Blogları Takip Edip Etmeyeceğime Karar Verirken...

Blogcuların yaptıkları en büyük hatalardan biri hep bir blogcu gözüyle bakmak, kendilerini okuyucu yerine koymamak.

Evet ben de bir blogcuyum ama aynı zamanda yüzlerce blogu takip ediyorum ve iyi bir blog okuyucusuyum.Bu yazımda da bir blogun beslemelerini takip edip etmeyeceğime karar verirken nelere dikkat ettiğimi düşünerek yazdım.

Benim bir blogun beslemelerini takip edip etmeme kararımı etkileyen 4 faktör vardır…

Bir Blogun Beslemelerine Abone olup Olmayacağımı Etkileyen Faktörler

1. Blog Tasarımı

 

İlk izlenim gerçekten önemlidir.Bir blog temasının premium veya ücretsiz olup olmaması benim için bir şey ifade etmez.Ancak takip ettiğim blogların temasını incelediğimde bazı ortak yönleri gözüme çarptı.

 

  •  Beyaz Arkaplan: Sanırım beyaz ya da açık renk arka plana sahip blog yazılarını okumak daha kolay olduğu için açık zemin üzerine sihay yazılmış bloglar benim gözümde hep 1 adım öndeler.
  • Sade Tasarım: Gereksiz ve blogu kalabalık gösteren widgetlarla dolu blogları hiç sevmediğimden sade ve ferah tasarlanmış bir blogu okumak her zaman daha kolaydır.
  • Navigasyon: Bazı bloglarda ana sayfada bulunan yazıları okuduktan sonra diğer yazılara erişimi bulmak için müneccim olmak gerekebiliyor.Bir blogun beslemelerine abone olmadan önce mutlaka eski yazılarına göz attığımdan bu yazılara ulaşımın kolay olması benim o bloga abone olup olmamamı etkileyen bir faktördür.
  •  

    2. Yazı Sıklığı

     

    Bir blogun beslemelerine abone olup olmayacağımı etkileyen bir diğer önemli faktör de yazı sıklığı ve blogun güncelliğidir.En son yazısı 2 ay önce yazılmış olan bir blogun beslemelerine neden abone olayım ki?


    Bazı insanlar, bloglarda her gün olabildiğince fazla yazı görmek ister ancak benim feed okuyucumda hali hazırda 100’ün üzerinde blog olduğundan gün içinde çok sayıda yazı gönderen blogları da tercih etmem.

     

    3. Özgün İçerik

     

    Yukarıda da belirttiğim gibi 100’ün üzerinde blogu takip ediyorum ve aynı yazıya farklı bloglarda okumak istemem.

    Takip ettiğim belli başlı haber blogları vardır ve bu bloglardan alıntı yaparak yayınlayan blogları asla takip etmem.Zaten yazının kaynağını takip ediyorumdur.

    Takip ettiğim bloglardan yazarın kendinden bir şeyler katmasını ve oradan başka hiç bir yerde bulamayacağım yazılar yayınlamasını beklerim.

     

    4. Feedburner Abone Sayısı

     

    Eğer bir blogu çok beğendiysem hiç abone sayısına bakmadan beslemelerine aboneolurum ama ilk bakışta beni çok etkileyen bir blog değilse Feedburner abone sayısının çokluğu fikrimi değiştrmemi sağlayabilir çünkü o kadar insan okuyarsa mutlaka değerli bir şeyler vardır der ve blogu tekrar incelerim.

     

    Sizin, bir blogun beslemelerine abone olup olmayacağınızı etkileyen başka faktörler varmıdır?

    4 yorum:

    1. Geneline katılmakla beraber, siyah üzerine beyaz bir site tasarlıyorum, ama moda ve trendler üzerine siyah renk her zaman daha şık asil ve ağır durmakta. Zaten dünya tasarımlarına baktığınızda bütün modacıların siteleri genelde siyah renktedir...
      Yazı fontunu büyüterek çözmeye çalışıyorum okunurluğu. Ayrıca beyaza çevirip baktığımda çok çirkindi tasarım çünkü çok sade tasarlamışım, siyah değer katıyor. Bu konuda yorumlarını beklerim elbette, site adresimden check edebilirsin.
      Kolay gelsin...

      YanıtlaSil
    2. @tommytrend sitene ilk girdiğimde arka planda kullandığın resmin üzerindeki yazıları okumaya çalışırken zorlandığımı daha doğrusu yazılara odaklanamadığımı belirteyim.

      Index sayfan zaten blogdan ziyade statik bir saya sanırım.

      http://tommytrend.com/blog/ adresindeki blog tasarımı zaten popüler ve şık bir temaya sahip.Benim beğendiğim temalardan biri.

      Nacizane fikir ve tavsiyelerimi yazmak istiyorum.

      1.Ana sayfadaki arkaplan resmini kaldır bence TT şeklindeki üst taraftayı logoyu bile anca dikkatle inceledikten sonra farkedebildim.

      2. http://www.tommytrend.com/tr/index.html sayfandaki sol üste koyduğun logonun arka planı beyaz kalmış.Ya transpran yada siyah yapmalısın.

      3.Yine sayfanın üstüne bir header tasarımı yapıp yerleştirmen sayfanın daha profesyonel görünmesini sağlar.

      Dediğim gibi bunlar benim fikirlerim.Önemli olan senin ne düşündüğün.

      YanıtlaSil
    3. Aslında bence de arkaplan güzel duruyor beyaz olunca belki ama ben de tasarımda gri arkaplan kullanmayı yeğledim. Temelde yazılar beyaz zemin üzerinde ama arka planda gri mozaikler var. Tasarımın sade olması bence çok önemli ve güzel bir özellik. Bunun yanında yazılarda çok önemli elbette.

      YanıtlaSil
    4. Hocam benim blogum hakkımda da yorum yapsanız ne memnun olurum.WWW.ANNELİKOKULUM.COM VE BEBEKSEKERİDEFNE.BLOGSPOT.COM

      YanıtlaSil

    Blogger tarafından desteklenmektedir.