RSS Nedir?

Blogların en önemli özelliklerinden biri sık güncellenen web siteleri olmalarıdır.Bloglar popüler hale geldikçe, kaliteli ve güncel blog sayısı artmıştır.Böylece insanlar hoşlarına giden ve okumaktan zevk aldıkları onlarca hatta yüzlerce blogu takip etmeye başlamışlardır.Bu kadar çok sayıda blogu tek tek ziyaret edip yeni yazı olup olmadığını kontrol etmek bir hayli zor olduğundan bunların tek bir yerden kolayca takip edilebilmesi için RSS teknolojisi geliştirilmiştir.

RSS Nedir

 

RSS Nedir?

 

RSS, çeşitli internet siteleri tarafından yayınlanan haber vb. içeriğin tek bir ortamdan topluca izlenebilmesine olanak sağlayan yeni bir içerik besleme yöntemidir.Dosya biçimleri .rss ve .xml'dir.

 

Bu tanım çok mu teknik bir dille yapılmış? O halde şöyle anlatayım:Televizyon izlerken alt yazı olarak görürüz “Son Dakika!” diye geçen bilgileri.RSS de aynı bu şekilde istediğiniz bir blogdaki son yazıları kullandığınız RSS okuyuu araçlar sayesinde size bildirir.

 

RSS Nasıl Kullanılır?

 

RSS yöntemini destekleyen sistelerin hazırladıkları XML biçimli dosyalara bir çok programla erişmek mümkündür. XML okuyucusu olan bu programlar, web gezgini veya e-posta istemcisi olabileceği gibi sadece RSS içereriği izlemek için hazırlanan masaüstü programları da olabilir.

 

Web Tabanlı RSS Okuyucular
-Google Reader
-Bloglines
-NetVibes
-Lazyfeed


Masaüstü RSS Okuyucular

-FeedDemon
-Omea Reader
-RSS Owl
-Sharp Reader

 

RSS Kullanmanın Faydaları

 

Hem blog yazarları hem de blog okuyucuları için RSS çok faydalıdır.En önemlisi zamandan tasarruf sağlar.Sevdiğiniz blogları tek tek ziyaret edip yeni yazı olup olmadığını kontrol etmek yerine RSS okuyucular sayesinde hepsini aynı yerden tek seferde kontrol edebilirsiniz.Blog yazarları da RSS sayesinde yazılarını en hızlı ve en kolay şekilde okuyuculurayıla buluştururlar.

 

Blog Hocam’ı RSS İle Takip Edin

 

Blog Hocam’ı RSS ile takip etmek için RSS okuyucunuza http://feeds.feedburner.com/BlogHocam adresini eklemeniz yeterlidir.Eğer her hangi bir RSS okuyuvusu kullanmıyorsanız ve Blog Hocam’daki yeni yazıların e-posta adresinize gelmesini istiyorsanız http://feedburner.google.com/fb/a/mailverify?uri=BlogHocam adresini kullanabilirsiniz.

 

Sanırım artık RSS hakkında temel bilgileri öğrendiniz.Ben RSS okuyucu olarak Google Reader kullanıyorum.Sizin kullandığınız veya tavsiye ettiğiniz başka okuyucular varmı?

 

Not:Bu makaleyi oluştururken  http://www.rssnedir.com/ sitesinden faydalandım.

19 yorum:

  1. Ben de Google Reader kullanıyorum web üzerinde .Onun dışında tarayıcım opera olduğundan opera üzerinden de okuyabiliyorum RSS leri.Artık o an hangisi kolayıma geliyorsa.

    YanıtlaSil
  2. Sevgili hızır hocam:)) Yine bir sorum olacak:) Bumerang sayfasına rss adresimi kaydettirdim.Şimdi bunu iptal etmek istiyorum.Bunu bumeranga başvurmadan kendim nasıl silebilirim.rss bağlantıma girsem görebilir miyim?Nasıl iptal edebilirim?Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  3. RSS yayınını iptal ederseniz blogunuzu kimse takip edemez. Yani yeni yazılarınızdan kimse haberdar olamaz.

    YanıtlaSil
  4. Hocam sadece Bumerang bağlantısını iptal etmek istiyorum.RSS ADRESİMİ DEĞİL. Ben yapabilir miyim?

    YanıtlaSil
  5. Tabi, bumerang hesabınıza girip sağ taraftaki RSS kısmındaki bağlandı butonuna tıklayınca açılan pencereyi boş bir şekilde kaydedin. Böyle olur sanırım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, ben rss url mi aldım fakat bumerang o url nin benim siteme ait olmadığını söyleyip bağlantıyı yapmıyor. sorunu nasıl çözerim?

      Sil
  6. Hocam sagolun.Bum.sayfasından olmuyor da:(..Belki rss sayfamdan yaparım diye düşünmüştüm.Her zaman ki gibi alakadar olmanıza teşekkür ederim:))Sevgiler...

    YanıtlaSil
  7. feedburner önceki blogları kaydetmiştim ama bu sonuncuyu unutmuşum.

    YanıtlaSil
  8. Iyi günler serdar bey. Benim sorum bloggerda birden fazla blog acmissak hepsini ayni rss ayari mi yönetiyor yoksa hepsini ayri mi ayarlamamiz gerekiyor.

    YanıtlaSil
  9. @D. Soygul
    Her blog için RSS adresi farklıdır.

    YanıtlaSil
  10. Bloggerda ayni hesap üzerinden actigim 3 blogum var. Rss ayarlari için actigimda 3blogun ortak maili cikiyor. Burda takildim nasil ayri hesap acacagimi bulamadim.

    YanıtlaSil
  11. Blogger'da her blogun RSS adresi şu şekildedir:

    http://blogismi.blogspot.com/feeds/posts/default

    YanıtlaSil
  12. Tesekkür ederim feedburner hesabimi acinca ücünü de ayarladim sanirim dogru yaptim.

    YanıtlaSil
  13. Parodik.com RSS Adresi Nedir? :S

    YanıtlaSil
  14. Hocam merhaba RSS Url mi nasıl alacağım...teşekkürler

    YanıtlaSil
  15. Merhaba hocam
    http://feeds.feedburner.com/senayarpacioglul
    Olarak bumerang'a rss adresimi baglamak istedim. Ama adres size ait değil diyor. Ne yapmam lazım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında doğru gözüküyor ama bumeranga şunu yazmayı deneyin
      https://senayarpacioglul.blogspot.com.tr/feeds/posts/default

      Sil
  16. Tesekkur ederim hocam. Su an işlem tamam sanırım.

    YanıtlaSil
  17. Serdar bey merhaba. Bloglovin' in rss yoluyla blog yazilarimi almasini engellemek istiyorum. Nasil yapabilirim?

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.