan vardır aralarında gerçekten özverili olarak çalışanları tenzih etmekle birlikte yorumlarla sitesine backlink sağlayarak SEO konusunda ilerleyeceğini, sitesinin arama motorlarında üst sıralara çıkacağını sananlar vardır. Bir çok tecrübeli blog yazarı böyle yorumları silerek buna müsaade etmezler.

Blog Adabını maddeler halinde sıralayacak olsak eminim sizin de birçok ekleyeceğiniz madde olur.

 

Blog yazarlığı, kitap yazarlığına benzer nasıl ki başka kitaplardan alıntı yaparak kitap yazılamazsa, başka bloglardan yazı kopyalanarak içerik oluşturulmaz. Hepimizin birbirimize karşı vicdani olarak sorumluluklarımız vardır. Nasıl ki bir restoranda yemek yerken diğer insanları rahatsız etmemek bir sorumluluğumuzsa, nasıl ki başkasının kazancını gasp etmemek bir insanlık onuruysa blogger olarak da bu ve buna benzer sorumluluklarımız vardır.

 

Herkese iyi bloglamalar dilerim.


Vural Egemen Sarıgöz

SRGZ BLOG

8 yorum:

  1. En çok da ahlak kısmına takıldım. O kadar doğru bir tespit yapmışsınız ki!!! Bahsettiğiniz şekildeki O AHLAK olsa zaten değil blogları tüm dünyayı daha özel yapmak mümkün olurdu. Başkalarının yazı ve fikirlerini kendilerine ait gibi paylaşan bir blogger ın ayakkabı kutusunda para saklayan birinden çok da fazla bir farkını göremiyorum. Ne dersiniz? Sizce de aynı kapıya çıkmıyor mu? :)))

    YanıtlaSil
  2. Ziyaretçisi olduğu blogda kendi blog adresini veren okuyucular biraz can sıkıcı geliyor bana.
    Zaten ismin üstüne basınca yönlendiriliyorsunuz, ne gerek var ki?

    Blogu sıkıcı hale getiren şeylerden birinin de sadece kendini ilgilendiren konular hakkında yazılar yazılması...
    Elbette insan kendiyle ilgili bir şeyler paylaşabilir ama okuyucunun da bir yazıyı okuduktan sonra alacağı bir şeyler olmalı. Bu bazen bir gülümseme, bazen bir bilgi, bazen de bir fikir olabilir.

    Bir de yazısının altında sadece bir kaç yorum olan bloggerların bu yorumlara dahi bir cevap yazmaması bana tuhaf geliyor. Bazı bloggerlar çok yorum alıyor, onlara hak veriyorum ama her daim bir kaç yorum alınıyorsa, onlara cevap vermenin olumlu bir intiba bırakacağını düşünüyorum.

    Uzun bir sohbet konusunda aslına bu mesele Serdar Bey:)

    YanıtlaSil
  3. Hocam elinize saglik blog yazarlarinin sorunlarini dile getirmissiniz size katilmamak elde deyil Ahlak konusunda Toplum olarak kelime anlamini degistirdik sanirim Ahlak farkli algilanir oldu kopya yazilar hakinda ise evet dogru daha cok acemi ve blogumun cok yeni olmasina ragmen bendende yazi calinmis ve kaynak gosterilmeden ben kendi acimdan
    bazi blog kodlari paylasmistim alinti vermeden cunki artik anonim olmus cikis kaynagi belli deyil ama ozgun bir yazidan alinti yaptigimda kesinlikle kaynak gosteriyorum
    Ornek vermek gerekirse kendi blogumda Sitemap olusturmak ve Destek ol sayfalarim sizden alinti ve kaynak gosterilmistim tamda bu makaleyi okuyunca nekadar iyi bir is yaptigimi anladim biz acemi blog yazarlari blog kulturunu henuz ogrenmeye calisan insanlariz sizin gibi uzman sahsiyetlerden ogrendiklerimizle kim bilir belkide bizde iyi bir blog yazari olabiliriz saygilarimla

    YanıtlaSil
  4. hocam benim bloğum etkinlik bloğu. Bazen yapmış olduğum etkinliği nerede gördüğümü hatırlamıyorum. O zaman yayınlamakla yayınlamamk arasında gidip geliyorum. En iyisi hangi blok olduğunu hatırlamıyorum, isim verirseniz link veririm diyorum. ama yinede bazen dönüş olmuyor

    YanıtlaSil
  5. Çok hoş ve eğlenceli bir yazı olmuş. Yazmak için hiç konu sıkıntısı çekmiyorsunuz maşallah. Sağlıcakla...

    YanıtlaSil
  6. Teşekkürler fakat yazıyı Vural Egemen Sarıgöz'ün konuk yazar olarak yazdığını bir kez daha belireyim.

    YanıtlaSil
  7. Bu detay, gözümden kaçmış, özür dilerim. Ama bloğunuzdaki 500 küsur yazı, yine de söylediğimi destekler nitelikte...

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.